Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ALPHA RADIO ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ



ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστώ που κάνουμε μαζί τα εγκαίνια της προεκλογικής περιόδου. Είναι η πρώτη συνέντευξη. Από εδώ πρέπει να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί στους πολίτες που έχουν «βομβαρδιστεί» με τις εξελίξεις τους τελευταίους μήνες και οι περισσότεροι από αυτούς με την οικονομική κρίση δεν έχουν χρόνο να παρακολουθούν στενά την πολιτική.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα μπορούσε να είναι αυτό το πρώτο ερώτημα. Τι έχει συμβεί; Ο κόσμος λέει «τι ακριβώς πρέπει να ψηφίσω»; Τα διλήμματα πολλαπλασιάζονται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίοι επτά μήνες, μετά την 25η Ιανουαρίου που ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή να κάνουμε κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχουν γίνει πολλά. Κατ’ αρχήν αυτό το οποίο κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε την εντολή που είχαμε από τον ελληνικό λαό, δηλαδή να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, να συγκρουστούμε με τους δανειστές, να τους πούμε ότι η εποχή που παίρναμε τα νομοσχέδια με e-mail, η εποχή που παίρναμε πίσω τα νομοσχέδια και φέρναμε καινούργια μέσα σε μία εβδομάδα έχει τελειώσει. Το αγγλικό δίκαιο, οι κατασχέσεις των σπιτιών, όλη αυτή η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησε στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Παρότι εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, δεν συμμετείχαμε στην ομάδα διαπραγμάτευσης, παρά μόνο την τελευταία στιγμή, όταν πήγα στις Βρυξέλλες μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για να παρθεί η μεγάλη απόφαση, θα σας πω ότι η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες δοκίμασε τα πάντα: συγκρούστηκε, πήγε με το καλό, σηκώθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έκανε δημοψήφισμα, δοκίμασε άλλες λύσεις. Ψάξαμε και ερευνήσαμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για έναν άλλο δρόμο και τελικά φτάσαμε μετά από τη μεγάλη εντολή του ελληνικού λαού, το 62% του δημοψηφίσματος, στο τραπέζι των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, όπου αποκαλύφθηκε ότι το σχέδιο των δανειστών και ιδιαίτερα της Γερμανίας ήταν ένα: να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και από την Ευρωζώνη προκειμένου να γλιτώσουν αυτό το τεράστιο κύμα μεταναστών, ιδίως προσφύγων, των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία.

Αν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη και από την Ευρώπη δεν θα είχαν την υποχρέωση με την πολιτική του ασύλου να απορροφήσουν μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα ήταν μια πτωχευμένη χώρα, μία χώρα με ένα νόμισμα για το οποίο δεν θα είχε συναλλαγματικά αποθέματα, γιατί μας πούλησαν και όλοι εκείνοι που έλεγαν ότι θα μας βοηθήσουν. Δεν είχαμε ούτε ρούβλια - για να λέμε τα πράγματα όπως είναι - για να βάλουμε collateral - δηλαδή εγγυήσεις - στη δραχμή, δεν είχαμε ούτε άλλο ξένο νόμισμα. Θα είχαμε πτωχεύσει, λοιπόν, οι τράπεζές μας θα είχαν κατασχεθεί από τις τράπεζες που είχαν μετοχές σε αυτές, δηλαδή η Finance Bank που είχε το 35% της Εθνικής και αντίστοιχα θα έκανε αυτό που έκαναν οι κυβερνήσεις του Παπανδρέου, του Σαμαρά και του Βενιζέλου με τις κυπριακές τράπεζες, δηλαδή θα έκαναν κατάσχεση της Εθνικής Τράπεζας, άρα θα χάνονταν και όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Εθνική Τράπεζα και το ίδιο θα γινόταν στα Βαλκάνια με την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς και με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Δηλαδή, εκείνο το οποίο εμείς βλέπαμε ως μια πιθανή διέξοδο, η τρίτη λύση, ήταν αυτό που είχαν σχεδιάσει οι δανειστές και δεν ξέρω - θα το αποδείξει η ιστορία αυτό - εάν μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν και συνεργούς όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υποψιάζεστε έναν ρόλο πέρα από αυτόν που έχουμε αντιληφθεί δημοσιογράφοι και πολίτες που υπήρξαν φανατικοί φίλοι του Γιάνη Βαρουφάκη και τώρα προβληματίζονται για τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ τον στήριξα ως υπουργό Οικονομικών από την πρώτη στιγμή. Αλλά, τελικά, είχε την ίδια άποψη με αυτή που είχε ο Σόιμπλε. Και το ερώτημα που μπήκε εκείνη τη νύχτα - ήταν η χειρότερη νύχτα που έχω περάσει στη ζωή μου - όταν πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα είδαμε πλέον τι συνέβη και αυτό που κληθήκαμε να αποφασίσουμε είναι την ώρα που ρίχνουν μια «μαχαιριά» στο κορμί της Ελλάδας από την πλευρά των δανειστών - και ο ίδιος ο Σόιμπλε το παρουσίαζε ως λύση - έπρεπε και εμείς να στρίψουμε το μαχαίρι, να τραβήξουμε το δύσκολο δρόμο και να συγκρουστούμε με την πολιτική της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, να δεχτούμε την παρέμβαση και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και της Γαλλίας, του προέδρου Ολάντ, που πρέπει να σας πω ότι έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολιτική Σόιμπλε που οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρώπη. Και αυτό το καταφέραμε. Το δύσκολο τώρα είναι να το κατανοήσει αυτό ο ελληνικός λαός και αυτό είναι που έχουμε να κάνουμε σε αυτές τις εκλογές.

