Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ



«Αξίζουν πολλά θερμά «μπράβο» στα στελέχη του Λιμενικού, της Αστυνομίας, στους ψαράδες και στους κατοίκους της Λέσβου, που κατέβαλαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να σώσουν όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούσαν από βέβαιο θάνατο στο χθεσινοβραδινό ναυάγιο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι προσπάθειές τους ήταν πραγματικά ηρωικές, συγκινητικές και αξιέπαινες.

Δυστυχώς, οι ροές των προσφύγων παρά τα πολλά μποφόρ και τους πνιγμούς δεν λένε να κοπάσουν. Παραδόξως όμως η Τουρκία, αν και αποτελεί την πύλη εξόδου για τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων, είναι απούσα από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μετατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας, η οποία εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης καλείται να διαχειριστεί και αυτό το υπερβολικά βαρύ για τους ώμους της πρόβλημα, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θέμα των προσφύγων και παράλληλα να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που προβλέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής».