Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ STAR CHANNEL ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ» ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ




Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλησπερίζω τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.


Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τις δηλώσεις Σόιμπλε θα ξεκινήσω κ. Πρόεδρε και από το θέμα του χρέους. Το ερώτημά μου είναι πρώτον, αν βλέπετε να δικαιώνονται αυτές οι δηλώσεις Σόιμπλε, αν βλέπετε δηλαδή, ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προβεί σε νέο δανεισμό, με συνέπεια να υπάρξουν και νέα μέτρα και ακόμη αν είστε διατεθειμένοι, το κόμμα σας, να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τα άλλα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, να χαράξετε από κοινού μια εθνική γραμμή για το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, για το θέμα των δηλώσεων Σόιμπλε στο «Focus», επιβεβαιωθήκαμε ακόμα μια φορά, όταν είπαμε ότι η πολιτική η οποία ακολουθείται, η πολιτική δηλαδή της εσωτερικής υποτίμησης, οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, οδηγεί σε περαιτέρω ανεργία, δεν φέρνει αυτό το πολυπόθητο, που είπε ο κ. Οικονομόπουλος και θέλω να μείνουμε σε αυτό αφού σας απαντήσω, στο πως θα υπάρξει λύση. Άρα, φέρνει νέα μέτρα, νέα δάνεια και νέα υποταγή της χώρας στη λογική του αγγλικού δικαίου και της παραχώρησης εθνικού πλούτου και από το δημόσιο πλούτο και από τον ιδιωτικό πλούτο.

Το δεύτερο, εάν θα κάτσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Εδώ άκουσα προηγουμένως και κυβερνητικούς να παραδέχονται ότι το χρέος αυτό δεν είναι εξυπηρετήσιμο, δεν είναι βιώσιμο. Επιβεβαιώνεται αυτό, το είπε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι για να μιλήσεις για την ικανοποίηση μιας υποχρεώσεως θα πρέπει αυτό το χρέος να είναι βιώσιμο, δηλαδή θα πρέπει να μπορεί κάποια στιγμή να το αποπληρώσουν το κράτος, οι πολίτες. Αυτό το χρέος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται ένα πολύ μεγάλο «κούρεμα». Αν δεν γίνει αυτό, δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση - και μάγοι να αναλάβουν την κυβέρνηση - που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τα άλλα κόμματα να τα συζητήσετε αυτά; Αυτό είναι το ερώτημα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το τραπέζι που συζητούν στις δημοκρατίες είναι η Βουλή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, υπάρχει και το τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να σας καλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, με θέμα να υπάρξει μια εθνική γραμμή για το χρέος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν αυτό δεν γίνει μέσα στη Βουλή, που είναι, κατά το Σύνταγμα, ο χώρος που θα πρέπει να συζητούνται αυτά και δημόσια, διότι πρέπει να ξέρει και ο ελληνικός λαός το τι συζητούμε. Να σας πω ότι και μία συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν κάτι για το οποίο δεν θα λέγαμε όχι να καθίσουμε στο τραπέζι. Αλλά αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται στη Βουλή για να τα γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με αλήθειες εντός εισαγωγικών οι οποίες δεν λέγονται πουθενά. Ο κ. Στουρνάρας, όταν πέρυσι τον Ιούνιο τον ρώτησα εάν θα πληρώσει την επομένη «ακούρευτα» ομόλογα, θυμάστε ότι μου απάντησε «δεν θέλω να σας απαντήσω, δεν σας απαντώ». Πληρώνονται κάθε χρόνο 18-20 δισεκατομμύρια ευρώ σε «ακούρευτα» ομόλογα, τα οποία τα έχουν αγοράσει κερδοσκόποι στο 20% της αξίας.

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός, όπως πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός που πηγαίνουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πού έχουν πάει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν ξέρει κανείς που είναι; Θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια.

