Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "GREECE FORWARD ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ"




Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση , ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά ανήκουν στο παρελθόν.

Όταν μιλάμε για Προοδευτικές Λύσεις για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει προοδευτικό σήμερα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, την αριστερά και τη δεξιά ήταν εμφανείς.

Στη συνέχεια όλα καλύφθηκαν από το πλαστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Πολλοί επένδυσαν σε αυτό.
Άλλοι με δήθεν αριστερή, αλλά στην πράξη λαϊκιστική πολιτική.
Άλλοι με ακροδεξιά και συνομωσιολογική ρητορική.
Άλλοι με νεοφασιστικές αντιλήψεις και τραμπούκικες πρακτικές.

Εμείς το ΠΑΣΟΚ χαράξαμε και στηρίξαμε τη μόνη εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος.

Με τις θυσίες του ελληνικού λαού φέραμε αποτελέσματα, που το Δεκέμβριο του 2014, μπορούσαν να δώσουν οριστική λύση.
Φθάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε αυτή την πορεία.
Δημιούργησε ΕΛΠΙΔΕΣ που διαψεύδονται καθημερινά.
Ξανά στα Μνημόνια, στην τρόικα, στα «προαπαιτούμενα», στις επιβαρύνσεις των πολιτών, στην ύφεση και την ανεργία.

Εμείς παρά τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση , ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά ανήκουν στο παρελθόν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης.

Πως όμως μπορεί να εκφραστεί στις μέρες μας ξανά η προοδευτική πολιτική;

Το πλαστό και διχαστικό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κατέρρευσε, ανήκει στο παρελθόν.
Οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν.

Αυτόν τον λόγο αναζητούν οι Έλληνες πολίτες.

Νέα προοδευτική πρόταση από μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ μπορεί ξανά να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, να ξαναφέρει την ΕΛΠΙΔΑ, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Να δημιουργήσει ένα μεγάλο ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας, που θα εκφράσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτόν τον εθνικό και ιστορικό ρόλο πρέπει να τον διαδραματίσει μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων.
Μια παράταξη που έχει αποδείξει και έχει πληρώσει σκληρά, το ότι πάνω από όλα βάζει την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία.
Για αυτό εμείς, πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει η χώρα. Και σε αυτήν την νέα αρχή, η ελληνική κοινωνία, φαίνεται να δείχνει ξανά ενδιαφέρον.
Γνωρίζετε ότι στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο, εκτός από τον νεολογισμό grexit υπάρχει και το pasokification που σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω κρίσης και των πολιτικών λιτότητας.
Για μας λοιπόν, είναι διπλός ο στόχος: Αφενός να τελειώνουμε τη συζήτηση περί grexit αφετέρου σε ότι μας αφορά να κάνουμε το pasokification παρελθόν: Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου, μέσα από μια διαδρομή αξιόπιστου πολιτικού λόγου ενάντια στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό από όπου και αν προέρχεται.
Μέσα από μια νέα αρχή.
Και σε αυτήν την προσπάθεια κάναμε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, και κινήσεις πολιτών ,με χιλιάδες στελέχη, φίλους και φίλες, εθελοντές και εθελόντριες, ένα πρώτο βήμα:
Θέτουμε λοιπόν τέρμα στην διαρκή αποδυνάμωση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, ενώνουμε την κατακερματισμένη κεντροαριστερά χωρίς κόμπλεξ, χωρίς λαϊκισμούς, αλλά με συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης,
Ενώνουμε δυνάμεις, ανανεώνουμε τον πολιτικό μας χώρο και προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία μια εναλλακτική απέναντι στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.
Διατυπώνουμε μια καθαρή προοδευτική πρόταση, που αυτήν την στιγμή έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν αποτελεί μια ιδεολογία της πολυτέλειας, της κανονικής περιόδου, όταν όλα πηγαίνουν καλά.
Αποτελεί την μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν όνομα

