Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ



(Πεμ. 27/8/15 - 17:00)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ CNBC ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΑΝ. ΚΟΥΚΑΚΗ
Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ''Λαϊκής Ενότητας'' Παναγιώτη Λαφαζάνη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και στο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη έχει ως εξής :
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λαφαζάνη η Λαϊκή Ενότητα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ποιοι είναι οι στόχοι της Λαϊκής Ενότητας; Ποιοι μετέχουν σε αυτή και σε ποιους απευθύνεται;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Λαϊκή Ενότητα συγκροτήθηκε πρόσφατα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης και μετά τις πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα που στις αρχές της έχει την κατάργηση των Μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στις αρχές της έχει το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μας μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία.
Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα απλά ένα κόμμα. Φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο μέτωπο. Ένα μεγάλο μέτωπο αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν αντιμνημονιακό προσανατολισμό και θέλουμε να τις συνενώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια, να συμπορευθούμε μαζί τους όχι μόνον στις εκλογές, αλλά και στις μεγάλες μετεκλογικές μάχες που θα ακολουθήσουν για την ακύρωση των μνημονίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διεκδικείτε να υποκαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εμείς δεν διεκδικούμε να υποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως συνεχίζουμε τις καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του. Θέλουμε να συνεχίσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και στα κινήματα. Από εκεί και πέρα η Λαϊκή Ενότητα είναι κάτι το διαφορετικό. Ποιοτικά διαφορετικό θα έλεγα. Και η διαφορά μας έγκειται κυρίως στο ότι αυτά που εμείς λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε πράξη. Η διαφορά μας κυρίως είναι ότι δεν πατάμε σε πολλές βάρκες, αλλά σε μια βάρκα με συνέπεια και σταθερότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταθήκατε αντίθετος σε επιλογές που έκανε ο παραιτηθείς Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Μάλιστα τον έχετε επικρίνει πως δεν σεβάστηκε το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος και πως καταστρατήγησε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ένας "προδότης" της παράδοσης και των αξιών της ελληνικής Αριστεράς ή είναι απλά κάποιος που αποφάσισε να εγκαταλείψει δογματισμούς και να κάνει στροφή στον ρεαλισμό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν θέλω να προβώ σε χαρακτηρισμούς. Οι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία και η πράξη. Οι πολιτικές και οι επιλογές που ακολουθούνται. Και ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε όλες τις ουσιώδεις και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνον τις εγκατέλειψε, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη , να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες και να τις ονομάσει όπως θέλει.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η στροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι στροφή στον ρεαλισμό. Είναι στροφή σε καταστροφικές πολιτικές, οι οποίες κινδυνεύουν να δώσουν τη χαριστική βολή στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποστηρίξατε πως το προεκλογικό πρόγραμμα Τσίπρα ταυτίζεται με το Μνημόνιο. Στην βάση αυτή θεωρείτε πως η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές υποδείχθηκε από ευρωπαϊκά κέντρα ή σχετίζεται με το πολιτικό κόστος που θα φέρουν τα νέα μέτρα λιτότητας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς εάν οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, οι οποίοι οδηγούν την Ευρώπη σε όλο πιο αντιδραστικές και ολοκληρωτικές κατευθύνσεις υπέδειξαν ή επέβαλαν τις εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο, είναι πως αυτά τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κέντρα και πρώτο από όλα το γερμανικό κατεστημένο στηρίζει αυτές τις εκλογές και τις θεωρεί εργαλείο προκειμένου να διευρυνθεί όπως λέει η «στήριξη» του λαού στο Μνημόνιο. Πρόκειται για ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας και στην ελληνική πολιτική ζωή. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις έκαναν οι ίδιοι ακριβώς κύκλοι και κατά το δημοψήφισμα στηρίζοντας το ΝΑΙ και εκτίναξαν το ΟΧΙ στα ύψη. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με τις επεμβάσεις τους και με όσα κάνουν τα οποία είναι αθέμιτα και αντιδημοκρατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλουν οι δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ και την ΕΕ και ειδικά τα πρόσφατα μετρά που ψήφισε η ελληνική Βουλή είναι προς την λάθος κατεύθυνση; Ποιες είναι οι βασικές σας ενστάσεις;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η συνολική κατεύθυνση του νέου Μνημονίου είναι βαθύτατα λαθεμένη και βαθύτατα αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική. Οι βασικές θεμελιώδεις αντιρρήσεις μας είναι δύο: Πρώτον. Η λιτότητα. Κατά κύριο λόγο είμαστε ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό, μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η δεύτερη διαφωνία μας έγκειται στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Πωλείται η Ελλάς», γράφει το τρίτο Μνημόνιο και πωλείται «μπιρ παρά» και πωλείται ιδιαίτερα θα έλεγα στους ξένους. Στα ξένα συμφέροντα. Η Ελλάδα επιχειρείται να γίνει ένα πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό οικόπεδο του ευρωατλαντισμού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία με τέτοιου είδους προσανατολισμούς και τέτοιου είδους επιλογές. Εάν εφαρμοσθούν δεν θα υπάρχει και χώρα. Η χώρα θα έχει μεταβληθεί σε προτεκτοράτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου δίνετε την αφορμή να ρωτήσω για το πως η Λαϊκή Ενότητα στέκεται απέναντι στην ευρωζώνη και στην ΕΕ; Θεωρείτε πως η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ και την ΕΕ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Λαϊκή Ενότητα έχει ένα ριζοσπαστικό, προοδευτικό δημοκρατικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό το πρόγραμμα διεξόδου για την Ελλάδα θέλουμε να το εφαρμόσουμε και να το τηρήσουμε μέχρι τέλους.
Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να καταργήσουμε τα Μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και η εισαγωγή εθνικού νομίσματος θα είναι καταστροφή για τη χώρα μας και πολύ περισσότερο «κόλαση» όπως λένε οι προπαγανδιστές της ευρωζώνης. Υπάρχει ζωή και έξω από την ευρωζώνη.
Μια συντεταγμένη έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη με ένα προοδευτικό πρόγραμμα είναι μια βιώσιμη επιλογή. Και θα έλεγα είναι μια επιλογή που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όσους λένε πως στο θέμα του Grexit είστε ομοϊδεάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τώρα για όλα αυτά που λέγονται για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θέσεις έχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή εάν υποστηρίζει το Grexit. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως υποστηρίζει μετά πάθους το τρίτο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Και μάλιστα το συνδιαμόρφωσε. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι περισσότερο αντικοινωνικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό το Μνημόνιο είναι προτάσεις του Σόιμπλε.
Με τον κύριο Σόιμπλε εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική και ιδεολογική σχέση. Ούτε ίχνος επαφής. Είμαστε στο αντίθετο άκρο από τον κύριο Σόιμπλε. Το δικό μας αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα και η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας δεν έχει καμία σχέση με τις υποτιθέμενες προτάσεις Σόιμπλε. Δεν χρειάζεται καμία στήριξη από τον κύριο Σόιμπλε. Το μόνο που χρειάζεται είναι η στήριξη από τον ελληνικό λαό και θα πρόσθετα και από τους ευρωπαϊκούς λαούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λαφαζάνη είστε από αυτούς που τους τελευταίους μήνες επιδίωξαν τη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Εξακολουθείτε να θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί από χώρες έκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ρωσία; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό και τι θα σήμαινε γεωπολιτικά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής και ευθύς απέναντί σας. Η Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από τη σημερινή κρίση, να σταθεί στα πόδια της και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά χρειάζεται να εφαρμόσει μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική. Τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η νέα πολιτική είναι αναγκαία για τη χώρα μας διότι θα μας δώσει και μια μεγάλη οικονομική ώθηση.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει προς το αύριο ως ευρωατλαντικό οικόπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία. Η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ζωτική για μια νέα πολυδιάστατη πολιτική και έχει μεγάλη αξία για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ λάθος να προσπαθεί η Ευρώπη να απομονώσει τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης και πρέπει να έχει το λόγο που της αρμόζει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι λάθος η προσπάθεια που γίνεται να στηθεί ένα νέο ψυχροπολεμικό τείχος απέναντι στη Ρωσία. Είναι λάθος τα μέτρα εμπάργκο και αποκλεισμού στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα είναι αδιέξοδα.
Οι προσπάθειες που κατέβαλα εγώ ήταν στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων και είχαν ως επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και ειδικά τη συμφωνία- και η οποία και έγινε - για ένα νέο αγωγό που θα φέρνει ρώσικο φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας μέσα από τη Ελλάδα προς την Ευρώπη. Πιστεύω πως αυτή η συμφωνία ήταν και είναι επωφελής για τη Ρωσία και πρώτα από όλα για την Ελλάδα γιατί θα έχουμε οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος από αυτή τη συμφωνία , αλλά θα είναι επωφελής και για όλη την Ευρώπη και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση, όποια και εάν είναι αυτή μετά τις εκλογές, την προσπάθεια για να προχωρήσει αυτή η συμφωνία και υλοποιηθεί στην πράξη. Θα είναι ένα μεγάλο θετικό επίτευγμα ειρήνης και σταθερότητας αυτός ο αγωγός εφόσον υλοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.