Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net , θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

ΚΚΕ: Μονάχα κινδύνους φέρνει για τους εργαζόμενους η συμφωνία για τον East Med

ΚΚΕ: Μονάχα κινδύνους φέρνει για τους εργαζόμενους η συμφωνία για τον East Med

Ενάντια στη συμφωνία για τον East Med τοποθετείται το ΚΚΕ, θεωρώντας πως ο ενεργειακός αυτός αγωγός, δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ελληνικό λαό, αλλά αντιθέτως τον εμπλέκει σε νέες "μεγάλες περιπέτειες".

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εκτιμά πως τα σχήματα συνεργασίας που δημιουργούνται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν 'αγώνα δρόμου' μεγάλων συμφερόντων». Η Ελλάδα εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, και στον ενεργειακό «πόλεμο» των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία, που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης. Άλλο τόσο, εμπλέκεται επίσης στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστινιακής Αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ, «η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν πρέπει να περάσει η παραπλανητική επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων»: «Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, απ' την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδακτικές για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μέρος της 'προίκας' που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή». 

Για τα παραπάνω, ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη του και το γεγονός πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης» επισημαίνει το ΚΚΕ.