Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,
ΣΤΟ Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως μοντέλο διαχείρισης της κρίσης το μοντέλο Αργεντινή, και τώρα δεν έχει τι να πει»

«Η ανάδειξη στη χώρα μας του ζητήματος της νέας πτώχευσης της Αργεντινής οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης της Αργεντινής, αλλά και άλλων χωρών της λατινικής Αμερικής, κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης είχαν προβληθεί ως «μοντέλο» για την Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι ακόμη και την περίοδο των μεγάλων συλλαλητηρίων, των "αγανακτισμένων", πολλά πανό κοσμούσαν τότε την πλατεία Συντάγματος.
Υπήρχαν άλλωστε κι εκείνες οι αποστροφές από τις ομιλίες του κ. Τσίπρα, και στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, καθώς και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μας «προέτρεπαν» να γίνουμε μία χώρα περίπου σαν αυτές τις Λατινικής Αμερικής, ενώ εμείς είμαστε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. - που βρεθήκαμε βέβαια στη δίνη της κρίσης -και ως εκ τούτου επί της ουσίας ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι τελείως διαφορετικός.

Ο δεύτερος λόγος ανάδειξης του θέματος έχει να κάνει με μία συγκεκριμένη  νοοτροπία που επικρατεί κυρίως στο πολιτικό επίπεδο: Το εάν όταν βρίσκεσαι σε μια δεινή κατάσταση, σε κρίση, την αντιμετωπίζεις με απειλές, με ύβρεις, με μονομερείς ενέργειες και ψευτοτσαμπουκάδες, όπως προτείνουν κάποια κόμματα. Ή την αντιμετωπίζεις με ένα σχέδιο που - παρότι οι θυσίες είναι επώδυνες - μπορεί να σε οδηγήσει σε μια ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές συμπεριφορές που πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι έλληνες πολίτες.

Παρότι οι χώρες αυτές όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία είναι πολύ μεγάλες και διαθέτουν σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχουν και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες τις οποίες δεν έχει μια χώρα όπως η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα.

Κανείς δεν «επιχαίρει» για την κατάσταση στην Αργεντινή, αυτό είναι ένα «επιχείρημα» που προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Δεν μπορεί κανείς να χαίρεται με τον πόνο του διπλανού του ή μιας άλλης χώρας που βιώνει δύσκολες καταστάσεις .

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής " Χέρι-χέρι με τα όρνεα, η κυβέρνηση υιοθετεί τους κερδοσκόπους στην Αργεντινή " είναι μεγάλο λάθος. Σας θυμίζω ότι βγήκαν τις προηγούμενες ημέρες διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα ακούγαμε τον κ. Μηλιό ,σε μια εκπομπή στο σταθμό σας, που υποστήριζε ότι δεν θα υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία στην Αργεντινή.

Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν το «μοντέλο» Αργεντινής, τώρα προσπαθούν να ξεφύγουν λέγοντας ότι «χαιρόμαστε» με το δράμα που περνάει ο λαός της Αργεντινής.

Σε καμιά περίπτωση δεν χαιρόμαστε, αλλά οφείλουμε να τονίζουμε ότι εμείς είμαστε μια διαφορετική χώρα, έχουμε ένα διαφορετικό δρόμο να ακολουθήσουμε και ο δρόμος αυτό είναι πάντα μέσα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, και πρέπει να είναι ένας δρόμος διεκδίκησης αλλά ταυτόχρονα και διαλόγου, και όχι μονομερών αποφάσεων οι οποίες μπορεί να μας φέρουν σε δραματικότερη κατάσταση.»

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Δεν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία πολύ κρίσιμη, έχουμε μπροστά μας θέματα όπως η διαπραγμάτευση του χρέους, θέματα δηλαδή πολύ σημαντικά για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιλογή του νέου Προέδρου πρέπει να ενώνει τους έλληνες και όχι να τους διχάζει και δεν πρέπει να γίνεται αφορμή για να  αναπτύσσονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια και παζάρια.»