Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου

 


Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των ενεργειακών αναβαθμίσεων σε σχολεία στο πλαίσιο του έργου «PEDIA»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ενεργειακής αναβάθμισης των πρώτων 5 σχολείων στο πλαίσιο του έργου «PEDIA». Ένα έργο που συνδυάζει την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος μέσα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, επικεντρώνεται στη διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών διδασκαλίας ενώ, παράλληλα, καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση μέσω εκπαίδευσης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω, επίσης, τα σχολικά κτίρια να αναβαθμίζονται με ολιστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση των ίδιων των χρηστών των κτιρίων – τις μαθήτριες και τους μαθητές, τις και τους εκπαιδευτικούς.

Αναβαθμίσεις που, πρωτίστως, διασφαλίζουν τη θερμική προστασία των κτιρίων, προσφέροντας άνεση χειμώνα και καλοκαίρι, ποιοτικό φωτισμό και αέρα, ηχομόνωση και, γενικότερα, ποιοτικότερο περιβάλλον μάθησης και αναβαθμισμένη μαθησιακή διαδικασία.

Η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη σχετικών καινοτόμων λύσεων στα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στους ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους, σε συμμόρφωση και με την εθνική μας Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων, μειώνει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, μειώνει το κόστος λειτουργίας και επιτυγχάνει τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η υιοθέτηση τέτοιων αειφόρων πρακτικών, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπως είναι τα σχολεία, αναδεικνύει τα οφέλη της εφαρμογής τους στην κοινότητα, και οι πρακτικές αυτές μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να ακολουθήσουν. Αυτό είναι κάτι που ως δημόσια σχολεία και ως δημόσια κτίρια, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δηλαδή να εφαρμόζουμε καλές πρακτικές και να θέτουμε παραδείγματα προς την κοινωνία.

Αυτή η αλυσιδωτή επίδραση θα δημιουργήσει μια συνειδητοποιημένη κοινωνία φιλικότερη στο περιβάλλον και, παράλληλα, ενισχύει έμπρακτα τους στόχους για την πράσινη μετάβαση – επειδή η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Αφορούν μία σειρά βημάτων, όπως είναι η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η εφαρμογή πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον και μειώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις στη φύση, η ενθάρρυνση της αποφυγής, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, η ελαχιστοποίηση και η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, η αποφυγή εξάντλησης των φυσικών πόρων, η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, η προστασία της βιοποικιλότητας, και άλλα πολλά, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία που θα έχει ενσωματώσει τις αρχές τις βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης σε όλους τους τομείς της ζωής, για ένα καλύτερο μέλλον.

Το έργο «PEDIA» αποτελεί αναμφίβολα ένα καινοτόμο πρόγραμμα, ένα έργο για την αειφορία και το περιβάλλον στον σχολικό χώρο, για το οποίο καταλληλότερος να μιλήσει εκτενέστερα είναι ο συντονιστής του έργου και Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου κ. Σάββας Βλάχος, με τον οποίο διατηρώ στενή συνεργασία εφόσον είμαι και μέλος του Διαχειριστικού Γραφείου από την ημερομηνία ίδρυσής του το 2009 και από τις 10/01/2024 από τη θέση μου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Συγχαίρω το Ενεργειακό Γραφείο για τη σύλληψη και την υλοποίηση της ιδέας του έργου «PEDIA», για την αφοσίωση στην επίτευξη των σκοπών του, καθώς και για τις συνεργασίες που αναπτύσσει τόσο με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όσο και με τους άλλους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΑΝ, για τη συμβολή της στο έργο και για την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια, βεβαίως, και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ που στηρίζει θερμά και υιοθετεί τις προσεγγίσεις αυτές ώστε να έχουμε σήμερα τις πρώτες ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων σε Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και βέλτιστα αποτελέσματα στη συνέχεια του έργου για τις αναβαθμίσεις ακόμη 20 σχολείων, τα οποία μαζί με τα 5 που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, αναμένεται να δώσουν χρήσιμα στοιχεία και ανατροφοδότηση στο ΥΠΑΝ για τους μελλοντικούς του σχεδιασμούς.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, και εγώ προσωπικά, θα είμαι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και δράση που έχει ως στόχο μικρές ή μεγάλες αλλαγές για την προστασία του περιβάλλοντος που θα είναι προς όφελος όλων εμάς, της κοινωνίας και του πλανήτη μας.

Ευχαριστώ.