Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Βασικά σημεία εισήγησης Λευτέρη Αυγενάκη στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας





«Πρέπει να αποκαταστήσουμε το επίπεδο ζωής του Έλληνα»

«Είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση! Προκοπή για κάθε χώρα σημαίνει, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, δημιουργία ευκαιριών για όλους»


Βασικά σημεία εισήγησης Λευτέρη Αυγενάκη στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Βίντεο από την εισήγηση: http://youtu.be/gXQ_lgVPkqI

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι γιατί απλά βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση όλοι οι Έλληνες, αλλά γιατί τώρα, που βγαίνουμε σιγά-σιγά απ’ την κρίση έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και ένα νέο μέλλον για την πατρίδα μας και για τη νέα γενιά. Η ελληνική οικονομία -μέχρι πρότινος- βρισκόταν μετέωρη ανάμεσα στο χθες και στο αύριο. Ανάμεσα στα ερείπια ενός μοντέλου ανάπτυξης που κατέρρευσε με δραματικές επιπτώσεις και στα θεμέλια ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε.

Σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει να αποφασίσουμε που θέλουμε να βαδίσουμε την επόμενη ημέρα. Με ποιον τρόπο θα συνεχίσουμε, όχι μόνο για να επιτύχουμε την ανακοπή της υφεσιακής πορείας της χώρας μας, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και εν τέλει την ανάπτυξη. Κυρίως όμως, με ποιον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ξανά ως χώρα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ή που βρισκόμασταν μέχρι χθες, και βέβαια με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε, έστω και σταδιακά, να αποκαταστήσουμε το επίπεδο ζωής του Έλληνα;

Διότι, εάν εξακολουθήσουμε να ακολουθούμε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που δημιούργησε αυτή τη μεγάλη «φούσκα», τότε θα έχουμε αποτύχει. Και τότε θα έχουμε υποθηκεύσει με το χειρότερο τρόπο το μέλλον και της πατρίδας μας και της νέας γενιάς.

Την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές και γενικότερα η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν θέμα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Ο όρος εξωστρέφεια βρίσκεται συνέχεια στο επίκεντρο της ατζέντας για την ανακοπή της καλπάζουσας υφεσιακής πορείας της χώρας και θεωρείται μονόδρομος για την αντιστροφή της κατάστασης. Πώς όμως δημιουργούμε την εξωστρέφεια ή καλύτερα πως αλήθεια διευκολύνουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων;

Παρά το εφιαλτικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η επιχειρηματική κοινότητα δείχνει να έχει αντιληφθεί απόλυτα αυτή την ανάγκη – και κυρίως να έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις ελληνικές εξαγωγές είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η αξία των εξαγωγών– αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% περίπου την τετραετία 2009 – 2012. Κι αυτή η επίδοση κατέστη δυνατή κάτω από επιεικώς αντίξοες συνθήκες, ενάντια σε μια κρίση ζήτησης, δανεισμού και πίστης.

Φέτος διανύουμε τον έκτο κατά σειρά χρόνο ύφεσης και οι επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν την μάχη με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, με σοβαρά μειονεκτήματα.

-- Ο δανεισμός για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες είναι σχεδόν αδύνατος, ενώ το κόστος δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Το 2014 η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει αρνητική για τέταρτη συνεχή χρονιά. Είναι προφανές ότι μια εταιρεία η οποία δανείζεται τρεις φορές ακριβότερα σε σχέση με διεθνείς ανταγωνιστές της, αντιμετωπίζει σοβαρό μειονέκτημα στην προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών της.

--Το ενεργειακό κόστος έχει εξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το 30% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

--Την τελευταία τετραετία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 45%, ενώ στο φυσικό αέριο η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά βιομηχανικά τιμολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
                                                                                             
--Σε όλα αυτά τα εσωτερικά προβλήματα, θα πρέπει να προστεθεί βεβαίως και ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης σε σημαντικές οικονομίες, στις οποίες κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που καλούνταν και εξακολουθούν να καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, κατάφεραν το 2012, η Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών. Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική.

Ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και κυρίως ότι τα καταφέρνουν. Ότι, διατηρούν την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους απέναντι στις ξένες αγορές, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί διπλάσια και τριπλάσια προσπάθεια εκ μέρους τους. Ότι ακόμα και μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, πετυχαίνουν να διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων τους.

Το πρώτο επτάμηνο του 2013 καταγράφηκε στις εξαγωγές αύξηση της τάξης του 6,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως τον Αύγουστο εμφανίστηκε σημαντική πτώση. Και τα στοιχεία του εννεαμήνου έφεραν την αύξηση σε σύγκριση με το 2012 στο 5%. Μάλιστα, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, καταγράφεται υποχώρηση της τάξης του 2,3%. Αυτό δείχνει ότι η συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών, μέσα στο σημερινό περιβάλλον πιέσεων, γίνεται πλέον επισφαλής.

Η αξιόλογη πορεία των ελληνικών εξαγωγών το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας από την πλευρά των εξαγωγέων, των οποίων όμως οι αντοχές εξαντλούνται. Εάν δηλαδή, δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο μέτωπο των πολιτικών εξωστρέφειας, τα σημάδια της κόπωσης θα αρχίσουν να γίνονται ορατά.

Η Κυβέρνησή μας, και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι ο βασικός φορέας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δημιουργεί από σήμερα, τις προϋποθέσεις της πορείας που επιθυμούμε να έχουμε, ώστε η χώρα να εισέλθει δυναμικά στον χώρο των εξαγωγών, μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Άλλωστε, προκοπή για κάθε χώρα σημαίνει πάνω απ’ όλα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία, δημιουργία ευκαιριών για όλους, διάχυση ευκαιριών σε όλους. Είναι ένας κανόνας χωρίς εξαίρεση!

Αυτό είναι και το ζητούμενο του Υπουργείου Ανάπτυξης με το παρόν νομοσχέδιο. Η δημιουργία ενός φορέα που θα προωθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, θα προσελκύει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και θα προωθεί ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στο εξωτερικό.

Διότι, είναι κανόνας ότι «το χρήμα πηγαίνει εκεί που είναι ευπρόσδεκτο». Αυτός είναι και ο ρόλος του νέου φορέα. Να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες που θα καθιστούν τα χρήματα των ξένων επενδυτών, ευπρόσδεκτα στην χώρα μας, είτε μέσω επενδύσεων, είτε μέσω αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σπαταληθεί αμέτρητα ποσά δημιουργώντας  και στελεχώνοντας δομές με αμφίβολα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, και αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ανταποδοτικότητας.

Το ζητούμενο είναι, τόσο να αρχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερο εθνικό πλούτο, όσο και να καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να αυξήσουμε δηλαδή, τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από το δανεισμό, αλλά μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Διότι αυτοί, είναι οι δύο τομείς που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.

Η Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece με τον τίτλο «Enterprise Greece». Στόχος από την δημιουργία της «Enterprise Greece» είναι η βελτίωση των επιδόσεων στις εξαγωγές και η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με το νέο φορέα εξωστρέφειας που δημιουργείται, επιδιώκεται μια ενιαία και επαγγελματική αντιμετώπιση της προσέλκυσης επενδύσεων και της αύξησης των εξαγωγών. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, ένας νέος και καινοτόμος για την ελληνική πραγματικότητα φορέας εξωστρέφειας, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και στο πλαίσιο και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, θα έχει θετική συμβολή στο άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα μας.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους. Η χώρα χρειάζεται, με άλλα λόγια, να παράγει περισσότερα, εξαγώγιμα και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειάζεται περισσότερες, αλλά και πιο καινοτόμες και πιο ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Και επειδή ακριβώς υπάρχει μέλλον, υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές, τις αξιοποιούμε με τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας.»

Επισυνάπτεται:
1. Βίντεο από την εισήγηση: http://youtu.be/gXQ_lgVPkqI