Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ «REAL F.M.»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ




Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κυρία Φώφη Γεννηματά. Κυρία Πρόεδρε καλημέρα σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλή σας μέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι κυβέρνηση την επόμενη μέρα; Και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι και να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί κυβερνητικά όποιος και αν είναι πρώτο κόμμα; Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Ν.Δ.;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας. Το κλειδί για την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη που πρέπει να ανακτηθεί είναι η πολιτική σταθερότητα.
Το ΠΑΣΟΚ μιλάει από το 2012 για την ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δυστυχώς τότε δεν μας άκουγε κανείς. Τώρα ένας – ένας έχουν αρχίσει και έρχονται στα λόγια μας και στο ερώτημά σας απαντάω ευθέως. Δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα. Στην πράξη οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας έχουν καταργήσει το bonus των 50 εδρών, γιατί αυτό που ζητάει κάθε ελληνική οικογένεια είναι να νιώθει ασφάλεια, να νιώσει σταθερότητα, να καταλάβει ότι μπαίνουμε σε ένα δρόμο εξόδου από την κρίση και να πιστέψει ότι δεν θα ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας.
Σε αυτή την ευθύνη θα πρέπει να ανταποκριθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον ευρωπαϊκό για την Ελλάδα. Και επειδή το πράξαμε τους προηγούμενους μήνες, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πήγαμε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, βοηθήσαμε για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, προσωπικά πήγα στους Σοσιαλιστές τρεις φορές για να γυρίσει το κλίμα, να ασχοληθούν μαζί μας, να είναι το στήριγμά μας και να μας βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία. Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και μετά τις εκλογές.
Κάναμε δηλαδή ένα σημαντικό βήμα τότε, τώρα έχουμε πάει πέντε βήματα πίσω με τον τρόπο που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία, οφείλουμε να το κλείσουμε αυτό τον κύκλο της προεκλογικής εκστρατείας και να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι σε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ τα προαπαιτούμενα, να το πω έτσι, για να μια κυβερνητική συνεργασία; Δηλαδή στην προγραμματική συζήτηση που θα γίνει για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας τι θα εισφέρετε εσείς; Τι θα βάλετε πάνω στο τραπέζι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν να πούμε εδώ ότι αυτό που χρειάζεται για να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση είναι μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία να έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους στόχους. Στην πραγματικότητα ο οδικός χάρτης που ζητούσαμε από τον Αύγουστο μήνα, να συνεννοηθώ με τον κ. Τσίπρα, γιατί θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει αυτό και με την προηγούμενη Βουλή.
Είχαμε 220 βουλευτές τότε και τώρα ψάχνουμε τους 151. Χρειαζόμαστε αυτό τον οδικό χάρτη. Αυτός ο οδικός χάρτης πρέπει να περιλαμβάνει την εξειδίκευση του μνημονίου από ικανούς ανθρώπους, απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και άρα και ισχύ διαπραγματευτική.
Και επίσης να συμφωνήσουμε πώς θα χειριστούμε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και των δύσκολων όρων, των δυσβάστακτων όρων αυτής της συμφωνίας που πρέπει σιγά – σιγά να ξαναμπούνε στο τραπέζι της συζήτησης με τους εταίρους.
Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση ισχυρή λόγω της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων έχει άλλη βαρύτητα να ξανασυζητήσει θέματα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έριξαν λευκή πετσέτα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει στο πλάι του τρίτου μνημονίου; Παράλληλα με το τρίτο μνημόνιο; Και σας ρωτώ γιατί δεν βλέπει η κοινωνία άλλο τρόπο για να μετριαστούν οι βαρύτατες συνέπειες αυτού του νέου μνημονίου.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατά τη γνώμη μου και με προλάβατε, αυτό το μνημόνιο, ακόμα και εάν καταφέρει να εφαρμοστεί, από μόνο του δεν αρκεί για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Έχουμε μπροστά μας ένα ανηφορικό δρόμο και κανένας δεν πρέπει να λέει ψέματα ξανά στον ελληνικό λαό.
Τα ψέματα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Αυτό που κερδίζουμε με αυτή τη συμφωνία είναι ότι πρώτον, παραμένουμε στην Ευρώπη, εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμασταν παρ’ όλο που αυτό το μνημόνιο δεν ήταν αναγκαίο, γιατί ξεκινήσαμε με πρωτογενή πλεονάσματα. Μην ξεχνιόμαστε.
Είναι αποτέλεσμα αστοχίας, τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επομένως αυτό που κερδίζουμε είναι χρόνο και σταθερότητα για να κάνουμε το δικό μας σχέδιο. Επιβάλλεται να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο.
