Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΤΟ Ρ/Σ «ALPHA»
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Σ. ΜΠΕΡΕΤΑΝΟΥ
ΚΑΙ Ε. ΑΛΕΒΙΖΟΥ


- Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με οποιοδήποτε κόμμα βρει πρώτο; Είτε είναι η Ν.Δ., είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση μας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίζεται σε δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.
Εμείς μέσα σε αυτή την διάρκεια την προεκλογική, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε δώσει στη δημόσια συζήτηση, στο δημόσιο διάλογο τα σημεία αυτής της προγραμματικής συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ο κ. Τσίπρας όμως για παράδειγμα λέει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Μεϊμαράκη. Αμέσως – αμέσως ένα μεγάλο κομμάτι φεύγει από αυτή την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλοι λένε μεγάλα λόγια πριν από τις εκλογές. Στο παρελθόν το έκανε και το ΠΑΣΟΚ αυτό το λάθος, αλλά τουλάχιστον μέσα στην διάρκεια της κρίσης, λέμε μόνο αλήθειες. Ό,τι είπαμε έγινε, ό,τι πούμε θα γίνει.
Λένε καμιά κουβέντα παραπάνω. Εγώ ρωτάω πάρα πολύ απλά και αυτό θα πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Γιατί μπόρεσαν να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το grexit; Γιατί κάθισαν όλοι γύρω από ένα τραπέζι μαζί; ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, ακόμη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν για πολύ, γιατί υπήρξε μόνο για να υπάρξει αυτή η συμφωνία και να υπογραφεί, να μην καταστραφούμε και πάμε στη δραχμή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και σήμερα πώς θα εξειδικευθεί αυτή η συμφωνία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για τους αγρότες, για παράδειγμα. Δηλαδή θέλω να πω ότι στην πράξη αυτό τελικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με κόμματα που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα πιστεύω και δεν ξέρω κατά πόσο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα; Ή θα πρέπει να υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτά δεν είναι θέματα που θα συζητηθούν τώρα. Αυτά θα προκύψουν μετά τις εκλογές και θα συζητηθούν στη βάση και των αποτελεσμάτων. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιοι θα είναι αυτοί που θα πρέπει να συζητήσουν. Εγώ λέω τι πρέπει να γίνει για τη χώρα.
Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να υπεκφεύγει, όποιος θέλει να συνεχίσει τα ψέματα και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έχει την ευθύνη των πράξεών του και των λόγων του. Και εμείς διαφωνούμε στα μέτρα για τους αγρότες, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς αυτά θα αλλάξουν, πώς θα βελτιωθούν.
Και βέβαια δεν λέει κανένας ότι θα απαλλαγούν συνολικά οι αγρότες από το βάρος να συμμετέχουν και εκείνοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Και ήδη συμμετέχουν. Ήδη συμμετέχουν.
Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς η χώρα μας θα μπορέσει ξανά να κερδίσει την αξιοπιστία της μέσα από την αποτελεσματικότητα για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά θα τα δούμε σε μια προγραμματική συμφωνία κυρία Γεννηματά; Δηλαδή και τις θέσεις τις δικές σας; Θέλετε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κάποια θέματα να έχουνε εντοπιστεί και να τα δούμε στην προγραμματική συμφωνία, όπως π.χ. η πρότασή σας για τους αγρότες;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα, είναι προφανές ότι στη βάση μιας τέτοιας προγραμματικής εξειδικευμένης συμφωνίας μπορούμε μόνο να απαντήσουμε πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Όλα τα υπόλοιπα, είναι η προσπάθεια αντιγραφής του παλιού δικομματισμού. Όμως αυτή τη φορά λόγω των μεγεθών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, όλο αυτό είναι απλά μια καρικατούρα. Αυτά τα διλήμματα ή εγώ ή το χάος, έχουν τεθεί στο παρελθόν. Είναι διλήμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Είναι ντεμοντέ. Είναι ξεπερασμένα. Δεν απαντούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σήμερα και θα πρέπει να τους κρίνουν οι πολίτες όλους αυτούς που εξακολουθούν σήμερα, ενώ θέλουν να λένε ότι φέρνουν το νέο, ότι εκφράζουν το νέο, να αντιγράφουν ό,τι έγινε στο παρελθόν.
Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και η Ν.Δ. του 2012, είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και τότε η Ν.Δ. πήγε τη χώρα δυο φορές σε εκλογές επιδιώκοντας την αυτοδυναμία και τώρα μέσα στο 2015 εκ νέου δυο εκλογικές αναμετρήσεις
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι εάν δεν υπάρχουν συνεργασίες, θα δούμε και άλλη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν συνεργάζεται. Δηλαδή θα ξαναπάμε σε εκλογές.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Φαντάζομαι ότι αυτό δεν το εννοεί πραγματικά. Νομίζω ότι όταν είδε ότι έφερε το grexit στην πόρτα του κάθε Έλληνα πολίτη, κατάλαβε τις ευθύνες του. Νομίζω ότι έχει επίγνωση των κινδύνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Γιατί το είπατε κι εσείς πριν από λίγο, ότι λέμε και μια κουβέντα παραπάνω προεκλογικά. Όχι τώρα το ΠΑΣΟΚ. Τώρα το ΠΑΣΟΚ λέτε ότι επιλέγει το δρόμο της αλήθειας, αλλά αναγνωρίζετε κι εσείς ότι όλα τα κόμματα, τα περισσότερα κόμματα, λένε και μια κουβέντα παραπάνω. Πάνε και λίγο να αποπροσανατολίσουν το λαό πριν τις εκλογές. Αυτός ο λαός τι να κάνει λοιπόν; Ποιον να πιστέψει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το θέμα λοιπόν που εγώ θέτω, είναι ότι αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί ξανά, γιατί η υπόθεση της αυτοδυναμίας είναι η νέα εξαπάτηση. Είναι η νέα παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο.

- Για τα debate των πολιτικών αρχηγών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι που έχει να κάνει λίγο με τα προεκλογικά. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν debate;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως θα πρέπει να γίνουν debate, αλλά θα πρέπει να γίνουν debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μόνο δηλαδή με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Μεϊμαράκη.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πλην Χρυσής Αυγής, όλοι οι άλλοι πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να πούνε στον ελληνικό λαό πώς πιστεύουν ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα μετά από αυτές τις εκλογές και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Και μάλιστα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και γιατί διαλύθηκε μια βουλή που είχε 220 βουλευτές που στήριζαν την προσπάθεια της χώρας και σήμερα αναζητούμε μια βουλή που θα πρέπει να έχει 151. Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν και θα πρέπει να απαντηθούν από όλους μας, γιατί είπα και πριν ότι δικομματισμός δεν υπάρχει πια και δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες της Ελλάδας.
Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ένα debate ανάμεσα στον κ. Μεϊμαράκη και στον κ. Τσίπρα.