Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων ανοικτά της Λιβύης




Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων ανοικτά της Λιβύης

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση, που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Araevo», στις 4 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:30, ενώ ευρίσκετο αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα (Ανατολική Λιβύη).
Το σκάφος, σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα -  Ντέρνα, χωρίς προβλήματα.
Η εγκληματική αυτή πράξη προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σωρού του Έλληνα ναυτικού.   
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές - παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί - προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.  
Προς τον σκοπό αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Bernadino Leon, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Federica Mogherini.