Πάνω απ’ όλα να σας πω το εξής, υπάρχει ένα πακέτο Γιούνγκερ που μάλιστα προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει ότι είναι μια δική του επιτυχία, ενώ αυτό είναι προαποφασισμένο και μάλιστα ήδη σε άλλες χώρες πληρώνει και εμείς έχουμε καθυστερήσει λόγω της ανικανότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Πώς αυτό το πακέτο θα εξειδικευθεί; Πώς θα τα καταφέρουμε; Σε ποιους τομείς; Δεν έχουν γίνει καν ιεραρχήσεις.
Αυτά τα τελευταία χρήματα του ΕΣΠΑ δεν πρέπει να πάνε στοχευμένα στους τομείς εκείνους της οικονομίας που μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Γιατί πρέπει να χτυπήσουμε το μεγάλο μας εχθρό που είναι η ανεργία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας σε ένα άνοιγμά του προς το ΠΑΣΟΚ και κυρίως προς εσάς ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για βαρίδια. Είπε η Γεννηματά δεν είναι χρεωμένη με τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα ως εδώ η ίδια προσωπικά, αλλά έχει στο κόμμα της βαρίδια. Έχει το Βενιζέλο, έχει το Λοβέρδο, και εγώ με αυτά τα βαρίδια δεν μπορώ να συνεργαστώ σε μια κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα και χθες και το επαναλαμβάνω, ότι αυτού του είδους οι όροι δείχνουν ότι η συζήτηση είναι προσχηματική. Πραγματικά το θεωρώ ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να διεξάγεται ένας διάλογος μετά από το ότι έχει συμβεί, μετά από το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το grexit, με ευθύνη του, να διεξάγεται ένας διάλογος αυτού του επιπέδου.
Εγώ δεν έχω ακολουθήσει αυτό το δρόμο και δεν θα τον ακολουθήσω. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για πρόσωπα του κόμματός του, αλλά θεωρώ αδιανόητο να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε πραγματικά επί της ουσίας και με ειλικρίνεια.
Θα τον παρακαλούσα λοιπόν επιτέλους να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό και την ανάγκη που υπάρχει να συνεργαστούν τα κόμματα και αν θέλει ας ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το κόμμα του που φυλλοροεί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από την άλλη πλευρά η παραδοσιακή κόντρα, να το πω έτσι, Βενιζέλου – Παπανδρέου δυσκόλεψε την προσπάθεια, την ειλικρινή προσπάθεια που εσείς καταβάλατε για την πλήρη επανένωση του ΠΑΣΟΚ. Και για την επιστροφή και του πρώην πρωθυπουργού στο κόμμα το οποίο διέσπασε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Θέλω να σας ρωτήσω, εάν θα συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια μετεκλογικά και επίσης αν η λύση θα ήταν ίσως, όπως λένε πολλοί, να κάνουν στην πάντα και οι δυο. Δηλαδή να πάνε κάποια στιγμή στο σπίτι τους και οι δυο και να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ με νέες δυνάμεις.
Μήπως δηλαδή αυτή η συνεχής κόντρα των δυο προηγούμενων αρχηγών οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε προβλήματα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η αλήθεια είναι αυτή τη στιγμή κ. Χατζηνικολάου ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αρχηγός ενός άλλου κόμματος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστό είναι αυτό. Διέσπασε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι ίδια τα πράγματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διέσπασε. Αυτό είναι αλήθεια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η αντιπαράθεση αυτή ανήκει στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριό του έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει μια νέα αρχή.
Έχω εντολή από το συνέδριο για ενότητα, διεύρυνση και ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Και η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι εθνική ανάγκη. Εγώ προσπάθησα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσω αυτή την εντολή, γιατί την πιστεύω και το έκανα πραγματικά πολύ ειλικρινά και το κάνω κάθε μέρα και θα συνεχίσω να το κάνω.
Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι έχουν ευθύνη απέναντι σε αυτή την εθνική αναγκαιότητα να ανασυγκροτηθεί ο χώρος, να εκφράζει το ριζοσπαστικό κέντρο, το δημοκρατικό σοσιαλισμό, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα εδώ. Αφορούν την παράταξη. Μια παράταξη που έρχεται από πολύ μακριά και έχει πολύ μεγάλο μέλλον και αφορούν και τη χώρα, γιατί εγώ πιστεύω και αυτό ζητώ από τους πολίτες, πιστεύω ότι η Δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι η τρίτη δύναμη που θα επιβάλει τη συνεργασία και θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα.
Γι’ αυτό κάλεσα σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις αυτού του χώρου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα σας.