Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Β.Λυριτζής – Δ.Οικονόμου)






Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Β.Λυριτζής-Δ.Οικονόμου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:



Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και οι δηλώσεις της κα Μέρκελ θύμισαν δύο παλιές λαϊκές παροιμίες: «Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» και «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»! Η κα Μέρκελ είπε, επί της ουσίας, ότι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο αλλά η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει τον Απρίλιο, δηλαδή λύση μετά τις Ευρωεκλογές, μέσα στο καλοκαίρι. Η πρόβλεψή μας είναι ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα έρθει και το νέο Μνημόνιο που έχει προαναγγείλει ο Σόιμπλε, παρότι ο κ. Σαμαράς το διαψεύδει. Θετικό βήμα σ’ αυτήν τη συνάντηση βλέπουν μόνο οι υποστηρικτές της κυβέρνησης και του Μνημονίου. Η ουσία όμως είναι ότι το φλέγον ζήτημα των νέων μέτρων, η Μέρκελ το παρέπεμψε στην Τρόικα, λέγοντας ότι η διαφορά είναι στο μισό, ένα ή 1,5 δισ. ευρώ και επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2014 έχει πρόβλημα γιατί είναι στον αέρα.

Ανοικτό το σενάριο των τριπλών εκλογών
Αυτή η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει νέα μέτρα και το πακέτο διαρκώς αυξάνεται. Έχει διαψεύσει την παλιά της δέσμευση «όχι νέα μέτρα», και τώρα απλώς, τα βαφτίζει «διαθρωτικές παρεμβάσεις». Κι επειδή δεν είναι εύκολο να περάσει μέσα από τη Βουλή το νόμο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ή το νόμο για την ακίνητη περιουσία ζητάει πίστωση χρόνου και τεχνητές ανάσες. Θεωρούμε ότι παρόλη την στήριξη που έχει από τους δανειστές μας, τη Μέρκελ και τα εγχώρια συμφέροντα, η σημερινή κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Επειδή τρέμουν ότι στις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα εισπράξουν ως άθροισμα πολύ χαμηλά ποσοστά, είναι ανοικτό το σενάριο των τριπλών εκλογών. Και κάτι ακόμη: η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις πονηρές ιδέες ότι οι ευρωεκλογές, παραβιάζοντας το νόμο, θα γίνουν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο νόμος Ραγκούση ορίζει ότι οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια ημέρα με την εκλογή των δημάρχων και τα δημοτικών συμβουλίων στον πρώτο γύρο. Εμείς θέλουμε να τηρηθεί η νομοθεσία.

Επτά φορές μεγαλύτερος ο Φ.Α.Π σε σχέση με το 2009
Έχουμε μια κυβέρνηση που μέχρι πριν λίγο έλεγε 0 ευρώ δημοσιονομικό κενό για το 2014. Κι έρχεται μέσα σε λίγες μέρες και το 0 έγινε 500 εκατ. ευρώ, μετά 800 εκατ. ευρώ και τώρα 1,3 δισ. ευρώ, που δεν υπάρχει στο νέο προϋπολογισμό. Ο φόρος δε, στην ακίνητη περιουσία έχει γίνει επτά φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 2009 και σκοπεύουν να πάρουν άλλα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5% του Α.Ε.Π φόρο ακίνητης περιουσίας, τη στιγμή μάλιστα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι μόλις 1%! Εν τω μεταξύ την ώρα που έχουν βρεθεί πλαστά τιμολόγια από μονές, εκκλησίες κλπ, διαβάζουμε στον σημερινό Τύπο ότι η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία που θα απαγορεύει στο ΣΔΟΕ να ελέγχει πιθανές οικονομικές συναλλαγές μονών, μητροπόλεων κ.ο.κ αν δεν δώσει εντολή ο υπουργός.