Ξέρετε, για εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ένα κόμμα του 5%, το να ρίξουμε εκείνη την ώρα την κυβέρνηση για να πάρουμε τις δάφνες του ήρωα ήταν το πιο εύκολο. Αλλά εγώ δεν θα εγκατέλειπα ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος με εμπιστεύτηκε έντιμα. Ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, είδα όμως έναν νέο άνθρωπο ο οποίος πάλεψε σαν θηρίο για το συμφέρον της πατρίδας μας.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα μπορούσατε να μην το λέτε αυτό, να απομακρυνθείτε ελαφρώς μέσα από τον ευφυή πολιτικό λόγο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Γιατί είμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Εγώ είμαι κεντροδεξιός, δεξιός αν θέλετε. Μιλώ για την έντιμη δεξιά, που δεν έχει σχέση με το σκοτεινό παρελθόν και τις κουκούλες, άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία, στην Ορθοδοξία, στην τήρηση των παραδόσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, στη σημαία, συντηρητικοί άνθρωποι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με παλαιότερες περιόδους, μπορούμε να συνεργαστούμε με την αριστερά, με την έντιμη αριστερά, με την αριστερά της κοινωνικής προστασίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε και όσοι θέλουν να τον επαναφέρουν κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτό καλείται να ψηφίσει ο ψηφοφόρος σε αυτές τις εκλογές. Θα πρέπει δηλαδή να γυρίσουν στο παρελθόν, στον εμφύλιο στις μνήμες στις παλιές ή να φτιάξουμε το μέλλον μας; Η Ελλάδα γκρεμίστηκε, η Ελλάδα κάηκε, οι πολιτικές των μνημονίων οδήγησαν την Ελλάδα στο να καεί. Φωνάζαμε «φωτιά - φωτιά», όταν ξεκίνησε η φωτιά με τα μνημόνια. Εγώ διαχώρισα τη θέση μου από ένα κόμμα στο οποίο ήμουν 22 χρόνια και δημιουργήθηκαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Τώρα, πλέον, η φωτιά έχει φτάσει στην παραλία, έχει καεί ό,τι είχε να καεί, τώρα πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα. Μπορούμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να τη χτίσουμε, ο καθένας από τη δική του ιδεολογική πλευρά, ο καθένας με τη δύναμη που θα του δώσει ο ελληνικός λαός στο πόσο μπορεί να παρέμβει.

Όμως, εκείνο το βράδυ ή θα αποφασίζαμε να πάρουμε τις δάφνες και να φύγουμε - και για εμάς ίσως ήταν πιο εύκολο από τον Αλέξη Τσίπρα - ή να πάρουμε την απόφαση να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει Λίβανος. Βηρυτός θα γινόταν. Την άλλη μέρα το πρωί δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχαν καταθέσεις, θα έκλειναν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα είχαμε 11 εκατομμύρια ανέργους και τρία εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι θα ορμούσαν στην Ελλάδα και χωρίς η Ελλάδα να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσαν να πάρουν το «μαγικό χαρτάκι», όπως έχουν πάρει 200 χιλιάδες, για να φύγουν για τις Βρυξέλλες, για το Παρίσι, για το Βερολίνο.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη λέει ότι «μόνο με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ θα μπορούσα να συνεργαστώ γιατί εκεί διέκρινα εντιμότητα». Σε εσάς βρήκε εντιμότητα, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον συμπορευτή του μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, τι πιστεύετε ότι βρήκε; Την αχαριστία όπως «φωτογραφίζεται» μέσα από τα λεγόμενά του; Θα ήθελα τη δική σας άποψη για το φαινόμενο Λαφαζάνη και αυτό το εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν δείτε τα πλάνα από τα υπουργικά συμβούλια, καθόμασταν δίπλα. Ήταν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Βούτσης, εγώ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πολλές φορές μιλούσαμε και οι δυο μας. Μιλώντας απόλυτα ειλικρινά θέλω να πω σε σας και στον ελληνικό λαό, αν υπήρχε δρόμος για τη δραχμή με προοπτική, εγώ δεν θα έλεγα όχι. Σας το λέω ξεκάθαρα. Αν, δηλαδή, υπήρχε περίπτωση η πατρίδα μας να μπει σε μία λογική μιας καινούργιας μέρας, με ένα καινούργιο νόμισμα και να παλέψουμε και μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα, θα το κάναμε. Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αυτό ακριβώς συζητούσαμε. Από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ρωτούσα «υπάρχει σχεδιασμός για δεύτερο πλάνο»; Ποτέ δεν απάντησε ο κ. Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ψέλλισε ότι έχουν κάνει μια προετοιμασία με μία ομάδα, χωρίς διευκρινίσεις. Αυτό που έλεγα και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επειδή μου έλεγε ότι «οι Ρώσοι θα μας βοηθήσουν».

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Διαψεύστηκε όμως ο πρώην υπουργός. Του κ. Λαφαζάνη δεν του βγήκε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην αρχή άφηναν ελπίδες, για να πούμε την αλήθεια. Στην αρχή υπήρχαν αρκετοί που μας έλεγαν, όπως οι Αμερικάνοι με τα πετρέλαια. Χθες βγήκε ότι στην αιγυπτιακή θάλασσα υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, το ίδιο κοίτασμα είναι και στην Ελλάδα. Κοινή ΑΟΖ έχουμε πλέον και με την Αίγυπτο έχουμε άριστες σχέσεις. Υπήρχαν σενάρια τα οποία επεξεργαστήκαμε και τα εξαντλήσαμε. Όταν ήρθε η ώρα που θα χρειαζόταν να στείλουμε τα C-130 να πάρουν τις παλέτες με τα χρήματα που θα ήταν ουσιαστικά η εγγύηση για ένα νόμισμα όλοι έκαναν τους τρελούς.

Πουθενά δεν υπήρχαν χρήματα και αυτό το έλεγα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Του έλεγα ότι «βλέπεις ότι όλα αυτά που υπήρχαν στα σχέδια, δεν βγήκαν». Η προκαταβολή του αγωγού καταργήθηκε, για τα τρένα δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Βλέπουμε ότι ακόμα και φίλοι μας σε επενδύσεις που ήθελαν να κάνουν, όπως το λιμάνι με τους Κινέζους, αποτραβήχτηκαν την τελευταία στιγμή. Γιατί; Γιατί δεν ήθελαν η Ελλάδα να βρει άλλη λύση. Είχαν αποφασίσει ότι η Ελλάδα ή θα πάει στο σχέδιο Σόιμπλε, δηλαδή στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην χρεωθούν τα τρία εκατομμύρια μετανάστες, αυτό πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός. Αυτοί που παίρνουν τώρα το χαρτάκι και πάνε από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα και από την Αθήνα παίρνουν το χαρτάκι και φεύγουν πάνε στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, θα ήταν εδώ, με κλειστά τα σύνορα, με τους Έλληνες να σφαζόμαστε μεταξύ μας.

Ο εργαζόμενος σε μία ιδιωτική επιχείρηση ή ο συνταξιούχος θα έλεγε «για έλα εδώ Καμμένε, εμένα μου μειώθηκε ο μισθός, τα βγάζω ίσα-ίσα πέρα, γιατί μου έκλεισες την επιχείρηση;». Και τι θα γινόταν; Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες που θα έχαναν τη δουλειά τους θα έβγαιναν εναντίον των έξι εκατομμύριων Ελλήνων που ήδη έχουν εξαθλιωθεί. Θα πήγαινε η χώρα σε εμφύλιο. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Ήταν δύσκολη η απόφαση, ήταν δύσκολη νύχτα. Με ρωτούν τώρα στο Κίνημα που ετοιμάζουμε την προεκλογική καμπάνια «τι θα δείξουμε;». Θα ήθελα αν μπορούσα να υπάρχει μία κάμερα και να δει ο ελληνικός λαός αυτές τις τέσσερις ώρες εκείνης της νύχτας πριν πάρουμε την απόφαση. Θα ήθελα, δηλαδή, να μπορέσω να εξηγήσω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες - και περισσότερο σε αυτούς που μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και που πιστεύουν ότι τους κοροϊδέψαμε - ότι δεν τους κοροϊδέψαμε ότι φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο που είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ της απόλυτης καταστροφής, της διάλυσης της χώρας, της νίκης της λογικής του Σόιμπλε ή του εθνικού δρόμου. Προτιμήσαμε να ρισκάρουμε τα κόμματά μας, τη φήμη μας, τη δημοφιλία μας, την ίδια την κυβέρνηση, αλλά να μην σκοτώσουμε την Ελλάδα.

Αυτή είναι η αλήθεια για αυτές τις εκλογές και αυτές οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, γιατί είτε θα επιλέξει ο ελληνικός λαός να γυρίσουμε πίσω και πίσω σημαίνει διαφθορά και η διαπλοκή. Είναι απίστευτο το πόσο αυτή τη στιγμή επιτίθενται όλοι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της φυλακής. Δεκαεννέα υποθέσεις από εξοπλιστικά είναι στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κ. Ράϊκου, έχουν δοθεί στην δικαιοσύνη. Εμπλέκονται μέσα εκδότες, επιχειρηματίες, βλέπουμε απίστευτα πράγματα. Βλέπουμε ολόκληρα πλοία με ναρκωτικά να πηγαινοέρχονται και από πίσω οι «κολλητοί» να είναι οι εκδότες που σήμερα επιτίθενται στην κυβέρνηση και με προσωπικές επιθέσεις. Πού έκαναν τα λεφτά; Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζονται και να συνομιλούν με όλους αυτούς που εμπλέκονται στη διακίνηση των ναρκωτικών; Άλλα πλοία με πετρέλαια που δεν είχαν χαρτιά. Εννέα χιλιάδες τόνους, 15.000 τόνους.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτοί επιζητούν μια ιδιότυπη ασυλία που θα έρθει με μια άλλη κυβέρνηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί θέλουν να φύγει ο Τσίπρας και ο Καμμένος.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μια άλλη κυβέρνηση που θα κλείνει τα μάτια στη συμπεριφορά τους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Που δεν θα ψάξουν άλλο τις λίστες, που δεν θα ανακατέψουν τις «λίστες Λαγκάρντ», που δεν θα συνεχίσουν τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, που θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην αλλαγή της χώρας μας από μια χώρα που κυβερνάται από μια επιχειρηματική, εκδοτική και πολιτική μαφία του παρελθόντος και θα μπουν μέσα άνθρωποι που δεν χρωστάμε σε κανέναν. Αν χρωστούσαμε, θα μας είχαν διαλύσει.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πολλοί λένε ότι η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να πάρει από πολύ κόσμο, να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, γιατί λένε ότι διατηρεί ένα «αντιμνημονιακό πρόσωπο». Τελικά τι σημαίνει «αντιμνημονιακό πρόσωπο»; Ότι μπορώ να καταδικάζω τα πάντα ή προσπαθώ να ξεγελάσω το μνημόνιο και να βρω ανάπτυξη μέσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει η χώρα; Φοβάστε διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ προς τον κ. Λαφαζάνη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν το εγκαταλείπω στον κ. Λαφαζάνη. Εγώ παραμένω αντιμνημονιακός, βαθιά αντιμνημονιακός και από τους πρώτους που αντιστάθηκαν στα μνημόνια. Ήμουν ο πρώτος που έφυγα από κόμμα εξουσίας και ανεξαρτητοποιήθηκα το 2010, από το πρώτο μνημόνιο, όταν η Νέα Δημοκρατία μετατράπηκε σε ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και πήρε ο Σαμαράς όλα αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία και μετέτρεψε ένα κόμμα του μεσαίου χώρου - όπως έλεγαν τότε - σε μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, γιατί αυτό έχει γίνει πλέον η Νέα Δημοκρατία. Μου έλεγαν χθες ότι συναντήθηκε ο κ. Καραχάλιος με τον κ. Καρατζαφέρη. Μέχρι προχθές τον φώναζε «μπροστάντζα» τον κ. Μεϊμαράκη, τώρα θα πάνε να ενωθούν; Τέλος πάντων, αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες. Εδώ, λοιπόν, όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό παραμένουμε αντιμνημονιακοί και το σχέδιο ποιο είναι; Να φύγουμε από το μνημόνιο. Προσέξτε, αυτή τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε θα πρέπει να τη διαβάσει ο ελληνικός λαός. Καταρχήν τελειώνει το αγγλικό δίκαιο, δεν υπάρχει πλέον αγγλικό δίκαιο. Μιλάμε για έξοδο από το αγγλικό δίκαιο και πάμε στο ευρωπαϊκό. Το σπίτι δεν μπορούν να το πάρουν με αγγλικό δίκαιο αυτοί στους οποίους χρωστάει ο πολίτης.

Δεύτερον, έχει 86 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα περισσότερα πηγαίνουν στην ανάπτυξη. Έχει 20 δισεκατομμύρια λιγότερα από αυτά που θα έφευγαν από την αγορά. Έχει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. Ένας επιχειρηματίας μπορεί να ξαναμπεί πάλι μέσα στον κύκλο των επιχειρήσεων σε τρία χρόνια αντί για δέκα. Έχει ρύθμιση των οφειλών όχι μόνο προς στις τράπεζες, αλλά και προς το δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία . Έχει την δυνατότητα να μπει μέσα το «πακέτο Γιούνκερ», να υπάρξει ανάπτυξη. Και πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες ότι αυτά τα λεφτά - για να τα πούμε έτσι όπως είναι -δεν πρόκειται να πάνε σε διαπλεκόμενους, όπως πήγαν τα προηγούμενα.

Εδώ έφτασε σε σημείο εφοπλιστής να αγοράσει με δάνειο της Εθνικής Τράπεζας ακίνητο στην Αττική Οδό προς ένα ποσό «δέκα» και την άλλη εβδομάδα το πούλησε «εκατό». Πήρε δάνειο «δέκα», αγόρασε το ακίνητο και την άλλη μέρα το πούλησε «εκατό». Λοιπόν, εκεί πήγαιναν τα λεφτά, τα δισεκατομμύρια των προηγούμενων μνημονίων και αυτά θα τα ελέγξουν οι εισαγγελείς. Αυτοί θα μπουν «μέσα», να το ξέρουν. Τα λεφτά τα οποία θα έρθουν αυτή την στιγμή θα πάνε στην ανάπτυξη, θα πάνε στη μικρομεσαία επιχείρηση, θα πάνε στον επαγγελματία του οποίου τι του λέμε τώρα, ότι από 26% θα πάει στο 13% στους νέους επαγγελματίες μέχρι 25.000 ευρώ, να ξεκινήσει η μικρομεσαία επιχείρηση.

Εδώ να σας θυμίσω τι έλεγαν πριν να αρχίσει η τουριστική περίοδος: ότι θα καταστραφεί ο τουρισμός, ότι θα έχουμε λιγότερους τουρίστες, ότι θα κλείσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, αυτά δεν έλεγαν; Και τι έγινε; Είκοσι έξι εκατομμύρια τουρίστες. Είμαι περήφανος που είχα την Έλενα Κουντουρά ως υπουργό Τουρισμού, η οποία πέτυχε να αυξηθεί ο τουρισμός παρά τα capital controls. Οι επιχειρήσεις δεν είχαν την δυνατότητα να πάρουν λεφτά, να κάνουν την δουλειά τους. Παρά τις απαγορεύσεις, παρά τη δυσφήμηση που έγινε - έπαιζαν όλα τα ξένα κανάλια κατά της Ελλάδας - με την καμπάνια που έγινε η Ελλάδα άντεξε και νίκησε και θα αντέξει η Ελλάδα.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Διακρίνω ότι έχετε επιλέξει σε κάθε σας αναφορά να διευκρινίζεται τι είναι αυτή η συμφωνία γιατί έχω την εντύπωση ότι ο πολίτης δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή να είναι «και αυτοί υπέγραψαν τα μνημόνια, όπως υπογράψαμε και εμείς». Και εσείς επιμένετε να διευκρινίζετε τι είδους είναι αυτή η συμφωνία, προκειμένου να γίνει αντιληπτή και από τον ακροατή, τηλεθεατή, αναγνώστη, για να καταλάβει ότι δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα κείμενα.

Π .ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς. Και να καταλάβει ότι εμείς δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα για το μισθό και τη σύνταξη και εκείνους που έχουν χτυπηθεί. Ξέρετε στην προσπάθεια που έκανα για τους στρατιωτικούς, για τη μη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έλεγαν και έγραφαν διάφοροι «ηλίθιοι» ότι «ο Καμμένος δεν θέλει να μειώσει τα εξοπλιστικά». Το αντίθετο, δεν θέλω να απολυθεί ούτε ένας από τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΟΠ, γιατί ο στρατός μας έχει μετατραπεί, με τους εννιά μήνες θητεία, σε επαγγελματικό στρατό. Αυτά τα παιδιά είναι στο Φαρμακονήσι σήμερα το βράδυ, είναι στην Ρω, είναι στη Στρογγύλη, είναι στον Έβρο. Αυτά τα παιδιά, οι υπαξιωματικοί, είναι αυτοί οι οποίοι τραβούν όλο το «λούκι» τη νύχτα και την ημέρα απέναντι σε μια Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να απολυθεί κανείς από αυτούς, για αυτό δεν ήθελα να μειωθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και τι βρήκαμε; Βρήκαμε ότι μπορούμε να πουλήσουμε παλαιό οπλισμό που θα καλύψει αυτές τις ανάγκες. Το καταφέραμε.

