Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ ΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ


Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Υπουργό Τουτισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη
26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Αξιότιμοι κ. Υπουργοί:

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μεθώνη διαπίστωσα ότι το πανέμορφο κάστρο της βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη… Τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός χώρος (τα τείχη) είναι ακαθάριστοι από τα χορτάρια. Η θέα μάλιστα των τειχών, γεμάτη από…θαμνώδη…κάπαρη…μόνο θλίψη σου προκαλεί, αλλά και φόβο για την ακεραιότητα των τειχών, λόγω μεγέθους και του αριθμού της θαμνώδους κάπαρης, που βρίσκεται πάνω σε αυτά και που σίγουρα μπορεί να τους προκαλέσει ζημιές (φθορές κ.λ.π.) Άραγε πόσα χρόνια έχει να καθαριστεί αυτή η κάπαρη; Το σκοτάδι επίσης που κυριαρχεί στη θέα των τειχών του κάστρου, αφού δεν φωτίζονται πλέον και ιδιαίτερα ο χώρος με το μοναδικό Μπούρτζι, κυριολεκτικά «σου ματώνει τη καρδιά….»
Είναι σωστό να έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά και ο φωτισμός του κάστρου να μη λειτουργεί, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σαιζόν; Είναι σωστό ο παραλιακός χώρος έμπροσθεν των τειχών του κάστρου να «βυθίζεται» τις νυχτερινές ώρες στο σκοτάδι και να έχει καταντήσει, το ομορφότερο ίσως κομμάτι της Μεθώνης, χώρος έρημος και φοβικός αλλά και πεδίο ακόμα και εγκληματικών δραστηριοτήτων (κλοπές καυσίμων από τις βάρκες , ζημιές σκαφών κ.λ.π. ) ;
Αγαπητοί Υπουργοί

Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να καθαριστεί άμεσα το κάστρο της Μεθώνης εσωτερικά και εξωτερικά ώστε να είναι δυνατή η επισκεψιμότητα του. Είναι αδιανόητο ο τουρίστας να έρχεται από την χώρα του και να μην μπορεί να επισκεφθεί τα μνημεία μας. Επίσης θεωρώ πως πρέπει άμεσα να φωτισθεί το σύνολο των εξωτερικών τειχών του κάστρου , όπως άλλωστε συνέβαινε επί σειρά ετών.
Με τιμή

Δημήτρης Σαμπαζιώτης
Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.
Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών