Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

«Ο σάκος του Αϊ Βασίλη δεν είχε δώρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»




Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφιας βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:


«Ο σάκος του Αϊ Βασίλη δεν είχε δώρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Με αφορμή τη δημοσίευση στοιχείων για την εμπορική κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων, η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΕΕ και με ρεπορτάζ του Τύπου, φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά πάγωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στις περιφερειακές αγορές η εμπορική κίνηση παρουσίασε διψήφια ποσοστά πτώσης, ενώ στα αστικά κέντρα η συρρίκνωση άγγιξε το 7%. Βάση εκτιμήσεων, η αγορά έχασε 500 εκατ. ευρώ κατά τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δαπάνης για χριστουγεννιάτικα δώρα κατά 20%.
Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τα Μνημόνια και η πολιτική σκληρής λιτότητας που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συρρικνώσει δραματικά τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για χριστουγεννιάτικες αγορές.
Ως αποτέλεσμα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ανέμεναν την εορταστική περίοδο για να δουν τα ταμεία τους και τα μαγαζιά τους να γεμίζουν, απογοητεύτηκαν για ακόμα μία φορά. Η εξαιρετικά χαμηλή εμπορική κίνηση του προηγούμενου διαστήματος είναι, όμως, κακός οιωνός και για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινά τις επόμενες μέρες.
Σε συνδυασμό με την φορομπηχτική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την άρνηση των -ανακεφαλαιωμένων με λεφτά του Δημοσίου- τραπεζών για παροχή ρευστότητας στην αγορά και την συσσώρευση οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον. Είναι άλλωστε γεγονός ότι πολλές από αυτές δεν επιβιώνουν και συνεχώς τα «λουκέτα» πληθαίνουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για την αποκατάσταση όλων των αδικιών. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να εργαστεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση της εργασίας και την αναθέρμανση της οικονομίας.»

*Η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ΕΕΚΕ Ανάπτυξης (Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου)


Το Γραφείο Τύπου