Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη Ν. Βούτση «Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5» (Γ. Κυρίτσης)




Συνέντευξη Ν. Βούτση «Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5» (Γ. Κυρίτσης)

-       Ποια γνώμη έχετε σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας;


Πάρα πολύ καθυστερημένα έχει έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα, το οποίο είχαμε θέσει εμείς όταν υποβάλαμε την πρόταση εξεταστικής την οποία απέρριψαν βεβαίως, για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο. Άν θυμάστε τότε οι μεν θέλανε να ξεκινήσουμε από το «λεφτά υπάρχουν» και την περίοδο Παπανδρέου, οι δε θέλανε να ξεκινήσουμε από την περίοδο Αλογοσκούφη και την πρώτη επανακαταμέτρηση που έγινε στα στατιστικά στοιχεία. Εν πάση περιπτώσει από κοινού απέρριψαν την πρότασή μας η οποία σωστά -τώρα αποδεικνύεται- ότι ξεκίναγε από την περίοδο της ΟΝΕ. Διότι λίγο πριν και λίγο μετά είχαν επισυμβεί ταυτόχρονα και καθόλου τυχαία το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, τα εξοπλιστικά που τρέχαν όλη τη δεκαετία του 1990 με πακτωλούς τους οποίους είχαμε κριτικάρει και ήταν και η προετοιμασία με τις απευθείας αναθέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σ’ εκείνη τη φάση, οπωσδήποτε όχι απλά διογκώθηκε αλλά σχηματίστηκε και μετασχηματίστηκε το χρέος και όποτε κι αν γίνει μία επιτροπή λογιστικού ελέγχου -θυμάστε από πότε το συζητάμε εδώ και 3-4 χρόνια- θα ενσκήψει στα πραγματικά δεδομένα τα οποία τώρα έρχονται στην επιφάνεια, θα διαπιστώσει ότι αυτό που λέμε ότι ο λαός δεν χρωστάει, ότι οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί δεν ήταν αυτοί οι οποίοι –μέσα από το ιδεολόγημα «εμείς τα φάγαμε όλοι μαζί» κτλ, από την ασυδοσία και τα Cayen- οδήγησαν τη χώρα στο χρέος, αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές σε περίοδο που υπήρχε Πρωθυπουργός –Πρωθυπουργός δεν ήταν ο  Κάντας- ήταν ο Σημίτης κι άλλοι πριν από αυτόν κι άλλοι μετά από αυτόν.
Άρα λοιπόν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας – εγώ έτσι θέλω να την εκλάβω διότι το να πω ότι ήρθε καθυστερημένα ή ότι κι ο ίδιος ήταν υπουργός σε αυτές τις κυβερνήσεις επί χρόνια κτλ μπορεί να φανεί μίζερο τώρα αρχές του χρόνου. Λοιπόν η αναφορά έστω αυτή ανοίγει έναν δρόμο για να δούμε τα ουσιαστικά αίτια της πορείας της χώρας και τις πολιτικές που οδήγησαν εκεί και τα πρόσωπα που οδήγησαν εκεί. Κι αυτό έχει διπλό ενδιαφέρον:  Πρώτον, γιατί υπάρχει μία λαϊκή απαίτηση βαθύτατη και καθόλου λαϊκίστικη για να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να επανακαταγραφεί και να ανασυντεθεί η συλλογική μνήμη γύρω από το τι συνέβει στη χώρα την τελευταία δεκαπενταετία. Δεύτερον, είναι κρίσιμο απέναντι στον πόλεμο με τους σπόνσορες των νέων πολιτικών «τζακιών» που θέλουνε για τη μετά-μνημόνιο εποχή να σώσουνε ξανά τη χώρα! Και αναφέρομαι στους «εκσυγχρονιστές» κτλ.

-       Σου λένε όμως και να ο Τσοχατζόπουλος, να ο ένας να ο άλλος, ακούγονται ονόματα υπουργών οι οποίοι θα κάτσουν στο σκαμνί, και είδατε με πόση σκληρότητα φερθήκαμε στον Λιάπη, τι θέλετε; Αν γίνει αυτό που λέτε εσείς δεν θα μείνει κολυμπιθρόξυλο στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ...

Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί εκεί που θα πρέπει να αποδοθεί και κυρίως –κι εμάς αυτή η πλευρά μας ενδιαφέρει, το αντιλαμβάνεστε- να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες.
Να επισημάνουμε, επίσης, δυο πλευρές. Να υπάρξει αποενοχοποίηση της συλλογικής μνήμης ως προς το ποιοι και ποιες πολιτικές φέρανε το χρέος και δεύτερον να υπάρξει προληπτικά η συλλογική πρόνοια, η εθνική συλλογική πρόνοια για να μην έχουμε καινούργιους σωτήρες τέτοιου τύπου. Είναι δύο επιπλέον πλευρές της δικαστικής οδού, δηλαδή του πόσοι υπουργοί, δομές κτλ εκείνης της εποχής θα τεθούν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

-       Πάντως αν έχω καταλάβει καλά, η πρόταση που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαπλοκή και τη διαφθορά στα εξοπλιστικά θα είναι πρόταση για νόμο όχι για εξεταστική επιτροπή, ή θα υπάρξει κι άλλη πρόταση για εξεταστική επιτροπή;

Νομίζω ότι πρέπει να τα σκεφτούμε όλα. Εγώ θα έθετα δημόσια για συζήτηση και σκέψη –διότι δεν υπάρχει μια κατάληξη πάνω σε αυτά- ακόμα και την ιδέα της επαναφοράς κάποια στιγμή της γενικότερης εξεταστικής γιατί ήταν και η μεγάλη υπόσχεση που είχε δώσει ο Σαμαράς πριν τις εκλογές του 2012 για την οικονομία, και άρα καθώς μπαίνουμε σε εκλογικό χρόνο και πιθανά σε σύντομες πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις, πιστεύω ότι είναι σημαντικό «όπλο» για τη δικαιοσύνη (πέραν για την αντιπολίτευση, για εμάς δηλαδή αυτή τη στιγμή), πέραν της πραγματικής δυναότητας να ανοίξουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, είναι και το θέμα της γενικότερης εξεταστικής. Όλα λοιπόν είναι υπό σκέψη κατά τη γνώμη μου.

2/1/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