Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σημεία Συνέντευξης του Τ. Κορωνάκη, Γραμματέα της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία Συνέντευξης του Τ. Κορωνάκη, Γραμματέα της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ
στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" (Καμπουράκης – Οικονομέας)




"Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι των συμφερόντων των ολιγαρχών" υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" και αντικρούοντας τα παρελκυστικά ερωτήματα που έθεταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρνούμενοι ν' αποδεχθούν ότι για πρώτη φορά γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης:

Έχουμε πει από την αρχή, ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη δήλωσή του στο Reuters έδωσε όλες τις λεπτομέρειες. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι. Από την αρχή είχαμε πει, ότι υπάρχουν τέσσερα αγκάθια. Αλλά η Συμφωνία της 20ης Φλεβάρη φτιάχτηκε στο εξής πλαίσιο, εμείς να συμφωνήσουμε με κανόνες της Ε.Ε. αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας να αποδεχθούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Είναι σαφή τα όριά μας. Εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας και ύφεσης, τα οποία έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή. Ανθρωπιστική κρίση, που αναγνωρίστηκε και στην τελευταία Σύνοδο της Ε.Ε.
Η αντιπολίτευση, αντί να συμβάλει σε αυτό, δημιουργεί εντυπώσεις. Ας το πει καθαρά, ότι θέλει να εφαρμόσουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ας το πει καθαρά, μην ντρέπεται, ότι θέλει να εφαρμόσουμε το μέηλ Χαρδούβελη. Δυστυχώς θα τους απογοητεύσουμε. Μέρα με τη μέρα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, γίνεται συνεχής επεξεργασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εμείς καταθέσαμε. Κανείς δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Κανέναν στην Ε.Ε δεν θα συμφέρει η κατάρρευση της χώρας. Θα υπάρξει λύση χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της στήριξης από την ελληνική κοινωνία.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις και να μην αναπαράγουμε δηλώσεις, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να είναι σε έξαρση, και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης.


Για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΝΠΔΔ:

Δεν πήρε κανείς τα λεφτά, δεν τα έβαλε στην τσέπη του. Μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας κι αν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για να υπάρξει δανεισμός με τη μορφή των repos. Σε κάθε περίπτωση θα επιστραφούν σε σύντομο χρόνο στο ακέραιο. Και ήδη Οργανισμοί μόνοι τους έχουν μεταφέρει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, μόνοι τους. Ας μας απαντήσουν όμως όσοι αντιδρούν αν θεωρούν, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών θα πρέπει να βρίσκονται σε συστημικές τράπεζες ή στην Τράπεζα της Ελλάδας;

Για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο:

Δυστυχώς αποδεικνύεται η πλήρης αποτυχία της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής μέχρι σήμερα, στο θέμα της μετανάστευσης. Δεν λύνεται το πρόβλημα με μια σύνοδο κορυφής, μετά από εκατόμβες νεκρών, που υπόσχεται ότι θα πάρει και άλλα μέτρα, με τη Frontex.
Αν δεν σταματήσουν οι ροές από εκεί που φεύγουν δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων όταν μιλάμε για χώρες όπως το ΙΡΑΚ, τη Συρία και Λιβύη, γιατί δεν δημιουργήθηκε αυτόματα η κατάσταση εκεί. Είναι όμως θλιβερό να χρησιμοποιείται ως μέσο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης το μεταναστευτικό και να επιρρίπτονται ευθύνες σε μια πρόσφατη κυβέρνηση για όλα εκείνα, που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά εκατοντάδες στη Μεσόγειο και η αντιπολίτευση μιλά για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτές τις τοποθετήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση, όπως επίσης και την αναλογική κατανομή των ανθρώπινων ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Δεν υπάρχει καμία αποφυλάκιση. Θα πρόκειται για κατ' οίκον περιορισμό με "βραχιολάκι". Ο νόμος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει όλους τους βαριά άρρωστους και ανάπηρους κρατούμενους εξίσου. Και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυστηρούς όρους. Καιρός είναι να σταματήσει η συζήτηση για φωτογραφικό νόμο, αυτά γινόταν στο παρελθόν, το αντίθετο θα ήταν φωτογραφικό, δηλαδή να μην αφορά όλους η ρύθμιση και να αποκλείονται κάποιοι φωτογραφικά. Για εμάς η τρομοκρατία ήταν πάντα αντίπαλος του κινήματος. Αλλά να είμαστε σοβαροί. Είναι μια ανθρωπιστική διάταξη που αντιμετωπίζει με αυστηρούς όλους τους κρατούμενους με αναπηρία πάνω από 80% και βαριές ασθένειες.



21/4/2015
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