Εξελέγη ευρωβουλευτής η συνάδελφός σας, η κ. Σπυράκη. Εγώ της εύχομαι καλή πορεία στην Ευρωβουλή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρώην συνάδελφος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώην συνάδελφος. Θα σας θυμίσω ότι στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχε ομολογήσει σε μία συνέντευξη ότι είχε το ρεπορτάζ πως ήρθαν μετρητά μεταξύ των δύο εκλογών. Τέτοιου είδους μετρητά δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε σε κανέναν άλλο λογαριασμό. Τι μετρητά ήταν αυτά; Πού πήγαν; Ποιος τα πήρε; Πού φαίνονται;

Εδώ λοιπόν, υπάρχουν ελλιπή στοιχεία για να συζητήσουμε για το πραγματικό χρέος και για το πώς η εθνική οικονομία πρέπει να φύγει. Το δεύτερο, το θέμα ποια μέτρα μπορεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, τα δύο πρόσωπα, δεν μπορεί να πάρει κανένα μέτρο, γιατί προσωπικά οι ίδιοι δεσμεύονται έναντι των δανειστών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ ότι έχουν υπογράψει προσωπικές επιστολές, ο ένας τότε ως κυβέρνηση και ο άλλος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Εδώ βλέπουμε ότι ακόμα και το θέμα της υψηλής φορολογίας, το οποίο είναι κατά τη δική μας άποψη ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, είναι κάτι το οποίο δεν τολμούν να συζητήσουν. Έχουμε 26% φορολογία στις επιχειρήσεις και 45% στα φυσικά πρόσωπα, όταν στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στην Τουρκία η φορολογία κυμαίνεται στο 10%. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη;

Πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να επενδύσει σε αυτή την χώρα με 26% φόρο στις επιχειρήσεις και να μην μεταφέρει την έδρα του στην Βουλγαρία. Αυτή είναι η αλήθεια. Άρα λοιπόν, για να καθίσουμε στο τραπέζι θα πρέπει να ειπωθεί πρώτα η αλήθεια στην Βουλή, όπως προβλέπεται από μια Δημοκρατία και το δεύτερο, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε εθνική πολιτική . Εθνική πολιτική με ένοικο στο υπουργείο Εργασίας στο γραφείο 811 τον ειδικό απεσταλμένο του ΔΝΤ που δίνει εντολές στον υπουργό δεν υπάρχει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το κατάλαβα αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν από μια εβδομάδα ο συνάδελφος, ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος παρίσταται εκεί, αποκάλυψε την έλευση ενός επιτρόπου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εγκαταστάθηκε στο γραφείο 811 στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα είναι και εκείνος ο οποίος θα χαράσσει την πολιτική του υπουργείου Εργασίας

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατοικοεδρεύει στο υπουργείο;

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι κάνει εκεί μέσα;

