Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου



Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου
στο ΒΗΜΑ FM & στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο

Την Δευτέρα 29/06/2015 το πρωί ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο ΒΗΜΑ FM. Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων είπε:
“Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει 3 βασικά στοιχεία τα οποία ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή και τη χώρα γιατί είναι τα θέματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Πρώτον πήραμε ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα η χώρα μας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί μια μεταβατική συμφωνία, πρέπει αυτές τις μέρες να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια  ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο της ρήξης. Το τρίτο συστατικό στοιχείο της απόφασής μας είναι ότι σε κάθε περίπτωση αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη, χωρίς αμφισημίες, NAI στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, NAI στην λύση και OXI στη ρήξη. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και στην ευρωζώνη. Είμαστε η μεταρρυθμιστική, ανανεωτική, ευρωπαϊκή αριστερά και είναι ξεκάθαρο ότι προτάσσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να γίνουν οι διαπραγματεύσεις αυτές τις ημέρες, να αξιοποιήσει και τις ελάχιστες διαφορετικές φωνές που ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσει σήμερα και αύριο στην κινητοποίηση των δυνάμεων για τη μεταβατική συμφωνία. Εξ αντικειμένου αυτή η συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα είναι μεταβατική και θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης για το μεταβατικό αυτό διάστημα, θα περιγράφει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Στη συνέχεια βέβαια οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με ορίζοντα τριετίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Με αυτόν τον τρόπο επιμένουμε στην επίτευξη συμφωνίας και κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
Είμαστε όχι μόνο απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης, αλλά η θέση μας αυτή συνάδει με τις αρχές και προτάσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η θέση μας είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται βέβαια με τις δυνάμεις που έχουν οδηγήσει την χώρα στην κρίση και στα μνημόνια. Η τοποθέτησή μας συνάδει με την πολιτική μας πρόταση και όχι με ένα δημοψήφισμα που συσκοτίζει τις πολιτικές διαφορές και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φαινόμενα εθνικού διχασμού στη χώρα”.
27/06/2