Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο-Συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν * Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό * Συνάντηση του Κυρ.Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της COP29 * Στη δημοσιότητα η Πολιτική Απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ * Κυρ. Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός απομονώνει την Ελλάδα και από την Αμερική * Στ. Κασσελάκης: Δεν θα φύγω από την χώρα - Ο κόσμος θα αποφασίσει για το όνομα του κόμματος και τις θέσεις * Ν. Ανδρουλάκης: Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εντάσσονται ανειδίκευτοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού; * Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της λαϊκής εργατικής αντιπολίτευσης, της μόνης αντιπολίτευσης που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση και το βάρβαρο σύστημα * Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Π. Μαρινάκης: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση * Τέσσερις προτάσεις για "μια έξυπνη πράσινη συμφωνία" παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της COP29 * Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Καθηγήτρια Maria Leptin, στην Κύπρο * Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγίας Φύλας, στα όρια του Δήμου Λεμεσού * Άκης Σκέρτσος: «Με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς δεν πρέπει να παίζουμε» * Ν. Δένδιας: Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030»

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον Δημ. Παπαδημούλη για τις αποκαλύψεις των LuxLeaks



 
Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον Δημ. Παπαδημούλη για τις αποκαλύψεις των LuxLeaks




·         «Νίπτει τας χείρας του» ο Μάριο Ντράγκι, και παραπέμπει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις αποκαλύψεις των LuxLeaks περί ξεπουλήματος δανείων Ελλήνων πολιτών, από τις ελληνικές τράπεζες σε distress funds του εξωτερικού.
·         Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Την ίδια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται, από το 2010, στο μικροσκόπιο της Τρόικα και της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι «νίπτει τας χείρας του» αναφορικά με τις αποκαλύψεις των LuxLeaks για το ξεπούλημα δανείων Ελλήνων πολιτών σε distress funds του εξωτερικού, παραπέμποντας στις «αρμόδιες εθνικές αρχές» της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα των αποκαλύψεων των LuxLeaks αναφορικά με το «distress fund Zeus Recovery, θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, που αγόρασε, σε εξευτελιστικές τιμές, δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες», οι τιμές των οποίων έφτασαν μέχρι και το 3.88% της ονομαστικής αξίας και ζητούσε από τον Μάριο Ντράκγι να τον ενημερώσει «πόσα είναι τα δάνεια που έχουν πουλήσει ελληνικές τράπεζες σε distress funds, από το 2008 μέχρι σήμερα», «ποιες ήταν οι τιμές πώλησης και ποιες οι ονομαστικές αξίες των δανείων αυτών», καθώς επίσης, «για ποιους λόγους οι εν λόγω τράπεζες δεν απευθύνθηκαν στους ίδιους τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα αγοράς του δανείου τους, με αντίστοιχες "εκπτώσεις" στην ονομαστική αξία».

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι, παρά το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Τρόικα και της ΕΚΤ, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την έγκρισή τους και έχουν διενεργηθεί 3 stress-tests στις ελληνικές τράπεζες, από τη μια, αρνείται να απαντήσει για το ξεπούλημα δανείων των Ελλήνων πολιτών, σε εξευτελιστικές τιμές, σημειώνοντας ότι «τα γεγονότα που αναφέρετε συνέβησαν πολύ προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στις 4 Νοεμβρίου 2014» και από την άλλη, παραπέμπει για το θέμα στις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι «θα σας συνιστούσα εν προκειμένω να απευθύνετε το ερώτημά σας στις αρμόδιες εθνικές αρχές».


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
∆ημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL)
Θέμα: Πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με έγγραφα της έρευνας της ICIJ, το 2009 το distress fund Zeus Recovery, θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, αγόρασε, σε εξευτελιστικές τιμές, δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν:

-από τη Eurobank, δυο ομάδες καταναλωτικών δανείων, ύψους 368 και 232 εκατ. ευρώ, προς 14,3 και 13,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα (3,88% και 5,77% της αρχικής αξίας.
-από την Εθνική, στεγαστικά δάνεια ύψους 41 εκατ. προς 14,9 εκατ. ευρώ (36,34% της αξίας τους),
-από την Alpha, καταναλωτικά δάνεια ύψους 92 εκατ. προς 4,6 εκατ. ευρώ (5% της αξίας τους).

Με δεδομένο ότι έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες, με τη μορφή ενισχύσεων, σχεδόν 200 δισ. ευρώ, καθώς επίσης, ότι οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΚΤ:

1) Πόσα είναι τα δάνεια που έχουν πουλήσει ελληνικές τράπεζες σε distress funds, από το 2008 μέχρι σήμερα; Ποιες ήταν οι τιμές πώλησης και ποιες οι ονομαστικές αξίες των δανείων αυτών;
2) Για ποιους λόγους οι εν λόγω τράπεζες δεν απευθύνθηκαν στους ίδιους τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα αγοράς του δανείου τους, με αντίστοιχες "εκπτώσεις" στην ονομαστική αξία;
3) Ποιο είναι το καθεστώς προστασίας δανειοληπτών, των οποίων το δάνειο έχει αγοραστεί από distress funds;

Απάντηση Μάριο Ντράγκι

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 26 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα θέματα που θίγετε δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, καθώς, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα που αναφέρετε συνέβησαν πολύ προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στις 4 Νοεμβρίου 2014. Θα σας συνιστούσα εν προκειμένω να απευθύνετε το ερώτημά σας στις αρμόδιες εθνικές αρχές.