Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Στην Πράγα ο Γ. Γεραπετρίτης για συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του


 

Στην Πράγα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Jan Lipavský.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αμυντική βιομηχανία της Τσεχίας να είναι αυτή την περίοδο προσανατολισμένη στην στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στα θέματα άμυνας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα συζητηθεί ακόμη το ζήτημα της ενεργειακής διαφοροποίησης. Η Αθήνα μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Πράγας, μέσω του ελληνικού κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου με αποθέματα τόσο από τη Ρεβυθούσα, όσο και από τον FSRU, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων μηνών, έργων που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Αθήνα και Πράγα είναι χώρες που συμφωνούν στην ανάγκη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, υποστηρίζοντας την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Ουκρανίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Υπάρχει ακόμη κοινή αντίληψη ως προς την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Ελλάδα ακόμη συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητά της για τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα συζητηθούν ακόμη ευρωπαϊκά θέματα και το ζήτημα της μεταρρύθμισης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τσεχία, χώρα με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θεωρείται ως η πλέον μετριοπαθής χώρα της ομάδας Visegrad, της οποίας έχει αυτή την περίοδο την προεδρία.

Είναι μέλος της πρωτοβουλίας των τριών θαλασσών, στην οποία μόλις πρόσφατα προσχώρησε και η Ελλάδα, ενώ φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 τοπική ώρα, οι διευρυμένες συνομιλίες στις 11:30, ενώ στις 12:00 οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου