Hellenic Cypriot Press Agency

«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει ο Τραμπ για τον Ζελένσκι * «Μην κάνεις συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», όπως τον Πούτιν, λέει ο Ζελένσκι στον Τραμπ * «Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει ο Τραμπ για τον Ζελένσκι * Μακρόν: «Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία» και ένας ο «λαός που δέχεται επίθεση οι Ουκρανοί» * Ντόναλντ Τουσκ: «Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι» * Ουκρανία: Δεν θα υπογραφεί η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά μετά τη σημερινή εξέλιξη * Σφοδρή σύγκρουση Τραμπ-Ζελένσκι, σε ζωντανή μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο * Υπό την πίεση του Τραμπ, το Μεξικό εκδίδει στις ΗΠΑ 29 narcos, ανάμεσά τους καταζητούμενο για 40 χρόνια * «Εντατικές συνομιλίες» για τη 2η φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα Τέμπη-Επεισόδια στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια


 

Μαζική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Με κεντρικό σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», -

όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο, που πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα- πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος ζητώντας άμεση έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι καθώς και την απόδοση δικαιοσύνης. Λίγο μετά τις 12.00 συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποίησαν ομιλίες σε εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα φωνάζοντας «όχι στη συγκάλυψη» και ζητώντας να μην μείνει «κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία». Δώδεκα προσαγωγές και μία σύλληψη στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται για αυτή την συμπαράσταση. Είναι πολύ συγκινητικό, μας δίνει απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι είμαστε πάρα πολλοί και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά. Ας γίνει η αρχή από το έγκλημα των Τεμπών, να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό επιθυμεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και βλέπουμε να περνάει όλο το σχέδιο όπως το έχουν στο μυαλό τους ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο», δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων και πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό.

«Όλοι μαζί μπορούμε! Δε γονατίζουμε! Δεν παραιτούμαστε! Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη για όλους. Απαιτούμε: 1. 'Αμεση έρευνα για την έκρηξη του παράνομου χημικού φορτίου και τη φωτιά που έκαψε ζωντανούς τους αγαπημένους μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μέσα στα βαγόνια-δολοφόνους. 2. Εξηγήσεις Τασούλα πριν την ορκωμοσία του στο ανώτατο αξίωμα για το θάψιμο των δικογραφιών στα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής», ανέφερε ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών στο κάλεσμά του για τη σημερινή κινητοποίηση.

Επεισόδια στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια

Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως όταν, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ομάδες ατόμων έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο ύψος των Προπυλαίων και της πλατείας Κοραή.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος τραυματίστηκε στο κεφάλι ύστερα από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης στο ύψος της πλατείας Κοραή και των Προπυλαίων. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.