Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου

και τους απεσταλμένους των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Στο πάνελ της συνέντευξης μετείχαν ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κώστας Ήσυχος, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου και η νομικός Μαριάννα Τσίχλη.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς ότι οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου παραβρίσκονται σήμερα για να ακούσουν τις βασικές απόψεις της Λαϊκής Ενότητας. Ξέρουμε ότι το επίσημο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα. Αυτό το θεωρούμε φυσικό, γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι μία δύναμη αλλαγής και ανατροπής στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εμποδίζει το να μεταδίδονται οι απόψεις και οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας με στοιχειώδη αντικειμενικότητα.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή, αλλά και σε αυτήν την εκλογική μάχη. Όλα τα κόμματα του παλαιού, αλλά και του νέου, μνημονιακού τόξου έχουν εν όψει εκλογών το ίδιο, κοινό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό είναι σαφές και συγκεκριμένο και αφορά όλους τους τομείς της χώρας μας. Είναι το τρίτο Μνημόνιο.  Όλα τα κόμματα του παλαιού και νέου μνημονιακού τόξου στηρίζουν τα παλιά Μνημόνια και θα εφαρμόσουν και τις πολιτικές του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για πολιτικές αδιέξοδες, καταστροφικές και εθνικά επικίνδυνες. Όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου δεν έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο διαμόρφωσαν τα ίδια, αλλά ένα πρόγραμμα υπαγορευμένο από την ξένη επιτροπεία και κηδεμονία σε βάρος της χώρας μας.
Μετεκλογικά, όλα αυτά τα κόμματα - ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι- θα κάνουν ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό και συνεταιρισμό, προκειμένου να περισώσουν τα Μνημόνια και να εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές. Θα είναι τέσσερα κόμματα στη συσκευασία της μίας, καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Οι μεταξύ τους διαφορές θα είναι επουσιώδεις σε σχέση με τα θεμελιώδη που θα καθορίζουν την πορεία της χώρας. Τον συνεταιρισμό, που ξεκίνησαν ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, θα τον ολοκληρώσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, με διάφορες παραλλαγές. Η πιο θεμελιώδης διαφορά που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες είναι ποιος εκ των κυρίων Τσίπρα και Μεϊμαράκη θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως πρώτο κόμμα. Έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά αμφιβάλλω αν θα είναι το καθοριστικό για την πορεία της χώρας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι δεν υπερβάλλουμε, ούτε παραποιούμε την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει πρόγραμμα ανεξάρτητο από τους κηδεμόνες και τη νεοαποικιοκρατία. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα, στις σημερινές συνθήκες, διαθέτει μία ρεαλιστική, δημοκρατική, εναλλακτική λύση απέναντι στη νεομνημονιακή συναίνεση. Η Λαϊκή Ενότητα, όπως σας είπα, είναι το καινούριο και το διαφορετικό στην πολιτική ζωή. Έχουμε κάνει την αρχή μέσα σε ιδιόμορφες συνθήκες, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, που θα είναι αφετηρία μία πορείας νικηφόρας, η οποία θα βάλει τη χώρα μας σε μία ανορθωτική, αναγεννητική τροχιά.
Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα, αλλά φιλοδοξεί να είναι ένα ανοιχτό μέτωπο. Ένα μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα έχει αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πατριωτικό προσανατολισμό με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Η Λαϊκή Ενότητα θα καταργήσει άμεσα τα Μνημόνια και ιδιαίτερα το τρίτο, καταστροφικό Μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει τέρμα στη λιτότητα και θα στηρίξει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Με τη λιτότητα και τη φορο-λεηλασία, η οικονομία δεν θα βγει ποτέ από την ύφεση, αλλά θα συνεχίσει να αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της οπισθοχώρησης και του κατήφορου.
Η Λαϊκή Ενότητα θα αποκαταστήσει πλήρως τις ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η Λαϊκή Ενότητα θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Θα προχωρήσει άμεσα στην εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και θα θέσει υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες τις βασικές, στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας μας, τις οποίες θα ανασυγκροτήσει, ώστε να διαδραματίσουν αποδοτικό ρόλο για την οικονομία μας.
Η Λαϊκή Ενότητα θα προωθήσει μία δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με πρώτη προτεραιότητα τη σύσταση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των πολύ μεγάλων περιουσιών και ιδιοκτησιών. Επιτρέψτε να κάνω δύο συγκεκριμένες αναφορές με βαρύνουσα σημασία στη σημερινή συγκυρία. Η Λαϊκή Ενότητα θα θέσει ως αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων. Επίσης, θα καταργήσουμε το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο φόρος, πέραν του ότι είναι άδικος και παράλογος, είναι ταφόπλακα για την ανάπτυξη της χώρας.
Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος είναι άδικο, επαχθές και βαθύτατα ταξικό, από το οποίο ωφελήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας και όχι η ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός. Επίσης, θεωρούμε ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό, αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι η διαγραφή αυτού του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό θα το πετύχουμε με βασικό εργαλείο τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους.
Η Λαϊκή Ενότητα θα έρθει σε συνολικότερη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις, και θα ακυρώσει τις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου. Θα προωθήσουμε ένα καινούριο προοδευτικό πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης με βαθύτατα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα θα βάλει τέρμα στην εθνική υποτέλεια και στην νεοαποικιοποίηση της χώρας μας. Η Λαϊκή Ενότητα θα προχωρήσει σε μια καινούρια πολυδιάστατη ανεξάρτητη πολιτική ενεργειακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι Ευρω-ατλαντικό οικόπεδο.
Τελειώνω, λέγοντας ότι, βασικό εργαλείο και μέσο για να εφαρμόσουμε αυτό το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας που είναι η αφετηρία μεγάλων σχηματισμών στην Ελλάδα, είναι να προχωρήσουμε στη συγκρότηση εθνικού νομίσματος με νέους κοινωνικούς δημοκρατικούς και αναπτυξιακούς όρους. Επαναλαμβάνω γι’ αυτούς που έχουν ως συνήθεια να μας ονομάζουν δραχμιστές, ότι εμείς δεν έχουμε λατρεία ή φετίχ με τα νομίσματα. Αν μπορούσαμε αυτό το προοδευτικό μας πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση, να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να προχωρήσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, να το εφαρμόσουμε εντός της ευρωζώνης, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά η ευρωζώνη, δεν είναι απλώς μια ζώνη ενιαίου νομίσματος.
Πίσω από το ενιαίο νόμισμα και με επιστέγασμα το ενιαίο νόμισμα, κυριαρχούν σκληρές, άγριες πολιτικές λιτότητας, ακύρωσης της δημοκρατίας, πολιτικές νεοαποικιοποίησης, πολιτικές υποτέλειας, πολιτικές οι οποίες καταδικάζουν όλη την ευρωζώνη σε μεγάλα αδιέξοδα. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω εδώ, ότι, αν περάσουμε στο εθνικό νόμισμα θα συνεχίσει να «βρέχει» στη χώρα αυτή και θέλω να πω με κατηγορηματικότητα ότι το πέρασμα αυτό  μπορεί να έχει προσωρινές δυσκολίες όπως όλα τα περάσματα και μεταβάσεις, αλλά είναι μια βιώσιμη μετάβαση που αν την συνδυάσουμε με το προοδευτικό μας πρόγραμμα, και το υπογραμμίζω αυτό, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Ελπίδα και προοπτική που της την έχουν στερήσει τα μνημόνια.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιάννης Χρυσοβέργης, Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων EFE): Μιλήσατε για την ανάγκη περάσματος σε εθνικό νόμισμα, μιλήσατε για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην αρχή όμως αν όπως λέει η διακήρυξη του κόμματός σας, προκηρύξετε ένα δημοψήφισμα γι’ αυτό το θέμα, είναι σίγουρο ότι από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών θα υπάρξουν μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την αντιμετώπιση του;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα προκηρύξουμε δημοψήφισμα για το θέμα της Ευρωζώνης. Γιατί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι επιλογή μας. Αν εγκρίνει το πρόγραμμά μας ο Ελληνικός λαός, θα εγκρίνει και αυτό το θεμελιώδες σημείο που το θεωρούμε εργαλείο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόγραμμα. Δεν ξέρω τι εννοείτε λέγοντας ότι θα υποστούμε οικονομικό στραγγαλισμό αν επιλέξουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη, από τους κυρίαρχους ευρωπαϊκούς κύκλους, αλλά αν γίνει αυτό πρώτα απ’ όλα θα δείξει μια εξαιρετική αγριότητα από την πλευρά των κατεστημένων ευρωπαϊκών κύκλων που σε κάθε περίπτωση είναι αδικαιολόγητη και δεν έχει καμία σχέση με τους θεσμούς της Ε.Ε.
Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι οικονομικό στραγγαλισμό, αδικαιολόγητα και αντιθεσμικά, υφιστάμεθα ήδη από το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Οι τράπεζες λειτουργούν με capital controls και αυτό είναι συνέπεια των απαράδεκτων και εκβιαστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την πλευρά του ευρωπαϊκού κατεστημένου και συγκεκριμένα από την ΕΚΤ.
Δεν φοβόμαστε οικονομικό στραγγαλισμό, δεν φοβόμαστε εκβιαστικά μέτρα και αντίμετρα από την πλευρά του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Η πορεία η οποία χαράζουμε με το πρόγραμμά μας είναι μια πορεία θετική με προοπτική για τον ελληνικό λαό, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και τους εκβιασμούς. Αλίμονο αν στο όνομα της απειλής του στραγγαλισμού μιας χώρας ο κάθε λαός έκανε ό,τι θέλουν οι εκβιαστές. Μεγαλύτερος, πάντως, στραγγαλισμός από τα μνημόνια που υφιστάμεθα εδώ και πέντε χρόνια - και θα ακολουθήσουν πόσα άλλα ακόμα; - δεν υπάρχει.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Λιάνα Σπυροπούλου, Γερμανική εφημερίδα Bild): Υπάρχουν πάρα πολλοί ψηφοφόροι που θέλουν να ψηφίσουν αντιμνημονιακά, φοβούνται όμως τη δραχμή. Επί του πρακτέου, πως θα γίνει αυτή η μετάβαση; Έχετε κάνει κάποιες μελέτες για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τυπωθεί το νέο νόμισμα; Πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να γίνει αυτό και τι ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να καλύψετε χρονικά τη μετάβαση και πού θα βρείτε τα λεφτά γενικότερα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτά τα θέματα τα οποία θέτετε δεν έχουν ιδιαίτερη περιπλοκή και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το κατεξοχήν πρόβλημα για να περάσουμε από το ευρώ σε ένα εθνικό νόμισμα είναι η πολιτική απόφαση και επιλογή. Αν αυτή υπάρξει, όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν όπως πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Οι δυσκολίες της μετάβασης δεν θα είναι ανυπέρβλητες, δηλαδή δυσκολίες που θα δημιουργήσουν εκρηκτικά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Θα είναι δυσκολίες προσαρμογής. Η εκτύπωση χρήματος δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα, εφόσον μια κυβέρνηση έχει το αντίστοιχο σχέδιο. Από κει και πέρα, καθορίζοντας την ισοτιμία αντικατάστασης του ευρώ με το νέο εθνικό νόμισμα, μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να αναδιοργανωθεί σε μια καινούρια βάση όλη η οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη του νέου νομίσματος, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας μας είναι πλέον πλεονασματικό. Η Ελλάδα με τις εξαγωγές της, με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, με το τουριστικό συνάλλαγμα, μπορεί να καλύπτει τις εισαγωγές που κάνει σε βασικές πρώτες ύλες και σε βασικά προϊόντα. Μιλάω και αναφέρομαι στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να καταστροφολογούμε. Το εθνικό νόμισμα φοβίζει γιατί υπάρχει μια δαιμονοποίηση και καταστροφολογία γύρω από αυτό και γιατί δεν έχει γίνει ποτέ μια νηφάλια ουσιαστική συζήτηση με τα πραγματικά δεδομένα, ώστε οι απόψεις να αναπτυχθούν και να μπορέσει ο κάθε πολίτης να μάθει, να ακούσει και να κρίνει. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη δαιμονοποίηση γύρω από το εθνικό νόμισμα και να αρχίσουμε την ουσιαστική συζήτηση. Να επαναλάβω επίσης ότι για εμάς το εθνικό νόμισμα δεν είναι το όχημα προς τον Παράδεισο. Μπορεί κανείς να έχει εθνικό νόμισμα και να εφαρμόζει άγριες νεοφιλελεύθερες, σκληρές μονεταριστικές πολιτικές. Εμείς βλέπουμε το εθνικό νόμισμα ως απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να εφαρμόσουμε νέες προοδευτικές αναπτυξιακές πολιτικές, σε αντίθεση με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: (Φέρυ Μπατζόγλου, ανταποκριτής Γερμανόφωνων ΜΜΕ και του περιοδικού STERN): Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία από το τρίτο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε προσφάτως στην ελληνική Βουλή. Στο θέμα της υπερφορολόγησης θα ήθελα να σταθείτε. Τι προτείνει η Λαϊκή Ενότητα, ενδεχομένως και πέρα από αυτά που αναφερθήκατε, δηλαδή στις 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, και κάτι δεύτερο, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων/αποκρατικοποιήσεων, αξιοποιήσεων, όπως ονομάζεται, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εσείς ήσασταν υπουργός σε αυτή την κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεων ή ενεργειών. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα ή ποιες είναι οι δικές σας αντιρρήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Καταρχάς δεν ήμουν υπουργός αποκρατικοποιήσεων. Είχα άλλο Υπουργείο. Το πρώτο πράγμα που είπα με την ανάληψη των καθηκόντων μου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι ότι σταματάνε οι ιδιωτικοποιήσεις στον ιδιωτικό τομέα, σταματάει η μικρή ΔΕΗ και τελειώνουμε με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Και βεβαίως δεν έχανα ευκαιρία να επικρίνω και να κατακρίνω κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση, οποιασδήποτε επιχείρησης η οποία έχει βεβαίως μια στρατηγική σημασία για τη χώρα ή αντιπροσωπεύει μια στρατηγική υποδομή. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που είναι επί θύραις, που είναι μπροστά μας, είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών και του σιδηροδρόμου του ΟΣΕ. Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν εθνικά και οικονομικά εγκλήματα. Εγώ δεν ξέρω καμία χώρα στον κόσμο, όσο άγρια, νεοφιλελεύθερη, δεσποτική και καπιταλιστική να είναι, που να προωθεί το ξεπούλημα των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της. Και μάλιστα το ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα. Και κρατικά θα έλεγα ξένα συμφέροντα. Γιατί οι περισσότερες εκ των λεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι κρατικοποιήσεις. Κρατικοποιούνται οι ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά κρατικοποιούνται από ξένα κράτη. Και η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό. Υπάρχουν κρατικές εταιρείες Γερμανικές οι οποίες έχουν αναλάβει και αγοράσει στρατηγικές εδώ δημόσιες επιχειρήσεις. Και αυτό στη Γερμανία το λέτε ιδιωτικοποίηση, όμως είναι κρατικοποίηση, αλλά κρατικοποίηση στο Γερμανικό Κράτος. Αν κρατικοποιούνται στο Γερμανικό κράτος είναι εκσυγχρονισμός, αν παραμένουν στο ελληνικό δημόσιο είναι αναχρονισμός και καθυστέρηση. Τα περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται σε μια γερμανική εταιρεία, που αν δεν κάνω λάθος, βασικός μέτοχος της είναι το κράτος της Έσσης, το ομοσπονδιακό κράτος της Έσσης. Βεβαίως εμείς θα καταργήσουμε άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ένα αμαρτωλό όργανο ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων και μεγάλων δημόσιων ακινήτων. Και δε θα ιδρύσουμε, δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί το περίφημο αυτό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με την υποθηκευμένη δημόσια περιουσία των 50 δις.
Όσων αφορά την φορολογία σας είπα τη γενική κατεύθυνση, μίλησα και για δύο συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβουμε: το αφορολόγητο όριο και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να κάνουμε μια πιο αναλυτική παρουσίαση της φορολογικής πολιτικής που προτείνουμε. Θέλω να πω όμως εδώ ότι η φορολογία, ο ΦΠΑ της τάξης του 23% - και μάλιστα σε βασικά είδη - είναι εντελώς απαράδεκτος. Αυτό το 23%, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις σίτισης, είναι απόλυτη καταστροφή. Και βλέπω ότι πάνε να τον εφαρμόσουν και για τα φροντιστήρια, και για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Είναι αδιανόητο, είναι αντιλαϊκό, είναι αντικοινωνικό. Μπορεί να βάλει κανείς ΦΠΑ όσο ψηλό θέλει. Είναι εύκολο αυτό .Αλλά όσο πιο ψηλός είναι ο ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, τόσο πιο λίγα είναι τα έσοδα από αυτό το φόρο. Και τόσο πιο άδικο είναι για την κοινωνία. Γιατί τους έμμεσους φόρους τους πληρώνουν όλοι και όχι μόνο οι πλούσιοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ανταποκρίτρια από Radio France International): Έχετε ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού μετώπου. Κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από ό,τι έχουμε δει μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων που κινούνται σε δημοκρατική κατεύθυνση. Για αυτά μιλάμε πάντοτε, αλλά δεν υπάρχουν μόνο διαφορές. Υπάρχουν και πάρα πολλά κοινά σημαντικά