Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τον Κανονισμό της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε σήμερα για τον κλάδο του ροδάκινου

Ο Κανονισμός της Ε.Ε. για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκε σήμερα διέψευσε τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο.
Εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί ικανοποιητικό ποσό τα 3 εκ. ευρώ που διατίθενται για δραστηριότητες προώθησης στην Ε.Ε. εκ των οποίων μόλις τα 317.215 ευρώ για την χώρα μας. Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα τόνισε ότι απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.  Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα κανένας συνολικός σχεδιασμός δεν υπάρχει.
Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας επαρκών αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει αρχικά 420 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί προβλεπόμενος προϋπολογισμός μόλις 125 εκ. ευρώ για όλη την Ε.Ε..
Το κυριότερο είναι ότι το ρωσικό εμπάργκο θα συνεχίζει να επιφέρει επιπτώσεις στις εξαγωγές που έχουν προγραμματιστεί από εδώ και στο εξής για αρκετά αγροτικά προϊόντα. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία.