Απόφαση
της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής
Αριστεράς
Συνεδρίασε
σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής
Αριστεράς. Η Κ.Ε. ενέκρινε κατά
πλειοψηφία (ποσοστό 73%) την εισήγηση της
Εκτελεστικής Επιτροπής για την αποτίμηση
του εκλογικού αποτελέσματος και τον
πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος.
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
- Η Δημοκρατική Αριστερά υπάρχει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όπως λέγαμε στην προηγούμενη Κ.Ε. η Δημοκρατική Αριστερά βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές και στις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου αποφάσισε την δημιουργία συμπαράταξης που θα είναι αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία καθώς και τα αντίστοιχα οικονομικά και οργανωτικά μέσα, για τη συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος.
- Προεκλογικά λέγαμε ότι η λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι οι αυτοδυναμίες. Επιβεβαιωθήκαμε. Η αυτοδυναμία ήταν άλλη μία αυταπάτη που διαψεύστηκε στην κάλπη. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχε η χώρα το 2009, από τότε 4 πλέον φορές σε βουλευτικές εκλογές δεν υπήρξε αυτοδυναμία. Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και οφείλει να γίνει άμεσα.
- Η μεγάλη αποχή συνιστά εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Η αποχή έφθασε το 43,43% ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 36,38%.
- Το φαινόμενο της Χ.Α. είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η Χ.Α. παρουσιάζει σταθερότητα στα ποσοστά της. Πήρε 379.581 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,99%.
- Το Κ.Κ.Ε. διατήρησε τα ίδια ποσοστά. Δεν συμπιέστηκε τελικά από την ΛΑΕ.
- Το κόμμα της ΛΑΕ ηττήθηκε. Δεν μπήκε στην Βουλή. Έλαβε ποσοστό 2,86%. Η θέση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη δεν είχε απήχηση.
- Το Ποτάμι παρουσίασε σημαντική μείωση ποσοστών παρά το γεγονός ότι είναι νέο κόμμα και είχε πάρει 6,05% τον Ιανουάριο του 2015. Μετά από 7 μήνες έχασε το 1/3 των δυνάμεων του και έλαβε 4,09%. Αυτό συνέβη χωρίς να κυβερνά και να έχει φθορά, αλλά ενώ ήταν στην αντιπολίτευση. Συμπιέστηκε τόσο από την ΝΔ όσο και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχασε ψηφοφόρους φιλελεύθερους και δεξιούς προς την ΝΔ καθώς δεν ήθελαν να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε ψηφοφόρους κεντροαριστερούς προς εμάς και έχασε και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. H έλλειψη σαφούς ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης οδήγησε σε αυτή την συμπίεση. Δεν έπεισε για το νέο. Δεν είχε επαφή με την κοινωνία και αυτό ήταν πιο έντονο στην περιφέρεια που τα ποσοστά του ήταν χαμηλότερα. Ένα μέρος του Ποταμιού μπορεί να συνδράμει από εδώ και στο εξής στην ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου.
- Οι ΑΝΕΛ μπήκαν στην Βουλή με μείωση τόσο των ψήφων όσο και του ποσοστού τους. Έλαβαν 3,69% με 200 χιλιάδες περίπου ψήφους χάνοντας 93 χιλιάδες ψήφους.
- Η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη μπήκε στην Βουλή με 186.457 ψήφους και ποσοστό 3,43%. Δεδομένου ότι από τα λοιπά κόμματα όλα κινήθηκαν κάτω από 1%, διαφαίνεται ότι εδώ συναθροίζονται ψήφοι που τις προηγούμενες φορές κατευθύνονταν σε τέτοια κόμματα (Γκλέτσος κ.ά.)
- Τα εκτός Βουλής κόμματος πήραν 6,41% και αν εξαιρέσουμε την ΛΑΕ πήραν μόλις 3,55%, όταν την προηγούμενη φορά έλαβαν 8,62%.
- Η νέα Βουλή είναι πλέον οκτακομματική. Αν εξαιρέσουμε την Χ.Α., το στοιχείο αυτό είναι θετικό καθώς υπάρχει πλουραλισμός.
- Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή. Διατήρησε περίπου τα ποσοστά με μία πολύ μικρή μείωση παρά την διάσπαση του. Έλαβε 35,45% από 36,34% και έβγαλε 145 βουλευτές από 149 την προηγούμενη φορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον ψήφισαν 320.000 λιγότεροι ψηφοφόροι (από 2.245.978 σε 1.925.904 ψηφοφόροι), καθώς λόγω της αποχής διατήρησε τα ποσοστά του. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση αυτοδυναμία δεν υπήρξε. Η επικράτηση του οφείλεται κυρίως στον Τσίπρα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η αντίθεση Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο υποχώρησε στην αντίθεση Νέο-Παλιό.