και θεμελιώδη τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συγκυρία. Στη βάση αυτών των κοινών θα μπορούσαν να συγκροτηθούν κοινές προγραμματικές κατευθύνσεις και επομένως μια συμπαράταξη, μια συμπόρευση δυνάμεων για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων και να αντιμετωπίσουμε την μνημονιακή λαίλαπα. Η λαϊκή ενότητα είναι ήδη ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών δυνάμεων σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Αυτό που εμποδίζει να διευρυνθεί ακόμα περαιτέρω αυτό το μέτωπο δεν είναι οι διαφορές που υπάρχουν με κάποιες άλλες αριστερές δυνάμεις, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως και αν δεν μπορεί ενόψει εκλογών να συγκροτηθεί το πιο πλατύ δυνατό αντιμνημονιακό μέτωπο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε την εκλογική μάχη όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, όχι σε ένα εμφύλιο μεταξύ τους, αλλά με αποκλειστικό μέτωπο τις δυνάμεις του μνημονιακού τόξου. Τις δυνάμεις δηλαδή της λιτότητας, της υποτέλειας, του ξεπουλήματος της χώρας, τις δυνάμεις, σε τελευταία ανάλυση, που απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Γενάντι Μέλνικ από το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI: Είχατε πει χτες ότι η λαϊκή ενότητα θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Τι περιμένετε από τις εκλογές και ποια αποτελέσματα περιμένετε να έχουν αυτές οι εκλογές στο σύνολο στην Ευρώπη.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο, το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές. Δεν βάζουμε κάποιον συγκεκριμένο πήχη. Η προσπάθειά μας είναι να πάμε πολύ ψηλά. Όσο πιο ψηλά γίνεται. Και να γίνουμε, να καταστούμε καθοριστική δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Άλλωστε μετεκλογικά η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η αντιπολίτευση, η μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση και εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό, ένα κυβερνητικό μνημονιακό τόξο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα 4 κόμματα: τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε κάποιες παραλλαγές μεταξύ τους. Επίσης η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί ως μια καινούργια ριζοσπαστική, αριστερή πραγματικότητα στη χώρα μας να φέρει κάτι το καινούργιο σε όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Επιδιώκουμε η Λαϊκή Ενότητα, να αποτελέσει μια δύναμη ριζοσπαστικοποίησης όλης της ευρωπαϊκής αριστεράς και αντεπίθεσής της απέναντι στις δυνάμεις του κατεστημένου. Πιστεύουμε ότι προς αυτή τη κατεύθυνση γίνονται ήδη κάποια θετικά βήματα, ελπιδοφόρα βήματα, που ελπίζουμε ότι θα έχουν μεγάλη συνέχεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Ανταποκρίτρια Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων): Μιλήσατε για δαιμονοποίηση της εναλλακτικής λύσης της εξόδου από την ευρωζώνη. Η αίσθησή μου λέει κάποια συνάδελφός μου, από τους ανθρώπους στο δρόμο με τους οποίους συνομιλώ ότι δεν φοβάται ο κόσμος στην Ελλάδα τόσο πολύ, αυτή καθεαυτή την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στην δραχμή, όσο την έλλειψη που αισθάνεται ενός εναλλακτικού σχεδίου Β. Τι θα κάνατε σε μια τέτοια περίπτωση. Και δεν έχει ακούσει ο κόσμος ένα τέτοιο σχέδιο Β από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά πιστεύω, λέει η κυρία συνάδελφος, ούτε από εσάς. Πώς απαντάτε;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε ακριβώς, ως σχέδιο Β. Γιατί το πρόβλημα της μετάβασης από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι ένα τεχνικό σχέδιο, ένα τεχνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι τόσο εξειδικευμένο που χρειάζεται μια πολύ ειδική μελέτη και επομένως αυτό είναι το κύριο και το καθοριστικό. Το κύριο για την μετάβαση είναι το πολιτικό θέμα. Η πολιτική επιλογή και η πολιτική απόφαση. Αν θα υπάρχει τυπωμένο χρήμα - και αυτό είναι βασική προϋπόθεση - τότε μπορεί η μετάβαση να γίνει πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ αποτελεσματικά. Από κει και πέρα συζητάμε τις οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις και εξελίξεις. Θα έχουμε μια καινούργια κεντρική τράπεζα, η οποία θα είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο, εμείς προτείνουμε και κοινωνικό έλεγχο, η οποία θα ασκεί τη νομισματική πολιτική, υπό πολιτική διεύθυνση ελληνική, εθνική πολιτική διεύθυνση. Αν χρειαστεί να γίνει υποτίμηση του νομίσματος, αυτή θα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Εξήγησα γιατί προηγουμένως. Διότι έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Από κει και πέρα η μικρή περιορισμένη υποτίμηση, που ενδεχομένως γίνει, δεν είναι κακό. Αντίθετα, θα είναι υποβοηθητική για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της. Αυτή η υποτίμηση μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές, να αποδυναμώσει τις εισαγωγές και να υποκαταστήσει εισαγωγές στη χώρα μας. Τέλος, με εθνικό νόμισμα μπορεί να αποκτήσουμε την αναγκαία ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουμε το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, πρώτα απ´ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να τις χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκά επιτόκια και με ικανή ρευστότητα, ισχυρή ρευστότητα. Αντίθετα, όσο παραμένουμε στην ευρωζώνη, η Ελλάδα καταστρέφεται με τα μνημόνια, με την συνεχή ύφεση με τη συνεχή λεηλασία των εισοδημάτων, την μεγάλη ανεργία, τη φτώχεια και τον εξανδραποδισμό της νεολαίας μας, η οποία αναγκάζεται να είναι πλέον πρόσφυγας, να παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς για να επιβιώσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Μαρία Τοπάλοβα ανταποκρίτρια της Βουλγαρικής τηλεόρασης): Είπατε ότι το κόμμα σας είναι το καινούριο και το διαφορετικό κόμμα στις εκλογές. Τι καινούριο και διαφορετικό θα φέρετε στην πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Για παράδειγμα, ποια λύση προτείνετε για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; Και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μπορούμε να περιμένουμε κάποια αλλαγή και εκεί;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η πολιτική η δική μας, όπως ανέφερα, θέλουμε να είναι μια πολυδιάστατη πολιτική οικονομικών ενεργειακών και πολιτικών σχέσεων. Εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε τον κόσμο μόνο από τη ματιά και την οπτική των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Θέλουμε να αναπτύξουμε την μεσογειακή διάσταση των σχέσεων της Ελλάδας, την βαλκανική διάσταση της πολιτικής μας, την διάσταση της Μέσης Ανατολής, την διάσταση, που θα την πω πολύ συνοπτικά, των σχέσεων με τους BRICS. Αυτό σημαίνει έναν καινούργιο πολιτικό προσανατολισμό για τη χώρα μας και νέους ορίζοντες οικονομικών σχέσεων για να βγούμε από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε προτεραιότητα στη συνεργασία των βαλκανικών λαών και χωρών. Πρέπει να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις χωρών και λαών στα Βαλκάνια σε όλους τους τομείς. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινές προοπτικές και πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όλων των σχέσεων ανάμεσά μας. Και μπορούμε να επιλύσουμε διαφορές που υπάρχουν με έναν θετικό ειρηνικό τρόπο. Και πολύ περισσότερο πρέπει να μην επιβαρύνουμε το κλίμα, με δυσπιστίες, καχυποψίες και προκαταλήψεις. Ειδικά με την Βουλγαρία, νομίζω ότι υπάρχει πεδίο, μεγάλο πεδίο ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων. Από την θητεία μου στο υπουργείο, ξέρω ότι αυτός ο αγωγός που τώρα διαμορφώνεται ο IGB που θα συνδέει από την Κομοτηνή, τον ΤΑΠ, με τη Βουλγαρία και από κει με τη Ρουμανία, είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο μπορεί να συνδέσει τις χώρες μας και να δείξει πόσο κοινές είναι οι προοπτικές τους. Από κει και πέρα να τονίσω ότι με την ΦΥΡΟΜ θέλουμε μια λύση στο θέμα του ονόματος με συνθέτη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και νομίζουμε είναι μια ρεαλιστική στάση για να βρεθεί μια θετική λύση σε αυτό το θέμα, ανάμεσα στις δύο χώρες. Όσον αφορά το Κόσοβο, από την πλευρά μας δεν τίθεται θέμα αναγνώρισής του.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Χάικε Σράντερ, από γερμανική εφημερίδα Junge Welt): Στο πρόγραμμά σας λέτε ότι πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν είστε όμως τόσο κατηγορηματικός για την ΕΕ. Τι σας κάνει να σκεφτείτε ότι μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα που ανακοινώσατε μόλις τώρα να εφαρμοστεί μέσα στην ΕΕ;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Στην προγραμματική μας Διακήρυξη προσπαθούμε να διευκρινίσουμε αυτά τα θέματα που αφορούν από τη μια το επίπεδο της ευρωζώνης και από την άλλη την ΕΕ και το δικό μας πρόγραμμα. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό προοδευτικό μας πρόγραμμα θα πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη και να αξιοποιήσουμε ως εργαλείο και ως μέσο το εθνικό μας νόμισμα. Στην Προγραμματική μας Διακήρυξη λέμε ότι τασσόμαστε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα ότι βρισκόμαστε σε ρήξη, είμαστε αντίθετοι, με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις άλλες αντιδημοκρατικές πολιτικές που ασκεί η ΕΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα αλλάξει με ανατρεπτικές διαδικασίες. Από κει και πέρα, αν στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε με συνέπεια και σταθερότητα το πρόγραμμά μας εκτός ευρωζώνης βρούμε ανυπέρβλητα εμπόδια στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζουμε στη Διακήρυξή μας ότι τότε θα καταφύγουμε σε Δημοψήφισμα, όπου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα θα κρίνει το θέμα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ. Και το λέμε αυτό διότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το πρόγραμμά μας και την υλοποίησή του. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό το πρόγραμμα διότι το θεωρούμε τη μόνη διέξοδο για τη χώρα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω εξαιτίας απαράδεκτων πλαισίων, εμποδίων και εκβιασμών που μπορεί να προέλθουν από οποιαδήποτε πλευρά και από την ΕΕ.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Gasyuk Alexander από τη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta): Ποια είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα που έχετε κατά νου σε συνεργασία με τις χώρες BRICS την οποία αναφέρατε;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορώ να αναφερθώ αυτήν την ώρα ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτό που τονίζω, αυτό που έχει μια πολύ μεγάλη πολιτική σημασία νομίζω, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, με την Κίνα με τη Βραζιλία, με την Ινδία, με τη Νότια Αφρική και με ό,τι μπορεί αυτές οι μεγάλες χώρες και μεγάλες οικονομίες να αντιπροσωπεύουν για την πορεία του πλανήτη μας. Και αντιπροσωπεύουν πάρα πολλά και σημαντικά. Και είναι δυνάμεις οι οποίες όλο και περισσότερο έχουν μεγαλύτερο βάρος στην πλανητική οικονομική κατάσταση, στις πλανητικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιορίζεται στην Ελλάδα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Υπάρχουν κι άλλες πρωτεύουσες, υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις σ’ αυτόν τον πλανήτη. Και με την ευκαιρία, μιας και μου κάνετε αυτήν την ερώτηση και είστε Ρώσος πολίτης, θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι η «Λαϊκή Ενότητα» δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Όσο πιο καλές και προωθημένες είναι οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι είμαστε αντίθετοι στις νεο-ψυχροπολεμικές τάσεις που αναπτύσσονται από Δυτικά κέντρα σε βάρος της Ρωσίας. Είμαστε αντίθετοι και στα μέτρα που εφαρμόζει η Δύση αποκλεισμού της Ρωσίας. Αυτά τα μέτρα είναι αδιέξοδα και επικίνδυνα για τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα. Κακώς τα εφαρμόζει και πρέπει να σταματήσει να τα εφαρμόζει. Δεν έχουμε καμιά διαφορά με τη Ρωσία, δεν έχουμε κανένα συμφέρον εμείς να εφαρμόζουμε μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Από κει και πέρα να τονίσω επίσης ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία υπεγράφη – προσωπικά την υπέγραψα – μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα θετική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα με ρωσικό φυσικό αέριο . Αυτή η συμφωνία ήταν και παραμένει ιδιαίτερα συμφέρουσα για τη χώρα μας από οικονομική, ενεργειακή, αλλά και από πολιτική άποψη. Ελπίζω αυτή η συμφωνία να συνεχιστεί, ελπίζω να υλοποιηθεί, με τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της. Ελπίζω το νέο τρίο μνημόνιο να μην επηρεάσει την υλοποίηση αυτής ιδιαίτερα συμφέρουσας για τη χώρα μας, την περιοχή μας και την Ευρώπη συμφωνία.