Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι υπόθεση όλων μας να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα του περιβάλλοντος όχι μόνο για σήμερα, αλλά για 365 ημέρες το χρόνο.

Η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σ’ ένα από τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει όλος ο κόσμος. Στη χώρα μας καθίσταται πλέον απαραίτητη η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων για να δημιουργηθούν εκτός από τις κατάλληλες γνώσεις και φιλικές συμπεριφορές προς το περιβάλλον. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πλέον, ότι οι κλιματικές μεταβολές οφείλονται κύρια στον άνθρωπο και στη δράση του.

Η μέριμνά μας για το περιβάλλον αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, προϋπόθεση ανάπτυξης και συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα που δεν μπορούμε να το αφήσουμε αναξιοποίητο.

Εκτός από ηθική μας υποχρέωση, αποτελεί και μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ειδικά σήμερα, που το κρίσιμο ζητούμενο είναι ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα παράγει πλούτο και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, το περιβάλλον προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η παραγωγή ενέργειας, εξαρτώνται από τους φυσικούς μας πόρους, ενώ πολλοί κλάδοι της νέας περιβαλλοντικής οικονομίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία, μπορούν να δώσουν διέξοδο στην ύφεση που βιώνουμε σήμερα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2015, ας δεσμευτούμε όλοι μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συμμετοχή κάθε πολίτη σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής μας ζωής το περιβάλλον και την προστασία του».