Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

Ανακοίνωση
Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων


Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ανθρωπότητας υπέρ του αγώνα καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε εις μνήμη του αγώνα κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, το 1966, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής τότε κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής δολοφόνησε εν ψυχρώ 70 και πλέον φοιτητές.
Στις μέρες μας ο ρατσισμός παίρνει νέες διαστάσεις. Δυστυχώς, αντί να παρατηρείται μείωση, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία να κάνουν την εμφάνιση τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στην Ευρώπη ακροδεξιά και νεοφασιστικά κόμματα επισείουν τον μπαμπούλα των ξένων για να εδραιωθούν πολιτικά, αποκρύβοντας τα πραγματικά αίτια της οξυνόμενης μετανάστευσης, την οικονομική και πολιτική τους φύση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση. Σε αναπτυγμένες χώρες στηριγμένοι σε μια αντιμεταναστευτική ρητορεία, οι ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις κρύβουν τη μισητή τους ιδεολογία.
Σε περίοδο κρίσης και ανεργίας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, τα στοιχεία που μπολιάζουν την κοινωνία με ρατσιστικές και ακροδεξιές συμπεριφορές, στην ουσία εκμεταλλεύονται τον ρατσισμό για να κρύψουν τον πραγματικό υπαίτιο της φτώχειας και της ανεργίας που δεν είναι άλλος από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Και όχι οι μετανάστες που είναι ακόμα μεγαλύτερα θύματα εκμετάλλευσης. Ο ρατσισμός καλλιεργείται από τις δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι αν παρέχουμε φαγητό και στέγη στους μετανάστες θα γίνουμε πόλος έλξης γι’ αυτούς. Επιλέγοντας συνειδητά να μην αναφέρουν ότι οι μετανάστες είναι θύματα πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, άτομα τα οποία ξενιτεύονται από την ανάγκη για επιβίωση όπως έκαναν οι Κύπριοι στα χρόνια της μεγάλης φτώχειας αλλά και σήμερα που ψάχνουν για μια δουλειά στο εξωτερικό.
Τα κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται από την ΕΕ και κυβερνήσεις των κρατών μελών στο όνομα της πάταξης της παράτυπης μετανάστευσης ή της μείωσης των μεταναστευτικών ροών, καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να σταματήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να καταρτιστεί σχέδιο οικονομικής αλληλεγγύης σε χώρες εκτός Ευρώπης, η ενωσιακή πολιτική εξαντλείται κυρίως σε μέτρα φρούρησης και περιστολής.  Ο κυπριακός λαός, ο οποίος βιώνει για 41 χρόνια την παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του με την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας, οφείλει να αντισταθεί σε φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού, υπερασπιζόμενος τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες.
Με την ευκαιρία  της 21ης  Μαρτίου το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα στον αγώνα ενάντια σε όλες τις πολιτικές και  πρακτικές που είτε προάγουν είτε καλύπτουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό, γιατί γνωρίζει πολύ καλά το μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο τους. Το ΑΚΕΛ, τάσσεται υπέρ:
  • του αγώνα της απομόνωσης ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων,
  • της μετατροπής των κέντρων κράτησης μεταναστών σε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινού χαρακτήρα, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών
  • της κρατικής μέριμνας για ασυνόδευτους ανηλίκους, πρόσφυγες, αιτούντες ασύλου, εγκύους, μητέρες και παιδιά,
  • της ισότιμης πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους τους μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες ασύλου,
  • της εξασφάλισης ίσων εργατικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους χωρίς να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων και να χρησιμοποιούνται ως απειλή στα κεκτημένα των ντόπιων εργαζομένων
  • της ενότητας των εργαζομένων ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γλώσσας και θρησκείας
  • της διευκόλυνσης, στη βάση ίσων δικαιωμάτων, της επανένωσης οικογενειών

Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε ρατσιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις και θα αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη τους με προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων περιλαμβανομένων των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου και διαφυλάττοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δυστυχώς η κυβέρνηση παρουσιάζεται αναποφάσιστη και αδύναμη να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα διαφόρων ομάδων μεταναστών. Με αποτέλεσμα η χώρα να μένει εκτεθειμένη στα καθημερινά φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχουν να κάνουν και με το χειρισμό τους από τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους θεσμούς.
Το ΑΚΕΛ απαιτεί από το κράτος την εφαρμογή στη πράξη μεταναστευτικής πολιτικής, με απόλυτη προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από το Διεθνές Δίκαιο.
Το ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κοινωνία να αντισταθεί και να αντιπαλέψει απάνθρωπες ιδεολογίες όπως ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός.

20/03/2015