- Η στρατηγική της ΝΔ ηττήθηκε. Πρέπει από εδώ και στο εξής να αποφασίσει η ΝΔ εάν θα κινηθεί στον χώρο της κεντροδεξιάς ή της σκληρής δεξιάς. Έχασε 192 χιλιάδες περίπου ψηφοφόρους αλλά διατήρησε το ίδιο ποσοστό λόγω της αύξησης της αποχής.
- Η χώρα χρειαζόταν μια κυβέρνηση σε προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή που συγκροτήθηκε με τους ΑΝΕΛ δεν είναι. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. H τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια προσβολή προς την κοινωνία. Η αποπομπή του ήταν επιβεβλημένη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία.
- Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΛ, οι κοινοί πανηγυρισμοί συνιστούν σοβαρό στοιχείο που απο-ιδεολογικοποιούν την πολιτική. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα. Οι πολίτες έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στους κυβερνητικούς συμμάχους, αλλά και την ευθύνη για να εφαρμόσουν το 3ο Μνημόνιο το οποίο άλλωστε αυτοί υπέγραψαν. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν διαθέτει μεταρρυθμιστική πνοή, εξυπηρετεί ισορροπίες και παρουσίασε ήδη μεγάλα προβλήματα. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμασθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
- Εμείς τασσόμαστε σταθερά υπέρ των συνεργασιών με συγκεκριμένη προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Θέλαμε και έπρεπε να δημιουργηθεί άμεσα μία τέτοια κυβέρνηση προς αυτήν κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας όμως σε ελάχιστες ώρες συγκρότησε ουσιαστικά μία αναπαλαιωμένη κυβέρνηση με συγκυβερνήτη και πάλι τους ΑΝΕΛ. Οι συνεργασίες όμως για να είναι στέρεες απαιτούν προγραμματική συμφωνία, χρονοδιάγραμμα τήρησης της, έλεγχο εφαρμογής και επικαιροποίησή της σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Με βάση τα δεδομένα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ασκούμε εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κινήσεις πολιτών έλαβε την 4η θέση στις εκλογές και είναι η 3η δημοκρατική δύναμη. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό καθώς είναι πάρα πολύ κοντά στον μέγιστο στόχο που θέσαμε για 3η θέση. Λάβαμε 341.390 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,28%.
- Πήγαμε καλύτερα στην περιφέρεια πάρα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Χίος με 13,12%, η Λακωνία με 12,41%, η Ηλεία με 10,71%. Αντίθετα στις Α, Β Αθηνών, Α, Β Θεσσαλονίκης και Α, Β Πειραιώς είχαμε ποσοστά από 4,02 έως 4,74%. Εκεί που οι δεσμοί με την τοπική κοινωνία είναι ισχυροί πήγαμε καλύτερα. Είναι αναγκαίο να αναφερθεί η χαμηλότερη καταγραφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα αστικά κέντρα όλης της επικράτειας και στις παραγωγικές ηλικίες. Ανησυχία δημιουργεί η απήχηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στους νέους. Η προγραμματική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να στοχεύει να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση.
- Στις εκλογές οι πολίτες μας επιβράβευσαν. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με στόχο έναν ισχυρό πόλο στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
- Κατατασσόμαστε στους νικητές των εκλογών σε όλες τις εκλογικές αναλύσεις.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο μοναδικός χώρος με ανοδική πορεία. Αυτό δείχνει τη δυναμική του εγχειρήματος και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να ανασυγκροτηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
- Αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι συνεργασίες είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Την μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα την συνεχίσουμε. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται η αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου.
