Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ANT1» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ



Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα. Χριστός Ανέστη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αληθώς ο Κύριος. Καλημέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φάγαμε αρνιά, ωραία περάσαμε…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ήταν μία γιορτή της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, το οποίο νομίζω ότι με την προσέλευση όλων αυτών των πολιτών, που περνούν δύσκολα, λόγω της κρίσης, απεδείχθη ότι ήταν μία πραγματικά πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, φοβηθήκατε αυτό που ορισμένοι σας καταλόγισαν; Δηλαδή το συσχετισμό ότι κάτι τέτοιο έκανε και η επάρατος του Γεωργίου Παπαδοπούλου;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλίμονο αν χαρίσουμε στη χούντα τις Ένοπλες Δυνάμεις ή αν χαρίσουμε στη χούντα τις εκδηλώσεις της αγάπης και της Ορθοδοξίας. Εγώ θυμάμαι ότι στις εκκλησίες παλιά γινόταν το γεύμα της Αγάπης, όπου όλοι οι πιστοί κάθονταν σε ένα τραπέζι με τη συνεισφορά εκείνων που μπορούσαν και τη συμμετοχή εκείνων που δεν μπορούσαν και έτρωγαν όλοι μαζί. Αν αυτό γινόταν και σε εποχές τέτοιες, όπως περιγράφετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταργήσουμε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα δημοκρατικές. Η προσφορά των αξιωματικών, των υπαξιωματικών, αλλά και των στρατευσίμων ήταν εθελοντική. Είχαμε πάρα πολλές προσφορές από άλλους που μας επέτρεψαν να το πούμε και από άλλους που δεν μας επέτρεψαν να το πούμε για να διοργανωθεί αυτή η εκδήλωση. Νομίζω ότι και αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν και αυτοί οι οποίοι πήραν φαγητό για το σπίτι τους, αλλά και όσοι εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τα φανταράκια που τους δώσατε από πέντε μέρες τιμητική άδεια και καλά κάνατε. Εγώ θυμήθηκα τα δικά μου τα νιάτα και λέω «πω, πω, τι ωραίο, αυτοί πέρασαν ζάχαρη». Θα τους άρεσε ιδιαίτερα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βέβαια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία παρατήρηση όταν μπήκαμε μέσα, γιατί είχαμε μηχανάκια όταν έψηναν τα κοκορέτσια και τα αρνιά, λέει: «τώρα πέρασαν οι εποχές που τα γύριζαν οι φαντάροι, τώρα χαιρετάνε τα μηχανάκια». Αλλά τι να κάνουμε, εκσυγχρονίζονται τα πράγματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε στα θέματα τώρα. Έχετε μπει στο στόχαστρο των εταίρων. Δεν σας θέλουν στην Κυβέρνηση. Και λένε ότι είναι δυσαρεστημένοι που οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Τι λέτε για αυτό, κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, είναι πρωτοφανές αυτό, να βλέπουμε θεσμικούς παράγοντες, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μίας χώρας και να υποδεικνύουν ποιοι θα πρέπει να κυβερνούν σε αντίθεση με αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός. Γιατί οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε στην Κυβέρνηση γιατί ο ελληνικός λαός αποφάσισε - όπως είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα είμαστε σε μία Κυβέρνηση που θα καταργούσε τα μνημόνια - να είμαστε κυβερνητικοί εταίροι. Και οι παρεμβάσεις, οι οποίες στην αρχή γίνονταν δειλά, αλλά πλέον γίνονται ανοιχτά, δείχνουν ότι είχαν άλλους σχεδιασμούς, τους οποίους και χαλάσαμε.

Εγώ λυπάμαι ιδιαίτερα για έναν ακόμα λόγο, διότι είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που από την πρώτη στιγμή - από τα χρόνια της νεολαίας - στήριξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΟΚ, τη συμμετοχή σε μία Ευρώπη των εθνών - κρατών και βλέπω πλέον να μετεξελίσσεται η Ευρώπη των εθνών - κρατών σε μία Ευρώπη που θέλει η Γερμανία να έχει την επικυριαρχία. Να μην είναι όλες οι χώρες ίσες, όπως συμφώνησαν και ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στο Ζάππειο την ημέρα της εισόδου της Ελλάδος στην ΕΟΚ, όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν είναι ότι δεν θέλουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λένε ότι θα πρέπει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να φύγουν, να έρθουν άλλα κόμματα τα οποία είναι κοντά τους, όπως το Ποτάμι, ότι θα πρέπει να φύγουν κάποιοι υπουργοί ή κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μία παρέμβαση στα εσωτερικά και πράγματι εγώ θα περίμενα από πολλούς, από όλα τα κόμματα, να αντιδράσουν σε αυτή ακριβώς την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Γιατί είναι άλλο να μην είναι συμπαθής κάποιος σε πρόσωπα και άλλο είναι να υποδεικνύουν στην Κυβέρνηση να μην συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία ένα κόμμα το οποίο εξελέγη από τον ελληνικό λαό ή και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν αυτοί να είναι υπουργοί.

Γιατί φαίνεται ότι μέχρι τώρα αυτό το οποίο λέγαμε και ισχύει είναι ότι εδώ είχαμε αντικαταστήσει την εκλεγμένη Κυβέρνηση από μία επιτροπεία η οποία αυτό που έκανε ήταν να μεταφράζει γραμμένους στα γερμανικά ή στα αγγλικά νόμους, να τους στέλνει στο Κοινοβούλιο και ενίοτε τους νόμους αυτούς να τους αποσύρει εντός μίας εβδομάδας, όπως έγινε με τις 100 δόσεις.

Αυτά τέλειωσαν. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα, υπάρχει η λαϊκή βούληση η οποία εκφράστηκε στις εκλογές και η οποία σχημάτισε την Κυβέρνηση αυτή που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτή την Κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν, με αυτή την Κυβέρνηση θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, με αυτή την Κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται.

Από εκεί και πέρα, οι παρεμβάσεις σε ξένες χώρες από θεσμικούς παράγοντες θα πρέπει να σταματήσουν, γιατί αυτό προσβάλλει και τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα και την ίδια την Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η απόφαση για τα παροπλισμένα αεροσκάφη έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, γιατί αφορά όχι μόνο υπουργούς, αλλά και άλλους θεσμικούς παράγοντες όπως είναι η Πρόεδρος της Βουλής, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης, ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος είπε ότι «δεν θα ήταν μέσα στις προτεραιότητές μου να έκανα αυτό το πρόγραμμα». Και υπάρχει και μία μερίδα του ελληνικού λαού που λέει ότι «εδώ δεν έχουμε να φάμε, τι τον θέλουμε, τώρα, τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών με 500 εκατομμύρια τη στιγμή που μας λείπει ένα δις για να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις». Τι θα προτιμήσουμε; Τον παροπλισμό, τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων ή τους μισθούς και τις συντάξεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε τάξη. Καταρχήν δεν πρόκειται για 500 εκατομμύρια, είναι γύρω στα 350 εκατομμύρια το σύνολο του προγράμματος. Τα 150 εκατομμύρια από αυτά πηγαίνουν στην ΕΑΒ. Η συγκεκριμένη σύμβαση δίνει δουλειά στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για τα επόμενα επτά χρόνια, αλλά και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες είναι υποχρεωμένοι οι Αμερικανοί να συνεργαστούν για το πρόγραμμα αυτό.

Το δεύτερο, αυτοί οι οποίοι αντιδρούν θα πρέπει να ξέρουν ότι τελείωσαν οι εποχές που οι Υπουργοί Άμυνας ή οι κυβερνήσεις επιλέγουν ανάλογα με το πόσο «κολλητός» είναι ο αντιπρόσωπος ή πόση προμήθεια δίνει στο κόμμα για τις εκλογές ή πόση πίεση δέχεται η κυβέρνηση από το κράτος με το οποίο συνάπτει διακρατική συμφωνία. Γιατί δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, διακρατική συμφωνία είναι.

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε ποιους Υπουργούς αναφέρεστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τον κ. Τσοχατζόπουλο, για τον κ. Παπαντωνίου, να σας πω και άλλους; Άρα, λοιπόν, οι επιλογές οι οποίες γίνονται, γίνονται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το Πολεμικό Ναυτικό εν προκειμένω και από το ΓΕΕΘΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει περάσει δύο ΚΥΣΕΑ σε άλλες κυβερνήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση με το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη συγκεκριμένη προμήθεια κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Και γιατί το αποφάσισε αυτό; Για να καταλάβει και ο κόσμος τι είναι τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας. Είναι τα αεροπλάνα τα οποία πετούν επάνω από το Αιγαίο και ικανοποιούν εθνικές και νατοϊκές ανάγκες. Για να έχουν υπό τον έλεγχό τους την έρευνα και τη διάσωση, τον ανθυποβρυχιακό αγώνα και την προστασία της Συμμαχίας και πρώτα απ’ όλα της Ελλάδος.

Αυτά τα αεροπλάνα, επειδή δεν πετούν και επειδή παροπλίστηκαν το 2008, το αποτέλεσμα ήταν με τη σημαία του ΝΑΤΟ, τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας να πετούν πάνω από το Αιγαίο. Πράγμα το οποίο προσβάλει την εθνική μας κυριαρχία και τη δική μας συμμετοχή στη Συμμαχία. Ουσιαστικά δηλαδή, η έλλειψη των αεροσκαφών αυτών μας υποχρεώνει να καλύψουμε με άλλα μέσα τα οποία είναι πολύ πιο κοστοβόρα.

Λέμε για τα 350 εκατομμύρια, της προμήθειας αυτής. Δεν λέει κανείς όμως, ότι για το C130 που κάνει αυτή τη δουλειά, πληρώνει ο ελληνικός λαός 20.000 ευρώ την ώρα. Δεν λέει κανείς για τις φρεγάτες οι οποίες εκτελούν καθήκοντα «σκοπούντος» σε όλο το Αιγαίο, ότι τα καύσιμά τους υπερκαλύπτουν τις ετήσιες δόσεις για την επανεργοποίηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Πέραν αυτού, χώρες που παράγουν τέτοιου είδους αεροσκάφη, όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιταλία και άλλες έντεκα χώρες επιλέγουν να εκσυγχρονίσουν τα δικά τους ίδια αεροσκάφη.

Τα προγράμματα αυτά λοιπόν είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό και μοιρασμένα στον προϋπολογισμό κάθε έτους, 42 εκατομμύρια είναι για φέτος. Κανείς όμως δεν λέει ότι όλα αυτά τα χρήματα μπαίνουν στην Ελλάδα. Ξεκινάμε από την ΕΑΒ, θα δουλέψουν πάλι Έλληνες εργαζόμενοι. Θα μπει πάλι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει δεύτερη σκέψη ή έχει τελειώσει το θέμα κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα έχει τελειώσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει μία δεύτερη σκέψη ή ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη μη υλοποίηση του προγράμματος, αν και υπάρχει η έγκριση του Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό δεν θα το πουν οι αντιπρόσωποι γαλλικών συμφερόντων ή αεροπλάνων, θα το πει το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, λέτε ότι μπορεί να κρύβεται και κάτι τέτοιο από πίσω;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα το είδα. Είδα δημοσιεύματα, τα οποία μου θύμισαν το παρελθόν, την επιλογή μεταξύ του Eurofighter, των F16 ή του Rafale. Εμείς δεν θα πάμε ανάλογα με τα συμφέροντα και ανάλογα με το ποιοι πληρώνονται. Θα πάμε ανάλογα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως μέσα στις δυνατότητες που έχουμε να στηρίξουμε τέτοια προγράμματα.

Αλλά, πρώτα απ’ όλα, αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν, είναι ότι αν δεν αρχίσει να παράγει πάλι η αμυντική μας βιομηχανία, η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, μέλλον δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γιατί, η επόμενη φάση θα είναι, να πάρουμε και άλλα συμβόλαια συντήρησης ίδιων αεροσκαφών για αναβάθμιση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ήδη για τα Μιράζ πήραμε μία συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί εντός ολίγων ημερών ή μηνών, μαζί με τα Εμιράτα, για να φτιάξουμε τα Μιράζ των Εμιράτων, σε συνεργασία με τη δική τους αμυντική βιομηχανία, εδώ στην Ελλάδα. Έχουμε παραγγελίες οι οποίες είναι στα συρτάρια για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλό είναι αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέχρι η Ινδία έχει εκφράσει την επιθυμία να παραγγείλει το Άρτεμις, ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι. Λεφτά να έρχονται. Καλό είναι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αμυντική μας βιομηχανία, λοιπόν, θα πάρει μπρος. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον πρώην Υπουργό, τον κ. Δένδια, ο οποίος ως χειριστής της υπόθεσης και ως υπογράφων της υπόθεσης, γιατί έχει υπογράψει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος. Να σας πω ότι έχουν περάσει όλα τα Συμβούλια Αρχηγών Επιτελείων. Έχουν γίνει όλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε διαφορετική άποψη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το προηγούμενο. Γιατί ο κ. Σταϊκούρας έβαζε μπροστά να πληρωθούν οι τόκοι των τοκογλύφων, παρά τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτό δεν θα γίνει με αυτή τη κυβέρνηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να έρθουμε τώρα κ. Υπουργέ, στο μεταναστευτικό θέμα, όπου εδώ φαίνεται ότι και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από το πρόγραμμά τους έχουν διαφορετική θέση από το ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τα σημεία τα οποία προσπαθήσατε να βρείτε ένα κοινό σημείο επαφής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Φαίνεται ότι το μεταναστευτικό στις μέρες μας διογκώνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, δυστυχώς επιβεβαιώθηκα σε αυτά που είπα. Διότι το κύμα το οποίο ήρθε, αλλά και αυτό που έρχεται, μετά από την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική, και τα θύματα του πολέμου τα οποία κοιτούν να βρουν τη τύχη τους κάπου αλλού, θα οδηγήσουν με τις πρώτες μπουνάτσες - μακάρι να διαψευσθώ - σε εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι θα περνούν τα σύνορα και αυτό το θέμα δεν είναι ελληνικό. Είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπολογίζονται σε 500.000 κ. Υπουργέ. Οι εκτιμήσεις μιλούν για 500.000.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω αν θα είναι 500.000 ή πέντε εκατομμύρια, αλλά εγώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό το οποίο είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του από τον Έβρο, ότι εδώ πλέον, επειδή είναι ευρωπαϊκό το θέμα αυτό. Η Ευρώπη είναι αυτή η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το απομονώσει στην Ελλάδα.

Πρέπει να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το σύμφωνο επαναπροώθησης. Το Δουβλίνο ΙΙ. Όπως εμείς το εφαρμόζουμε και όταν φεύγουν κάποιοι μετανάστες και πηγαίνουν στην Ιταλία, μας τους γυρίζουν πίσω, το ίδιο αυτό πρέπει να κάνει, επειδή έχει υπογράψει σύμβαση για αυτό, η Τουρκία. Και σε αυτό πρέπει να την πιέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να πιέσει την Τουρκία, την οποία χρηματοδοτεί και η οποία βρίσκεται σε διάλογο για την είσοδό της να εφαρμόσει το σύμφωνο επαναπροώθησης

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως αυτή είναι η δική σας θέση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και η θέση όλων των κομμάτων. Η ελληνική θέση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλά, αυτή τη στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ στη χώρα μας, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορούν να φύγουν να πάνε πουθενά αλλού. Σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ θα επαναπροωθηθούν στη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν εδώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκτός αν το Δουβλίνο ΙΙ, όπως το έχει υπογράψει η Τουρκία στη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης, εφαρμοστεί και στην Τουρκία. Δηλαδή, έρχονται στη Μυτιλήνη 100 σήμερα; Αύριο 100 γυρίζουν πίσω στη Τουρκία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, δεν είδα άμεσες πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως, προηγουμένως αντιδίκησαν - επιχείρησαν δεν πρόλαβαν - η Υπουργός Μετανάστευσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου η οποία λέει «δεν υπάρχουν την ημέρα στην Ομόνοια και στις πλατείες μετανάστες, πάνε για να λιαστούν μόνο» και ο κ. Κακλαμάνης έλεγε ότι «είναι γεμάτες οι πλατείες από δυστυχείς ανθρώπους». Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο όμως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να αντέξουμε τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, είναι αδύνατο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι μιλάτε διαφορετικά από ότι μιλάει αυτή τη στιγμή η κ. Χριστοδουλοπούλου.  Εκείνη λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι για ανθρωπιστικούς λόγους να το κάνουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, έχω διατελέσει Υφυπουργός Ναυτιλίας, είναι άλλο να λες ότι «θα τους επαναπροωθήσω ή θα τους απαγορεύσω την είσοδο» και άλλο να βλέπεις στη θάλασσα εγκύους και μωρά παιδιά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, το ξέρω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Ελλάδα ποτέ δεν εφάρμοσε πρωτόκολλα αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών με μη ανθρωπιστικό τρόπο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και όμως και εδώ δυστυχισμένοι θα είναι, κ. Υπουργέ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα όμως είναι ότι στα νησιά δεν μπορούν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι αδύνατον. Είναι απαγορευτικό και για τον τουρισμό και για λόγους υγείας και για λόγους πολλούς. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη, δεν έρχονται στην Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι τότε πού θα μείνουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε τον Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μια πολύ υπεύθυνη θέση και περιμένω από αυτόν να απαντήσει. Υπάρχει το σύμφωνο που έχει υπογραφεί για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό το σύμφωνο είναι το οποίο εμάς μας καλύπτει απόλυτα στη θέση την οποία έχουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι τότε τι θα γίνει, κ. Υπουργέ; Πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέχρι τότε θα πρέπει να φροντίσουν με τα κονδύλια τα οποία δίνουν - αντί να τα δίνουν στην Frontex προκειμένου να κάνει βόλτες στο Αιγαίο - να δημιουργηθούν εκείνες οι εγκαταστάσεις - αλλά όχι στα νησιά - που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως όμως αυτό ανοίγει την όρεξη και λένε «πάμε, είναι ανοιχτά τα σύνορα και μπορούμε να μπούμε στην Ελλάδα»;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι αν γίνουν εγκαταστάσεις στα νησιά αυτό θα οδηγήσει σε πληθώρα μεταναστών που θα περνούν. Αυτή ήταν και η διαφωνία μας προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είπαμε από την πρώτη στιγμή - και αυτή είναι η θέση η δική μου προσωπικά και όχι της Κυβέρνησης - ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνουν στρατόπεδα στα νησιά. Διότι τότε είναι που δίνουμε τη δυνατότητα στους διακινητές να περνούν κόσμο. Η δε αυστηρότητα για τους διακινητές πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως έχουμε δεκαπλάσιο αριθμό στο τρίμηνο από ό,τι είχαμε το περσινό τρίμηνο, κύριε Υπουργέ. Δεκαπλάσιο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ήδη σας λέω, από τα στοιχεία τα οποία έχουμε, ότι στα παράλια της Τουρκίας έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένο πολύ κόσμο. Υπάρχει δε ένα κύκλωμα προώθησης της παράνομης διακίνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κατήγγειλε προηγουμένως και ο κ. Κακλαμάνης ότι είναι σχέδιο τουρκικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την Αλγερία το εισιτήριο για να πάει ο μετανάστης στην Κωνσταντινούπολη είναι 50 ευρώ. Κάποιοι, λοιπόν, σε αυτούς τους ανθρώπους παίρνουν 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 δολάρια για να τους περάσουν απέναντι. Οι διακινητές θα πρέπει να ξέρουν ότι εδώ πέρα θα αντιμετωπίσουν ισόβια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως εδώ, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει ίσως να υπάρξει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι διαφορετική η πολιτική μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, ξέρετε τι θέλω να πω, ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Όμως, δεν τους λύνουμε το πρόβλημα. Δηλαδή με το να τους πούμε «ελάτε να σας φροντίσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες», τι θα γίνει τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εμένα παρεξηγήθηκε μια δήλωσή μου σε μια συνέντευξη όταν είπα - για να καταλάβουν ακριβώς τι συμβαίνει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας - ότι εμείς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εξυπηρετήσουμε τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και κάποια στιγμή εάν δεν σταθεροποιήσουν την Ελλάδα και δεν την ενισχύσουν οικονομικά αυτό που θα γίνει είναι να ανασταλεί το Δουβλίνο ΙΙ και να πάρουν τα χαρτιά τους και να πάνε στο Βερολίνο.

Κάποιοι είπαν ότι ο Καμμένος επιτίθεται στην Ευρώπη. Δεν επιτίθεμαι σε καμιά Ευρώπη, τους λέω την πραγματικότητα και λέω αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μια συνθήκη για τη μετανάστευση και υπάρχουν και διακρατικές συμφωνίες και διεθνές δίκαιο που πρέπει να εφαρμοστούν. Η Τουρκία πρέπει να υποχρεωθεί να πάρει πίσω αυτούς τους οποίους παράνομα στέλνει στην Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιος πρέπει να τους υποχρεώσει όμως, γιατί αυτή τη στιγμή το μέλημα δεν πρέπει να είναι εάν λιάζονται ή δεν λιάζονται στις πλατείες, είναι τι οργανωμένες κινήσεις πρέπει να γίνουν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί που τους πληρώνουν τα προγράμματα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία συνεχίζει να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα, κ. Υπουργέ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τέλος τους. Μας έχουν δώσει προθεσμία λίγες μέρες. Τι έχουμε, συμφωνία ή το χάος; Έρχεται η χρεοκοπία; Θα πάμε για εκλογές; Έχουμε νέα μέτρα; Και τι θα κάνετε εσείς όταν έχετε «ορκιστεί», πολιτικό όρκο, ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να έρθουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, κύριε Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν μας το απαιτήσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο. Η Κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να συνεχίσει την πολιτική της ύφεσης και της εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν μας υποχρεώσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υποχρεώνεται αυτή η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αυτή έχει πάρει λαϊκή εντολή, σας το ξεκαθαρίζω αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Και δεν υπάρχει περίπτωση κιόλας, να ακολουθήσουμε τις απειλές τις οποίες δεχόμαστε από μέσα τα οποία μάλιστα θεωρούνται και έγκυρα. Εγώ είδα τους «Financial Times» οι οποίοι είπαν ότι το Φεβρουάριο θα πτωχεύαμε, την επομένη των εκλογών θα πτωχεύαμε, στις 9 του μηνός θα πτωχεύαμε, στις 25 θα πτωχεύαμε. Έχουν κάνει πέντε σενάρια όπου δεν πτωχεύσαμε. Σας λέω λοιπόν και σας διαβεβαιώνω ότι δεν «ξαναπτωχεύουμε» ούτε στις 25 Απριλίου.

Αυτή η πολιτική της πίεσης, προκειμένου η ελληνική Κυβέρνηση να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία από αυτή για την οποία έχουν πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό και να πάμε στην πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθηθεί. Η Κυβέρνηση αυτή θα εφαρμόσει την πολιτική που έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή είναι πρόσφατη. Ας σταματήσει η «Bild» να φαντάζεται εκλογές. Και εκλογές να γίνουν θα είναι διπλάσια τα ποσοστά μας. Δεν έχουμε λόγους να κάνουμε εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες αν τα πράγματα σφίξουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένα ενδεχόμενο δεν αφήνω ανοιχτό κ. Παπαδάκη. Υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. Σας λέω ότι και εκλογές να γίνονταν τα ποσοστά θα ήταν διπλάσια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή βλέπετε συμφωνία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού. Εμείς θα ακολουθήσουμε την πολιτική για την οποία λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό βάσει του Συντάγματος και βάσει του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει μία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ρήξη, όμως, είναι μέσα σε αυτό που λέτε. Διότι αν δεν υπάρχει συμφωνία δύο πράγματα μπορεί να συμβούν ή συμβιβασμός ή ρήξη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εάν η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου βρει ότι το χρέος είναι επαχθές και επονείδιστο, εάν αποδείξει ότι υπήρχε δόλος να μπει η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης, εάν αποδείξει ότι οι κερδοσκόποι κέρδισαν εις βάρος της Ελλάδας και κάποιοι εδώ πέρα συνεργάστηκαν και έδιναν εσωτερική πληροφόρηση; Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, λοιπόν, είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα γίνει και η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Βαρουφάκης έχει δεσμευτεί για άλλα πράγματα, για αυτό και διαφοροποιήθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης πολύ σωστά έχει πει ότι «εμείς μπορούμε και πληρώνουμε τις δόσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πράγματι οφείλουμε». Περιμένει και αυτός την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου να βγάλει το αποτέλεσμα και η Κυβέρνηση όσο και αν προσπαθούν έχει μία και ενιαία φωνή. Εμείς δε, ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση αυτή μέχρι τέλους. Και θα τη στηρίξουμε μέχρι τέλους, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η Κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να εκτελεί τη λαϊκή εντολή η Ελλάδα να είναι μια εθνικά κυρίαρχη χώρα, να μην υπογραφεί άλλο μνημόνιο και να σταματήσει η πολιτική της εξαθλίωσης των Ελλήνων. Η πολιτική της ανεργίας του 70%, η πολιτική του κλεισίματος των επιχειρήσεων, η πολιτική του «στεγνώματος» της αγοράς από ρευστό. Δεν πρόκειται να δυστυχήσουν οι πολίτες προς όφελος των τραπεζών. Τελείωσε αυτή η πολιτική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που μας εμπιστευτήκατε και απαντήσατε σε όλα τα ερωτήματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Χριστός Ανέστη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά, την καλημέρα μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.