Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ALPHA 98,9

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ
ΣΤΟΝ ALPHA 98,9



- Έχουμε τρόικα στην Αθήνα.. Έχουμε δηλώσεις του κ. Γ. Σταθάκη, του συναδέλφου σας, για τις διοικήσεις των τραπεζών, είπε ότι δεν θα αλλάξουμε τις διοικήσεις των τραπεζών όταν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.. Κι αν θέλετε να ξεκινήσουμε απ΄ αυτό, γιατί βλέπουμε δηλώσεις, ιδίως από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες ανατρέπουν τις θέσεις οι οποίες είχαν εκφραστεί προεκλογικά, το 2012….

Δεν έχω υπόψη μου τέτοια δήλωση. Έχω την άποψη ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του κόμματος, οι οποίες βεβαίως γίνονται ακόμα πιο συγκεκριμένες και προσαρμοσμένες στην περίοδο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που είπαμε στη ΔΕΘ. Τι είπαμε στη ΔΕΘ; Ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη φιλοσοφία. Αυτή η φιλοσοφία ξεκινάει από δύο δεδομένα. Το ένα είναι η ακύρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του μνημονίου δηλαδή και των εφαρμοστικών νόμων και το δεύτερο ότι πρέπει να σπάσει, και είναι απαραίτητος ο όρος για την Ελλάδα, αυτό που έχουμε ονομάσει το τρίγωνο της αμαρτίας, δηλαδή η σχέση πολιτικού συστήματος, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, πρώτα και κύρια τραπεζιτών και της μιντιοκρατίας. Είναι το τρίγωνο που παράγει τη διαπλοκή, τη διαφθορά και είναι υπαίτιο και για την κοινωνική και οικονομική διαπλοκή και διαφθορά και υπαίτιο και για το μεγάλο ζήτημα της φοροδιαφυγής.

- Θα έχετε ακούσει αυτό που είπε ο κ. Σταθάκης πρόσφατα.. ότι αυτό που λέμε επαχθές χρέος τελείωσε, δεν υπάρχει πια..

Θέλω να σας πω ότι η άποψη του Γ. Σταθάκη και όσον αφορά αυτό είναι σωστή. Στο σύνολο της συζήτησης, όταν μπήκε το θέμα του επαχθούς χρέους, και ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς οργανισμοί συγκροτούν την έννοια του επαχθούς χρέους, αυτό είναι ένα ποσοστό. Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα τελείως κοινωνικά και οικονομικά. Ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, άρα ο στόχος τον οποίον έχουμε είναι να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης κι ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, δημοσίων επενδύσεων, εκτός προϋπολογισμού που θα ωθήσει και προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα και προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό θα έλεγα με δύο λόγια είναι η λογική μας.
Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες αυτό γίνεται. Και, δεύτερον, βεβαίως –το οποίο είναι πρώτο- υπάρχουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν είναι απλές. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει αντιπαράθεση επιχειρημάτων, σύγκρουση επιχειρημάτων και αν είναι δυνατόν μια οδό η οποία μπορεί να είναι μέση, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο.
Άρα σ΄ αυτή τη λογική αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα του χρέους και το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος. Εμείς έχουμε σαφέστατα μιλήσει για την αναγκαιότητα –και θα σας πω και πώς αυτό μπορεί να γίνει- ενός τραπεζικού συστήματος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες. Και έχουμε πει ότι το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με τέσσερις μεγάλες τράπεζες οι οποίες ελέγχουν τα πάντα, δεν είναι σωστό σύστημα. Αν πάρει κανείς το σύστημα της Γερμανίας για παράδειγμα εκεί έχουμε πάρα πολλές τράπεζες, έχουμε κρατική τράπεζα η οποία είναι αυτή η οποία μας δανείζει και δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να παίξει το ρόλο του. Άρα εμείς θα ενισχύσουμε και τις τράπεζες ειδικού σκοπού και θα δημιουργήσουμε νέες και θα ενισχύσουμε και τις συνεταιριστικές τράπεζες εκτός των τεσσάρων συστημικών.
Πάω τώρα στο ερώτημά σας το προηγούμενο. Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ, αλλάζοντας το νόμο το κάνεις δημόσιο, το ΤΧΣ ελέγχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου, άρα θα πρέπει να ελέγχει και την πλειοψηφία των μετοχών στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το 35% στη Eurobank. Το σωστό και δίκαιο θα ήταν να ελέγχει μ΄ αυτή τη διαδικασία και τις αποφάσεις της διοίκησης. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη γίνει στο μέλλον.

- Πώς βλέπετε κι αν πρέπει να περιμένει κάτι ο Έλληνας πολίτης από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ελέω και εκλογών που έρχονται, όπως υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φαίνεται ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, αν νομίζετε ότι κάτι θα πάρει η κυβέρνηση για να ανέβει και λίγο δημοσκοπικά…

Το βασικό ζήτημα, και το έχουμε πει πολλές φορές, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αν είναι το πλαίσιο του μνημονίου, το πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε τον Απρίλιο στο μεσοπρόθεσμο, οποιεσδήποτε λύσεις ή προσπάθειες ως ελεημοσύνη προσπαθεί να πάρει η κυβέρνηση, δεν σημαίνουν τίποτα ή σημαίνουν πολύ λίγα για τον ελληνικό λαό. Εγώ είμαι πάντοτε υπέρ των ελαφρύνσεων, άλλωστε το πρόγραμμα που εμείς δεσμευτήκαμε αφορά και ελαφρύνσεις και δεσμεύσεις ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία, αλλά σ΄ αυτή τη μάχη, αν δεν αναιρέσεις, αν δεν αμφισβητήσεις το πλαίσιο, δεν μπορείς να επιτύχεις τίποτα παρά μόνον επικοινωνία.

- Η ρύθμιση για τα δάνεια που προσπαθεί να προωθήσει τώρα η κυβέρνηση και φαίνεται ότι τα έχουν βρει με την τρόικα πιστεύετε ότι είναι ενθαρρυντική για τις 100 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις….

Ενθαρρυντική - τη διάβασα τη ρύθμιση- όσον αφορά τα λόγια. Αν δεν βρεις λύση για τα κόκκινα δάνεια, λύση στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν τρεις, το δημόσιο, ο δανειολήπτης και οι τράπεζες, δεν υπάρχουν άλλοι… Εμείς ως λύση, αφού έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρα, έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενδιάμεσος φορέας και βεβαίως αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη, όχι σε ότι αφορά μόνο τον ενδιάμεσο φορέα αλλά και την νομοθετική ρύθμιση των δημόσιων χρεών, ώστε ο καθένας και όσον αφορά τις τράπεζες και όσον αφορά τα χρέη του προς το δημόσιο, σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει η δόση του το 20% έως 30% αν αφορά πολλαπλά δάνεια του εισοδήματός του, αφού αφαιρεθεί το ελάχιστο εισόδημα για να ζήσει.

30/9/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