Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να καταδικαστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις, που διαχρονικά, πότε με τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες, πότε με τους εκβιασμούς και τις απειλές, καταδίκασαν το λαό μας στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να μην υποκύψει ο λαός μας ξανά σε νέα πλαστά διλήμματα, σε νέες απειλές και στις επιλογές του να ιεραρχήσει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του συμφέροντα.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να μην εμπιστευτεί ο λαός μας και εκείνες τις δυνάμεις που σήμερα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση γιατί έχουν το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, στις κυβερνητικές καρέκλες, όμως η πολιτική τους, όπως και της ΝΔ, κινείται «εντός των τειχών» της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα οδηγεί σε νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν τον τίτλο διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία πολλές φορές είναι και τα πιο βάρβαρα.
Πάρτε για παράδειγμα την προώθηση των ομαδικών απολύσεων μαζί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλλάζουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους, να ανοιγοκλείνουν επιχειρήσεις, να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από δω και από εκεί, με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος.
Και ας αφήσουν τα ψέματα ότι με τέτοια μέτρα διευκολύνουν τους μικρούς επαγγελματίες. Αυτούς τους έχουν τσακίσει με την υψηλή φορολογία, τα χαράτσια για τον ΟΑΕΕ, με τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις που προωθούν. Τους τσακίζουν με την απελευθέρωση που προωθούν σε γάλα, ψωμί, βιβλία, φάρμακα κλπ, με την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά στα χέρια μιας χούφτας ομίλων, εγχώριων και ξένων, καταστρέφοντας κατηγορίες μικρών επαγγελματιών και παραγωγών, όπως είναι οι αρτοποιοί, οι κτηνοτρόφοι, καταστρέφοντας τη ντόπια παραγωγή, υποβαθμίζοντας την ποιότητα τροφίμων για τις λαϊκές οικογένειες.
Όλα αυτά αποδεικνύουν όμως και κάτι άλλο, για το οποίο εδώ και χρόνια μόνο το ΚΚΕ μιλάει. Ότι τα μνημόνια και όλα αυτά που τα εμφανίζουν ως μνημονιακές υποχρεώσεις όλοι οι άλλοι, για να κρύψουν την πραγματική αλήθεια, είναι επί της ουσίας η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής της ΕΕ.
Είναι οι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών για ένταση της εκμετάλλευσης, για χτύπημα ακόμη περισσότερο των αυτοαπασχολουμένων, των μικρομεσαίων αγροτών, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, να επιστρέψει η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Όποιος λοιπόν αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, ορκίζεται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό μονόδρομο, ανεξάρτητα από τις κορώνες για σκληρές διαπραγματεύσεις, θα υπηρετήσει αυτή την πολιτική. Αν και τώρα τελευταία, ακόμα και τα μεγάλα λόγια για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, έχουν αντικατασταθεί, ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, από την επίκληση του «κοινού συμφέροντος» και του «κοινού καλού»…

Φίλες και φίλοι

Μετράμε και υπολογίζουμε αυτό που ακούμε από αρκετούς ακόμα ανθρώπους: «ας δοκιμάσουμε το ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά δεν έχει κυβερνήσει».
Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, και καθημερινά δοκιμάζεται. Οι δυνάμεις που τον στηρίζουν είναι δοκιμασμένες στο να υπηρετούν το σύστημα, είτε θήτευσαν πριν κατά το 4% στον παλιό ΣΥΝ, είτε θήτευσαν κατά το 20% στο παλιό ΠΑΣΟΚ.
Είναι οι δυνάμεις που ψήφισαν το Μάαστριχτ, που συμμετείχαν και έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστούν οι ελαστικές σχέσεις , οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ένα μεγάλο μέρος τους είναι τα πιο διεφθαρμένα ηγετικά τμήματα του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μυρίστηκαν ότι εκεί υπάρχει τώρα το μέλι, εκεί μπορούν να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο, την επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα, να συνεχίσουν την τέχνη της μίζας που την ξέρουν καλά. Εκεί μετακόμισαν τα διεφθαρμένα στελέχη της εργατικής αριστοκρατίας.
Είναι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού των περιφερειών και των δήμων, που πρωτοστάτησαν για να περάσουν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τα Σύμφωνα τοπικής Απασχόλησης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, τη λογική της ανταποδοτικότητας.
Τα στελέχη τους στους δήμους δεν πρωτοστάτησαν για να στηθεί το γνωστό πανηγύρι με τις ΜΚΟ στους δήμους, που νομιμοποιεί τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και απλήρωτη δουλειά;
Ένα τέτοιο πανηγύρι στήθηκε και δω στο δήμο της Νέας Ιωνίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ως διοίκηση έτρεξε από τους πρώτους για να αξιοποιήσει κι αυτή την πατέντα της ΕΕ. Πάει πολύ όμως να βγαίνουν στα τώρα κεραμίδια για τις ΜΚΟ αυτοί που τις νομιμοποίησαν, γιατί στην ουσία νομιμοποιούν το ίδιο το σύστημα.
Και επειδή διαβάσαμε χθες για μια ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ερώτηση προς την κυβέρνηση για να τους διαφωτίσει σχετικά με την πρόσληψη σε δήμους 5μηνων εργαζομένων μέσω ΜΚΟ.
Δεν λέμε, καλά κάνουν και ρωτάνε την κυβέρνηση. Αλλά γιατί δεν ρωτάνε πρώτα απ’ όλα τα δικά τους στελέχη, τους ανθρώπους που στηρίζουν σε διάφορους δήμους, όπως εδώ στη Νέα Ιωνία για να τους διαφωτίσουν καλύτερα και μάλιστα από πρώτο χέρι;
Επίσης, για δείτε το πόρισμα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνει και λέει ότι βοήθησε η τρόικα, απλά πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη «διαφάνεια», προετοιμάζοντας στην ουσία τη μετάβαση στη νέα εποχή, με νέους μηχανισμούς εποπτείας που έχει προετοιμάσει η ΕΕ, πιθανόν με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως λέγεται.
Αυτή είναι η κριτική τους στην ΕΕ. Σταθερά απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα και πλήρως ενταγμένη στους ανταγωνισμούς για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποιος άξονας, ποια χώρα θα επικρατήσει.
Είναι μήπως τυχαία η αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών – ο ένας λέει 5 δις ο άλλος 20 δις – καθώς και τα δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες;
Είναι μέρος αυτού του ανταγωνισμού, που γίνεται με επίκεντρο τη διαχείριση του χρέους και τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως είναι συνολικότερη αντιπαράθεση. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, σε αυτές τις συμπληγάδες, θέλει να βάλει το λαό και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε το εξής: Βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει να ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολούθησαν για τις τράπεζες η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όμως όποια ρύθμιση κι αν γίνει οι τραπεζικοί όμιλοι, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους σε βάρος του λαού. Σε όποια συμφωνία και αν καταλήξουν σε σχέση με το ύψος και τον τρόπο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί , αφού ο πραγματικός στόχος είναι να διασφαλίσουν φθηνότερη εργατική δύναμη. Γι’ αυτό ακολουθείται πολιτική σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα που υπερασπίζονται με «νύχια και με δόντια» την ΕΕ. Για αυτό η ΝΔ λέει ότι «η ΕΕ μας έσωσε από τη χρεοκοπία» και ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει ότι «η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή». Και οι δύο θέλουν να κρύψουν, να καλύψουν ότι η ΕΕ είναι ένωση των καπιταλιστών. Θέλουν να ταυτίσουν τα συμφέροντα του λαού με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Και η ναζιστική Χρυσή Αυγή θέλει να ταυτίσει τα συμφέροντα του λαού με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο λαός έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του για το χαρακτήρα των ναζιστών και της εγκληματικής τους δράσης. Χρειάζεται λοιπόν να τους απομονώσει ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει το σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει τους φασίστες.
Τρανταχτή απόδειξη για το πως αξιοποιούνται οι ναζιστικές φασιστικές οργανώσεις από το ίδιο το σύστημα που τις γεννά και τις θρέφει αποτελούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί «Χρυσαυγίτες», γνήσιοι απόγονοι των φασιστικών εθνικιστικών στοιχείων, απόγονων των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν ενάντια στο σοβιετικό στρατό, λειτούργησαν ως ένοπλη παραστρατιωτική εμπροσθοφυλακή στη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο μερίδες της ουκρανικής αστικής τάξης, της διαμάχης δηλαδή ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η ουκρανική «Χρυσή Αυγή» με την πολιτική κάλυψη της ΕΕ και των ΗΠΑ και βεβαίως των συμμάχων τους στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες δηλώσεις για ανησυχία από την άνοδο των ακραίων, πρωτοστάτησαν στον αντικομουνισμό, στο γκρέμισμα των αγαλμάτων του Λένιν, ενώ παράλληλα αναρτούσαν σύμβολα των SS, φωτογραφίες συνεργατών των ναζί.
Αυτή είναι η ΕΕ, η ένωση των καπιταλιστών που έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομουνισμό. Αυτός είναι ο καπιταλισμός που όταν τον βολεύει αναβιώνει το εθνικιστικό μίσος, σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς με οδυνηρά αποτελέσματα. Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει τη φιλία, την ισότιμη συνεργασία και αλληλεγγύη των λαών. Αυτό αποδείχτηκε ξανά στην Ουκρανία, που ο λαός της ζούσε αδελφωμένος στη Σοβιετική Ένωση.

Φίλες και φίλοι

Σας καλούμε να διαδώσετε την πρόταση, το πρόγραμμα του ΚΚΕ παντού, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο, μαγαζί, σχολείο, γειτονιά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας γίνει ο καθένας από εμάς η φωνή του Κόμματος, των ψηφοδελτίων του Κόμματος στον χώρο του.


ΑΘΗΝΑ 26/2/2014 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