Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.



Για τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά:

 «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν ακολουθεί την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, ούτε την έλλειψη πολιτικής ψυχραιμίας του κ. Βενιζέλου.(…) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας και οι μετακινήσεις διαφόρων πολιτών και πολιτικών σε καμία περίπτωση δεν ονομάζεται πολιτικός παρασιτισμός.



Θεωρώ, ότι ήταν τουλάχιστον άστοχη η δήλωση και σε κάθε περίπτωση αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος, μαρτυρούν: έλλειψη ψυχραιμίας και απουσία πολιτικού πολιτισμού. Δεν θα παρακολουθήσω ούτε τον πολιτικό του λόγο αλλά ούτε και τον τρόπο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον της ΔΗΜΑΡ. Και πότε απεύθυνε αυτούς του χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Λίγες μέρες μετά την απεύθυνση  πρόσκλησης προς τη ΔΗΜΑΡ, να συνεργαστεί μαζί του… Θα μιλήσω τουλάχιστον για αντιφατικότητα και σπασμωδική συμπεριφορά».

Για τα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων που παρουσιάζονται στις δημοσκοπήσεις
«Το πολιτικό σύστημα, που πράγματι έχει προδώσει τον ελληνικό λαό, με την παθογένεια του, που λειτούργησε μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα χωρίς κοινωνικούς ελέγχους, δεν θα αλλάξει με την απόσταση των πολιτών από την συλλογική δράση. Απευθυνόμενος σε αυτούς τους συμπολίτες μας, τους λέω: «μην αφήσετε  να αποφασίσουν άλλοι για εσάς». H συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη πολιτικής ευθύνης. Στην δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος  για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, παρά μέσα από την ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού».
Για το «Ποτάμι»
«Το καινούργιο πρέπει να έχει συγκεκριμένες θετικού χαρακτήρα δεσμεύσεις αλλά και λύσεις για τα προβλήματα. Οι λύσεις δεν είναι άχρωμες. Η πολιτική δεν είναι ουδέτερη, η πολιτική έχει χρώμα, πρέπει να είναι με τους πολλούς, με τους αδύναμους και τις ανάγκες της χώρας,  δεν μπορεί να είναι νεφέλωμα. Διότι το « δεν ξέρω, θα δω και θα σταθμίσω» , δεν συνιστούν υπεύθυνη πολιτική.

Για το πολιτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις συνεργασίας

«Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών. Φτάνει όμως η μείωση; Προφανώς όχι. Αν δεν δοθούν αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στη Βουλή, για να μην έχει αυτή την παρακολουθηματική σχέση προς  την εκάστοτε κυβέρνηση, θα είναι ένα άβουλο όργανο. (…) Βεβαίως, πρέπει να μειωθούν οι εκλογικές περιφέρειες.
Έχω καταθέσει εδώ και 4 μήνες πρόταση, στη βουλή για την λειτουργία του πολιτικού χρήματος, και παραμένει εκεί και δεν έρχεται για συζήτηση.
(…) Μπαίνουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, που επιβάλουν και προϋποθέτουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής… Να φύγει αυτό το μπόνους των 50 εδρών, που δίνεται στο πρώτο κόμμα. Και σε ποιο πρώτο κόμμα; Αυτό που έχει λάβει 18%; Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να δικαιολογεί την παροχή του δώρου, του μπόνους των 50 εδρών, στο πρώτο κόμμα; Αυτά που σας είπα δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση, αυτά μπορεί να γίνουν από τον κοινό νομοθέτη, από τη Βουλή.





1