Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

Απόσπασμα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στο ρ/σ Κόκκινο και στον δημοσιογράφο Δ. Κουκλουμπέρη


Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εξάλλου όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και με τη συμφωνία που, θέλω να ελπίζω, είναι προ των πυλών, είμαστε σε μια κατάστασης εγρήγορσης και κινητοποίησης. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε περιοδεία στην Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία και το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στην Πελοπόννησο και στον Νομό Μεσσηνίας. Συζητούμε με επιμελητήρια, θεσμικούς φορείς, αγροτικούς, εξαγωγικούς και παραγωγικούς φορείς, μεταξύ άλλων και για τα ζητήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας.
Η συμφωνία είναι πολύ επώδυνη, δύσκολη. Έχει πολλά στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν στην πορεία με διαπραγμάτευση και με τον κανόνα της ευελιξίας της Ε.Ε.. Εμείς λέγαμε ότι σε σχέση με το καταστροφικό σενάριο εκτός της ευρωζώνης, μια δύσκολη συμφωνία θα έπρεπε να προτιμηθεί. Χρειάζεται όμως συνεχής διαπραγμάτευση η οποία θα βασίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία, σε νούμερα και σε σχέδιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουνε αντιαναπτυξιακά και ακραία υφεσιακά μέτρα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των μέτρων που προτάθηκαν για τους αγρότες.
Πάρα πολλές από τις προεκλογικές θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αυτές που κυριαρχούν σήμερα στον δημόσιο διάλογο. Όπως για το δημόσιο χρέος, για το οποίο λέγαμε ότι δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο με μονομερείς ενέργειες, αλλά και ότι δεν πρέπει να λέγονται πράγματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά. Όπως για το προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης για το οποίο λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι επιπρόσθετοι πόροι των 11 δις που απαιτεί, δεν είχε τον απαιτούμενο ρεαλισμό ως προς τους πόρους, σήμερα πλέον το λέει, μεταξύ άλλων, και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο για την χώρα. Δεν έχουμε την λογική του απομονωτισμού, είμαστε υπέρ τον ευρύτερων συνεννοήσεων. Χρειάζεται να υπάρξει οριστική συμφωνία από την κυβέρνηση και μία ρήξη με τις αριστερίστικες απόψεις γιατί το αντίθετο δεν βοηθά στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ενώ ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες και τις συντηρητικές πολιτικές, με τις οποίες είχε συνδεθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτά όλα είναι πολιτικές προϋποθέσεις συνεννοήσεων, συζητήσεων, ευρύτερων συνεργασιών. Με αυτές τις πολιτικές προϋποθέσεις εμείς μπορούμε να συζητούμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε όλα τα κόμματα, ανταποκρίθηκαν τα περισσότερα κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και περιμένουμε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ευρύτερη συζήτηση για την εθνική συνεννόηση, γιατί τα προβλήματα τώρα είναι πολυσύνθετα, είναι δύσκολα και χρειάζονται ευρύτερες συνεννοήσεις για να μπορέσουν να λυθούν.


05/08/2015