Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ







Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών Βουλευτής Ρένα Δούρου, ο υπεύθυνος από την Κ.Ο. για τα Θρησκεύματα Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της Θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος.


Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου  οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα:

Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτατο για την καμπάνια της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Κομισιόν μετά από την επιλογή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό μου.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ζήτησα από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω  και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων.
Πιστεύουμε ότι ίσως εξίσου σημαντικό με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους που έχει οδηγήσει στην οικονομική κρίση τις χώρες του Νότου, είναι και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής.
Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος όμως δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


9/1/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