Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στη ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή «Έξι-Δέκα».



Επισημάνσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γ. Καρασμάνη


H πρώτη επισήμανση είναι γιατί δεν δέχτηκε ο Υπουργός τη συνάντηση, που του ζήτησαν οι παραγωγοί και οι φορείς και αρχικά είχε κανονισθεί για χθες και την ανέβαλε για μετά τις 15 Αυγούστου. Γιατί δεν τους είδατε; Πέραν του ότι δεν έχετε επισκεφθεί τις περιοχές, γιατί δεν έχετε δεχθεί τις συναντήσεις; Η δεύτερη επισήμανση είναι αν έχει ζητηθεί σύγκλιση Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρίτη επισήμανση είναι ότι έχουν ήδη πεταχθεί ροδάκινα χωρίς να έχουν καταγραφεί. Τι θα κάνετε για αυτά τα ροδάκινα; Πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Η τέταρτη είναι αν υπάρχει κάποιο νέο για τις αποζημιώσεις για τους γεωργούς. Γιατί και εδώ δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν ξέρουμε ούτε ποσά, ούτε τιμές. Και οι παραγωγοί που μας βλέπουνε, περιμένουν απαντήσεις.
Για το εμπάργκο, την Ε.Ε. και τις αποζημιώσεις
Τα θέματα είναι επείγοντα. Στα νωπά, ευπαθή προϊόντα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, για αυτό οι αποφάσεις πρέπει να είναι ταχύτατες. Συνεπώς, πρέπει η πολιτεία, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρεθούν σε εγρήγορση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο πλήττει καίρια την ελληνική αγροτική οικονομία. Πρέπει να διασφαλισθούν οι αποζημιώσεις και για να γίνει αυτό σωστά, πρέπει να έχει γίνει απογραφή. Το δεύτερο στάδιο είναι η αποζημίωση. Υπάρχει το ταμείο διαχείρισης αποθεματικού για τέτοιες κρίσεις με συγκεκριμένα ποσά, 420 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εξασφαλίσει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική ότι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα  περίπου 19 δις ευρώ.
Επιπλέον δεν έχει ζητηθεί σύγκλιση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να οριστεί άμεσα με συγκεκριμένη ημερομηνία για να τοποθετηθεί σε καίρια ζητήματα και στο πώς αντιμετωπίζεται πολιτικά η κρίση. Έπειτα, δίνονται οι εντολές στους εμπειρογνώμονες για να προχωρήσουν τα τεχνικά ζητήματα. Η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι διαρκής. Επειδή η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το κυριότερο μέρος σε πόρους της ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι η μοναδική τόσο ολοκληρωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται συνεχής δράση.  Ως πρώην Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχα σε μια ολόκληρη διαδικασία διαπραγματεύσεων, επίπονη και με διαρκείς συναντήσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Πρέπει η διαδικασία να γίνει σωστά και να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για κοινοτικά χρήματα, είτε για χρήματα που προέρχονται από εθνικούς πόρους, για να μην έχουμε ξανά τις περιπτώσεις όπως το “πακέτο Χατζηγάκη” 500 εκατομμυρίων ευρώ, που μας ταλαιπώρησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας ταλαιπωρεί ακόμα.
Για την άδικη και αναποτελεσματική φορολόγηση
Η διαφωνία μας ως  Δημοκρατική Αριστερά είναι ότι θεωρούμε πως αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Ο κ. Κύρτσος, ειλικρινής, θέλει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά μειώνοντας μισθούς και συντάξεις. Εμείς από την άλλη τι λέμε; Λέμε ότι μισθοί και συντάξεις δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να μειωθούν. Ο κόσμος δεν αντέχει, η κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις. Η ανεργία είναι στο 30%. Ο φόρος αυτός είναι άδικος, διότι δεν έχει προοδευτική κλίμακα, δεν υπάρχει προοδευτική φορολόγηση. Χρειάζεται μια προοδευτική κοινωνική πολιτική, η οποία θα καταλαβαίνει τα προβλήματα της κοινωνίας. Θα έχουμε πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και έλλειψη σταθερότητας, αν τα ποσοστά αυτά της ανεργίας αυξάνονται και αν πέρα από την ανεργία μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις. Απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση, μόλις ανοίξει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που θα περιλαμβάνει διατάξεις, με τις οποίες θα αίρονται οι στρεβλώσεις και οι αδικίες του ΕΝΦΙΑ. Η φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, χρειάζεται εδώ μια εντελώς άλλη φιλοσοφία φορολογίας.


13/08/2014