Ν. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τελειώσει πρώτα ο κ. Πρόεδρος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι όπως και οι υπόλοιποι επίτροποι, οι οποίοι δίνουν εντολές και οι υπουργοί εκτελούν. Δεν έχουμε μια εθνική κυβέρνηση, σε μια εθνικά ανεξάρτητη χώρα, όπου μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να ασκήσει πολιτική. Έχουν δεχθεί την υποταγή σε κάποιους ξένους που έρχονται. Εδώ ο πρωθυπουργός ο ίδιος, έχουμε το παράδειγμα του προέδρου των επιμελητηρίων που είπε ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παρέμβει στην κ Μέρκελ για να του επιτρέψει να νομοθετήσει στη χώρα του για τα επιμελητήρια. Αυτό δεν είναι παράδειγμα μιας εθνικά κυρίαρχης χώρας που μια κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου και των πολιτών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να καταλάβω, με αυτά που μου λέτε, θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να είναι τμήμα μιας προεδρικής πλειοψηφίας τον επόμενο Φεβρουάριο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Κουίκ σας απάντησε ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην ραδιοφωνική σας εκπομπή την προηγούμενη εβδομάδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Ότι θα αποφασίσει το συνέδριό σας, θα αποφασίσουν τα κομματικά σας όργανα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας είπε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα κάνουμε αυτό που έκαναν ο Σαμαράς και η Πολιτική Άνοιξη, δίνοντας ζωή στην κυβέρνηση Παπανδρέου με την εκλογή Στεφανόπουλου. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προκειμένου να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στη ζωή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Όποιο πρόσωπο κι αν προταθεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όποιο πρόσωπο και αν προταθεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμη κι αν το πρόσωπο αυτό είναι πρόσωπο που πολιτικά το συμπαθείτε; Να το πω έτσι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε ή μάλλον μπορεί να κάνει, πράγμα που δεν κάνει. παραδείγματος χάρη, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αρνηθεί να τις υπογράψει. Γιατί οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι για έκτακτες περιπτώσεις δεν είναι για να περάσουμε όλη τη νομοθεσία που δεν μπορούμε να περάσουμε στη Βουλή γιατί δεν έχουμε την πλειοψηφία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, μου λέτε κ. Πρόεδρε πως όποια υποψηφιότητα και αν προταθεί δεν πρόκειται να την ψηφίσετε…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προκειμένου να καθίσει η κυβέρνηση αυτή και να συνεχίσει το έργο που για εμάς είναι καταστροφικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα, τώρα ένα τελευταίο ερώτημα σας παρακαλώ, αφορά τις αιτίες της μεγάλης πτώσης που είχε το κόμμα σας σε αυτές τις εκλογές. Απώλεια του 50% της εκλογική σας δύναμης από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Ποιες είναι οι αιτίες; Πού καταλήγετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, πριν από λίγες ώρες πήρα στα χέρια μου μία έρευνα την οποία ζητήσαμε, από όλα τα exit polls τα οποία έχουν γίνει και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα όπως και κάποιες ποιοτικές έρευνες. Καταρχήν, να σας πω ότι το 95% των κομμάτων στην Ευρώπη έχει απώλεια στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Οι απώλειες που είχαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν της τάξης του 16,3% προς το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι υπήρξαν πολλοί που ψήφισαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά θέλοντας να ανατραπεί η κυβέρνηση πίστεψαν τον κ. Τσίπρα που τους είπε «ελάτε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά».

Και αυτό κυρίως στην περιφέρεια, στην περιφέρεια όπου μέσα στο καφενείο το στοίχημα ήταν ποιος θα ήταν πρώτος, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν πολύ μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε μια απώλεια της τάξης του 8% προς τη Χρυσή Αυγή, διότι η οργή ιδιαίτερα στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, από την εξαθλίωση την οποία έχουν υποστεί, οδηγεί στη λάθος επιλογή να ψηφίσουν ένα κόμμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ ρωτώ τι κάνατε εσείς λάθος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω. Σας απαντώ καταρχήν που είχαμε τις διαρροές. Και το τρίτο, είχαμε μια διαρροή της τάξεως του 16,9% σε μικρότερα κόμματα και δεν εννοώ τα πρώτα πέντε - έξι κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ, για να μην μπερδευόμαστε.

Εμείς κάναμε λάθος πρώτα από όλα στο ότι πράγματι στην πόλωση η οποία έγινε μιλήσαμε για δημοψήφισμα, δηλαδή οξύναμε αν θέλετε αυτόν τον διπολισμό, τον οποίο έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς, εις βάρος μας.

Και το άλλο λάθος που κάναμε είναι ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα από τα μέσα που κατείχαμε να περάσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο χαίρομαι που το γνωρίζετε και ξέρετε ότι έχει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν.

Θα σας πω ότι με 52.000 ευρώ από τα επτά εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης, τα οποία δεν τα πήραμε καν, εκλογές δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Υπήρχαν πολλά εκλογικά κέντρα στα οποία δεν υπήρχαν ψηφοδέλτιά μας. Η παρουσία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν σε περιορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι μας αποδέχθηκαν για να πούμε και εμείς την άποψή μας.

Σε μεγάλους σταθμούς την τελευταία εβδομάδα αποκλειστήκαμε από τα πάνελ. Το σποτ το οποίο στείλαμε για μια εβδομάδα δεν έπαιξε, διότι έτσι έκριναν οι νομικοί των καναλιών και αναγκαστήκαμε να πάρουμε ειδική απόφαση του προέδρου του ΕΣΡ που υποχρέωνε τα κανάλια να το παίξουν.

Ο πόλεμος ήταν μεγάλος και ο πόλεμος είναι ξεκάθαρος κ. Χατζηνικολάου και εγώ λέω τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως ήταν λάθος και το πολιτικό φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πολιτικό φλερτ δεν υπήρξε ποτέ, εμείς πάντα βάζαμε τις κόκκινες γραμμές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Πώς δεν υπήρξε; Μέχρι συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα είχε γίνει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θα συναντηθώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα συναντηθώ και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό λέω, ότι υπήρξε πολιτικό φλερτ. Γίνονταν συζητήσεις για το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, ερωτήσεις σε συνεντεύξεις, απαντήσεις κλπ. Τα θυμάμαι πολύ καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας απαντήσω. Δεν υπάρχει ούτε μία συνέντευξη δική μου ή στελέχους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που να μη μιλάμε για τις κόκκινες γραμμές, πρώτα από όλα στα εθνικά θέματα, οι οποίες είναι απαράβατες για εμάς. Δεν υπάρχει συνέντευξη, είτε δική μου είτε στελέχους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που να μην λέει τη διαφορά μας στο θέμα των λαθρομεταναστών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε πρόεδρε, το 90% των στελεχών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς. Μήπως λοιπόν, ενόχλησε την εκλογική σας βάση το ότι κάνατε συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για αυτό ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ; Διότι προς τα εκεί πήγαν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό ρωτώ, μήπως τους στείλατε συστημένους με τις συζητήσεις αυτές, μήπως πήγαν κατευθείαν στο αυθεντικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αλήθεια είναι κ. Χατζηνικολάου ότι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε προσπάθεια να μας ταυτίσουν με το ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν ισχύει. Έχουμε πολύ διαφορετικές πολιτικές ακόμη και στην οικονομία, στη φορολόγηση, στη λαθρομετανάστευση. Εμείς μιλάμε για αναστολή του Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη και της συνθήκης Σένγκεν αν χρειαστεί.

Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση στα εθνικά θέματα την οποία δεν διαπραγματευόμαστε και για το όνομα της Μακεδονίας και για τη Θράκη, που δυστυχώς και εκεί επιβεβαιωθήκαμε και κάποια στιγμή νομίζω ότι σε έναν επόμενο «Ενικό» θα έχει ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση για το τι έγινε στη Θράκη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύμφωνοι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που έγινε στη Θράκη, για τα ελληνοτουρκικά θέματα και βεβαίως για τα ευρωπαϊκά θέματα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ αυτό που ρωτώ είναι μήπως θα ήταν καλύτερη πολιτική συμμαχιών, λέω για παράδειγμα, να λειτουργήσετε σαν η αντιμνημονιακή φωνή της κεντροδεξιάς. Και επομένως, θα ανέμενε κανείς ότι με αυτό τον τρόπο ο προνομιακός συνομιλητής σας θα έπρεπε να είναι η Νέα Δημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Να προσπαθείτε αυτήν να πιέσετε προς μια κατεύθυνση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας εννοείτε, γιατί η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Σαμαρά, δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Σας λέω λοιπόν, να σας βγάλω και μια είδηση, στις 14 και τις 15 του μηνός το άλλο Σαββατοκύριακο…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που σημαίνει ότι αν ήταν άλλη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν αλλιώς τα πράγματα; Αυτό μου ακούγεται σαν προσωπική βεντέτα με τον Σαμαρά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι θέμα προσωπικής βεντέτας. Ο κ. Σαμαράς άλλαξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος όταν έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη μίλησε για την Ευρώπη των εθνών - κρατών και υπερτόνισε την σπουδαιότητά του να είναι ίσα τα κράτη στην Ευρώπη και του Νότου και του Βορρά.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο συνέδριο του 1977 στη Χαλκιδική, είχε πει ότι τελείωσε πια ο διαχωρισμός δεξιά - αριστερά και θυμάστε και εσείς από τα παλαιότερα χρόνια ότι ποτέ ένας Νεοδημοκράτης δεν αυτοπροσδιοριζόταν στην δεξιά. Υπήρξε ένας ευρύτερος δημοκρατικός χώρος που συμπεριλάμβανε και στελέχη και της κεντροδεξιάς, αλλά και του μεγάλου κομματιού που λέγεται κέντρο. Το κέντρο που αυτή την στιγμή ο κ Σαμαράς έχει αποκλείσει πλήρως, με πολιτικές και με ανθρώπους που έχει επιλέξει. Είναι εντελώς έξω από τη λογική της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το να βρίσκεται στην Νέα Δημοκρατία ο πρώην αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ που διαδέχτηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάτε για τον κ. Βορίδη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι εκτός της λογικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή που νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα να βγαίνει αντικομουνιστικά η Νέα Δημοκρατία, φέρνοντας πάθη του εμφυλίου πολέμου πίσω στην πατρίδα μας. Σε μια εποχή που πρέπει να υπάρχει ενότητα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να μιλάμε για τα δύο άκρα και να σπρώχνουμε στα δύο άκρα τον ελληνικό λαό. Πρέπει να ενώσουμε τους Έλληνες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με αυτή την λογική λοιπόν, σας λέω ότι εμείς αυτό που θα κάνουμε και θα προτείνω και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τετάρτη και εν συνεχεία στο Εθνικό Συμβούλιο στις 14 και 15 του μηνός υπάρχουν πράγματι δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται έξω από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ διάσπαρτες με τις ίδιες δημοκρατικές και πατριωτικές απόψεις με τις δικές μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά μέχρι τώρα είχατε κλείσει τις πόρτες σας σε όποιον ψήφισε κάποιο μνημόνιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν και αρκετοί που δεν ψήφισαν μνημόνια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα επιμείνετε σε αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με αυτό τον τρόπο για παράδειγμα η πόρτα στον Πολύδωρα είναι κλειστή, η πόρτα σε μια σειρά από άλλους, ακόμα και στον Καρατζαφέρη η πόρτα είναι κλειστή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον Νίκο Νικολόπουλο ή σε άλλους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στον Νικολόπουλο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αλήθεια είναι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, αυτό θα το συζητήσουμε και στο Εθνικό Συμβούλιο και στο συνέδριο. Για αυτό ζήτησα να γίνει και συνέδριο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι υπό αναθεώρηση αυτό λοιπόν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι μια κουβέντα την οποία θα κάνουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με δημοκρατικές διαδικασίες θα αποφασίσουμε και η άποψη η δική μου και η πρόταση η δική μου θα είναι να γίνει μια πανστρατιά από ανθρώπους οι οποίοι ξεκάθαρα δεν έχουν θέση υπέρ του μνημονίου, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να συναντηθούμε για το αύριο και πρέπει να είμαστε μια ισχυρή δύναμη για το αύριο.

Για αυτό σας λέω ότι υπάρχει πλέον μία αναδιάταξη και στην οργάνωση του κινήματος μας. Οι δημοκρατικές διαδικασίες και της άμεσης δημοκρατίας θα επανέλθουν, όχι μέσω του facebook πλέον, αλλά μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών όλων των μελών από το ίδιο το site των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Έχω ήδη κανονίσει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με επικεφαλής μικρότερων κομμάτων και κινημάτων που μπορούν να έρθουν κοντά μας και να ενσωματωθούν με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ή να συμπορευθούν με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Νομίζω ότι οι προσωπικότητες οι οποίες ήρθαν στο ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές, όπως η Ζωή Γεωργαντά, όπως ο Κώστας Ζουράρις, βοήθησαν στη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω δέκα δευτερόλεπτα για να χαιρετίσω έναν αξιωματικό που έφυγε σήμερα από τη ζωή, τον ναύαρχο Ιωάννη Θεοφανίδη, γνωστό ως «Ντάνι» σε όλους μας. Ήταν υποψήφιος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε δυο ψηφοδέλτια Επικρατείας και ένας άνθρωπος ο οποίος στο Πολεμικό Ναυτικό και στα ΟΥΚ υπήρξε ένας θρύλος, που θα λείψει αρκετά από την Ελλάδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.