Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συμμερίζεται τις ανησυχίες για τα πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα


 

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συμμερίζεται τις ανησυχίες για τα πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

«Είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας, για το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, το ζήτημα του ελλείματος πλουραλισμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης που έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στον θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την κ. Γιούροβα.

Προσέθεσε ότι «αυτή την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται εδώ στην Ευρώπη, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία υπόθεση εσωτερική, αλλά αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε:

«Συνάντησα σήμερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα Eλευθεριών και Δικαιοσύνης, καθώς και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας. Και είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας, για το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, το ζήτημα του ελλείματος πλουραλισμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης που έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στον θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Μπορώ να πω ότι αυτή την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται εδώ στην Ευρώπη, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία υπόθεση εσωτερική, αλλά αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευτεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα. Και όπου δεν υπάρξει η δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάθε δυνατότητα ώστε η αλήθεια να λάμψει και η δημοκρατία να αποκαταστασθεί».