ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΑLPHA
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Την καλημέρα μας στον κ. Δημήτρη Καρύδη, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, απ’ ό,τι φαίνεται εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Το τραγουδάτε κάθε μέρα, μου φαίνεται. Από τις ευρωεκλογές και μετά, από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και μετά, νομίζω ότι έχετε πάρει τα πάνω σας αρκετά.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι προφητικός αυτός ο στίχος είναι αλήθεια. Άλλωστε το συναντάμε και στην καθημερινότητά μας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θέλω την δική σας άποψη, του ΠΑΣΟΚ, για την πανελλαδική απεργία που έχουμε της ΑΔΕΔΥ, το συλλαλητήριο στην Κλαυθμώνος, όλες αυτές τις αντιδράσεις που έχουν και για τα υπόλοιπα εργασιακά θέματα, αλλά κυρίως για το θέμα της ΔΕΗ. Ξέρετε εσείς και πιστώνεστε και χρεώνεστε εξελίξεις ως ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της συγκυβέρνησης.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Βάλατε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο. Στη «μικρή ΔΕΗ» γίνεται μια διαρθρωτική αλλαγή. Εάν δει κανείς πώς μπήκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και πώς έχει γίνει τώρα που μετασχηματίστηκε και έχει πολύ σημαντικές διαφορές μετά από δικές μας πρωτοβουλίες, θα καταλάβει πως είναι προς μια κατεύθυνση που καλύπτει τους εργαζόμενους, προστατεύει τους αγρότες μας, προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, βάζει αυστηρούς όρους στους επενδυτές για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που θα γίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν πραγματικη προθεςη για να επενδύσουν και δεν θα έρθουν για να πάρουν κάποια «φιλέτα».
Στην ουσία τι προσπαθούμε; Η ενέργεια,ξέρετε πολύ καλά ότι σήμερα στη παγκόσμια, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ο χώρος που σημειώνονται οι μεγαλύτερες εξελίξεις, η χώρα μας πρεπει να προχωρήσει σε αλλαγές,ώστε να βοηθήσει την εθνική οικονομία , τον ανταγωνισμό και τελικά όλο αυτό το σύστημα να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών και της προοπτικής της οικονομίας της χώρας μας.
Πιστεύουμε ότι παρ΄ όλες τις διαφωνίες ή τις διαφορές που υπάρχουν, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποδείχτηκε ότι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις ακραίες φωνές και τις καταστροφικές κραυγές των συνδικαλιστών, ή κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμμερίζονται ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην επιχείρηση για να είναι βιώσιμη, να μπορεί να ανοίξει τα φτερά της. Παρόμοιες ενέργειες έκαναν και άλλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με κύριο παράδειγμα την ιταλική ΔΕΗ που ξεκίνησε το ’98 μια διαφορετική πορεία με επενδύσεις, με εξωστρέφεια και σήμερα είναι η τρίτη επιχείρηση ενεργειακή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, και από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπαναχώρησαν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις. Όμως φαίνεται ότι βρήκε πεδίο αντίδρασης, συσπείρωσης, αλλά και πόλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φαίνεται σιγά – σιγά, τουλάχιστον έτσι δηλώνουν ανοιχτά, ότι αρχίζει και συγκεντρώνει πάνω από τις 120 υπογραφές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μέτωπα, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, από τη ΔΗΜΑΡ.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δηλαδή να υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει και τη Χρυσή Αυγή; Το ΚΚΕ έχει τελείως διαφορετική γνώμη. Το ΚΚΕ σε όλους τους τόνους καθημερινά από το Γραμματέα του μέχρι τα κεντρικά του στελέχη, τους βουλευτές του, υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση που καταθέτει ή θα καταθέςει,είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.Το ΚΚΕ έχει συνολική, καθολική διαφορά με το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά διαφωνεί στο συγκεκριμένο μοντέλο, όπως και η ΔΗΜΑΡ. Άρα δεν υπάρχει σύμπτωση.
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ένα τρυκ, ένα παιχνίδι φθηνών εντυπώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ούτε παλλαϊκό μέτωπο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Όλο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το καναλιζάρει - άλλωστε το είχε διαφημίσει και πριν λίγο καιρό με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου και εκεί προσπαθήσει να οργανώσει μέτωπο, το οποίο όμως δεν οργανώνεται, γιατί υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει κανείς να τοποθετείται με υπευθυνότητα στα θέματα που πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, όχι να λέει «όχι» σε όλα και να καταστροφολογεί, γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ως ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε, τουλάχιστον δεν έχει διαψευστεί ώστε να πείσει και τους δημοσιογράφους ότι ... δεν έχει ταράξει το κόμμα η συμπεριφορά του Προέδρου της Βουλής, του κ. Μεϊμαράκη, με τις δημόσιες τοποθετήσεις, με τις απόψεις τις προσωπικές του, είτε τις εκφράζει ατομικά, είτε και με τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής. Εσείς ως ΠΑΣΟΚ έχετε αντιδράσει σε αυτή τη θέση, σε αυτή τη σκέψη Μεϊμαράκη;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς αυτό που είδαμε και το είπε και ο κ. Βενιζέλος είναι ότι για αυτή την υπόθεση με τους 120 βουλευτές, οι προτάσεις πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, να είναι δηλαδή ταυτόσημες. Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό. Και δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, το λένε τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τσουβαλιάσει.
Από εκεί και πέρα να σας πω ότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν κρυφτήκαμε από τις συζητήσεις της Βουλής και τις ολομέλειες, αρκεί να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και να μη χρησιμοποιεί κάποιος τις συζητήσεις στην ολομέλεια για να ξεπεράσει τα δικά του αδιέξοδα.
Ο νόμος συζητιέται σήμερα στη Βουλή, χθες και σήμερα θα ψηφιστεί και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα συνταγματικά δεδομένα για να δρομολογηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Δεν θα σχολιάσουμε τι κάνει ο κ. Μεϊμαράκης, υπάρχουν συντεταγμένες διαδικασίες γι’ αυτό. Εάν το θέμα έρθει στον κατάλληλο χρόνο και στην ολομέλεια της Βουλής, εμείς θα τοποθετηθούμε με παρρησία γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ καταλαβαίνω ότι προσπαθείτε όλα τα κόμματα, μάλλον τα κόμματα της συγκυβέρνησης σίγουρα, να προστατεύσετε το θεσμό του Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, θα μπορούσε ο κ. Μεϊμαράκης ως Πρόεδρος της Βουλής να έχει ζητήσει ήδη τη γνωμοδότηση χωρίς να κάνει δηλώσεις δημόσια, να έχει δει το αποτέλεσμα της νομικής σκέψης αυτό που γνωμοδοτούν απέναντι στον κανονισμό της Βουλής και κυρίως απέναντι στο νόμο και να έρθει μετά, ενδεχομένως να κάνει δηλώσεις και ατομικά και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Βουλής. Αυτά γίνανε από πριν όμως και έδωσαν επιχειρήματα και στο ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο. Έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και σύγχυση, η οποία δεν θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί. Το βασικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι εάν θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουμε για το καλό της χώρας μας, αφήνοντας πίσω παθογένειες του παρελθόντος, κοιτάζοντας μπροστά, ή θα είμαστε προσκολλημένοι σε αντιλήψεις οι οποίες μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν. Ο ελληνικός λαός αυτό το έχει συνειδητοποιήσει, το έχει καταλάβει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάντως εσείς για μπαϊράκι Μεϊμαράκη δεν θα λέγατε. Δεν θα το τολμούσατε.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν θα μπούμε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί να μπείτε εσείς; Αφού είναι θέμα του Σαμαρά. Να το λύσει ο Σαμαράς με το δικό του. Θα κάτσει ο Βενιζέλος να ασχοληθεί; Δεν είναι και αφελής πολιτικά ο Βενιζέλος. Δεν είναι καν αφελής για να μπει στην διαδικασία. Σου λέει αφού τα έκανε του Σαμαρά άνθρωπος, ας τα λύσει ο Σαμαράς. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Αλλά νομίζω ότι για τον έμπειρο Βενιζέλο είναι μια κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσει στον κ. Αντώνη Σαμαρά και τις αδυναμίες που έχει μέσα στη Ν.Δ. και στα στελέχη της.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές. Δεν χρειάζεται κανείς να υπενθυμίσει τίποτα. Τώρα για τις άλλες απεργίες που λέτε, υπάρχει η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μα, υπάρχει άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να αξιολογηθούν. Είναι σοβαρό αυτό.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μπορεί κάποιοι να έχουν αυτή την άποψη. Άλλο όμως αυτό και άλλο να λες ότι δεν προκηρύσσω απεργία όπως έχω συνταγματικά και νομικά το δικαίωμα ,αλλα κάνω αποχή διαρκείας, το οποίο δεν πατάει πουθενά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γι’ αυτό λέτε ότι έγινε και η αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κάθε προϊστάμενος του δημοσίου ανεξάρτητα εάν είναι συνδικαλιστής ή όχι, ανεξάρτητα αν καλείται από τη συνδικαλιστική του οργάνωση να συμμετάσχει ή όχι, έχει πρωταρχικά ευθύνες εκ της θέσεώς του.
Όσον αφορά βέβαια αυτή καθ’ εαυτή την αξιολόγηση, εμείς πάντα πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει, όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως στο δημόσιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά σε σχέση με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος μας πρέπει να είναι η καλύτερη προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει συναίνεση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Καρύδη βοηθήστε μας λίγο. Σήμερα έχουμε συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο για τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Επιστρέφει το κλιμάκιο και έχει σύσκεψη Σαμαράς – Βενιζέλος.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εκτιμώ ότι στη συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών θα τεθούν οι βασικές γραμμές για ορισμένα θέματα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και βάσει όσων έχει πετύχει η χώρα. Είναι ανοιχτά θέματα, τα έχουμε επισημάνει, για τα φορολογικά, τα ζητήματα των δόσεων, των ληξιπροθέσμων οφειλών είτε προς ασφαλιστικά ταμεία είτε προς τις εφορίες, για τη ρευστότητα που πρέπει να υπάρχει στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία μας. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έτρεξα το λόγο μου λίγο και με αποτέλεσμα να μπω στο λάθος, γιατί έχω συνέχεια τη σκέψη, είναι μηνύματα ακροατών και τηλεθεατών, οι μέρες τώρα για την πίεση που ασκεί η τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Δηλαδή το να μπορεί να δοθεί το ακίνητο στην τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας του ακινήτου.
Και είναι κάτι το οποίο το στηρίζει και το απαιτεί δυναμικά η τρόικα. Δεν ξέρω ως ΠΑΣΟΚ εάν θα μπορέσετε να αντιδράσετε.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς σε αυτά δεν συμφωνούμε. Ξέρετε ότι για το μεγάλο θέμα των πλειστηριασμών έχουμε κρατήσει μια πολύ συνεπή στάση όλα αυτά τα χρόνια. Επί των ημερών μας έγιναν όλοι οι νόμοι οι οποίοι προστατεύουν την πρώτη κατοικία, το σπίτι των μεσαίων και φτωχών νοικοκυριών, υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα είπαμε πως με βάση το πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει μια συντεταγμένη πορεία ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και το ξεπούλημα της ιδιοκτησίας το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα υιοθετήσουμε τέτοιες λογικές.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και μια και μιλάμε για ημέρα κινητοποιήσεων σήμερα, υπάρχει κι αυτός ο νέος νόμος για τις απεργίες και τις λεγόμενες αντεργατικές ρυθμίσεις.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας νέος νόμος.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Για διευκρινίστε λίγο ως ΠΑΣΟΚ.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπήρξε μια διαρροή για αλλαγές στο νόμο 1264 που είχε νομοθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα το 1982. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος αυτός που προστατεύει πραγματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας και την κάθετη και κατηγορηματικά μας άρνηση και αυτή θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε.
Νομίζω ότι οι τοποθετήσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο κ. Βρούτσης μετά από αυτή τη διαρροή, έβαλαν σε κάποιο βαθμό τα πράγματα στη θέση τους, διότι δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να προστατευθούν. Είμαστε μια χώρα προοδευτική με ένα προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε, διότι έχουμε μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Θεσμοθετήσαμε πριν από λίγο καιρό το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να αποφύγουμε τις οριζόντιες ομαδικές απολύσεις και τη καταστρατήγηση συμβάσεων που υπήρχε. Ακόμη και η τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τα θέματα της διαιτησίας είναι μια θετική απόφαση προς μια κατεύθυνση που διασφαλίζει τα δικαιώματα των κοινωνικών εταίρων.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καθησυχαστική η αντίδρασή σας στο θέμα για τις απεργίες.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι κατηγορηματική. Λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Δηλαδή μπορούμε μετά από τόσα χρόνια να ξαναγυρίσουμε στο lock out;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όχι βέβαια κ. Καρύδη. Αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, για όποιον διαβάσει με λεπτομέρειες τον 1264 και όταν κάνει και σωστή χρήση του νόμου, όχι μόνο προστατεύει τους εργαζόμενους, προστατεύει και τους δίκαια σκεπτόμενους εργοδότες. Έχει σημασία αυτό που λέω.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο, διότι δημιουργεί ένα πλαίσιο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών, εργαζομένων και κοινωνίας που είναι σε μια πολύ σωστή βάση για να πηγαίνει όλο το σύστημα της οικονομίας και της κοινωνίας μπροστά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Καρύδη, ευχαριστώ για την κουβέντα μας.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