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα, που για 40 περίπου χρόνια, αποτέλεσε την έκφραση του Προοδευτικού και Δημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα.
Η ιστορική και διαχρονική προσφορά του άλλαξε ριζικά την χώρα, προσέφερε σημαντικά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
o Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την εθνική συμφιλίωση.
o Χωρίς την ελευθερία που το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε  . Στη ζωή, στην καθημερινή ζωή.
o Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς το ΕΣΥ και το κράτος πρόνοιας;
o Ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς το τιτάνιο θεσμικό έργο των κυβερνήσεων μας;
o Ποια θα ήταν η ψαλίδα των εισοδημάτων, αν δεν είχαμε προβεί σε μεγάλες εισοδηματικές ενέσεις στους αγρότες, τους μισθωτούς και στους μικρομεσαίους;
o Ποια θα ήταν η μοίρα της γυναίκας χωρίς τις μεγάλες  μεταρρυθμίσεις; Χωρίς το νέο οικογενειακό δίκαιο; Χωρίς την κατάργηση της προίκας; Χωρίς την προστασία της μητρότητας; Χωρίς τη φροντίδα για τη μονογονεϊκή οικογένεια;
o Ποια θα ήταν η εικόνα της Ελλάδας χωρίς τις μεγάλες  υποδομές
o Ποια η πρόσβαση στην εκπαίδευση και το επίπεδο της,  χωρίς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία ακόμα και μέσα στην κρίση;
o Ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα χωρίς την  ένταξή μας στην ευρωζώνη, που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη, για την οποία σήμερα όλοι δήθεν αγωνίζονται;
o Που θα βρισκόμασταν σήμερα αν το ΠΑΣΟΚ δεν κρατούσε όρθια τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αν το ΠΑΣΟΚ από το 2010 δεν χάραζε την Εθνική γραμμή για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ; Αν δεν πετύχαινε τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους διεθνώς;

Και βέβαια τα ΚΕΠ, Καποδίστριας, Καλλικράτης, ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οικονομικός εισαγγελέας, εισαγγελέας διαφοράς, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες, αναδιαρθρώσεις οργανισμών.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες γιατί οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν όνομα. Πετύχαμε πολλά. Η  σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει  ανεξίτηλη.

Δυο κρίσιμα ερωτήματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα
1ον Σε ποιά στρώματα της Κοινωνίας απευθύνεστε;
Ποιούς θέλετε να εκφράσετε για το σήμερα και το αύριο;

Τις περασμένες δεκαετίες η Προοδευτική Παράταξη εξέφραζε τους «μη προνομιούχους» της πατρίδας μας και δημιούργησε τη μεσαία τάξη.
Σήμερα που η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και οι μη προνομιούχοι είναι άνθρωποι με υψηλά προσόντα που είδαν τη ζωή τους να καταρρέει οφείλουμε να δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες.

Στις σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις, τους νέους ανθρώπους, τους δημιουργικούς, αυτούς που θέλουν και μπορούν να εξελιχθούν, να επιχειρήσουν, να προχωρήσουν στον τομέα τους, τους νέους που θέλουν ευκαιρίες για μια ποιοτική δουλειά.
Σε αυτούς που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία του εθνικού πλούτου.

Φυσικά και έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε και σε κάθε Έλληνα πολίτη:
Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, εξυπηρέτηση από το δημόσιο, αίσθημα ασφάλειας για την ζωή, την περιουσία, την σύνταξή του.

Δεν είναι αριστερή πολιτική η διαχείριση της απελπισίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ποντάρει σε μια λογική που λέει δεν έχω τίποτα να χάσω. Όμως χάνουν καθημερινά. Στις συντάξεις, στα επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, στις παροχές, στις εισφορές, στους φόρους, στα ταμεία.


