Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021

ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ: Τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε


ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ: Τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε

«Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο νησί μας, αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, απλά μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα.

Το ΚΥΤ- "φυλακή" στη Ζερβού, με τις υποδομές που διαθέτει, δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια. Το δίκαιο αίτημα των νησιωτών να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών παραμένει αδικαίωτο και ζητούμενο στους αγώνες που έρχονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

«'Αλλωστε», προσθέτει η ανακοίνωση, «είναι σε πλήρη ισχύ τόσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν τα κύματα των προσφύγων, όσο κι η αντιδραστική κι επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτοι κανονισμοί του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες. Όλα τα παραπάνω έχουν στηριχθεί διαχρονικά απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τα κύματα των προσφύγων, με βάση και τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι πιθανό να αυξηθούν, γι' αυτό κι η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι το μεγάλο μέγεθος της δομής θα αποδειχθεί αχρείαστο, είναι τουλάχιστον υποκριτική».

Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, «να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

   -Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στο νησί μας.

   -'Αμεσος, μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. 'Αμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής, με αξιοπρεπείς συνθήκες, όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

   -Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την ταυτοποίησή τους, να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

   -Η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ: Τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε

   -Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.

   -Ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

   -Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

   -Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων-μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κά)».