Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ




Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ. Τώρα πώς να σας λέω, πρόεδρο ή υπουργό; Με μπερδεύετε και εσείς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Ανάλογα με το θέμα για το οποίο με ζητάτε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τη διπλή ιδιότητα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γύρισα από την Κύπρο, από μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη και θα μπορούσα να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί συνάντησα έναν αρκετά νέο υπουργό Άμυνας στην Κύπρο, από τα νέα παιδιά της πολιτικής, με τον οποίο πιστεύω ότι θα έχω μία άριστη συνεργασία, όπως εξάλλου είχαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ευχόμαστε. Πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα, το χθεσινό. Τελικά τι έγινε στις Βρυξέλλες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν νομίζω ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης και η επιμονή της σε αυτά που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό, σε αυτά για τα οποία μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, με την εντολή που λάβαμε, η βοήθεια όλων των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου με τη συμπαράσταση στη χώρα, με τις ειρηνικές διαδηλώσεις όχι μόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε χώρες που συνήθως δεν γίνονται διαδηλώσεις, όπως στην Ελβετία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι πολίτες πέρασαν ένα μήνυμα ότι πλέον η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Και βεβαίως, η ομοψυχία του ελληνικού λαού και η στήριξή του προς την κυβέρνηση, γιατί πλέον η κυβέρνηση δεν πηγαίνει εκεί ως ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πηγαίνει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Η στήριξη λοιπόν του ελληνικού λαού έδωσε ένα αποτέλεσμα το οποίο θεωρώ - θα το δούμε ξεκάθαρα τη Δευτέρα - ότι είναι μία δικαίωση για αυτόν τον αγώνα τον οποίο έχουν διεξάγει ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Δεν έχουμε πλέον, την επιβολή ενός προγράμματος το οποίο έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση, την οικονομία στο τέλμα, τη νέα γενιά να έχει μετατραπεί είτε σε ανέργους είτε σε μετανάστες. Θα έλεγα ότι υπάρχει η ελπίδα της αλλαγής μιας πολιτικής από μία εκλεγμένη κυβέρνηση και της επαναφοράς της Δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αυτά είναι τα βασικά, θα δούμε και τα υπόλοιπα τη Δευτέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας «τέλος το μνημόνιο, τέλος η τρόικα». Όντως μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι έχουμε τελειώσει με το μνημόνιο και ότι έχουμε τελειώσει με την τρόικα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, μπορούμε να το πούμε. Θα σας πω ξεκάθαρα ότι η επιμονή η δική μας, της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, ήταν ότι ήθελαν από την άλλη πλευρά να επιβάλλουν μία συμφωνία την οποία εμείς θα υπογράψουμε και δεν θα λέει ακριβώς αυτό. Δεν θα λέμε «τέλος το μνημόνιο και τέλος η τρόικα», αλλά το «μνημόνιο συνεχίζεται μέχρι τότε και η τρόικα θα παραμείνει μέχρι τότε».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως βαφτίσουμε το μνημόνιο «γέφυρα» και την τρόικα «τεχνικό κλιμάκιο»; Ερωτήματα θέτω εγώ, δεν είναι προσωπικές απόψεις. Γιατί και ο Σόιμπλε κάτι τέτοιο είπε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Αυτό που θα σας πω είναι ότι η τρόικα δεν είναι κάτι το εξωγήινο, είναι μια μορφή συνεργασίας από κοινού τριών οργανισμών, οι οποίοι με εκπροσώπους τους στην Ελλάδα είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε υπουργείο η τρόικα είχε έναν επίτροπο, ο οποίος διέταζε τον υπουργό και ο υπουργός εκτελούσε. Είναι συγκεκριμένα πρόσωπα που αποτελούσαν την τρόικα στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα πράγματα δεν θα τα ξαναδείτε. Αυτούς τους τύπους που έμπαιναν στα υπουργεία και έδιναν εντολές στους υπουργούς δεν θα τους ξαναδούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως δίνουν εντολές από τις Βρυξέλλες και δεν είναι ανάγκη να είναι στο υπουργείο; Αυτό λέω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Η χώρα δεν θα συνεχίσει να κυβερνάται με email, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν είπε ότι τους έδιωξε. Η τρόικα θα αντικατασταθεί στην Ελλάδα με τους θεσμούς τους οποίους η χώρα έχει συνάψει συμφωνία ισότιμου εταίρου. Θα ακούμε τους ισότιμους εταίρους, όπως θα μας ακούνε και αυτοί ισότιμα. Η σχέση εξουσίας του δανειζόμενου με τον δανειστή δεν θα υπάρχει. Πολύ βασικό. Το δεύτερο, το μνημόνιο και η πολιτική την οποία είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ισχύουν. Τελείωσε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Και εσείς προεκλογικά δεν μιλούσατε για 70% - 30%, μιλούσατε συνολικά για το μνημόνιο. Δεν λέγατε ότι «κοιτάξτε κάτι, αναφερόμαστε βέβαια στο 30% των τοξικών».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει 70% - 30%. Μην ακούτε εκφράσεις τις οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οι Γερμανοί περιγράφοντας την ήττα τους.

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το 70% - 30%, πάντως, το είπε ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης, εν συνεχεία, την επόμενη μέρα στη Βουλή - και αν θέλετε να σας θυμίσω και το κομμάτι, πού το είπε, πώς το είπε - είπε ότι «είναι μηδέν». Μην απομονώνετε τις φράσεις, σας παρακαλώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, την επόμενη μέρα είπε μηδέν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν μιλάτε μαζί μου να ξέρετε ότι εγώ παρακολουθώ όλη τη Βουλή και ξέρω πότε είπε το 70% - 30% και πότε είπε το άλλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εμείς. Τη μια μέρα είπε το ένα και την άλλη το άλλο. Σωστά, έχει δίκιο σε αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού το παρακολουθείτε και εσείς, να πείτε λοιπόν ότι την επόμενη μέρα το εξήγησε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς είπαμε κ. Υπουργέ. Αν αυτοί έχουν πιαστεί από το 70% - 30% που αρχικά είπαμε και την επόμενη μέρα είπαμε μηδέν και λένε «ωραία, πείτε μας λοιπόν ποιο είναι το 70% των καλών πλευρών του μνημονίου και ποιο είναι το 30% των κακών πλευρών του μνημονίου»;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχουν καλές ή κακές πλευρές. Το ότι θα αλλάξει το δημόσιο, θα αλλάξει, το ότι θα συγχωνευθούν οι υπηρεσίες, θα συγχωνευθούν. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θα παραμείνει μία γραμματεία η οποία λέγεται Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. όπου ο κάθε υπουργός έβαζε τον κουμπάρο του - οι περισσότεροι κουμπάροι είναι τώρα στη φυλακή - και έμπαιναν και καμιά δεκαριά στελέχη τα οποία χρησιμοποιούσαν το δημόσιο χρήμα για τον εξοπλισμό της χώρας για να πλουτίσουν. Θα πάει πάλι στα επιτελεία. Αντί, δηλαδή, να έχουμε αυτή τη στιγμή 50 υπηρεσίες που ασχολούνται με την αεροπορία, για να σας πω ένα παράδειγμα, θα υπάρχει μία υπηρεσία.

Αντί να πληρώναμε τα ελικόπτερα τα οποία παραλάβαμε και δεν πετάνε, τους όρους και τις ρήτρες, δεν θα τα πληρώνουμε. Καταλάβατε; Αυτές είναι αλλαγές πολύ σημαντικές. Αντί να πετάνε με τα τρία κυβερνητικά αεροπλάνα, η κυβέρνηση, οι φίλοι της κυβέρνησης και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού που πήγαινε βόλτες στο Abu Dhabi, δεν θα πετάνε. Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που σας είπα, είναι πάνω από το 70%.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρέμβαση αυτή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.