 2ον Θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του, με τις μικρές του ακόμη –έστω και ενισχυμένες- δυνάμεις;
Ο ευρύτερος σοσιαλιστικός και προοδευτικός χώρος πως θα εκφρασθεί;


Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών για μας, είναι η αφετηρία του νέου «μαραθώνιου».

Μας εμπνέει το αγωνιστικό τρίπτυχο του Ολυμπισμού «πιο ψηλά, πιο δυνατά, πιο γρήγορα».

Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης σε ένα μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας, που εκφράζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, όλη την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Ένα ρεύμα με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο.

Που δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι, είτε στους νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς της Ν.Δ., είτε στις λαϊκίστικες, θολές, δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η Προοδευτική Σύγχρονη Πρόταση, δεν είναι μια αφηρημένη έκθεση ιδεών.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη την εκφράζει, την προωθεί, μπορεί να την κάνει κτήμα του κάθε Έλληνα.

Υπάρχουν όμως άλλες πολιτικές δυνάμεις, δίκτυα, πρόσωπα, κοινωνικές δυνάμεις του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου.

Είναι η ώρα να πάρουμε όλοι τις αποφάσεις μας, να αφήσουμε τους εγωισμούς και την αναζήτηση «ρόλων» και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Αυτή η πρόσκληση από εμένα είναι ΑΝΟΙΧΤΗ, ΔΙΑΡΚΗΣ, ΚΑΘΑΡΗ. Απευθύνεται σε όλον τον χώρο.


Ευρώπη: 7 στόχοι που μας οδηγούν σε μια Πολιτική Ένωση

· Μια επιθετική Ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στοχεύοντας στην προώθηση μιας ανταγωνιστικότητας που δεν συνδέεται με την μείωση των μισθών αλλά συναρτάται με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
· Ένα πιο γενναιόδωρο επενδυτικό πακέτο, από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ  για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

· Κοινές πολιτικές για την φοροδιαφυγή και την φοροαπάτη, και εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για να περιορισθεί η ασυδοσία των κινήσεων των κεφαλαίων.

· Πολιτικές περιφερειακής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης, που θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη.

· Την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, που θα επιτρέψει να υπάρχουν πόροι στην Ένωση, για να γίνει αμοιβαιοποίηση του χρέους, και να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας.

· Την εισαγωγή των Κοινωνικών δεικτών στην Ένωση και τις χώρες-μέλη της, ώστε να καθίσταται προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Και την εξαίρεση των δαπανών για την Παιδεία και την Κατάρτιση, από τους περιορισμούς των δημοσιονομικών μεγεθών (έλλειμμα).

· Την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αλλά και την οικοδόμηση ενεργειακής ένωσης.

· Την διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες, ως κύριο σημερινό θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των χωρών και με ριζική αναθεώρηση επί τέλους του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Αυτοί οι 7 στόχοι μας, οδηγούν σε μια Πολιτική Ένωση, ομοσπονδιακής λογικής με νομιμοποιημένους θεσμούς, ικανή να λαμβάνει αποφάσεις, να επιλύσει προβλήματα, να διαχειρίζεται κρίσεις, ως υπολογίσιμος συντελεστής στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα.


Η χώρα χρειάζεται ένα Αναπτυξιακό Σοκ

Βασικός Τομέας ανάπτυξης είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και πρώτα η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στηριζόμαστε σ’ αυτή. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία και μπορεί να διαχειριστεί τα ρίσκα που της αναλογούν.

Όμως χρειάζονται βαθιές αλλαγές για να δημιουργήσουμε σταθερές συνθήκες για νέες επενδύσεις.

Να επισημάνω εδώ ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, που να έχει υποστεί αυτό που υπέστη η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Πέραν των δημοσιονομικών πειραμάτων των Τσίπρα – Βαρουφάκη και της αποστράγγισης κάθε αποθεματικού από το δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα, η χώρα έχει στερηθεί και τις ξένες επενδύσεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ ξένης ιδιωτικής επένδυσης από την άνοιξη του 2014.

