Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ “PROTOTHEMA.GR” ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Α. ΜΠΕΛΕΓΡΗ



Τον τελευταίο χρόνο συζητήσατε με αρκετές κινήσεις και κόμματα με στόχο να συνεργαστείτε προεκλογικά. Γιατί καταλήξατε στους Πράσινους;



Πράγματι, συζητούσαμε, αλλά όχι πρωτίστως για να συνεργαστούμε προεκλογικά. Από το καλοκαίρι,  με απόφαση του συνεδρίου μας, βρισκόμασταν σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και με συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Από τις επαφές και τις συζητήσεις αυτές προέκυψε και η εκλογική συνεργασία με τους Πράσινους. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες και διεκδικούν ουσιαστική πολιτική αλλαγή.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του συνδυασμού σας;

Ο συνδυασμός «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε. Η κοινωνία και η πολιτική ζωή έχουν ανάγκη μια δύναμη ευθύνης, που θα σταθεί απέναντι στις ασφυκτικές πολώσεις και θα εγγυηθεί πολιτική αλλαγή με ρεαλισμό και αξιοπιστία. Εμείς κοιτάμε τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και ζητάμε την ψήφο τους. Το ξέρουν άλλωστε και οι ίδιοι: η παρουσία της ΔΗΜΑΡ και των Πράσινων στο κοινοβούλιο είναι απαραίτητη όχι για την αυτοσυντήρηση των στελεχών τους, αλλά για την ίδια την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής.

Αν μπείτε στη Βουλή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα αποτελεί ομόφωνη συνεδριακή μας δέσμευση. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε ασφυξία. Ο στόχος μας είναι ο τόπος να κυβερνηθεί προοδευτικά. Σ’ αυτή την υπόθεση θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα. Και πρέπει να το σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες. Ο νικητής των εκλογών έχει πλέον κριθεί. Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος, με τον Καμμένο ή με τους «Πράσινους – Δημοκρατική Αριστερά»;

Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια από την απόφασή σας να συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πώς την αξιολογείτε σήμερα;
Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση το 2012 έγινε σε έκτακτες συνθήκες για τη χώρα. Βρισκόμασταν κυριολεκτικά με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίστασε να αναλάβει την ευθύνη. Συμβάλαμε ώστε να εξασφαλιστούν η συνέχιση της χρηματοδότησης, η μείωση του χρέους και η πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα δώσαμε τη μάχη για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, καταβάλαμε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τις αυξήσεις της φορολογίας εισοδήματος για τα χαμηλά στρώματα και αρνηθήκαμε την περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Σας θυμίζω χαρακτηριστικά τη «ρήτρα της ΔΗΜΑΡ» για την αναδιανομή του 70% των πλεονασμάτων.
 Αποφασίσαμε να φύγουμε από την  κυβέρνηση συνεργασίας όταν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι άρχισαν να παραβιάζουν συστηματικά την προγραμματική συμφωνία που είχαμε συνάψει. Το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανοίξαμε τότε  ένα δρόμο.  Αποδείξαμε  ότι  η συμμετοχή σε μια  κυβέρνηση είναι μέσο. Δεν είναι αυτοσκοπός.

Πώς σχολιάζετε την δήλωση του κ. Βορίδη που σημείωσε αναφερόμενος στις εκλογές ότι πρόκειται για "τεράστια ιδεολογική σύγκρουση" την ερχόμενη Κυριακή προσθέτοντας για την Αριστερά : "Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ότι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνουμε".

Αυτό που έχω να πω μόνο είναι ότι η συγκεκριμένη δήλωση επιχειρεί να επαναφέρει την πολιτική ζωή σε εποχές που οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να ξεχάσουν. Η δημοκρατία και η λαϊκή ετυμηγορία ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται.



21/01/2015