- Στην προεκλογική εκστρατεία και στο μετεκλογικό σκηνικό είναι εμφανής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Είναι επίσης σημαντικό ότι διαθέτουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η μάχη δόθηκε με συγκεκριμένες δυνάμεις, αλλά με πολλή δουλειά και πίστη για το αποτέλεσμα. Οι αποχωρήσεις συντρόφων και ο παροπλισμός άλλων, δημιούργησαν προβλήματα. Με συγκεκριμένες δυνάμεις καταφέραμε να γίνουν όλα όσα απαιτούνταν στην προεκλογική περίοδο. Δουλέψαμε λίγοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά εντατικά και στις περισσότερες περιπτώσεις με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κεντρική προεκλογική εκδήλωση στην πλατεία Κοτζιά, η εκδήλωση στην ΔΕΘ. Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν όπως σε κάθε συνεργασία, όμως ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία μεταστροφή του λόγου του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες τρεις ημέρες της προεκλογικής περιόδου προς το εσωτερικό του κόμματός τους και όχι προς την συμπαράταξη, μία τακτική που δεν μας έβρισκε σύμφωνους, αλλά πρόκειται για διαφορετικές απόψεις στην τακτική και όχι στην στρατηγική.
- Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη προσέτρεξαν και πολλοί πρώην σύντροφοί μας που μας είχαν εγκαταλείψει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως ακόμη περισσότεροι πρόκειται να στρατευθούν σ’ αυτό το εγχείρημα, αν αυτό σταθεροποιηθεί και αποκτήσει βαθύτερες ρίζες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον. Να πετύχει ένα ακόμη πιο μεγάλο και βαθύ άνοιγμα προς εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία των αριστερών και των κεντροαριστερών δυνάμεων. Σ’ αυτό θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που μόλις τώρα ξεκίνησε. Στην προεκλογική εκστρατεία ήταν εμφανής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Παρά τις όποιες δικές μας και των εταίρων μας αδυναμίες το κόμμα μας καταγράφηκε ως ισχυρός αυτόνομος συνεργαζόμενος πόλος. Σήμερα η ΔΗΜΑΡ εκπροσωπείται στη Βουλή, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μπορεί να διατηρήσει τα γραφεία της, θα έχει ανθρώπους να τρέχουν τις εργασίες και κυρίως θα μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις με διακριτό λόγο. Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι κεκτημένα, στα οποία πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά αφετηρία για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης και την ανασυγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα πρέπει να εντείνουμε τη διπλή προσπάθεια μας, που ξεκίνησε με αυτές τις εκλογές. Αυτή η διπλή προσπάθεια συνίσταται από τη μια στην επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό προσκήνιο και από την άλλη στη λειτουργία του κόμματός μας ως καταλύτη για την ανασύνθεση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου. Γιατί αυτό που πετύχαμε συνίσταται σε δυο πράγματα: Πρώτον όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά μπορούμε και να αναπτυχθούμε τώρα κινούμενοι από καλύτερες βάσεις και δεύτερον χωρίς εμάς δεν μπορούν να ανανεωθούν και να πείσουν για την αλλαγή τους οι εταίροι μας. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο το εγχείρημά. Επιτυχημένο, αλλά όχι ολοκληρωμένο. Έχουν ακόμη πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και σ’ αυτό χρειάζεται η συμμετοχή και η συστράτευση όλων. Προπάντων απαιτείται να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
ΣΧΕΔΙΟ
ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Δημοκρατική
Αριστερά
- Ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις από συσκέψεις μελών (πχ. την άλλη εβδομάδα Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Πειραιάς, Αττική).
- Ανάδειξη υπεύθυνων σε πυρήνες της ΔΗΜΑΡ σε όλη την Ελλάδα.
- Δημιουργία οργανωτικού γραφείου.
- Προοπτική για διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
- Συσκέψεις για συζήτηση των αποφάσεων Κ.Ε.
- Ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για ένα σημαντικό θέμα π.χ. παραγωγική ανασυγκρότηση
- Συζήτηση για συγκρότηση ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ για προγραμματικά και ιδεολογικά ζητήματα.
- Περιοδείες κλιμακίων της Κ.Ε. στην περιφέρεια
Δημοκρατική
Συμπαράταξη
- Συνεχής προσπάθεια ώστε η δημόσια εμφάνιση της Συμπαράταξης στη Βουλή, στα ΜΜΕ, σε εκδηλώσεις να είναι σύμφωνη σε αυτό που αποτυπώθηκε στην προγραμματική συμφωνία και στο πρωτόκολλο συνεργασίας.
- Διεύρυνση με δυνάμεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς και της οικολογίας.
- Μοντέλο συμμαχίας με αυτοτέλεια κομμάτων και κινήσεων.
- Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ένα σημαντικό θέμα π.χ. οικονομία
- Ανάδειξη Κεντρικής Συντονιστικής Γραμματείας με αναλογική συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων, καθώς και Περιφερειακά Όργανα.
- Δημιουργία ενιαίου Γραφείου Τύπου.
10/10/2015