Με τον Φ.Π.Α στα νησιά, δώσαμε μάχη, τεράστια μάχη. Ξέρω τι είναι στο Αγαθονήσι, στην Ικαρία, στους Φούρνους, στον Αι Στράτη, στην Τήλο, στη Χάλκη, στο Καστελόριζο, να αλλάξει ο ΦΠΑ. Είναι ο θάνατος των νησιών. Φθάσαμε σε ένα σημείο και ουσιαστικά υποχωρήσαμε όσον αφορά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Κακώς και εκεί, αλλά δώσαμε μια μάχη. Αυτή η μάχη θα πρέπει να εκτιμηθεί και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς τουλάχιστον παλέψαμε.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να πάμε κατευθείαν, για να μη νομίζουν ότι υπεκφεύγουμε, να πάμε λίγο στην υπόθεση Χαϊκάλη. Ποια εικόνα υπάρχει σήμερα; Ποια εικόνα έχετε εσείς για τον βουλευτή σας και πρώην υπουργό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, εγώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να είναι κανείς υποψήφιος με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, εάν δεν έχει διευκρινίσει τη θέση του. Όταν γίνονταν αυτές οι ερωτήσεις, γίνονταν ανώνυμα. Διότι αν γίνονταν επώνυμα, θα είχα καλέσει τον κ. Χαϊκάλη, θα του έλεγα «πήγαινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες στη Βουλή ή στον κ. Νικολούδη». Είχε μπροστά του ένα μήνα να καταθέσει τα έγγραφά του και να αποφανθεί η Επιτροπή αν έχει δίκιο ή αν έχει άδικο. Λοιπόν, ο κ. Χαϊκάλης έδωσε μια συνέντευξη Τύπου. Αυτά που είπε ήταν αρκετά πειστικά. Αυτό που του έχω ζητήσει είναι αυτά τα έγγραφα να τα δημοσιοποιήσει και να επιδιώξει να υπάρχει πριν το κλείσιμο των ψηφοδελτίων, δηλαδή την άλλη Κυριακή και μια άποψη από μια Αρχή. Είτε αυτή η Αρχή λέγεται Εισαγγελία, είτε λέγεται Νικολούδης, είτε λέγεται Βουλή. Δεν είναι δυνατόν να υπογράψω υποψηφιότητα του κ. Χαϊκάλη με λίστα στην πρώτη θέση του υπολοίπου της Περιφέρειας Αττικής, εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Εύχομαι ότι θα την ξεκαθαρίσει και πιστεύω ότι εάν έχει τα έγγραφα τα οποία λέει, είναι ξεκάθαρο πια ότι πρόκειται για πολιτική επίθεση. Αν όμως δεν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα και δεν είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει από μόνος του να ζητήσει να αποσυρθεί, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να επανέλθει, γιατί ο Παύλος Χαϊκάλης, είναι ένας από τους ανθρώπους που ξεκινήσαμε τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ μαζί, από την πρώτη στιγμή. Απέδειξε ότι είναι ένας πολύ καλός βουλευτής, τον εμπιστεύτηκα και ως υπουργό, ξεκίνησε να εργάζεται ως υπουργός, αλλά θεωρώ ότι στην πολιτική ζωή αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα, να είναι όλα κρυστάλλινα και ιδίως σε μια περίοδο που ψηφίζουμε με λίστα. Και το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μητρόπουλο που είπατε προηγουμένως.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα ακολουθούσε αυτό το ερώτημα, το αντιλαμβάνεστε. Είναι συγκλονιστική η στιγμή που ακούγεται από πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή κυβερνώντος κόμματος, να δηλώνει δημόσια στον τηλεοπτικό αέρα, μέσα από απόγνωση, από εκνευρισμό, από ανάγκη να επικαλεστεί το δίκαιό του, ότι «εγώ αύριο θα αυτοκτονήσω». Δηλαδή, ένας ακραίος, απονενοημένος λόγος - ευτυχώς όλα πήγαν καλά, να είναι καλά ο κ. Μητρόπουλος, αντιλαμβάνομαι ότι θα διεκδικήσει το δίκαιό του - ωστόσο, μπήκε στην πολιτική κουβέντα όλο αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Το ακούσατε αυτό από την κ. Μπακογιάννη όταν της βρήκαν το ένα εκατομμύριο του κ. Κούβελου στην Αγγλία; Κανείς δεν αυτοκτόνησε, ούτε καν ενοχλήθηκε. Ούτε καν κοίταξαν αν θα μπει ή δεν θα μπει στα ψηφοδέλτια. Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά του παλιού με το νέο. Από τη μια πλευρά «σκεπάζουμε», είτε λέγεται Siemens και αρχίζουμε από τις κουζίνες και τις οικοσκευές και τα κομπιούτερς, είτε λέγεται ένα εκατομμύριο που ξέχασε ο Ισίδωρος στο Λονδίνο. Και τώρα κάνει μαζώξεις στο σπίτι της με Χανιώτες για το πώς θα χτυπήσουν τον Καμμένο. Και η διαφορά μιας περίπτωσης όπως είναι του κ. Μητρόπουλου που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δε θα μπει στις λίστες ή του κ. Χαϊκάλη που του λέω «βγάλε τα έγγραφα αλλιώς δε θα είσαι υποψήφιος». Αυτή είναι η διαφορά του νέου από το παλιό. Αυτή τη διαφορά, λοιπόν, πρέπει να κρίνει ο ελληνικός λαός την Κυριακή των εκλογών. Και να μη μπω σε άλλες υποθέσεις, διότι υπάρχουν τεράστιες υποθέσεις όσον αφορά τα εξοπλιστικά. Θα σας πω μόνο, ότι στο 90% των υποθέσεων δεν υπήρχαν μέσα στους φακέλους των εξοπλιστικών εγγυητικές επιστολές τραπέζης, όπως προβλέπεται από το νόμο. Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ δεν είχαν περάσει προσυμβατικό έλεγχο από Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το θέμα είναι από εδώ και πέρα. Δεν θέλουμε να πάει η Ελλάδα μπροστά; Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι να γυρίσουμε πίσω και να κοιτάμε τι γίνεται. Θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι έφαγαν τη σάρκα της Ελλάδος και θα δείτε ότι έχει και ουρές πολιτικές. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να χτίσουμε την πατρίδα μας. Οι επιχειρηματίες που ζουν με τα capital controls - και ξέρω ότι πολλοί από αυτούς μας ψήφισαν - έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Ποιος τα επέβαλε τα capital controls; Είδαμε ότι έφτασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό, να πει «τα ζητήσαμε». Το έλεγαν. Πείτε μου μια χώρα που θα έβγαινε πολιτικό στέλεχος στην τηλεόραση και θα έλεγε «τραβήξτε τις καταθέσεις σας, κινδυνεύουν». Και δεν θα τον είχαν μαζέψει.

Τον θυμάστε εκείνον τον ελασματοποιό από τα Χανιά; Τον συνέλαβαν επειδή τόλμησε να υπονοήσει για τις καταθέσεις. Και είχαμε υπουργούς που έβγαιναν και έλεγαν «τραβήξτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες». Τελείωσε αυτή η περίοδος. Τα capital controls φεύγουν σιγά - σιγά. Συζητούσα προχθές με ένα στέλεχος μιας τράπεζας και μου είπε ένα συγκλονιστικό νούμερο. Αυτή τη στιγμή, από τα τέσσερα δισεκατομμύρια που σε μετρητά θα έπρεπε να βρίσκονται στα σπίτια, υπάρχουν 45 ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα γυρίσουν πίσω στις τράπεζες, την άλλη μέρα το πρωί ξεκινά η οικονομία. Άρα, λοιπόν, τι χρειαζόμαστε; Σταθερότητα. Και τη σταθερότητα αυτή την εγγυόμαστε.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάμε λίγο στη ρητορική των πολιτικών σας αντιπάλων. Ένα πρόσωπο που συνέχεια σας «σφυροκοπά» - με επιχειρήματα δίκαια ή άδικα, θα το κρίνουν αυτό οι πολίτες, δεν θα το κρίνω εγώ -είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, το Ποτάμι. Γιατί αυτή εμμονή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το ξέρω. Να σας πω την αλήθεια τον ρώτησα όταν βρεθήκαμε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ, ούτε είχαμε τσακωθεί ποτέ. Του λέω «έχεις κάτι μαζί μου;». Για ποιο λόγο αυτή η επίθεση, αυτή η κακία που βγάζει; Τέλος πάντων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει καμιά αντιπαράθεση. Πολιτικά μας χωρίζει ένα χάος.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας απάντησε κάτι συγκεκριμένο που μπορούμε να το μοιραστούμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μου απάντησε ότι «όταν ξεκίνησα έλεγες ότι είμαι προϊόν της διαπλοκής και τα λοιπά». Και του είπα εγώ ότι η πολιτική κριτική που άσκησα προς το Ποτάμι ήταν για τις θέσεις που είχαν πάρει τότε δημόσια άνθρωποι του Ποταμιού σχετικά με τα εθνικά θέματα. Με το Σκοπιανό, που παραμένουν θέσεις τους, με το θέμα της Θράκης, με τα ελληνοτουρκικά. Αυτές ήταν οι διαφορές μας. Θεωρώ ότι το Ποτάμι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρει έναν ρόλο κυβερνητικού εταίρου. Αλλά ξέρετε τι με ενόχλησε περισσότερο και του το είπα και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, να το ξέρει ο ελληνικός λαός; Την ώρα που διαπραγματευόμασταν στις Βρυξέλλες - όπως σας είπα προηγουμένως μέχρι την τελευταία στιγμή εγώ δεν είχα πάει καν, ούτε είχαμε στέλεχος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά είδα τον Αλέξη Τσίπρα μόνο του να παλεύει με τα θηρία και πήγα μαζί του την τελευταία εβδομάδα - την ώρα που ήταν μέσα και τον είχαν περικυκλώσει ο Ολάντ, η Μέρκελ και όλα αυτά τα θηρία της Σκανδιναβίας- που αυτή είναι μία ιστορία που κάποια στιγμή πρέπει να τη συζητήσουμε - Λετονία και τα λοιπά και έκαναν επίθεση στον πρωθυπουργό και εκείνος πάλευε να πάρει ότι περισσότερο μπορούσε, έβγαινε ο Σταύρος Θεοδωράκης και έλεγε «συμφωνείστε σε ότι ζητήσουν». Εμείς προσπαθούσαμε να πάρουμε ένα - ένα κομμάτι καλύτερο για την Ελλάδα και είχαμε ένα πολιτικό κόμμα που έλεγε «συμφωνείστε».

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας έβαζε «τρικλοποδιά» λέτε τώρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε τι μου θύμισε; Το έχω ξαναπεί αυτό. Ο πατέρας μου παλιά πωλούσε αυτοκίνητα. Το αν θα έκανες έκπτωση στην τιμή του αυτοκινήτου εξαρτιόταν από το πως έβλεπες το πρόσωπο της γυναίκας του αγοραστή. Αν του έλεγε «πάρτο - πάρτο το αμάξι, το θέλω, αλλιώς θα αυτοκτονήσω», δεν υπήρχε έκπτωση.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κρατούσε την τιμή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι, λοιπόν, την ώρα που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τα θηρία, να του λες «συμφώνησε και δέξου, πάρε ότι λύση σου δώσουν» δεν είναι το καλύτερο για μία διαπραγμάτευση. Και το ίδιο είχε κάνει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι; Μη λέμε ότι έκαναν κάτι διαφορετικό.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ένας που σας επιτίθεται διαρκώς είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και η Ραχήλ Μακρή δεν σταματά να «σφυροκοπά».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πειράζει. Νομίζω είναι αυτό που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίσω από το γραφείο του, που έγραφε «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε με την πρόεδρο της Βουλής, θα σας φανεί περίεργο, έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Θεωρώ ότι το παρατράβηξε και κούρασε. Έχει και νομική κατάρτιση, έχει και πολιτικό λόγο και πιστεύω ότι δεν της αξίζει να είναι μαζί με τους μηδενιστές, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόταση. Θα περίμενα από την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρχει μία πρόταση. Δηλαδή να βγουν και να πουν, να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό εάν υπάρχει άλλη λύση, ποια είναι; Και αυτό θα βοηθήσει στο ντιμπέϊτ. Θεωρώ ότι στο ντιμπέϊτ το οποίο θα γίνει, θα πρέπει ο καθένας μέσα σε ένα λεπτό, σε δύο λεπτά, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό.

Λέει ο κ. Λαφαζάνης και η κ. Κωνσταντοπούλου «πάμε στη δραχμή» Πολύ ωραία. Πολύ ωραία πάμε στη δραχμή. Με ποια collateral; Πόσο θα κάνει η δραχμή αύριο το πρωί; Τα τρία εκατομμύρια μετανάστες όταν θα έχουμε φύγει αύριο από την Ευρώπη και δεν θα έχουν υποχρέωση να τους απορροφήσουν ως πρόσφυγες, πού θα τους βάλουμε; Τι θα κάνουμε; Εδώ πλέον, πρέπει να μπουν τα ερωτήματα αυτά για να ξεκαθαρίσει ο ελληνικός λαός ποια είναι η λογική και ποια είναι η πραγματική δυνατότητα την οποία έχουμε. Διότι αλλιώς ήταν τα πράγματα τον Ιανουάριο και αλλιώς είναι σήμερα. Όταν εμείς ανακαλύψαμε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη και μάλιστα να μας δώσει - προσέξτε τι έλεγε - θα μας έδιναν και ένα ποσό για ανθρωπιστική βοήθεια. Δηλαδή αφού θα διέλυαν τα πάντα, θα μας έδιναν, ως φιλόπτωχο, μια βοήθεια. Και επενέβησαν οι Γάλλοι. Επενέβησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και σταμάτησε αυτή η ιστορία. Σταμάτησε προς όφελος της Ελλάδος. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θέλω κ. Πρόεδρε ως τελευταίο ερώτημα, μιας και κλείνει η συνέντευξή μας, να μου πείτε ποια πιστεύετε ότι ποια είναι η πιο ύπουλη για τον πολίτη, αλλά και για την πολιτική δημόσια δέσμευση την οποία θα ακούσουμε σε αυτές τις εκλογές; Αυτή που φοβάστε ότι θα είναι η μεγάλη παγίδα για όλους μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας πω ,αυτό το οποίο έχω στο μυαλό μου και θα προσπαθήσουμε να το εκφράσουμε τουλάχιστον οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι πρέπει αν φέρουμε το χαμόγελο στην Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη ροή των ανθρώπων και ιδίως των νέων ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό, τα νέα παιδιά μας, που πάνε και μένουν εκεί. Να καταλάβουν ότι αυτός εδώ ο τόπος, είναι αγιασμένος τόπος. Θέλεις με τον τουρισμό, θέλεις με τον ορυκτό πλούτο; Δεν έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας. Πρέπει εδώ να πολεμήσουμε και μπορούμε να την ξαναχτίσουμε. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Και αυτό το λέω στους πολίτες. Για ακόμα έναν χρόνο, μέχρι ουσιαστικά να τελειώσει αυτός ο κύκλος θα περάσουμε δύσκολα. Όχι πιο δύσκολα και καταστροφικά όπως κάποιοι περιγράφουν. Αλλά μέσα σε αυτό το χρόνο, οι δυνατότητες - και το αποδείξαμε φέτος το καλοκαίρι με τον τουρισμό -δείχνουν ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα - γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο του ελατηρίου, έχει πιεστεί πάρα πολύ η ελληνική οικονομία - μπορεί να απογειωθεί.

Μπορεί ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και ξεπερνώντας τις παλιές νοοτροπίες, κλείνοντας τα κεφάλαια της διαφθοράς, κλείνοντας όλα αυτά τα οποία πληρώσαμε ακριβά, να προχωρήσουμε στο αύριο με χαμόγελο ,να ξαναγυρίσουν πίσω τα νέα παιδιά, να φέρουμε τις νέες τεχνολογίες, νέες λογικές, νέες προοπτικές και μία συμφιλίωση. Μπορεί η αριστερά του Αλέξη Τσίπρα με μια κεντροδεξιά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να υπάρξουν μαζί. Μπορεί να υπάρξει μαζί το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όλοι εκείνοι που τα είπαν. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στις ομιλίες του 1996, μας έδειξε ποιος ήταν ο σχεδιασμός τους, να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, μαζί με τον Ελληνισμό της ομογένειας, αυτή την πρόκληση. Να φέρουμε μία χώρα σε λογαριασμό προόδου και να σταματήσει πλέον αυτό το σκοτεινό, το μαύρο, το γκρίζο, το οποίο πληρώσαμε μέχρι τώρα.

ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, είμαι βέβαιος.