Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. εν όψει του συνεδρίου



Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία της ΔΗΜΑΡ.


Η Κεντρική Επιτροπή, εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, όρισε επίσης Επιτροπή Θέσεων, Επιτροπή Οργανωτικού και Επιτροπή Καταστατικού.

Ολόκληρη η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που ενεκρίθη έχει ως εξής:
Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής
Εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές 
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ αρνητικό για την Δημοκρατική Αριστερά. Τίθεται το ερώτημα αν μας στοίχισε η είσοδος στην κυβέρνηση ή η έξοδος από αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έγινε με τον κατάλληλο σχεδιασμό ούτε η είσοδος ούτε η έξοδος από την κυβέρνηση. Η είσοδος στην κυβέρνηση ήταν μία πράξη ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς αναλάμβανε τέτοιες ευθύνες. Η αποφυγή της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας και η πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ επιτεύχθηκαν με τη σημαντική συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ. Μας στοίχισε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αναδείκνυε, όπως θα έπρεπε, ούτε τα θετικά σημεία, ούτε τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας δεν καταστήσαμε σαφές στους πολίτες ότι είναι άλλο κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και άλλο κυβέρνηση στρατηγικής επιλογής με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολίτες να μας ταυτίσουν με στρατηγικές επιλογές της ΝΔ. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση γιατί δεν τηρήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Αποχώρηση ορθή όμως και πάλι χωρίς σχέδιο. Η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας ήταν ορατή αλλά δεν προετοιμάσαμε τον κόσμο για την ρήξη και δεν τον ενημερώναμε επαρκώς για την στροφή της κυβέρνησης σε μονοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές. Λόγω της μη ύπαρξης σχεδίου, δόθηκε η εντύπωση ότι η αποχώρηση από την κυβέρνηση ήταν λυτρωτική και ότι ψάχναμε αφορμή ενώ ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι της αποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση είμαστε κυβερνώσα Αριστερά και όχι απαραίτητα κυβερνητική Αριστερά.
Μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ δεν κατάφερε να αποκτήσει καθαρό στίγμα, προσανατολισμό και στρατηγική συνεργασιών και συμμαχιών. Δεν επιτεύχθηκε ενιαίος λόγος και δεν υπήρξε συνεκτική εικόνα παρουσίασης στους πολίτες των βασικών μας θέσεων. Οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις αμφισημίες και από τις διαφορετικές θέσεις που εξέφραζαν τα στελέχη μας.
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να επισημανθούν ορισμένα σημεία από την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής πριν τις ευρωεκλογές τον Απρίλιο του 2014. 
Είχαμε αποφασίσει ότι «σε ό,τι αφορά τον πολιτικό μας ρόλο βασική επιδίωξή μας είναι να θεωρηθούμε απαραίτητη, χρήσιμη για τις εξελίξεις προοδευτική και υπεύθυνη δύναμη, που πρέπει να ενισχυθεί στην επερχόμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών». Δεν τα καταφέραμε. Το ούτε…ούτε… είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται κανείς το πώς θα αποτελέσουμε την χρήσιμη δύναμη για την χώρα.
Είχαμε αποφασίσει ότι «υπάρχει ανάγκη επεξήγησης των επιλογών που κάναμε ως ΔΗΜΑΡ, ιδιαίτερα της ένταξης και της αποχώρησης από την τρικομματική κυβέρνηση, βλέποντας όμως προς το μέλλον και όχι με εμπλοκή σε παρελθοντολογία». Και όμως δεν αποφύγαμε την εμπλοκή σε παρελθοντολογία.
Είχαμε αποφασίσει ότι η προεκλογική  μας δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίσει τα εξής όσον αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική:
  •  «Την εκφώνηση ενός πολιτικού λόγου που απευθύνεται σε μαζικότερα ακροατήρια και σε νεότερες γενιές και ηλικίες». Και όμως συνέχισε να επικρατεί ο ξύλινος πολιτικός λόγος.
  • «Την αξιοποίηση της δημοφιλίας του προέδρου με την παράλληλη όμως ανάδειξη μιας ικανής ομάδας στελεχών». Η δημοφιλία του Προέδρου αξιοποιήθηκε όμως δεν αναδείχθηκε μία νέα ομάδα στελεχών, δεν δόθηκε η ευκαιρία ανάδειξης των νέων στελεχών.
  • Τέλος στην απόφαση της προηγούμενης Κ.Ε. λέγαμε ότι «οι προτάσεις μας πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να έχουν σαφή σημεία αιχμής. Ο λόγος μας να είναι αιχμηρός». Δεν το πετύχαμε.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν στις ευρωεκλογές να πετύχουμε πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων μας σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων μας κατευθύνθηκε προς το Ποτάμι καθώς δεν καταφέραμε να αναδείξουμε επικοινωνιακά στο προηγούμενο διάστημα ότι η ΔΗΜΑΡ αυτή την ανανέωση πρεσβεύει, αυτό το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Δεν αναδείχθηκαν όσοι συμμετείχαν στην ΔΗΜΑΡ από την κοινωνία των πολιτών καθώς και οι νέοι στην πολιτική (όχι μόνο ηλικιακά). Επιπλέον ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων μας κατευθύνθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν πείσαμε για την αλλαγή πολιτικής με σταθερότητα την οποία επιζητούμε και κυριάρχησε το αίτημα για ανατροπή. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό κατευθύνθηκε προς την ΕΛΙΑ καθώς πείσθηκε από το αίτημα για κυβερνητική σταθερότητα και όχι για σταθερότητα η οποία δεν θα είναι συνώνυμη των συντηρητικών επιλογών.
            Δεν ακούσαμε την κοινωνία που ήθελε ανανέωση και δεν πείσαμε ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη για την κοινωνία και την χώρα.
Το αποτέλεσμα της κάλπης, πέραν όσων επεφύλαξε στο κόμμα μας, έστειλε ένα διπλό μήνυμα: Το πρώτο είναι ότι οι πολίτες καταδίκασαν τις συντηρητικές πολιτικές, δηλώνοντας με την ψήφο τους ότι δεν αντέχουν άλλο επιλογές που βυθίζουν την κοινωνία και εγκλωβίζουν την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης. Οι 11 ποσοστιαίες μονάδες που έχασε η κυβέρνηση (σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012), πιστοποιούν αυτή την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση και την αδυναμία της να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής. Οι πολίτες την κράτησαν στάσιμη, σε απόλυτους αριθμούς κάτω και από την εκλογική επίδοση που είχε σημειώσει τον Ιούνιο του 2012, φοβούμενοι τους μετεωρισμούς της ανάμεσα σε ρεαλιστικές θέσεις και στον λαϊκισμό.
Η δική μας θέση ήταν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη έναν προοδευτικό πόλο, που θα σταθεί απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές όσο και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς. Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου την πιστοποιεί το διπλό μήνυμα της κάλπης, που οι πολίτες απέστειλαν ήδη στους εταίρους του νέου αναπαλαιωμένου διπολισμού. Την ίδια ώρα, ωστόσο, που η κοινωνία εμφανιζόταν αρνητική στην κυβέρνηση και δύσπιστη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμάς μας προσπερνούσε, καθώς το πολιτικό στίγμα της συμπαράταξης που συγκροτήσαμε, αποδεικνυόταν θολό.
Τονίζουμε ότι η πολιτική ομαλότητα δεν εξυπηρετείται με την συμμετοχή σε ένα πολιτικό σχέδιο που εξανεμίζει κάθε ίχνος αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Δεν εξυπηρετείται με πολιτικές που οδηγούν σε κοινωνική αποσταθεροποίηση. Δεν μπορεί να είναι συνώνυμη των συντηρητικών επιλογών.
Είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα ακολουθούσε την πεπατημένη, χωρίς επαναδιαπραγματεύσεις. Τοποθετηθήκαμε επίσης αρνητικά στην πιθανότητα σύμπραξης με την αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας τις υπαρκτές και μεγάλες προγραμματικές διαφορές  μαζί της. Δεν μπορέσαμε, ωστόσο -και εδώ είναι προφανείς οι ευθύνες μας- να καταδείξουμε το μοντέλο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών, με ορίζοντα μία διακυβέρνηση που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα στρέψει τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τις τεράστιες διαρροές και από τις δύο δεξαμενές της εκλογικής μας βάσης.



Πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς
Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι οι πολιτικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε. Το κρίσιμο είναι το πολιτικό περιεχόμενο. Η ανασύνταξη του κόμματος απαιτεί την λήψη αποφάσεων στα όργανα για όλα τα κρίσιμα θέματα χωρίς αμφισημίες και με αποφασιστικότητα. Με πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον. Όμως η απήχηση της ΔΗΜΑΡ είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό περιεχόμενο είναι εκείνο που καθορίζει τη στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς προοδευτική κατεύθυνση.
Οι άξονες της πολιτικής μας για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι εξής:
-          Επιμένουμε στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.
-          Η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Δεν μπορεί η συμπόρευση με τη Δεξιά να αποτελεί πεδίο για την στρατηγική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
-          Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Σ’ αυτόν το διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.
-          Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Χρειαζόμαστε μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με στόχο μια παραγωγική ανάπτυξη που θα δίνει θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στην μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Η οικονομική κατάσταση, η καθημερινή αγωνία των πολιτών αποδεικνύουν ότι χρειάζεται άμεσα να υποστηριχθούν μέτρα αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής. Ούτε οι απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις συνιστούν διέξοδο από την κρίση. Μόνο με πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Η περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, η συνεχής υπερφορολόγηση των πολιτών, η ανεργία, είναι προβλήματα που απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένες δράσεις. Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (και όχι απορρυθμίσεων), με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης  ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο. Βασικά σημεία αιχμής της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, η παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας, η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, οι στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις, η σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και η αξιοποίηση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα στο νέο πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρ’ ότι προεκλογικά συγκροτήσαμε την “Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία”, η συμπαράταξη αυτή δεν είχε το εύρος που επιθυμούσαμε και επιδιώκουμε. Γνωρίζουμε βέβαια ότι μέσα στις δυνατότητες της συγκυρίας, αυτό ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα. Στην “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” συμμετείχαν όσοι δεν αποδέχονται την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας και υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Όσοι απαιτούν ανανεωμένο κράτος πρόνοιας και επαναθεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η διακήρυξη που έφερε υπογραφές 101 ενεργών πολιτών και το πλαίσιο υποστήριξης από 181 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών ήταν στην κατεύθυνση δημιουργίας αυτής της ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης. Δεν μπορέσαμε βέβαια να αναδείξουμε πολλούς από αυτούς τους ενεργούς πολίτες που εξέφραζαν το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί. Όσοι μετείχαν στην Προοδευτική Συνεργασία και στήριξαν την Δημοκρατική Αριστερά σε δύσκολες συνθήκες είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν στην νέα πορεία.
Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική καθώς μειώθηκαν τα ποσοστά αλλά ο προοδευτικός χώρος είναι ζωντανός.

Αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στήριξης ανεξάρτητων κινήσεων που στηρίζονται σε προοδευτικά τοπικά προγράμματα και εκπροσωπούνται από αξιόπιστα πρόσωπα. Καταγράφηκαν σημαντικές εκλογικές επιδόσεις των περιφερειακών ψηφοδελτίων που στήριξε η Δημοκρατική Αριστερά και εκφράζουν προοδευτικές συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η επανεκλογή από τον πρώτο γύρο στο δήμο Νίκαιας – Ρέντη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι που στήριξε η ΔΗΜΑΡ εκλέχθηκαν, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολλές πρωτεύουσες νομών όπως τα Χανιά, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Βέροια, Χίος, Καρδίτσα. Στην Ελευσίνα εκλέχθηκε επίσης δήμαρχος μέλος της ΔΗΜΑΡ. Εκλέχθηκαν 48 Δήμαρχοι συνολικά με στήριξη της ΔΗΜΑΡ, εκ των οποίων 10 στον 1ο γύρο και 38 στον 2ο γύρο. Οι 21 εκ των 48  υποψηφίων που στήριξε η ΔΗΜΑΡ εκλέχθηκαν σε δήμους της Αττικής. 
Προφανώς δεν θέλουμε να ιδιοποιηθούμε το έργο αυτών των δημοτικών κινήσεων. Αυτό εξάλλου θα ακύρωνε τη λογική μας. Αναδεικνύουμε όμως τη συμβολή μας, αφού εμείς διατυπώσαμε αυτή την προσέγγιση για ευρύτερες συμπαρατάξεις ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο και πρωταγωνιστήσαμε για την υλοποίησή της.
Οι Περιφερειακές εκλογές είχαν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος σε σχέση με τις Δημοτικές εκλογές, αλλά και εδώ το αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις εξαρτάται από την παρουσία προσώπων που κατάφεραν να έχουν αυτοδιοικητικό στίγμα. Στις Περιφέρειες επιδιώξαμε να συγκροτήσουμε ευρύτερα ψηφοδέλτια με προοδευτικό πρόγραμμα για τα ζητήματα της κάθε περιφέρειας. Και σε αυτό το επίπεδο  θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος συμμαχιών με προοδευτικό πρόσημο. Βεβαίως η έκταση και το βάθος των συνεργασιών που πετύχαμε διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση τελικά δεν θεωρούμε ότι υπάρχει σχέση ταύτισης των ποσοστών που έλαβαν τα σχήματα που στηρίξαμε με την κομματική καταγραφή των ευρωπαϊκών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η ισχυρή παρουσία που είχαμε σε ορισμένες Περιφέρειες δεν συνιστούν κομματικό ποσοστό. Επιβεβαιώνουν όμως την αποδοχή που έχουν από την κοινωνία περιφερειακές κινήσεις προοδευτικού προσανατολισμού που, αφενός αντιπαρατίθενται στην κυβερνητική πολιτική και τη συντηρητική αντίληψη και αφετέρου διαχωρίζονται από την μονομερή αντιμνημονιακή αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και τη στενοκομματική λογική που φέρνει στην  αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε 6 περιφέρειες της χώρας τα ποσοστά των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων που στήριξε η ΔΗΜΑΡ κυμάνθηκαν από 8,55% έως 17,30%. Στις υπόλοιπες πέντε  περιφέρειες της χώρας (πλην Αττικής) τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 2,7% έως 4,3%. Για την Περιφέρεια Αττικής, όπου το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό (1,7%), σημειώνουμε τη μεγάλη και θετική προσπάθεια που έγινε με την υποψηφιότητα της Μαρίας Γιαννακάκη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η οποία συγκέντρωσε την υποστήριξη δυνάμεων της οικολογίας και τονίζουμε ότι θέσαμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Γενική τοποθέτηση με βάση τα αποτελέσματα:
          Οι πολίτες ενδιαφέρονται για λύσεις στα οξυμμένα προβλήματά τους. Θέλουν αυτοδιοικητικές διοικήσεις που να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθούν για να αποδώσουν.
          Ταυτόχρονα οι εκλογές δείχνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και στέλνουν μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα.
ü  Μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευτεί. Ειδικά τα αποτελέσματα στην Αττική δίνουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη ΝΔ.
ü  Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι πολίτες, σε επιλογές που προτάσσουν μια κομματική στρατηγική. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στενή δημοψηφισματική λογική στις εκλογές με καθαρά κομματικά κριτήρια και κατάφερε να περάσει στον 2ο γύρο μόλις στις 4 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τελικά να επικρατήσει σε 2 από τις 13 περιφέρειες.
ü  Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ ότι όσο ταυτίζεται με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο θα μειώνονται οι δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Αντίθετα η συστράτευση σε προοδευτικά ψηφοδέλτια είχε καλύτερα αποτελέσματα.
          Στέλνουν μήνυμα και προς τη ΔΗΜΑΡ με επικρότηση επιλογών αλλά και κριτική. Επικροτήθηκε η στήριξη ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων. Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στη Θεσσαλία ο υποψήφιος που στηρίχθηκε και από τη ΔΗΜΑΡ μπήκε στον 2ο γύρο, ενώ πολύ θετικά ήταν τα αποτελέσματα στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι συνεργασίες έγιναν στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος. Η ΔΗΜΑΡ απέδειξε ότι υπάρχει δυνατά με την αυτοδιοικητική της αντίληψη. Τα αποτελέσματα στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο Αθηναίων είναι χαρακτηριστικά.
          Σεβόμαστε και ακούμε τη φωνή της κοινωνίας, για να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες μας. Η Περιφέρεια Αττικής, όπου το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, είναι χαρακτηριστική περίπτωση και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τα μηνύματα ήταν κυρίως πολιτικά με αποτέλεσμα παρόμοιο χαμηλό ποσοστό με το ποσοστό που τελικά πήραμε και στις ευρωεκλογές.
          Αποκωδικοποιούμε επίσης το μήνυμα κυρίως στα στοιχεία:
ü  Αποδεικνύεται σωστή και χρήσιμη η πολιτική μας κατεύθυνση για το θεσμό και τα αυτοδιοικητικά σχήματα σε μεγάλες πόλεις καθώς και η πολιτική για τις Περιφέρειες στη βάση συγκρότησης ανεξάρτητων προοδευτικών αυτοδιοικητικών σχημάτων όπως φάνηκε στις περιοχές που έγινε εφικτό να προωθηθεί.
ü  Καταγράφεται η ανάγκη να κινηθούμε με περισσότερη ταχύτητα και ανοικτό ενωτικό πνεύμα για τη συγκρότηση συμμαχιών και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πρότασης στα κοινωνικά  πεδία που θα αποδίδει έργο για τους πολίτες.

Διεξαγωγή Συνεδρίου
Στην προηγούμενη Κ.Ε (7-8/6/14) αποφασίσθηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει τον Σεπτέμβριο (12-14/6/14) όπου υπάρχει δέσμευση και για Καταστατικό Συνέδριο. Για τον σκοπό αυτό στη σημερινή Κ.Ε. πρέπει να συγκροτηθούν οι Επιτροπές: Θέσεων, Οργανωτικού και Καταστατικού. Οι επιτροπές πρέπει να συγκλιθούν άμεσα και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι από εδώ και στο εξής χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο κόμμα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Στον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων, στους τομείς και στα τμήματα του κόμματος και κυρίως στην ισχυροποίηση των συλλογικών διαδικασιών, ώστε να μην έχουμε ένα κόμμα – άθροισμα προσωπικών δράσεων. Η συλλογική μας λειτουργία είναι η βάση της δύναμης μας και η ενίσχυση των διαδικασιών από τα κάτω προς τα πάνω είναι ο τροφοδότης αυτής της λειτουργίας. Η ενδυνάμωση της λειτουργίας και δράσης του κόμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κόμμα μας να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί προς όφελος της χώρας.
Χρειάζεται μια τομή στη συνέχεια της κομματικής δράσης. Με ταχύτατο ρυθμό και με συγκροτημένο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο σκέψης, λειτουργίας και δράσης του κόμματος.
Τα όργανα και οι κομματικές οργανώσεις είναι απαραίτητο να σχεδιάζουν πολιτική και πρωτοβουλίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, να λαμβάνουν αποφάσεις, να κάνουν προγραμματισμό δράσης, να οργανώνουν τη συμβολή των μελών, να λαμβάνουν ανατροφοδότηση από την υλοποίηση δράσεων.
Οφείλουμε να επιβεβαιώνουμε καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας μας με τις ιδέες που επαγγελλόμαστε. Να σεβόμαστε τη συλλογικότητα. Να διακρινόμαστε για την ενότητα λόγων και έργων.
Να συγκροτούμαστε ως κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό. Που επιδιώκει σταθερά την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του στη λήψη των αποφάσεων. Η διαβούλευση για συγκεκριμένα θέματα με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος είναι απαραίτητο να επιχειρηθεί.
Πρέπει να υπάρξει εξωστρεφής δράση και στροφή προς την κοινωνία. Για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες  πρέπει να αναβαθμίσουμε τις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής. Η παρέμβασή μας να χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, στο σύνολο των ζητημάτων της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι τομείς του κόμματος προτείνεται να λειτουργούν ως δίκτυα με ανοικτό και διαρκή διάλογο με μη μέλη του κόμματος που προσκαλούνται να βοηθήσουν στην επεξεργασία θέσεων και δράσεων.
Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.







21/06/2014