ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κρίσιμο θέμα του Kυπριακού. Ξέρετε από θέσεις αρχής πάντοτε εκτιμούμε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης.
Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εντός της Aποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Μία εξέλιξη η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να καταστεί σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για λεπτούς χειρισμούς. Όπως αντιλαμβάνεστε πολλοί από αυτούς δεν μπορούν και δημόσια να γίνονται γνωστοί. Είχα την ευκαιρία και εγώ να καταθέσω τις δικές μας παρατηρήσεις και σκέψεις, διότι αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και βεβαίως να γίνει δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Επιπλέον είχα την ευκαιρία να καταθέσω τον προβληματισμό μου, όχι για την ουσία του εργαλείου διαλόγου. Όπως ξέρετε εμείς είμαστε υπέρ της προσέγγισης του διαλόγου, μόνο μέσα από τον διάλογο λύνονται οι διαφορές. Όχι λοιπόν για την ουσία του εργαλείου που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά τον προβληματισμό μου για τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης δηλαδή της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά.
Έχω την αίσθηση –και κλείνω μ αυτό- ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και πιστεύω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, δημιουργικά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
- Συζητήσατε κι άλλα θέματα;…
-
Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
- Συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου θα έχετε το Σάββατο;
-
Θα το δούμε.
- Σας; ρωτάμε γιατί η συνάντηση κράτησε αρκετά…
-
Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σύνθετα και νομίζω αξίζουν τον κόπο να τα συζητάει κανείς με άνεση χρόνου.
1/12/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