Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την έκθεση ILO για την Απασχόληση




Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την έκθεση ILO για την Απασχόληση:



·         «Θα επικουρήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο και των προτάσεων του ILO;».
·         Οι «μεταρρυθμίσεις» που οδηγούν σε ελαστικές μορφές εργασίας δεν μειώνουν την ανεργία, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).
·         Έκρηξη ελαστικής εργασίας παγκοσμίως, πρώτη και με διαφορά η Ελλάδα, με 52.6%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κοινοτικό μέσο όρο στο 27.5%.

Να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στις πολιτικές απασχόλησης των κρατών-μελών και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις προστατευτικές ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την Απασχόληση, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικές και οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε «μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές εργασίας, η οποία με τη σειρά της αναπαράγει τον φαύλο κύκλο χαμηλών μισθών, αδύναμης ζήτησης, αναιμικής ανάκαμψης και αποεπένδυσης», ενώ δεν έχουν οδηγήσει στην εκτιμώμενη μείωση της ανεργίας.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις πιο σκληρές πολιτικές απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ στις ελαστικές μορφές εργασίας με 52.6%», όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 27.5%, σύμφωνα με τον ILO, και «από τα μεγαλύτερα ποσοστά μερικώς απασχολούμενων που υπο-απασχολούνται, με 72.1%», όταν, σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 22.2%, ρωτά την Κομισιόν εάν:

«1. Παραδέχεται ότι οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας απέτυχαν να μειώσουν την ανεργία και βύθισαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην υποαπασχόληση και τις ανισότητες;

2. Σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στάση της, στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων των κρατών-μελών, υπερασπιζόμενη το ευρωπαϊκό κοινωνικό-εργασιακό μοντέλο;

3. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, θα επικουρήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο και των προτάσεων του ILO;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η  πρόσφατη έκθεση του ILO για την απασχόληση είναι άκρως απογοητευτική για τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, αφού διαπιστώνει μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές εργασίας, η οποία με τη σειρά της αναπαράγει τον φαύλο κύκλο χαμηλών μισθών, αδύναμης ζήτησης, αναιμικής ανάκαμψης και αποεπένδυσης. Επίσης απογοητευτική είναι η αξιολόγηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που στοχεύουν στη μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των προστατευτικών ρυθμίσεων, αφού, σύμφωνα με τον ILO, δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις πιο σκληρές πολιτικές απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ στις ελαστικές μορφές εργασίας με 52.6% (27.5% ΕΕ, στοιχεία ILO) και από τα μεγαλύτερα ποσοστά μερικώς απασχολούμενων που υπο-απασχολούνται, με 72.1% (22.2% ΕΕ, Eurostat), ερωτάται η Επιτροπή:

1. Παραδέχεται ότι οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας απέτυχαν να μειώσουν την ανεργία και βύθισαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην υποαπασχόληση και τις ανισότητες;

2. Σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στάση της, στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων των κρατών-μελών, υπερασπιζόμενη το ευρωπαϊκό κοινωνικό-εργασιακό μοντέλο;

3. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, θα επικουρήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο και των προτάσεων του ILO;