Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΕ «ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»


Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Κάτιας Νταβράνη (news.makedonia.gr) είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν θα ήθελα, επειδή με ρωτάτε, να εμπλακώ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως, με αφορά το ΟΧΙ των 32 βουλευτών του, καθώς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, είμαστε 5 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μέλη της Κυβέρνησης, αποδεικνύοντας όλοι με μία γροθιά, ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας μας με μία τριετή συμφωνία, που εμπεριέχει σημαντικά βασικά συστατικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εννοείτε με τα «βασικά συστατικά»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανοιχτές τράπεζες, εξασφάλιση των καταθέσεων των Ελλήνων, ομαλοποίηση της αγοράς, να ηρεμήσει η ψυχολογία του πολίτη που έβλεπε να έρχεται η καταστροφή και το χάος, για πρώτη φορά τριετές πρόγραμμα-συμφωνία για την οριστική έξοδο από την κρίση, εξασφαλισμένο τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, ένα πολύ μεγάλο πακέτο 35 δις Ευρώ για επενδύσεις το οποίο μαζί με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεπερνά τα 50 δις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα τις βλέπουμε στην πορεία του νομοθετικού έργου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να επανέλθουμε στο θέμα των 32 ΟΧΙ, επειδή σας διέκοψα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη δική μου τη λογική της διαχείρισης της πολιτικής, δεν χωράει αυτή η ψυχεδελική άποψη ότι μπορώ να καταψηφίζω τις αποφάσεις μιας Κυβέρνησης και ταυτόχρονα να την… υποστηρίζω!

Νομίζω ότι αντί να συνεχίσω την απάντησή μου, μπορώ να σας παραπέμψω σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στη σύσκεψη που είχε με τα επιτελικά κομματικά του στελέχη. Είναι σαφές ότι τους έδωσε την πιο πληρωμένη απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανασχηματισμός θα γίνει σήμερα και ποιες είναι οι προβλεπόμενες αλλαγές ή ανακατατάξεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω την αίσθηση ότι δεν αργεί. Αλλά να μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του Πρωθυπουργού, όπως και η επιλογή των προσώπων που θα εμπιστευτεί σε μια Κυβέρνηση η οποία έχει μπροστά της 3,5 χρόνια για να βγάλει την Ελλάδα - και μπορεί να το κάνει - από τους δαιδάλους της κρίσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, όπως λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε μία περίοδο που πρέπει να κλείσει η τριετής συμφωνία και σε μία περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πάνο Καμμένο έχουν αποφασίσει να διαχειριστούν με συνέπεια, ανθρωποκεντρικά, με εντιμότητα και αποφασιστικότητα τα πράγματι σκληρά, αλλά όχι ανυπέρβλητα, μέτρα, εάν χρειαστεί να καταλήξουμε στις κάλπες, δηλαδή δεν μας επιτραπούν όλες οι πρωτοβουλίες που σας προανέφερα, τότε την αποκλειστική ευθύνη θα την έχουν εκείνοι που επί της ουσίας έχουν εξέλιξη σχέδιο που ρίχνει νερό στο μύλο του Σόιμπλε. GREXIT.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας κατηγορούν ότι από τον έντονο αντιμνημονιακό αγώνα που κάνατε, τώρα αποδέχεστε ένα νέο μνημόνιο. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ και 1,5 μήνα, πάρα πολλές φορές είχα πει και εξακολουθώ να το λέω, ότι:

Προτιμώ να ματώνω από την όποια κριτική που δέχομαι, από το να επιτρέψω να ματώνουν άλλο η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

Πάντως, καλό θα είναι να ξεχωρίσουμε τα μνημόνια Ι και ΙΙ από την τριετή συμφωνία που θα υπογράψει αυτή η Κυβέρνηση.

Τα μνημόνια Ι και ΙΙ συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, χωρίς κλειστές τράπεζες, χωρίς τις απειλές του Grexit, χωρίς τις απειλές για κατάρρευση της πατρίδας μας και ενός ανέλεγκτου χάους και χωρίς το πολιτικό «πραξικόπημα» που επιχειρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή ξένες δυνάμεις, για να χρησιμοποιήσω μία λέξη που αποτυπώθηκε και αναφέρθηκε κατά κόρον στα διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Άλλο να υπογράφεις δύο μνημόνια χωρίς διαπραγμάτευση και με τα χέρια κάτω «εν καιρώ ειρήνης» και άλλο να σε βλέπουν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και όλη η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης να διαπραγματεύεσαι «εν καιρώ πολέμου» μέχρι την τελευταία στιγμή για ό, τι καλύτερο μπορείς; έχοντας άλλον να σου πιέζει μαχαίρι στο στήθος, άλλον να σου περνάει θηλιά στο λαιμό και άλλον να απειλεί την εξόντωση της κάθε ελληνικής οικογένειας που θα συμπαρέσυρε το γκρέμισμα της πατρίδας τους.

Ας μη μιλάμε, συνεπώς, για απολύτως μη συγκρίσιμα πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορεί να χτιστεί μια καλύτερη Ελλάδα, όταν μέσα σε όλα η διαφθορά είναι ένα από τα μεγαλύτερά της προβλήματα, που ούτε αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει; Μάλιστα πριν τρείς μέρες πήρατε εντολή από τον Υπουργό σας τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στα πλαίσια των καθηκόντων σας, να αναλάβετε το συντονισμό των εμπλεκομένων Υπουργείων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα να περιμένετε μερικές ώρες για να διαπιστώσετε ότι η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ανακοινώσει κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά στην αναντίρρητη βούλησή του να βάλουμε το μαχαίρι πολύ βαθιά μέσα στο κόκκαλο.

Αλλά θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι αυτούς τους πέντε μήνες ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας για την πάταξη της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, έχει χτίσει πολύ σημαντικές υποδομές.