Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως προανήγγειλα θα συνομιλήσουμε με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κυρία Φώφη Γεννηματά. Κυρία Πρόεδρε καλημέρα σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλή σας μέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ρωτώντας πώς βλέπετε την κατάθεση των προαπαιτούμενων με ένα νόμο και βέβαια το επισημαίνω το με ένα νόμο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, ότι με ένα νόμο θα καταργούσε τα μνημόνια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα καταργούσε τα μνημόνια και σήμερα βρισκόμαστε στην παγκόσμια πρωτοτυπία, μια χώρα που είχε βγει σε πρωτογενή πλεονάσματα, να ζει το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο και μάλιστα ένα μνημόνιο που οδηγεί σε μια φοροκαταιγίδα απέναντι στη μεσαία τάξη.
Πραγματικά είναι αδιανόητο όλο αυτό που ζούμε και συμβαίνει. Εμείς κ. Χατζηνικολάου στηρίξαμε το καλοκαίρι υποχρεωτικά, ψηφίσαμε τη συμφωνία αυτή, διότι η χώρα ήταν αντιμέτωπη τότε με την άτακτη χρεοκοπία, λόγω της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Όμως σας υπενθυμίζω ότι αμέσως του προτείναμε τότε, να δημιουργηθεί μια ομάδα διαπραγμάτευσης για να μπορέσει να εξειδικεύσει τα μέτρα και τη συμφωνία, να τη βελτιώσει. Δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση.
Στη συνέχεια του ζήτησα έναν οδικό χάρτη για να υπάρξει μια σταθερότητα και μια συμφωνία για τις δράσεις μέχρι την πρώτη αξιολόγηση που είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί αμέσως μετά από αυτή μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Ούτε και σε αυτό ανταποκρίθηκε. Είχε 220 βουλευτές που στήριζαν την κυβέρνηση και 5 κόμματα και επέλεξε ο κ. Τσίπρας προσωπικά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τις τέταρτες εκλογές και εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, πέντε, με σκοπό αφ’ ενός να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, αφ’ ετέρου να προλάβει να μη φτάσει ο λογαριασμός στον Έλληνα πολίτη και να μην γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει συμφωνήσει και τι έχει φέρει. Και οδήγησε σε μια συμφωνία και μια κυβέρνηση 155 βουλευτών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Μια αδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία. Και το χειρότερο, χωρίς σχέδιο για ανάπτυξη. Χωρίς σχέδιο για επενδύσεις. Χωρίς σχέδιο για ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μίλησε πάνω από μια ώρα στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές και η λέξη ελληνική επιχειρηματικότητα δεν υπήρχε στην ομιλία του.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Γεννηματά σε μια επόμενη φάση των πραγμάτων, αν χρειαστεί θα ήταν διατεθειμένο το ΠΑΣΟΚ να καθίσει στο τραπέζι με το ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγηθεί σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε ποια βάση; Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας αναζητά εφεδρείες ή πρόθυμους συνενόχους. Ή αφελείς συνενόχους σε μια πιθανή αποτυχία.
Εμείς μιλάμε από την προεκλογική περίοδο ….
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως έχει το επιχείρημα κυρία Πρόεδρε, ότι όλοι του ζητούσατε να οδηγηθεί σε συμφωνία με τους εταίρους.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, βεβαίως όλοι του ζητούσαμε να οδηγηθεί σε συμφωνία ….
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τώρα του κάνετε κριτική.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλοι του ζητούσαμε να οδηγηθεί σε συμφωνία, αλλά ο κ. Τσίπρας έριξε λευκή πετσέτα. Παραδόθηκε άνευ όρων και επειδή βλέπαμε ότι η πορεία θα είναι ακόμα δυσκολότερη γιατί είχα εξηγήσει και προεκλογικά ότι η συμφωνία αυτή θα εξειδικευτεί στους εφαρμοστικούς νόμους και εάν δεν υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, να έχει στόχους, ποιους τομείς θα στηρίξει, πώς θα προχωρήσει η χώρα; Πώς θα προχωρήσουμε; Πώς θα φτάσουμε στην ανάπτυξη; Εάν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ θα ψάχνουμε συνέχεια τι θα κόβουμε.
Όταν αυτά δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό αυτής της κυβέρνησης, σε ποια βάση να γίνει η συζήτηση; Εμείς ακόμη και πριν από τις εκλογές, την ημέρα των εκλογών, μιλούσαμε για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και το μνημόνιο, το πρώτο μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν κι αυτό ένα μνημόνιο στηριγμένο κυρίως στους φόρους και στις μειώσεις του εισοδήματος των Ελλήνων, όπως είναι και αυτό τώρα, το τρίτο μνημόνιο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, αλλά τότε έπρεπε να εξαλείψουμε ένα τεράστιο έλλειμμα, πάνω από 20 δις μέσα σε λίγους μήνες, ενώ σήμερα ξεκινούσε η χώρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξαναβρεθήκαμε στα ελλείμματα, στην ύφεση και στην αύξηση της ανεργίας. Το θέμα είναι από πού ξεκινάει κανείς κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ αυτό που ήθελα βασικά να επισημάνω και να έχω την απάντησή σας, είναι εάν κατά τη γνώμη σας υπάρχουν ακόμη και σήμερα, εγώ νομίζω ότι υπάρχουν γι’ αυτό θέτω το ερώτημα, περιθώρια να μειωθεί η δαπάνη του δημόσιου τομέα, να μειωθούν σπατάλες στο κράτος.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρώ ότι υπάρχουν. Όμως όλη αυτή η συμφωνία είναι προσανατολισμένη σε περικοπές στη μεσαία τάξη, στις ελληνικές επιχειρήσεις. Είδαμε ότι ξεκίνησαν με φοροκαταιγίδα στους αγρότες, στον τουρισμό και τώρα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη και για στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Όλοι μιλάμε σε αυτή τη χώρα για ανάπτυξη και εδώ αυτό το μνημόνιο ισοπεδώνει κάθε τομέα που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Επομένως εμείς είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί στη συνεννόηση. Είμαι άνθρωπος που πιστεύω στη συνεννόηση, αλλά αυτή η συνεννόηση πρέπει να έχει μια βάση, πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό. Να έχει άποψη για τη χώρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τουλάχιστον στο θέμα του χρέους δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί η ελληνική πολιτική ηγεσία σύσσωμη απέναντι στους δανειστές;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως και θα έπρεπε να εμφανιστεί σύσσωμη. Εγώ και στη Βουλή στην ομιλία μου σας υπενθυμίζω ότι τόνισα ότι στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την περαιτέρω αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, θα είμαι εκεί και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και καλωσόρισα και τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, στην δική μας θέση.
Γιατί σας θυμίζω ότι μιλούσαν για το επαχθές και επονείδιστο χρέος το οποίο θα έπρεπε να διαγραφεί μονομερώς, ότι θα έπρεπε να γίνει μια διάσκεψη γι’ αυτό και σήμερα έρχεται στη θέση μας ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να διαπραγματευτούμε παραμετρικές αλλαγές.
Αλλαγές που όπως έχουμε συμφωνήσει στο Eurogroup του 2012. Δεν έχει προχωρήσει πέρα από αυτή την απόφαση. Μάλιστα η συμφωνία που έχει κατ’ αρχήν, είναι χωρίς μείωση επιτοκίων, είναι με απλή επιμήκυνση. Ενώ το 2012 μιλούσαμε και για μείωση των επιτοκίων. Εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση για την απομείωση και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Είναι απολύτως αναγκαία, γιατί όταν μειώνεται το ΑΕΠ, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα. Και χρειαζόμαστε πόρους να εξασφαλίσουμε για την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Πρόεδρε ένα τελευταίο ερώτημα. Αφορά την κεντροαριστερά. Στο σημερινό Κοινοβούλιο, κινούνται στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, τρία πολιτικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο ενίσχυσε τις δυνάμεις του από την προηγούμενη εκλογή, το Ποτάμι το οποίο είχε μια μικρή πτώση και μια νέα είσοδος η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Το ερώτημα είναι μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε αυτά τα τρία κόμματα συνεννόηση; Μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε μια ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το κάλεσμά μας για την ενίσχυση του χώρου της κεντροαριστεράς είναι διαρκές. Και γι’ αυτό, επειδή θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση δεν μπορεί παρά να είναι στη βάση προγράμματος και συγκεκριμένων προτάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλαδή για παράδειγμα, ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τι σημαίνει σήμερα μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ή στο ασφαλιστικό με προοδευτικό πρόσημο; Τι σημαίνει σήμερα κοινωνικό κράτος μέσα στην κρίση; Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θα ξεκινήσουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να κορυφωθεί με μια προγραμματική συνδιάσκεψη για τα θέματα αυτά και εκεί θα πρέπει να συναντηθούμε, να καταθέσουμε τις απόψεις μας και πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για την Ελλάδα να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Το νέο σήμερα είναι να μπορείς να συνθέτεις. Είναι να μπορείς να συμφωνείς υπέρ της Ελλάδας, υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της μεσαίας τάξης και τελικά υπέρ της νέας γενιάς που μπορεί να δει μια προοπτική στη χώρα της. Το παλιό είναι να συνεχίζεις τις αντιθέσεις χωρίς περιεχόμενο, μόνο και μόνο για να βλέπεις το μικροκομματικό σου συμφέρον.