Προφανώς αυτή η οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Δεν μπορεί όμως και να ανατραπεί όσο η χώρα παραμένει στην αγχόνη των τραπεζικών περιορισμών.

Και δυστυχώς την ώρα που ο οικονομικός κύκλος συρρικνώνεται επί επτά και πλέον έτη, η φορολογία στους γνωστούς πληττόμενους αυξάνεται συνεχώς.

Έτσι όμως δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Για αυτό απαιτείται ένα σχέδιο που να δίνει προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας, της τυποποίησης του πρωτογενούς τομέα και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Ένα σχέδιο που να ενισχύει τη δημιουργικότητα και να αποποινικοποιεί την νεανική επιχειρηματικότητα.

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ από το οποίο θα απαλλάσσεται ο νέος και η νέα στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, θα προσθέτει χιλιάδες ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και κατ’ επέκταση στα δημόσια ταμεία.

Η νέα γενιά δεν είναι μια χαμένη γενιά αλλά αποτελεί την ελπίδα ότι αυτή η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Έμφαση σε εξι τομείς της οικονομίας

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να “κατευθυνθούν” κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους με στρατηγικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες.

Και αυτοί είναι:
· Ο Πρωτογενής Τομέας, η Μεταποιητική Βιομηχανία και το Εμπόριο που συνδέεται μ’ αυτόν
· Ο Τουρισμός
· Η Ενέργεια και ο Ορυκτός Πλούτος
· Οι σύγχρονες υποδομές προστασίας περιβάλλοντος
· Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην μεταποίηση και στο εμπόριο
· Οι μεγάλες υποδομές για το εμπόριο και τις μεταφορές
Μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο που εξασφαλίζουν το τετράπτυχο «Δημοκρατία-Αλληλεγγύη- Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή».

Τι εννοούμε εμείς ως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις;
Εννοούμε ότι έως το 2019 με την έξοδο από το Μνημόνιο:

· Μπορούμε να απλοποιήσουμε τη σχέση Δημοσίου – επιχείρησης και πολίτη, μέσα από τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ.

· Να διασφαλίσουμε Διαφάνεια παντού. Όλα στο Διαύγεια.

· Να διορίζονται οι κομβικοί για τη λειτουργία του Κράτους Γενικοί Γραμματείς με προκήρυξη και θητεία. Όχι πολιτικές τοποθετήσεις προσώπων στην Διοίκηση.
· Να καταστήσουμε την Αξιοκρατία στο Δημόσιο ιερό κανόνα για τη λειτουργία του, με την αντικειμενική Αξιολόγηση των Δ.Υ. η οποία θα συνδέεται με κίνητρα για την εξέλιξη και την βελτίωση της αμοιβής τους.
· Το κεντρικό Κράτος να περιορισθεί αυστηρά στον επιτελικό, ρυθμιστικό, ελεγκτικό ρόλο με κανόνες. Κράτος αποτελεσματικό, με επενδυτική συμμετοχή μόνο σε στρατηγικά αναγκαίους τομείς και με ταυτόχρονη αποκέντρωση των αναγκαίων πόρων και αρμοδιοτήτων.

· Ο ΕΝΦΙΑ να αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση. Οι ΟΤΑ να αναλαμβάνουν και τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής για τις ευαίσθητες ομάδες. Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ να γίνονται από τους Περιφερειάρχες.

Η δημόσια περιουσία, που στην συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει αναξιοποίητη και απαξιώνεται, να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί, με διαφανή τρόπο, διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα

Μείζον ζήτημα είναι η Μείωση των Φορολογικών συντελεστών, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Είναι όμως σαφές ότι η επιτυχία αυτού του στόχου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.

Στον τομέα της απονομής Δικαιοσύνης πρέπει άμεσα να προχωρήσει η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η περαιτέρω ενίσχυση των εισαγγελέων διαφθοράς.

· Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να βρίσκονται σε κάθε Ευρωπαϊκό σπίτι.
· Με νέες πολιτικές, συμβολαιακή γεωργία, σύνδεση με την έρευνα, νέα οργάνωση των παραγωγών. Με μαζική είσοδο νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα με δωρεάν γη και κίνητρα από το κράτος.

· Ο Ελληνικός τουρισμός να αναπτύσσεται σε νέους τομείς. Συνδεδεμένος με την Πρωτογενή Παραγωγή, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Με δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων με όμορες χώρες.

· Η Ελλάδα να μειώνει την ενεργειακή της εξάρτηση και να αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Να αποτελεί κόμβο εμπορίου για όλη την Ευρώπη.

· Το κράτος να στηρίζει την μικρομεσαία επιχείρηση, με κίνητρα για επενδύσεις, αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου, με σύνδεση με την έρευνα και τις καινοτόμες εφαρμογές.

· Να μην υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας χωρίς το εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Εξασφαλισμένη πρόσβαση και συμμετοχή σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα για τα άτομα με αναπηρία.

· Να αισθάνεται ασφάλεια και αξιοπρέπεια ο Συνταξιούχος, αλλά και να διασφαλιστεί η σύνταξη για τις επόμενες γενιές. Το ασφαλιστικό σύστημα για να είναι βιώσιμο, πρέπει να λειτουργεί με ενιαίους και σταθερούς κανόνες στην λογική του Ν. 3863, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.
Ενιαίους και σταθερούς κανόνες για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας, την βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, που να ισχύσουν για όλους ανεξαιρέτως.
Αλλά με πλήρη διασφάλιση της συμμετοχής του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, και με συντελεστές αναπλήρωσης που αναγνωρίζουν την συμβολή όλων όσων πληρώνουν για πολλά χρόνια τις εισφορές τους στο σύστημα.
Με μέριμνα για τις νέες γενιές με στήριξη του ΑΚΑΓΕ και πρόσθετους πόρους από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

· Τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να αναβαθμιστούν στη διεθνή αξιολόγηση. Στόχος που απαιτεί την στήριξη και την πλήρη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στην οποία πρωτοστάτησε η Άννα Διαμαντοπούλου.
· Η Ελλάδα να αποτελεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, Πανεπιστημίων.

· Τα Δημόσια Σχολεία να καλύπτουν πλήρως και χωρίς επιβάρυνση την Οικογένεια.Οι μαθητές να πιστοποιούνται ως την Γ’ Γυμνασίου σε μια ξένη γλώσσα. Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση να συνδέεται με κλαδικές και περιφερειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Συνεχής Επιμόρφωση και αξιολόγηση για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

· Όλοι να νιώθουν την ασφάλεια ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ξανά ΕΣΥ. Κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με θεσμοθετημένο τον οικογενειακό γιατρό για όλους. Η πρόσβαση των πολιτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γίνεται το ταχύτερο και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Νέα αρχή με Νέο ΕΣΥ με έμφαση στα επείγοντα Περιστατικά, στην Πρόληψη του καρκίνου, στην αντιμετώπιση των Χρόνιων Παθήσεων.

· Να έχουν αναπτυχθεί πολιτικές σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία και μετεγκατάσταση των προσφύγων. Με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και σεβασμό για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να έχουν αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία.

· Το πολιτικό μας σύστημα να έχει διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Με πάγιο εκλογικό σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς τα bonus των εδρών που διχάζουν και πολώνουν. Με εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυσή της. Με πόθεν έσχες ουσιαστικό, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει την τελική και καθοριστική ευθύνη.


Ζητώ την συμμετοχή ΟΛΩΝ όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Αυτός είναι ο πυρήνας της Νέας Προοδευτικής Πρότασης που επαγγελλόμαστε.

Γι’ αυτό και ζητώ την συμμετοχή ΟΛΩΝ όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο.