Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ 79η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (7/9/14)


Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα σε όλους σας. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για ευνόητους λόγους. Πρώτον γιατί κατάγομαι από εδώ είναι η πόλη μου, δεύτερον γιατί είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Διοίκηση της έκθεσης και να ακούσω τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών και του σχεδιασμούς για το μέλλον και χαίρομαι γιατί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκει ξανά το βηματισμό της, ως ένα φορέας που μπορεί να εκφράσει το δυναμισμό της Θεσσαλονίκης, όλης της βόρειας Ελλάδας, όλης της χώρας γιατί είναι εθνικός φορέας.
Τώρα το κύριο θέμα μας που είναι η πορεία μας προς το μέλλον, η πορεία μας προς την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Θα είμαι πολύ συνοπτικός στην εισαγωγή μου για να αφιερώσουμε χρόνο στη συζήτησή μας.
Αρχίζει μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Οι επόμενοι μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια, εάν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, εάν όλα αυτά που κάναμε θα πιάσουν πράγματι τόπο και θα δούμε απτά αποτελέσματα, ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι πίσω στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν. Και είναι πραγματικά κρίμα μετά από πέντε χρόνια τέτοιας εθνικής προσπάθειας, αυτό να μην το αξιοποιήσουμε και να μην το προστατεύσουμε.
Το πραγματικό ερώτημα είναι: εάν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μέσα από την σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών, ή αν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας ή «λεβεντιάς» με κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλο τον ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας.
Η δική μου πρόταση, επειδή έχω ζήσει όλη αυτή την προσπάθεια τα πέντε χρόνια και επειδή εκπροσωπώ ένα χώρο πολιτικό που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος -έχει ο ίδιος απομειωθεί ακρωτηριαστεί χάριν του εθνικού συμφέροντος-, είναι ότι πρέπει να κινηθούμε με ασφάλεια, με στρατηγική σταθερότητα σε πέντε άξονες ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτοί πέντε άξονες είναι:
1. Η απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς Μνημόνια και τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με τις δικές μας επιλογές εθνικές επιλογές οι οποίες βέβαια είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Αυτά όλα συνδέονται με την αλλαγή του τρόπου επαφής με την τρόικα και ήδη ξεκινήσαμε με το Παρίσι. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά όπως θα πούμε στη συζήτηση για να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι έχουμε βιώσιμο χρέος και να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι εδώ στην Ελλάδα ότι το έχουμε κουρέψει και το έχουμε αναδιαρθρώσει με μοναδικό τρόπο.
Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δυστυχώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως έργο του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν θέλει να το πει και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και δεν αξιοποιούμε τα επιχειρήματα τα οποία μας δίνει η ίδια η Ευρωζώνη, το ίδιο το EFSF γύρω από το θέμα αυτό. Δεν καταλάβαμε τη διαφορά της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη και τι είναι αυτό που καταφέραμε στις αρχές του 2012 και βέβαια όλα αυτά συνδέονται με τα φορολογικά μέτρα, με το δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στοχεύοντας σε ένα κανονικό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί την ανάπτυξη.
2. Ο δεύτερος Άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου, από την αναγκαία συναίνεση, από την εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και ψευτοδιλήμματα. Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος και να διαπραγματευτούμε μαζί, όλοι οι Έλληνες τα μεγάλα θέματα, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.
3. Ο τρίτος Άξονας είναι η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης. Το βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα είπαμε εδώ το Μάιο στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που είχαμε οργανώσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά που είπαμε, ήταν πιο προσεκτικά και πιο μετριοπαθή, από αυτά που λένε οι Διευθύνσεις Μελετών των ελληνικών Τραπεζών. Η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ανάλυση για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν 720.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια, εμείς είχαμε μιλήσει για 640.000 θέσεις εργασίας και χαίρομαι γιατί έρχεται η επιστημονική τεκμηρίωση να ξεπεράσει αυτό που λέμε εμείς πολιτικά, για να μη νομίσει κανείς ότι κάνουμε μια μικροκομματική ή δημαγωγική προσέγγιση.
Αλλά για να πετύχουμε αυτή την εθνική αναπτυξιακή συμφωνία, πρέπει να μπουν όλοι μέσα, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που πρέπει να είναι παράγοντας της ανάπτυξης, οι αγρότες, τα Επιμελητήρια, οι Τράπεζες. Μόνο έτσι θα δώσουμε λύση σε όλα τα μεγάλα θέματα: κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, επενδυτικές ευκαιρίες, νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ελληνική γεωργία, εξαγωγικός προσανατολισμός, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές.
Και εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο πάντα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
4. Ο τέταρτος Άξονας είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων, η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, η προστασία των αναπήρων, των ανέργων, η προστασία των συνταξιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας.
5. Και ο πέμπτος Άξονας είναι η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς ψέματα χωρίς ψευδαισθήσεις. Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή και ανασφαλή, δείτε τι γίνεται γύρω μας σε νότο και ανατολή. Η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει θώρακες προστασίας ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία αντανακλούν στα εθνικά μας συμφέροντα, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στα δυτικά Βαλκάνια σε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Κερδίζουμε ή χάνουμε πόντους σε αυτά τα θέματα που είναι θέματα εθνικής υπόστασης και κερδίζουμε πόντους στα θέματα αυτά σε μια διαπραγμάτευση σε ένα συσχετισμό δυνάμεων που είναι πάντα ανοιχτός.
Αυτά πρέπει να τα προωθήσουμε ταυτόχρονα παράλληλα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επάνοδος της Ελλάδας σε μια ουσιαστική αυτοδυναμία. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου μέσα στην Ευρώπη, να μην είναι η παρίας, ο φτωχός συγγενής, να μην είναι αυτός που μόνο ζητάει.
Σε μια Ευρώπη η οποία ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών, είναι μια Ευρώπη συντηρητική, μια Ευρώπη η οποία σκέφτεται με νεοφιλελεύθερα στερεότυπα και από την άλλη μεριά μια Ευρώπη ευρωσκεπτικιστική, που αναδεικνύει την ακροδεξιά, άρα στην πραγματικότητα είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και με φαινόμενα βίαια και πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ προσεκτικά για να διαμορφώσουμε αυτή την στρατηγική σταθερότητα, που για μας θέλουμε να είναι μια προοδευτική σταθερότητα.
Γιατί μιλάμε ως Έλληνες, μιλάμε ως Ευρωπαίοι αλλά μιλάμε και ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θέλουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο κάθε μας πράξη κάθε μας ενέργεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Β. Κεχαγιά (Τα Νέα): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα μόλις να λέτε ότι "ο χώρος έχει απομειωθεί ως προς τη δύναμή του, έχει συρρικνωθεί, έχει ακρωτηριαστεί" όπως είπατε χαρακτηριστικά "προς χάριν του εθνικού συμφέροντος" και θέλω να σας ρωτήσω: Ποιου ΠΑΣΟΚ είστε Πρόεδρος, ενός ΠΑΣΟΚ που θέλει να συγκροτήσει την Κεντροαριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά δυσκολεύεται, ενός νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ που συνεργάζεται με τη Δεξιά, ενός ΠΑΣΟΚ που λοιδορεί τον Πρόεδρό του στο Ζάππειο, ή ενός ΠΑΣΟΚ που κοροϊδεύει πίσω από το παραβάν;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε θέματα εσωκομματικά καθόλου, νομίζω ότι αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με την ομιλία μου, παραπέμπω στα όσα είπα στην ομιλία μου. Εδώ θα μιλήσουμε για τα ουσιώδη προβλήματα της χώρας και το ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται στο εσωτερικό του, απευθύνεται στην κοινωνία, στον κάθε πολίτη.
Είμαι Πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά στη χώρα, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών μας, έχουμε αναλάβει και την ευθύνη των λαθών που έκαναν άνθρωποι του χώρου έχοντας τραυματίσει και στιγματίσει το χώρο.
Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να κρύψει το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, τη μεγάλη ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη ιστορική εισφορά των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να μηδενίσει τη δεκαετία του ΄80, τη δεκαετία του ΄90, τη δεκαετία του 2000.
Τώρα δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές που κάναμε, επιλογές δύσκολες, εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα και νοιώθουμε πάρα πολύ άσχημα, πολύ μεγάλη πίκρα, πολύ μεγάλη λύπη, αλλά ξέρετε, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας.
Θα μπορούσαμε το 2009-2010 να πούμε «φταίγανε οι προηγούμενοι, κατέστρεψαν τη χώρα, παραλάβαμε καμένη γη, δείτε η χώρα πτωχεύει, βγαίνει από το ευρώ, γυρίζει στη δραχμή, οι Έλληνες χάνουν τα πάντα, γυρίζουμε στη δεκαετία του ΄70, εμείς δε φταίμε σε τίποτα, κρεμάστε τους στην πλατεία Συντάγματος».
Δεν κάναμε την επιλογή αυτή, δεν οδηγήσαμε τη χώρα στο διχασμό, στον εμφύλιο πόλεμο, σηκώσαμε το βάρος μόνοι, για ένα μεγάλο διάστημα. Κακώς το σηκώσαμε μόνοι, έπρεπε από την αρχή να έχουμε καλέσει όλους να αναλάβουν την ευθύνη.
Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να με ρωτάτε «υπάρχει ή δεν υπάρχει» και η Νέα Δημοκρατία να είναι κόμμα εξουσίας και να μετέχει στον τεχνητό διπολισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πως δικαιολογείται αυτό ιστορικά; Πώς είναι δυνατόν το ένα μεγάλο κόμμα της μεταπολίτευσης που δεν είχε την ευθύνη της περιόδου 2004-2009 όπου έγινε η έκρηξη των προβλημάτων, να είναι ταπεινωμένο στη γωνία και το άλλο είναι κόμμα εξουσίας, πως;
Το ΠΑΣΟΚ είναι σε αυτή την κατάσταση και το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία εμφανιζόμενο ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974, ως μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου να μαζεύει τους τυχοδιώκτες ή τους δημαγωγούς, νομίζοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αλλά δυστυχώς την αλήθεια θέλουν να την ακούν όλοι, αλλά θέλουν να ψηφίζουν το ψέμα.
Λοιπόν, εδώ πρέπει να κάνουμε μια εθνική συμφωνία. Πρέπει να λέμε αλήθειες αλλά και να ακούμε αλήθειες. Εμείς λέμε την αλήθεια, θέλουμε από τον πολίτη να ακούσει την αλήθεια και να σκεφθεί. Ξέρουμε τι σημαίνει να σου κόβουν τη σύνταξη, το μισθό, να είσαι την ανεργία, να χάνεις τη μικρή σου επιχείρηση, να έχεις προβλήματα με τις τράπεζες, με την Εφορία, με το ασφαλιστικό ταμείο.
Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις χάσει το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια, αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θα σήμαινε να έχεις χάσει το 75% του ΑΕΠ, κάτι πολύ εύκολο και να μην μπορείς να βγεις από την περιδίνηση όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική. Σταματώ εδώ.
Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πριν από λίγο περιγράψατε το εθνικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, για τα σχέδιά του από δω και πέρα. Όμως αυτά που έγιναν τη Δευτέρα στο Ζάππειο έστειλαν ένα σαφές μήνυμα και νομίζω ότι ήταν πολύ ξεκάθαρο, όσο κι εσείς αν δε θέλετε να δώσετε τροφή στα εσωκομματικά. Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει προβλήματα συνοχής από δω και πέρα; Γιατί σας το λέω: Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες ψηφοφορίες, έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λίγο αργότερα. Όλο αυτό το κλίμα πιστεύετε ότι ένα κομμάτι μέσα στο ΠΑΣΟΚ λειτουργεί υπονομευτικά για την προσπάθεια που γίνεται;
Κι αν μου επιτρέπετε και μία προσωπική ερώτηση: Περιμένατε από τους διοργανωτές να σας προστατεύσουν στην εκδήλωση της Δευτέρας;
Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, έχω μιλήσει την Τετάρτη για τα θέματα αυτά, δε θα επαναλάβουμε τίποτα. Θα σεβαστούμε την αγωνία του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικονομίας, θα μιλήσουμε στον κόσμο.
Δεν παρουσίασα την εθνική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασα την εθνική στρατηγική, τη στρατηγική του έθνους. Και επιτρέψτε μου να πω τώρα έτσι, με όλο το σεβασμό, ότι η Κυβέρνηση τίνος τη στρατηγική ακολουθεί; Τη στρατηγική που είχαμε διαμορφώσει εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έτσι;
Και στη συνέχεια οι Κυβερνήσεις συνεργασίας, από το Νοέμβριο του 2011 και μετά, γιατί έχουμε διάφορες Κυβερνήσεις συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) -τα έχουμε πει αυτά- ακολουθούν αυτή τη γραμμή, την οποία κάποιοι που τώρα τη στηρίζουν κάποτε τη λοιδορούσαν, την έβριζαν. Άρα λοιπόν πάμε να εφαρμόσουμε μια εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει άλλη, δεν υπήρχε ποτέ σχέδιο βήτα, δεν υπάρχει σχέδιο βήτα, βλέπετε τι ψελλίζουν ως δήθεν σχέδιο.
Και να απαντήσω στο ερώτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει Βουλευτής που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι; Το θέμα αυτό θα κριθεί μέσα από τη συνταγματική διαδικασία και καλούμε τα κόμματα και τους Βουλευτές με θεσμική συνείδηση να ενεργήσουν υπεύθυνα.
Φ. Δεριαδές (Μακεδονία): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω για τη συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έχει πλέον λάβει στρατηγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν και φωνές που σας κατηγορούν ότι έχετε -μπορώ να το πω έτσι- στρέψει το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Πετσάλνικος πρόσφατα είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας". Εγώ θέλω να ρωτήσω: Πως απαντάτε σε αυτές τις κριτικές και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή πότε και πως θα τελειώσει, υπάρχει ορίζοντας; Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Τι θα απαντούσε ο κ. Σαμαράς χθες, αν τον ρωτούσαν "γιατί έχετε σύρει κ. Σαμαρά τη Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ"; Λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία στις εκλογές του 2009, η Ελλάδα συνειδητοποίησε μια κρίση η οποία ήταν μοναδική και η οποία οδηγούσε το έθνος στην καταστροφή και τους Έλληνες σε βασανιστικές καταστάσεις.
Για λόγους που έχουμε εξηγήσει, δεν είναι της παρούσας τώρα, φτάσαμε το Νοέμβριο του 2011, μετά από μια πρώτη προσπάθεια που έγινε τον Ιούνιο του 2011, σε μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του κ. Καρατζαφέρη. Δεν έγινε επί των ημερών μου η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας.
Μετείχαμε στις εκλογές του 2012 του Μαΐου, προτείνοντας συνεργασία όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και αν δεν αρκούσαν αριθμητικά όλων των υπεύθυνων φιλοπροοδευτικών δυνάμεων της χώρας και ζητήσαμε να γίνει η Κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου με έναν συσχετισμό δυνάμεων πολύ πιο αντιπροσωπευτικό, με το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%, τη Νέα Δημοκρατία στο 18% -αυτή ήταν η διαφορά 5 μονάδων, η γεφύρωση ήταν 2,5 μονάδες- με το ΣΥΡΙΖΑ στις 16,5 μονάδες.
Αλλά αυτό το σχήμα δεν έγινε, που θα μπορούσε να έχει πιο έντονο προοδευτικό χαρακτήρα, όλοι θέλανε επανάληψη των εκλογών εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ άντεξε.
Και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε πάλι Κυβέρνηση όλων των δυνάμεων, των προοδευτικών, των υπεύθυνων, ή εν πάση περιπτώσει των εθνικά συγκροτημένων ευρωπαϊκών δυνάμεων με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΔΗΜΑΡ και με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε συνεργασία λοιπόν με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, προγραμματική συνεργασία.
Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας τότε ούτε για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ούτε για τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, γιατί ο αγαπημένος της εποχής ήταν η ΔΗΜΑΡ, ο νικητής των εκλογών θεωρήθηκε ότι είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο αποσυνάγωγος, το θύμα, ο αμνός ο αίρων τα αμαρτίας του κόσμου ήταν το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ακούγανε. Ήρθαν στα λόγια μας. Και ένα χρόνο μετά αγωνιούσε η ελληνική κοινωνία εάν θα υπάρχει κυβέρνηση, ή δεν θα υπάρχει λόγω της κρίσης της ΕΡΤ. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και όλοι περιμένανε να δούνε τι θα πει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ κράτησε την κυβέρνηση όρθια, τη χώρα όρθια, εγγυήθηκε την πολιτική σταθερότητα, την εθνική σταθερότητα.
Εδώ είμαστε. Και τώρα για σκεφτείτε όταν γίνουν οι εκλογές, εγώ θέλω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση. Στο τέλος της τετραετίας. Αλλά μπορεί να μην πετύχουμε στο στόχο μας. Μπορεί η χώρα να οδηγηθεί και νωρίτερα σε εκλογές. Δεν πρέπει να ζήσουμε μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία. Αυτό λειτουργεί εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας, εις βάρος της οικονομίας, εις βάρος των επενδύσεων, εις βάρος των ανέργων.
Κανείς δεν θέλει εκλογές στην πραγματικότητα. Ακόμη και εάν ψηφίζει κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά κάποια στιγμή θα πάμε σε εκλογές. Πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος; Από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ποιου κόμματος; Από μια συνεργασία; Ποια συνεργασία;
Ποιος μπορεί να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει το πολιτικό ζήτημα της χώρας; Μόνο ο τρίτος πόλος, το τρίτο ρεύμα, μόνο η κεντροαριστερά, μόνο η προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Δεν το λέμε αυτό εγωιστικά, αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
Όσες φορές αυτές οι δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου, της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μετείχαν στην κεντρική ευθύνη της διακυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε μεγάλες περιπέτειες. Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα. Εμείς παρουσιάζουμε τον τρίτο πόλο, την τρίτη λύση, το μεγάλο κεντρικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να ενώσει τον τόπο και δεν θέλουμε να είμαστε και δεν θα είμαστε συμπληρωματική δύναμη. Στρατηγικά είμαστε η κεντρική δύναμη και θέλουμε και αριθμητικά να επανέλθουμε. Νομίζετε είναι δύσκολο;
Είναι εξίσου εύκολο και εξίσου δύσκολο. Εμείς οι ίδιοι φταίμε. Ναι. Ο χώρος μας, οι άνθρωποί μας πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρώτοι και να έρθουν στο επίπεδο ευθύνης που απαιτείται. Αλλά αυτό δεν αφορά εμάς, αφορά τον τόπο τελικά. Και δεν το λέω, επαναλαμβάνω, εγωιστικά. Έτσι είναι τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη.
Φ. Γιωτάκη («Έθνος»): Κύριε Πρόεδρε, χθες ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς εδώ από τη ΔΕΘ, από το βήμα της έκθεσης, αναφέρθηκε σε κάποιες φοροελαφρύνσεις, όπως για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές. Για παράδειγμα, για την έκτακτη εισφορά, εάν υπάρχει μείωση αυτής κατά 50%, για τις δόσεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ποιος είναι ο στόχος ο δικός σας; Της κυβέρνησης και ο δικός σας;
Και θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στο Παρίσι έβαλε μια σειρά θεμάτων, όπως για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη μείωση της κατώτατης σύνταξης και γενικώς την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Ποια είναι η θέση σας; Θα γίνει κάτι τέτοιο;
Ευ. Βενιζέλος: Όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες είχαν συζητηθεί μαζί μου και συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ στη λεπτομέρειά τους. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Η δύσκολη διαπραγμάτευση δεν είναι η εσωτερική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Η δύσκολη διαπραγμάτευση είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές.
Ποιος δεν θέλει φοροελαφρύνσεις; Ποιος δεν θέλει παροχές; Ποιος δεν θέλει ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων; Πάντως εμείς σίγουρα θέλουμε, γιατί είμαστε η προοδευτική πλευρά της κυβέρνησης. Έτσι δεν είναι; Αυτή που εκφράζει μια παράδοση μακρά δημοκρατική.
Αυτά που ανακοινώθηκαν, είναι αυτά τα οποία είναι αμέσως εφικτά. Δηλαδή, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι άμεσα εφικτή, αποφασισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα πει η τρόικα, γιατί είδαμε ότι δεν απέδωσε το μέτρο. Στράφηκαν οι πολίτες, τα νοικοκυριά σε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι λύσεις προβληματικές. Μπορεί να έχουμε ενεργειακά προβλήματα παγκόσμια. Άρα πρέπει να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο πετρέλαιο και να του δώσουμε την ευκαιρία και με το επίδομα θέρμανσης να κάνει τους λογαριασμούς του όσο γίνεται πιο φιλικά.
Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και με άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα και οριστικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με το άνοιγμα της Βουλής, με την έναρξη της Γ’ Συνόδου της Βουλής.
Για παράδειγμα, προφανώς και θα υπάρχει αισθητή, όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωση της έκτακτης εισφοράς που είναι μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι, πρόπερσι κλπ. προφανώς και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα.
Αλλά φαντάζομαι ότι έχετε καταλάβει όλοι τώρα τι ήταν ο ΕΤΗΔΕ και ελπίζω κάποιοι να το θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΗΔΕ. Γιατί πολλά ακούσαμε όταν σώσαμε την παρτίδα. Γιατί με μια επιβάρυνση πολύ μικρή, για τον κόσμο μεγάλη, για τη χώρα επιβάρυνση πολύ μικρή, 1,8 δις, πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα. Πήραμε ένα πρόσθετο δάνειο το οποίο ήταν τεράστιο, κολοσσιαίο. Πήραμε άλλα 130 δισεκατομμύρια. Πήραμε το κούρεμα του χρέους. Πήραμε την αναδιάρθρωση του χρέους και όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες. Δηλαδή η ρήξη με την τρόικα έγινε στο γραφείο μου ξημερώματα 1ης Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου είχε συμφωνηθεί όλο το πακέτο. Μετά άρχισε η εξειδίκευση. Για να καταλάβετε πόσο γρήγοροι ήταν οι ρυθμοί.
Κάποιοι κάνουν μαθήματα διαπραγμάτευσης, ακούω σχόλια διάφορα ιστορικά. Άντε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Γιατί το κάναμε αυτό; Το κάναμε γιατί δεν θέλαμε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας που τροφοδοτούν την ύφεση. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα. Αλλά έχουμε απέναντί μας συγκεκριμένες αντιλήψεις διεθνείς.
Μας δίνουν λεφτά, μας στηρίζουν, το πακέτο στήριξης είναι κολοσσιαίο, μοναδικό ιστορικά αλλά με τίμημα, το οποίο τίμημα είναι και ιδεολογικό και αξιακό και κοινωνικό και πολιτικό. Το πολιτικό τίμημα το έχουμε πληρώσει με αίμα. Το πληρώνει ο λαός μας.
Αλλά αυτές οι αντιλήψεις κυριαρχούν και αυτές τις αντιλήψεις τις ψηφίζουν στις εκλογές άλλοι λαοί, άλλες κοινωνίες, οι οποίες στηρίζουν αυτές τις κυβερνήσεις, αυτά τα κοινοβούλια. Δυστυχώς αυτό είναι το παγκόσμιο, ή έστω το ευρωπαϊκό δημοκρατικό παιχνίδι. Άρα θα υπάρξουν και άλλες φοροελαφρύνσεις. Σαφέστατα.
Και σας δίνω δυο χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως. Δηλαδή αισθητή μεγάλη μείωση της έκτακτης εισφοράς και καλή μείωση σε σχέση με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Αλλά συζητάμε βέβαια ένα άλλο φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε το δημοσιονομικό κεκτημένο και το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα γίνει αυτό.
Και βεβαίως θέλουμε πολλές δόσεις. Ει δυνατόν 100 δόσεις για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Και όλο το πακέτο που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το έχει επεξεργαστεί η Κ.Ο. όλο προχωράει και όλο είναι κυβερνητικό πια, είναι υιοθετημένο από την κυβέρνηση.
Θέμα ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει στην πράξη και γιατί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα υπήρξε σε μια χαλυβουργική επιχείρηση, δίνει λύση. Άρα λοιπόν δεν πρόκειται να ανοίξουν αυτά τα θέματα.
Ως προς το ασφαλιστικό. Ως προς το ασφαλιστικό, το επείγον ζήτημα για τα ταμεία, είναι να μπορούν να μαζέψουν λεφτά. Και για να μαζέψουν λεφτά πρέπει να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να πληρώσουν. Θέλουν. Άρα πρέπει να τους δώσουμε τις πολλές δόσεις και την ευελιξία. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
Σ. Μουρελάτου (Antenna): Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε ότι πρέπει πάση θυσία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν κριτήρια από πλευράς του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του υποψηφίου. Πρέπει να είναι από την κεντροαριστερά; Ονόματα τα οποία ακούγονται στο παρασκήνιο, το προσκήνιο, όπως του κ. Κουβέλη, της κυρίας Δαμανάκη, είναι υποψηφιότητες τις οποίες θα μπορούσε να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι είναι στην Ελλάδα; Στο ελληνικό κοινοβουλευτικό σύστημα; Είναι το σύμβολο της ενότητας του έθνους, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος με πολύ συγκεκριμένες περιορισμένες αρμοδιότητες και πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και ικανότητα τη χώρα, τον ελληνισμό, που μιλάει κατευναστικά, συμφιλιωτικά, προτρεπτικά, πατριωτικά και που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου.
Ευτυχώς η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους άνδρες και γυναίκες με την ικανότητα αυτή και δεν ενδιαφέρει εάν είναι κεντροαριστερός, κεντροδεξιός. Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία η κομματική ή η παραταξιακή ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά θα προτιμούσα μια προσωπικότητα η οποία έχει και μια προοδευτική παράδοση και διαδρομή. Αλλά και τι έγινε; Και αυτοί που είχαν συντηρητική διαδρομή, δεν ήταν εξαιρετικοί Πρόεδροι;
Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;
Δ. Κρουστάλλη (Το Βήμα): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι μόνο ο τρίτος πόλος, δηλαδή η δημοκρατική παράταξη, μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο και να αποτρέψει τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας. Ήθελα να ρωτήσω, επειδή ακόμη η δημοκρατική παράταξη δεν έχει μορφοποιηθεί και έχετε εξαγγείλει ένα συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, πώς θα ενοποιηθούν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς; Και εσείς θα μπορούσατε να αποδεχτείτε ένα πιο ριζοσπαστικό σχέδιο, διάλογο με το Ποτάμι, θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι; Θεωρείτε ότι είναι ανοιχτό ακόμη και το θέμα της ηγεσίας της δημοκρατικής παράταξης;
Ευ. Βενιζέλος: Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο. Το Ποτάμι θα αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά του. Προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επίπεδο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Μια αντίστοιχη δήλωση δεν την έχει κάνει εσωτερικά.
Υπάρχει κάποια αναντιστοιχία. Αλλά εμείς απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Και πάμε σε ένα συνέδριο που δεν είναι συνέδριο οργανωτικό, συνέδριο συσχετισμών, πάμε σε ένα συνέδριο κινητοποίησης της κοινωνίας, της κοινωνικής βάσης. Σε ένα προγραμματικό συνέδριο, σε ένα πολιτικό συνέδριο.
Εν πάση περιπτώσει σημασία έχει να μπορείς να πεις πράγματα, να προτείνεις συγκεκριμένα πράγματα. Να διατυπώνεις λόγο όχι επί της διαδικασίας και επί των αρχών με γενικότητες και κοινοτυπίες. Επιτέλους να ειπωθούν πράγματα πιο συγκεκριμένα και πιο υπεύθυνα απ’ όλους. Όχι μόνο από εμάς που σηκώνουμε το βάρος της καθημερινής διακυβέρνησης και της επίλυσης σωρείας προβλημάτων, μέσα σε μια συνεχή διαπραγμάτευση.
Γιατί εμείς εδώ είμαστε συνεχώς στον αγώνα της καθημερινότητας με την ψυχή στο στόμα και κάποιοι άλλοι έχοντας την άνεση να είναι απ΄ έξω και να παρακολουθούν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να γράψουν πέντε πράγματα και να διατυπώσουν πέντε ιδέες.
Και η ηγεσία, κυρία Κρουστάλλη, δεν είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες δεν γίνονται μέσα από μηχανισμούς και από διαδικασίες. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Δεν με βλέπετε στα μάτια όταν το λέω αυτό. Ήταν πολύ ποιητικό. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Και εάν τους μουντζουρώνει το καμίνι καμιά φορά, δεν πειράζει, καθαρίζονται. Το θέμα είναι να μπορείς να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες.
Γ. Τσούνος (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, μόλις πριν από λίγο μιλήσατε γι’ αυτούς που δεν διατυπώνουν απόψεις. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ο κ. Τσίπρας από το κόμμα που βρέθηκε, παρουσία του κ. Μπαρόζο και του κ. Άσμουσεν, δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει στρατηγική η χώρα από τη μια πλευρά και από την άλλη όμως να μην επιστρέψουμε πάλι πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, κάτι το οποίο φαντάζομαι λένε όλοι. Εκτιμάτε ότι αυτό συνιστά πάλι μια διαφορετική στάση στο εσωτερικό και το εξωτερικό από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Και τι μπορεί να εξυπηρετεί κάτι τέτοιο;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτές τις εμφανίσεις. Αυτό που εγώ ξέρω από τις τελευταίες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι θέλει την διάλυση του ΝΑΤΟ, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Αυτό έχω συγκρατήσει ως τελευταία θέση, τις μέρες που ήμασταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με 58 χώρες γιατί είναι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 30 οι οποίες μετέχουν σε παράπλευρα σχήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ την ώρα που η Κύπρος θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία δεν την αφήνει.
Και θέλω να σκεφτείτε το εξής μόνο. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκφράζοντας την ομόθυμη επιθυμία και αγανάκτηση του ελληνικού λαού λόγω της Κύπρου, αποφάσισε την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι τότε και εγώ ως πρωτοετής φοιτητής.
Σαράντα χρόνια αργότερα δεν έχουμε καταφέρει να επανέλθουμε στο σημείο που ήμασταν το 1974 στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ. Αν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα καίρια. Στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη διεθνή αξιοπιστία. Και όμως το λένε αυτό σοβαρά, την ώρα που όλες οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ. Σουηδία, Φιλανδία. Λόγω παράδοσης ουδέτερες.
Επίσης έχω καταλάβει ότι θέλει να πάρει μονομερή μέτρα σε σχέση με το χρέος. Μονομερή μέτρα σε σχέση με το χρέος. Δηλαδή, από εκεί που έχουμε συμφωνημένες λύσεις, από εκεί που κάναμε ένα κούρεμα του χρέους σε καθαρή παρούσα αξία 180 δισ. ευρώ, δηλαδή 80% του ΑΕΠ του χρέους διαγράψαμε, πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, από εκεί που κάναμε μια αναδιάρθρωση που μειώνει στο 1/4 την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους, από εκεί που αποκτήσαμε τα μικρότερα επιτόκια, το μέσο επιτόκιό μας είναι 2,1% τώρα. Το μέσο ιστορικό επιτόκιο. Το ευρωπαϊκό δάνειο είναι 0,8%. Είναι ακριβότερο το δάνειο του ΔΝΤ και ανεβάζει κάπως το μέσο όρο. Θέλει να μπούμε σε μια σύγκρουση. Δηλαδή να βγούμε από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βγούμε από τη συμφωνία με τις δομές τις διεθνείς και να γίνουμε ο ζήτουλας, ο αποσυνάγωγος και να στραφούνε εναντίον μας.
Ευτυχώς το 87% του ελληνικού χρέους ανήκει στα χέρια θεσμών και όχι της αγοράς. Και αντί να έρθει να στρατευθεί μαζί μας, να κάνουμε μια εθνική διαπραγμάτευση και να ολοκληρώσουμε τώρα την επιβεβαίωση του ζητήματος της βιωσιμότητας με παραμετρικές αλλαγές, αντί να καταλάβει τι λέει η αγορά, υπάρχουν fun διεθνή τα οποία βγάζουν λεφτά από το ελληνικό χρέος, επειδή έχουν καταλάβει ότι είναι βιώσιμο και συμφέρει. Και λένε δεν καταλαβαίνετε ότι το χρέος σας πραγματικά είναι σε καθαρή παρούσα αξία, αν το προεξοφλούσαμε όλο τώρα, μόνο το 60% του ΑΕΠ; Μόνο 60%; Και κάνουν καταχωρήσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και λένε αυτές οι κερδοσκοπικές διεθνείς επιχειρήσεις, ότι προσέξτε, η Ελλάδα δεν έχει χρέος όσο φαίνεται. Γιατί πρέπει να δούμε ποια είναι η διάρθρωση. Η διάρκεια, το επιτόκιο. Δεν αρκεί να βλέπεις το κεφάλαιο μόνο σε σχέση με το ΑΕΠ. Άμα δεν δεις το επιτόκιο τι βλέπεις;
Ότι εάν τα υπολογίσεις όλα αυτά είναι 60% του ΑΕΠ το χρέος. Δεν είναι 180. Αντί να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να στρατευθούμε, λέμε διάφορα λογάκια. Αυτά έχω ακούσει εγώ, αυτά τα δυο κορυφαία έχω ακούσει.
Και μια δήλωση που έκανε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής προσφάτως, ότι εάν βγαίναμε από το ευρώ θα ήταν καταστροφή για τα χαμηλά λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Ε, ευχαριστώ, χαίρω πολύ, αλλά να ζητήσουν και κανένα συγνώμη.
Δ. Μποτώνης (ΝΕΡΙΤ): Κύριε Πρόεδρε, επειδή όλο το αμέσως επόμενο διάστημα η κουβέντα η πολιτική θα περιστρέφεται και για το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Δεν ψηφίζω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προταθεί από τα δυο κυβερνητικά κόμματα, πρέπει να πάμε σε εκλογές, πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, που είναι κυβέρνηση καταστροφής. Και οι πολίτες αποφασίζουν, γιατί στη δημοκρατία όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, αποφασίζουν οι πολίτες.
Εκτιμάτε ότι το 180 είναι εφικτό νούμερο για τους βουλευτές και τι απαντάτε σε όλους εκείνους που λένε ότι εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα, όχι εσείς, η κυβέρνηση γενικότερα, για να κερδίσετε λίγους μήνες ακόμη εξουσία; Και εάν έχετε στο μυαλό σας για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ευ. Βενιζέλος: Το Σύνταγμα έχει μια σοφία. Επιβάλλει συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί το κόστος σε περίπτωση αποτυχίας είναι η άμεση διάλυση της Βουλής.
Αυτό έχουμε ζητήσει να αλλάξει, όπως ξέρετε. Έχω κι εγώ πολλές φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης αποσύνδεσης της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής.
Όμως αυτό ισχύει τώρα. Το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής, γιατί έχουμε στη Βουλή πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές για λόγους που γνωρίζετε και που συνδέονται με την κρίση, καλείται να αποφασίσει και να κρίνει.
Η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι μυστική. Η ψηφοφορία μετά το 1985 έγινε ονομαστική φανερή. Το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής θα το ακούσει ο λαός. Δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Δεν υπάρχει αδιαφάνεια. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών και η χώρα να συνεχίσει σταθερά για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τις κερδίσει; Θα είναι δηλαδή πρώτο κόμμα επειδή ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Τι βεβαιότητα υπάρχει ότι εάν οδηγήσει εκβιαστικά τη χώρα σε εκλογές και σε μια οικονομική και κοινωνική περιπέτεια, θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα; Και γιατί να μη σπάσει αυτός ο στείρος τεχνητός μικρός διπολισμός Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί αγνοούν τόσο πολύ και τόσο προσβλητικά τον τρίτο πόλο και την κεντροαριστερά; Και γιατί υποτιμούν τον κόσμο ο οποίος νομίζουν ότι ψηφίζει αυτοματοποιημένα, αταβιστικά;
Πού το έχουν δέσει ότι εάν οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια θα τους βγει σε καλό εκλογικά; Εν πάση περιπτώσει αφελείς δεν είμαστε. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά σπαταλάμε δυνάμεις γι’ αυτό, αντί να ενώσουμε τις εθνικές μας δυνάμεις και να κάνουμε ένα ντου να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση;
Ας κοιτάξουν το λαό στα μάτια και ας του πούνε ακριβώς τι λένε. Με το ζόρι δεν γίνεται σε τελευταία ανάλυση. Εάν η επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι να οδηγηθούμε στην περιπέτεια, στο αδιέξοδο, να γυρίσουμε πίσω, όχι στο 2009, αλλά πίσω στην ένταξη της χώρας, στην ΟΝΕ, στο 2000 ή πιο πίσω ακόμη, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή.
Πράγματι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αλλά μια πιθανή επιλογή δημοκρατική είναι η απόλυτη καταστροφή.
Κ. Ζούλας (Καθημερινή): Κύριε Βενιζέλο επιτρέψτε μου να ξεκινήσω το ερώτημά μου με μια πολύ σύντομη αποστροφή του Κώστα Σημίτη που αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και ελέχθη την εβδομάδα που πέρασε, την προηγούμενη Τετάρτη. Διαβάζω: «πιστεύουν μερικοί ότι αντιδράσαμε πετυχημένα στις ευρωεκλογές και ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη. Παραβλέπουν όμως ότι στις εθνικές εκλογές η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζει με κριτήριο μια εφικτή κυβερνητική λύση κι όχι απαραίτητα όποιο κόμμα είναι πιο συμπαθητικό. Κόμματα εξουσίας χωρίς προοπτική εξουσίας συρρικνώνονται, ιδίως όταν προβάλλουν ως προγράμματα προχειρότητες της τελευταίας στιγμής επενδυμένες με μεγαλόπνοο και φθαρμένο από συνεχή χρήση λόγο».
Κύριε Βενιζέλο τα μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν ότι αυτή η αποστροφή του κ. Σημίτη σας αφορά και μάλιστα προσωπικά. Δεν ξέρω αν θέλετε να τη σχολιάσετε, αλλά το ερώτημά μου είναι πολύ απλό και συγκεκριμένο. Γιατί ακόμη και οι πολίτες οι οποίοι δεν συμπαθούν ή μάλλον δεν πείθονται από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ κι όχι Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και γιατί ακόμη κι όσοι δεν συμπαθούν τη Νέα Δημοκρατία και δεν πείθονται από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και όχι Το Ποτάμι, που αν μη τι άλλο δεν έχει και τα βάρη του δικού σας παρελθόντος; Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς κάνετε μία προφανή παρερμηνεία των λόγων του Κώστα Σημίτη, προφανή, αυταπόδεικτη δηλαδή. Το έχω συζητήσει μαζί του, όταν ο Κώστας Σημίτης μιλάει για "κόμματα εξουσίας που παρουσιάζουν ως προγράμματα προχειρότητας" αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ. Απορώ πως δεν το κατανοήσατε έτσι.
Δεύτερον, προφανώς το ΠΑΣΟΚ, παρότι έχει μειωθεί, είναι κόμμα εξουσίας και βρίσκεται στην εξουσία και σηκώνει το βάρος της διακυβέρνησης και πληρώνει το κόστος της υπευθυνότητάς του.
Και βεβαίως, σας είπα προηγουμένως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα τεχνητού διπολισμού, γιατί υπάρχει το εκλογικό σύστημα και υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο ανταποκρινόταν σε άλλες εποχές.
Το μπόνους είναι για να βοηθήσει ένα κόμμα που έχει πάρει 44% να έχει αυτοδυναμία, ένα κόμμα που έχει πάρει 40%, αλλά όχι για να βοηθήσει ένα κόμμα που έχει 25%, δεν κυβερνιέται ο τόπος με 25%. Ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε με 75%, θέλει μεγάλες συναινέσεις, μεγάλες τομές, μεγάλη στήριξη. Άρα χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη Δημοκρατική Παράταξη, δεν γίνεται.
Αλλά εμείς δεν πάμε να κάνουμε διαγωνισμό ποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, εμείς έχουμε συγκεκριμένη εθνική στρατηγική, επί τη βάσει της δικής μας στρατηγικής πορεύεται η χώρα. Και να σας πω την αλήθεια; Δύο στρατηγικές συγκρούονται, η δική μας η υπεύθυνη και η ανευθυνότητα της ετερόκλητης αντιπολίτευσης, δηλαδή του blog των δυνάμεων που είναι ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμένου και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι.
Κι επειδή ακούω συνεχώς για "προοδευτικά σχήματα", ποιο είναι πιο προοδευτικό σχήμα, το προοδευτικό σχήμα που υπάρχει τώρα, ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το οποίο έχει και τη ΔΗΜΑΡ μέσα ή μια πρόταση εξουσίας η οποία λέει ότι θα έχω τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο εταίρους ενός κυβερνητικού σχήματος;
Για πείτε μου ποιο είναι πιο προοδευτικό; Και τι σημαίνει προοδευτικό; Προοδευτικό είναι το δημαγωγικό, το ανεύθυνο, το επικίνδυνο; Τι είναι ριζοσπαστικό, το ψέμα ή η αλήθεια; Τι είναι πατριωτικό; Το να αναλαμβάνεις το κόστος ή να φεύγεις και να δείχνεις στον προηγούμενο ότι αυτός φταίει;
Ας δώσουμε επιτέλους μια απάντηση γύρω από τις βασικές έννοιες στην Ελλάδα, τι είναι πατριωτικό, τι είναι ριζοσπαστικό, τι είναι προοδευτικό.
Ν. Ρούμπος (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε είπατε διάφορα για την Ευρώπη που θέλετε, φαντάζομαι όταν εκλέχθηκε ο Ολάντ πολλοί είχαν πάνω του ελπίδες για μία άλλη πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσείς και άλλοι πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε τώρα ότι έχει επιτυχίες ο Ολάντ, αλλά στις γυναίκες και υπάρχει ένας προβληματισμός γύρω από αυτό. Δημιουργεί ζητήματα αυτή η στάση του κ. Ολάντ σε ότι αφορά την πορεία της Ευρώπης;
Ευ. Βενιζέλος: Θα παραβλέψω τα σχόλια. Ως Υπουργός Εξωτερικών θα πω ότι ο Πρόεδρος Ολάντ έχει τον απόλυτο σεβασμό μας ως Ηγέτης μιας μεγάλης δημοκρατικής χώρας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη.
Τώρα, πράγματι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι σε πολύ μεγάλη κρίση, αλλά μήπως η ευρωπαϊκή δεξιά δεν είναι σε μεγάλη κρίση; Ποιος χειρίζεται κατά πλειοψηφία την Ευρώπη; Τη χειρίζονται οι συντηρητικές δυνάμεις κατά πλειοψηφία ή μια σοσιαλδημοκρατία η οποία κινήθηκε συντηρητικά στο παρελθόν. Η σοσιαλδημοκρατία η οποία πιστεύει στις αξίες της, είναι μια κεϋνσιανή σοσιαλδημοκρατία, αυτή που πιστεύει στην ανάπτυξη, στην ποσοτική χαλάρωση, αυτή που πιστεύει στην ανάγκη για πλήρη απασχόληση, βρίσκει μπροστά της ανυπέρβλητα εμπόδια κι αυτό δε συμβαίνει στο επίπεδο της Ελλάδας, μιας χώρας 11 εκατομμυρίων.
Συμβαίνει στο επίπεδο της Γαλλίας, συμβαίνει στο επίπεδο της Ιταλίας, αγωνίζεται ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ρέντσι με ωραίες προτάσεις και δυναμική αλλά βρίσκει αντιστάσεις βεβαίως στον ευρωπαϊκό συσχετισμό.
Και το λέω αυτό γιατί τα σχήματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη είναι από τη μια τα νεοφιλελεύθερα στερεότυπα, δημοσιονομική πειθαρχία, απελευθέρωση της αγοράς, μείωση του κοινωνικού κράτους και από την άλλη ένας ρεαλισμός ο οποίος εμπνέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αμερικάνικο παράδειγμα, το οποίο όμως δεν είναι σοσιαλιστικό, είναι κι αυτό ένα παράδειγμα το οποίο είναι εν πάση περιπτώσει φιλελεύθερο.
Και όπως είπα και στην ομιλία μου την Τετάρτη στο Ζάππειο, ο πολιτικός δυναμισμός στον κόσμο δυστυχώς την περίοδο αυτή είναι συντηρητικός έως επικίνδυνος. Ευρωσκεπτικισμοί, εθνικισμοί, αποσχιστικές τάσεις, φονταμενταλισμοί, βία.
Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τον κίνδυνο απόσχισης της Σκοτίας ή τον βρετανικό ευρωσκεπτικισμό με αυτό που συμβαίνει στο ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, αλλά ο κοινός παρονομαστής ποιος είναι;
Λοιπόν, υπάρχει τεράστιο ιστορικό και ηθικό καθήκον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον πολιτισμό της, με τη λεπτότητά της, με την πίστη σε αξίες, στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την αναδιανομή, να προτείνει ένα σχέδιο, δύσκολο σχέδιο.
Ξέρετε γιατί είναι δύσκολο το σχέδιο; Γιατί η Ευρώπη έχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται τον άνθρωπο, έχει υψηλούς μισθούς, έχει παροχές, έχει ποιότητα ζωής κι έχουμε να ανταγωνιστούμε στην παγκόσμια αγορά οικονομικές οντότητες που δεν τα έχουν αυτά, δεν έχουν οικολογική ευαισθησία, δεν έχουν εργασιακή προστασία, δεν έχουν ασφαλιστικό σύστημα, δεν έχουν σύστημα υγείας, άρα έχουν άλλο κόστος παραγωγής. Και επίσης έχουμε ένα πολιτικό πλαίσιο, πολιτικά συμφραζόμενα, τα οποία παράγουν βία και απειλή.
Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, σε μία περιοχή η οποία είναι δίπλα μας, που δεν το νοιώθουμε, δίπλα μας γεωγραφικά, που η απόσταση με τη Μέση Ανατολή είναι μικρότερη από ότι είναι η απόσταση Αθήνας-Λευκωσίας αεροπορικά και εμείς πρέπει να σταθούμε ασφαλείς και όρθιοι όχι μόνον οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά, διεθνοπολιτικά.
Μ. Τζομπάνογλου (Real News): Κύριε Πρόεδρε η Κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί με την τρόικα για διάφορα θέματα θεωρείτε ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες σε θέματα στα οποία επιλέγει να πάρει τις δικές της αποφάσεις και διαφωνώντας με τους τροϊκανούς; Ποια θέματα θα μπορούσε να είναι αυτά κι αν κατά την άποψή σας πιστεύετε πως έφτασε η ώρα να φύγει η τρόικα και ενδεχομένως να αποχωρήσει και το ΔΝΤ από το πρόγραμμα;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η τρόικα είναι ένα υβρίδιο και το έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η τρόικα. Πώς είναι δυνατόν στην καρδιά της Ευρωζώνης, που είναι η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου, να είναι εγκατεστημένο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο είχε φτιαχτεί για να βοηθάει μη ανεπτυγμένες χώρες. Το ΔΝΤ βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης στην αρχή της κρίσης, επειδή υπήρχε δυσπιστία ισχυρών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης η οικονομική συμβολή του ΔΝΤ είναι πάρα πολύ περιορισμένη σε σχέση με την οικονομική συμβολή της Ευρωζώνης, δεν μπήκε το ΔΝΤ για να δώσει κεφάλαια, αλλά για να δώσει τεχνογνωσία. Αυτό όμως δημιουργεί ένα υβρίδιο, ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο είναι εκτός ελέγχου κοινοβουλευτικού, δημοκρατικού, θεσμικού.
Γιατί το Κοινοβούλιο ελέγχει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέπετε υπάρχει τώρα η ιδέα να υπάρξει Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, αλλά δεν ελέγχει το ΔΝΤ καθόλου, υπάρχει σοβαρό θέμα.
Η Ιρλανδία, για να μην αναφερθώ στο ελληνικό παράδειγμα, ήδη έχει θέσει να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ γρηγορότερα, με ευρωπαϊκή στήριξη, για να ξεκαθαριστεί αυτή η κατάσταση. Αυτό είναι μια ιδέα πολύ σοβαρή.
Εμείς ανοίξαμε πολλούς δρόμους για την Ιρλανδία, επειδή προηγηθήκαμε στο πρόγραμμα, μπορεί η Ιρλανδία να ανοίξει κάποιους δρόμους στην έξοδο από το πρόγραμμα και εν πάση περιπτώσει αυτά είναι θέματα που τα συζητάμε και θα τα συζητήσουμε σε υψηλό επίπεδο με τους εταίρους μας.
Άλλωστε ακόμη κι αν δεν υπήρχε η κρίση και μετά την κρίση ως ευρωπαϊκή χώρα κι ως χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να συζητάμε με τους εταίρους μας. Εδώ συζητάει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, όλες οι χώρες και συμφωνούν, γιατί υπάρχει αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση. Άρα λοιπόν έτσι θα κινηθούμε, θα κινηθούμε διαπραγματευόμενοι, αλλά ξέροντας τι θέλουμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουμε.
Τώρα, βεβαίως υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε και οφείλουμε να κινηθούμε ανεξαρτήτως της τρόικας, κατ΄ αρχάς όλα τα θεσμικά θέματα, όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, όλα τα θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς, όλα τα θέματα που αφορούν τη συσπείρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για να μπούμε στο νέο μοντέλο.
Για δείτε τι έγινε με τον τουρισμό φέτος. Ο τουρισμός άντεξε ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος έγινε μία έκρηξη. Αυτή η έκρηξη αφορά στο 10% μόνο τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του κλάδου και στο 90% μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις: ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, tour operators, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα και δίνει απασχόληση.
Δείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική γεωργία για επώνυμα προϊόντα τυποποιημένα υψηλής ποιότητας στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Δείτε τι γίνεται στην ενέργεια με τις νέες έρευνες και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τα έξυπνα κτίρια και το εξοικονομώ κατ΄ οίκον. Δείτε τι γίνεται στις υποδομές τώρα με το νέο ΕΣΠΑ, κολοσσιαίων διαστάσεων και τι δυνατότητες υπάρχουν να πέσει χρήμα, δείτε τι γίνεται με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική.
Και βέβαια πρέπει να μπουν οι τράπεζες δυνατά στο παιχνίδι της πραγματικής οικονομίας της ανάπτυξης των επενδύσεων, πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς και τις στηρίζουμε για να νοιώσουν ασφαλείς. Γιατί αν δεν τις έχεις τις τράπεζες, όχι τους τραπεζίτες, τις τράπεζες που ανήκουν στην εθνική οικονομία.
Αν δεν τις έχεις ανασυγκροτημένες, ανακεφαλαιοποιημένες και ασφαλείς δεν έχεις προστασία εγγυήσεων καταθέσεων που είναι απολύτως προστατευμένες και εγγυημένες στην Ελλάδα, αλλά και στήριξη επιχειρήσεων, ρευστότητα. Και μόνον έτσι μπορείς να δώσεις και την απάντηση στους ανέργους, στον άνεργο δίνεις απάντηση μέσα από την επιχείρηση, μέσα από την επένδυση, μέσα από την κίνηση της οικονομίας.
Λοιπόν, αυτά πρέπει να τα κάνουμε και τα κάνουμε μόνοι μας, αλλά για σκεφθείτε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μέρα: Εσωκομματικά προβλήματα, έλεος πια, έχουμε εθνικές προτεραιότητες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια στείρα αντιπολίτευση αντιπαραγωγική κακόπιστη, που δεν στρατεύεται σε μια εθνική προσπάθεια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κάρο διεθνή προβλήματα και απειλές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Ευρώπη η οποία είναι σε αδιέξοδο αναπτυξιακό η ίδια.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο ταραγμένο, που δεν έχει πόλο αναφοράς, έναν κόσμο είπε ο Γάλλος συνάδελφός μου με μια πολύ ωραία έκφραση προχθές στο ΝΑΤΟ, που είναι zeropoleur, δηλαδή μηδενικής πόλωσης, ούτε διπολικός, ούτε τριπολικός, ούτε πολυπολικός, χωρίς πόλο, άρα χωρίς αναφορά, που δεν φτιάχνεις σφαίρα χωρίς πόλους, δεν φτιάχνεις τον πλανήτη χωρίς πόλους.
Άρα έχουμε τεράστια περιθώρια και γι΄ αυτό μιλάμε για εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, να φύγουμε από την εξάρτηση και την προσβολή του μνημονίου. Αλλά γιατί υπέστημεν την προσβολή του μνημονίου; Γιατί θέλαμε 250 δισ. ευρώ δάνειο. Σου δίνει κανείς 250 δισ. ευρώ δάνειο χωρίς όρους;
Πήραμε άλλα 120 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο για τη στήριξη των τραπεζών, σε καθημερινή βάση, τώρα έχει γίνει απομόχλευση. Μειώσαμε το χρέος κατά 180 δισ. ευρώ. Τα αθροίζετε όλα αυτά, για να έχουμε μια αίσθηση του πακέτου; Μιλάμε για ένα πακέτο το οποίο μπορεί να φτάνει τα 600 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων για να δείτε τον όγκο της οικονομίας, όταν ψάχνει η Ουκρανία για 45 δισ. δολάρια, με 50 εκατομμύρια πληθυσμό. Και όταν η Αργεντινή θέλει να κουρέψει 6 δισ. δολάρια. Αυτό είναι το αίτημά της τώρα.
Όταν σου δίνει κανείς ένα τέτοιο πακέτο, σου υπαγορεύει όρους κατά το δοκούν, όπως τους σκέφτεται, όπως τους πιστεύει και ό,τι του λέει και η εσωτερική του πολιτική. Γιατί πρέπει όλοι να πάνε στα Κοινοβούλιά τους και δεν μιλάω για τους Γερμανούς, μιλάω για τους Φιλανδούς, τους Εσθονούς, τους Σλοβάκους γιατί κι αυτοί έχουν δανείσει και η Κύπρος έχει δανείσει την Ελλάδα στην αρχή πριν μπει στο δικό της πρόγραμμα προσαρμογής.
Ε. Ζάχου (Ράδιο Θεσσαλονίκη): Καλό μεσημέρι Πρόεδρε. Μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% η μείωση από ό,τι μαθαίνουμε και κάνουμε τους υπολογισμούς θα είναι γύρω στα 10 βία 12 λεπτά, είναι πολύ μικρή η μείωση κ. Πρόεδρε.
Πάλι η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει να βάλει πετρέλαιο, πάλι στο Ταμείο από ό,τι φαίνεται δεν θα μπουν χρήματα. Και ο προβληματισμός είναι ότι εδώ δεν χρειάζεται κάποιο ισοδύναμο. Δηλαδή το ισοδύναμο είναι η ίδια η κατανάλωση. Δεν υπάρχει δυνατότητα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Ξέρετε, στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» στις αρχές όταν μπήκε αυτό το μέτρο και φιλοξενούσαμε στελέχη κυβερνητικά, για να υποστηρίξουν τη θέση το καλό μέτρο δηλαδή, έλεγαν ότι «μας συμπεριφέρεστε σα να κάνετε πλάτες στους λαθρέμπορους», δεν είναι έτσι όμως. Εσείς τι απαντάτε τώρα πια μετά την παραδοχή αυτού του λάθος, αφού δεν μπαίνουν λεφτά στα Ταμεία; Τι απαντάτε και στους πολίτες αλλά και στον κλάδο των ανθρώπων που δουλεύουν στο πετρέλαιο;
Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα της λαθρεμπορίας είναι πάρα πολύ σοβαρό αλλά δεν μπορεί να το πληρώνει ο πολίτης, την αδυναμία του κράτους να χτυπήσει το λαθρεμπόριο δεν μπορεί να την πληρώνει ο πολίτης. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία όμως του πολίτη με το κράτος και του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών με το κράτος.
Άρα θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση λαθρεμπορίας μέσα από την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των φάσεων από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο. Και αυτό αφορά κάθε είδους πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης και τον ναυτιλιακό και το αγροτικό.
Η μείωση είναι όση μπορούσαμε να δώσουμε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα για να μην έχουμε προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να τα λύσουμε επιβάλλοντας κάποια άλλη επιβάρυνση. Διατηρείται όμως το επίδομα θέρμανσης, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν καταργείται το επίδομα θέρμανσης γιατί υπάρχει και ανισότητα στις περιοχές. Είναι άλλο να είσαι σε ένα νησί στο Αιγαίο και άλλο να είσαι στη Φλώρινα.
Άρα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σ. Καζαντζίδου (Alpha): Κύριε Πρόεδρε πόσο σας προβληματίζει η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό, με δεδομένη και την πρόσφατη άρνηση του Ερντογάν, αρνήθηκε ότι παρέλαβε την συγχαρητήρια επιστολή Αναστασιάδη για την εκλογή του ως Πρόεδρο της Τουρκίας, που εσείς ο ίδιος μεταφέρατε. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Ως προς την επιστολή για να αρχίσω από τα εύκολα, είναι άλλο η διπλωματική πρακτική και άλλο οι δημόσιες παραδοχές. Η Τουρκία δυστυχώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος–μέλος του ΟΗΕ και κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία.
Η επιστολή παρεδόθη φυσικά στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των δυο Υπουργείων Εξωτερικών και εγώ αναφέρθηκα στο θέμα αυτό κατ' αρχάς δημόσια στην Άγκυρα με δηλώσεις μου και σε όλες μου τις επαφές με όλους τους επισήμους και με τον κ. Ερντογάν και με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι αυτό το θέμα.
Είναι σημαντικό, άλλωστε να θυμηθούμε ότι υπάρχουν χιαστί επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής εκ μέρους της κοινότητας πηγαίνει στην Άγκυρα και εμείς για να το διευκολύνουμε αυτό έχουμε δεχτεί σε μια επίσκεψη τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι κοινότητες είναι θεσμοί προβλεπόμενοι από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενεργεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και γι' αυτό υπάρχει διαπραγματευτής Ελληνοκύπριος ο οποίος εκπροσωπεί την κοινότητα.
Τώρα, πόσο με προβληματίζει η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό; Όσο με προβλημάτιζε πάντα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας, είναι αυτές. Και έχουμε πει πολλές φορές και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας και το είπαμε αυτό και προχθές στο Κάρντιφ ότι από την Τουρκία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού γιατί η Τουρκία είναι αυτή η οποία βαρύνεται με την εισβολή και κατοχή και αυτό έχει πιστοποιηθεί με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Β. Πλάκας (Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης): Κύριε Πρόεδρε χτες ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στους άξονες του Οδικού Χάρτη για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για συνέχιση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη σε δυο βασικές εταιρείες στο Λιμάνι και στην ΕΥΑΘ. Στην ΕΥΑΘ η διαδικασία μετά και τις αντιδράσεις και το δημοψήφισμα, πάγωσε από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Στον ΟΛΘ σε ό,τι να κάνει με την ιδιωτικοποίησή του προχωράει και μάλιστα είδα πως και φορείς παραγωγικοί αλλά και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που μιλούσαν για άλλη μορφή αξιοποίησης όπως παραχώρηση, τώρα συντάσσονται με την ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο στελέχη του Κόμματός σας διαφωνούν, παλαιότερα βεβαίως κάποιοι συνάδελφοί σας τότε βουλευτές ανέβαιναν και τα κάγκελα του λιμανιού. Θέλω τη δική σας θέση.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς σε σχέση με το νερό σε σχέση με την ΕΥΑΘ όπως και σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ έχουν ληφθεί νέες αποφάσεις, δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση. Υπάρχουν άλλες μορφές αξιοποίησης και μέσα από τη συνεργασία των δύο εταιρειών που προσδίδει μια δυναμική.
Στο λιμάνι, πρέπει να κάνουμε ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο λιμάνι καθαυτό ως χώρο ως λειτουργία και ως Αρχή Λιμένος, η οποία ανήκει πάντα στο δημόσιο και ως προς τις εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες είναι υπό ιδιωτικοποίηση για να αναπτυχθούν προς όφελος της πόλης.
Υπάρχει ένας διεθνής διαγωνισμός ο οποίος τώρα μόλις μπαίνει στη δεύτερη φάση. Και το κριτήριο για μας είναι να υπάρχει ένα σαφές επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα αναπτύξει την πόλη και θα αναπτύξει φυσικά τις δυνατότητες του λιμανιού, που είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη.
Τώρα από εκεί και πέρα στο παρελθόν έχουν ειπωθεί διάφορα πράγματα από διάφορα Κόμματα και διάφορα πολιτικά στελέχη. Δεν ανήκω σε αυτούς που αλλάζουν θέση, προσπαθώ να είμαι κι εγώ προσωπικά προσεκτικός σε αυτά που λέω πάντα, ώστε να μη χρειαστεί να τα αναθεωρήσω.
Γ. Κολοβάτσιος (Star): Κύριε Πρόεδρε, για να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης από κυβερνητικά Κόμματα όπως είπατε, χρειάζεται να υπάρχουν φαντάζομαι συμπαγή Κόμματα, Κόμματα ενωμένα. Ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπουμε να ταλανίζεται από την περασμένη εβδομάδα, το είδαν και απλοί πολίτες. Θα σεβαστώ όμως αυτό που είπατε και να μην κάνω ερώτηση για τα εσωκομματικά και να περάσω σε μια άλλη ερώτηση και να σας πάω στο νομό Πρέβεζας. Το είπα έτσι, μήπως μου απαντήσετε κάτι.
Λοιπόν, θέλω να σας πάω στο νομό Πρέβεζας όπου υπάρχει μια οικογένεια σκληρών θα έλεγα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, η γυναίκα έμεινε άνεργη, ο σύζυγος αμείβεται με 700 ευρώ, έχουν δυο παιδιά και πάρα πολλά προβλήματα διαβίωσης. Μου είπαν ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Το είπατε πάρα πολλές φορές σήμερα ότι στρατηγικά πρέπει να επανέλθουμε, ποσοτικά πρέπει να φέρουμε πίσω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, πως θα συμβεί αυτό πρακτικά;
Ευ. Βενιζέλος: Ωραία να σας απαντήσω. Ακούστε, επειδή την κάνατε την ερώτηση σε σχέση με την ενότητα των χώρων πρέπει να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα εκρηκτικό, συναισθηματικό, με έντονο θυμικό που προσφέρει και πολύ έντονο θέαμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα Κόμματα έχουν λιγότερα προβλήματα ενότητας, ότι είναι περισσότερο συμπαγή. Είναι λιγότερο θεαματικά και αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς που έχει το ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία γιατί λίγο – πολύ οι μισοί και παραπάνω Έλληνες έχουν περάσει με κάποιο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ.
Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα Κόμματα και νέα Κόμματα. Νέα Κόμματα, που έχουν ζωή ελάχιστη.
Τώρα, δεν έχει για εμένα καμία σημασία αν μια οικογένεια που έχει 700 ευρώ εισόδημα και ένα παιδί στην ανεργία και είναι σε αδιέξοδο ψήφισε ΠΑΣΟΚ ή ψήφισε Νέα Δημοκρατία ή ψήφισε ΚΚΕ. Όλοι οι Έλληνες είναι ίδιοι, όλες οι οικογένειες είναι ίδιες, όλες οι αγωνίες και όλα τα προβλήματα είναι ίδια. Και δεν αγωνιζόμαστε για να μας ψηφίσουν. Αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε και να μην πάθουμε χειρότερα.
Ας πάρω το παράδειγμά σας. Μια οικογένεια η οποία έχει τα παιδιά της στην ανεργία, κινδυνεύει και ο πατέρας να χάσει τη δουλειά του και το εισόδημα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει μια Κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα; Τον κ. Καμμένο; Μια Κυβέρνηση με το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ναι. Για να γίνει τι; Για να γίνουν επενδύσεις; Και να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας; Για να βρουν δουλειά τα παιδιά; Για να έρθει το ξένο κεφάλαιο; Για να δώσουν λεφτά και ρευστότητα οι Τράπεζες; Για να μας βοηθήσουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι; Για να είναι λιγότερο σκληρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Για να μας αγαπήσουν οι αγορές; Για να γίνει τι; Τι προσδοκάς και τι θα πάρεις;
Ένας συνταξιούχος που έχει μειωθεί η σύνταξή του γιατί δεν θα ψηφίσει τη δική μας λύση; Θα ψηφίσει μια άλλη λύση ναι, ριζοσπαστική η οποία του υπόσχεται τι; Αποκατάσταση των συντάξεων στα παλιά επίπεδα; Μέσα από ποια λειτουργία των Ταμείων; Ποια βιωσιμότητα; Αν το Ταμείο δεν έχει λεφτά ποιος θα σε πληρώσει;
Το 2010 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 26 δισ. ευρώ, 12,5% του ΑΕΠ. Πρωτογενές! Δηλαδή της χρήσης του έτους, χωρίς τα βάρη του δημοσίου χρέους, χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης. Δανειζόμασταν για να πληρώσουμε συντάξεις, δανειζόμασταν για να πληρώσουμε μισθούς.
Εγώ απευθύνομαι στον πιο ταλαιπωρημένο, σε αυτόν που είναι 60 χρονών και δεν έχει συμπληρώσει τα ένσημά του και αγωνιά, σε αυτόν που έχει διδακτορικό και δεν μπορεί να βρει δουλειά κι έχει φτάσει στα 30 του χρόνια, σε αυτόν που είναι ανασφάλιστος αλλά του έχουμε δώσει τώρα ασφάλιση υγείας πλήρως και του δίνουμε και εγγυημένο εισόδημα προνοιακό.
Και απευθύνομαι και στον μικρομεσαίο που αγωνίζεται να κρατήσει την επιχείρησή του όρθια και του βγαίνει η πίστη μεταξύ τράπεζας, ασφαλιστικού ταμείου, Εφορίας, ανταγωνιστών στην αγορά και βλέπει ότι πρέπει να έχει νέο προϊόν και εκσυγχρονισμό για να επιβιώσει.
Λοιπόν διαμαρτύρεται, μας βρίζει, μας φτύνει, επειδή κάναμε αυτό που κάναμε, που κάναμε αυτή την επιλογή και δεν τον οδηγήσαμε στην καταστροφή από τις αρχές του 2010 να βυθιστεί η χώρα αύτανδρη αλλά με ηρωισμό, να παίζει η μουσική του Τιτανικού ενώ βυθίζεται το σκάφος, με αξιοπρέπεια να χαιρετάμε τη σημαία και να βυθιζόμαστε.
Και τώρα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών αυτός λοιπόν ο άνεργος ο μικρομεσαίος που αγωνίζεται, αυτός που έχει υποστεί τα πάνδεινα, κυρίως η μεσαία τάξη που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, γιατί ο φτωχός έγινε φτωχότερος αλλά σχετικά λιγότερο από ότι κάποιος που είχε κάποια εισοδήματα και είχε ένα επίπεδο ζωής και έχει αυτό κλονιστεί.
Και λέμε: «εντάξει κάνε μια επιλογή, τι επιλογή, η οποία θα σου φέρει τι; Ποιο τραπεζικό σύστημα, ποια ευρωπαϊκή υποστήριξη; Και κυρίως ποια σταθερότητα και πίστη στην οικονομία, ποιες επενδύσεις εσωτερικές, ποιες επενδύσεις ξένες»;
Ακούω τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει γιατί δεν στηρίζουμε τις εξαγωγές μας σε εκτός Ευρώπης χώρες, τα ροδάκινα, τα οποία θα τα καλύψουμε ότι κόστος και να έχουν, αλλά έχετε δει που απευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές; Κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65%.
Έχετε υπολογίσει πόσα έχουμε πάρει ως επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια; Πριν μπούμε στην κρίση, πριν πάρουμε όλο αυτό το πακέτο που σας είπα προηγουμένως. Ο τουρισμός, βεβαίως έχουμε και τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τον ελληνικό τουρισμό τόσα χρόνια ποιος τον στηρίζει; Δεν τον στηρίζουν οι Άγγλοι, ο Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Ιταλοί;
Δηλαδή αμφισβητούμε αυτές τις επιλογές που έχει κάνει η χώρα και που είναι ένα κεκτημένο συναινετικό της μεταπολίτευσης, γιατί η ευρωπαϊκή επιλογή είναι επιλογή ευρύτατης εθνικής πλειοψηφίας, το αμφισβητούμε αυτό; Μας έχει βλάψει ως χώρα;
K. Μουρελάτος (newsit.gr): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας, μιλήσατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση για το επιβεβλημένο κατ΄ ουσίαν της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας της εθνικής ενότητας, με αφορμή και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτώμαι αν συμμερίζεστε ή αν σας καλύπτουν πολιτικά οι σκληροί χαρακτηρισμοί που επιστράτευσε εχθές ο Πρωθυπουργός στη δική του ομιλία εδώ από τη ΔΕΘ για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς θυμίζω μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται ακραίους τρομοκράτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλύπτει τους κουκουλοφόρους που έκαψαν την Αθήνα προ ολίγων ετών. Ερωτώ λοιπόν εάν αυτό εσείς πολιτικά το συμμερίζεστε και αν θα ήσασταν διατεθειμένος στην πορεία των επόμενων κρίσιμων μηνών να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ακουστεί ας πούμε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, εμείς έχουμε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε κάνουμε έλεγχο κομματικών φρονημάτων των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας. Θέλουμε δημοκράτες όμως, ανθρώπους πατριώτες αξιοπρεπείς. Μπήκαμε σε καμιά τέτοια συζήτηση συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ θα έλεγα μακάρι να μπαίναμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το προτείνουμε, να εκλέξουμε όλοι μαζί έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τώρα ως προς τα άλλα θέματα, είναι αναμφίβολο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει τον διπλό και αμφίσημο λόγο σε όλα τα θέματα. Χρειάζεται ξεκάθαρη τοποθέτηση στα θέματα δημοκρατίας, τρομοκρατίας, πολιτικής βίας. Και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα, να τη διασφαλίσουμε στην αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, στον αγώνα κατά της πολιτικής βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και σε οποιοδήποτε επίπεδο, γιατί η συμβολική βία φέρνει την υλική βία. Να έχουμε υψηλό επίπεδο συναίνεσης στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και στην προστασία των θεσμών.
Γ. Σαδανά (Action24): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, στην ομιλία σας την Τετάρτη στο Ζάππειο είπατε "αγωνίστηκα να αποτρέψω το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009". Τώρα που κλείνει αυτός ο πενταετής πολιτικός κύκλος όπως τον περιγράψατε υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ειπωθεί ακόμη προς τον ελληνικό λαό και αν ναι είστε διατεθειμένος να τα πείτε;
Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι η ιστορία των πέντε ετών της κρίσης κατά τη διάρκεια των οποίων ξαναγνωριστήκαμε, τα οποία έχουν μια τεράστια πυκνότητα -κάθε μέρα μετράει με μήνα, κάθε χρόνος μετράει με δεκαετία- δεν έχει γραφτεί ακόμη, πρέπει να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση. Θα πούμε την ιστορική αλήθεια, θα πούμε και λεπτομέρειες.
Θα σας πω το εξής, δεν εύχομαι σε κανέναν Πολιτικό στην Ευρώπη να ζήσει τις εμπειρίες που ζήσαμε και να βρεθεί αντιμέτωπος με τα διλήμματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι κι αυτό σας το λέω και σε έναν τόνο προσωπικής εξομολόγησης.
Γιατί εγώ δεν είχα κανένα λόγο να μπω στη μέση του ποταμού και να αναλάβω πάνω μου όλη αυτή την ευθύνη τον Ιούνιο του 2011 αποδεχόμενος τη θέση του Υπουργού Οικονομικών από την ασφάλεια και την θα έλεγα προστασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όταν έφυγα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας "φεύγω από την εθνική άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο" είπα.
Λοιπόν, επειδή ακούω πολλά, λέω ως μία έτσι προαναγγελία ιστορικού χαρακτήρα, ότι βεβαίως οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν παρακολουθήσει ορισμένες σκηνές, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε δώσει στη δημοσιότητα τις σκηνές αυτές να δουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση στο όνομα του έθνους, τι σημαίνει εκβιασμός, τι σημαίνει δίλημμα, τι σημαίνει ιστορική απόφαση, τι σημαίνει ταχύτητα ενεργειών, τι σημαίνει να καλείσαι να προστατεύσεις τις περιουσίες των Ελλήνων, τις δουλειές τους, υπό συνθήκες οι οποίες είναι τραγικές.
Η χώρα ήταν ταπεινωμένη και τώρα αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπειά μας. Τώρα γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε; Αυτή είναι η ευθύνη των κομμάτων εξουσίας, αυτή είναι η ευθύνη των προσώπων που άσκησαν την κυβερνητική πολιτική, αυτή είναι η ευθύνη των θεσμών μας και βέβαια όλα αυτά έχουν ψηφιστεί δυστυχώς δημοκρατικά.
Εδώ αυτός ο τόπος, το Βελλίδειο και η Ρέμβη παλαιότερα, οι ετήσιες συνεντεύξεις σε σχέση με την οικονομική πολιτική από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τις εκάστοτε Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις, τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, τα 35 μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, αυτές οι συνεντεύξεις ξέρετε πόσο έχουν συμμετάσχει στο πρόβλημα της χώρας, στην κρίση; Γιατί ήμασταν μαθημένοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά και όλη η Ευρώπη σε πολύ μεγάλο βαθμό, έτσι;
Η Γερμανία είναι τώρα πανίσχυρη, έχετε σκεφθεί πόσο πλήρωσαν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Καγκελάριος Σρέντερ για να ανασυγκροτηθεί η γερμανική οικονομία; Τώρα η γερμανική Δεξιά διευθύνει επί χρόνια την ισχυρότερη και υγιέστερη δημοσιονομικά και μακροοικονομικά οικονομία της Ευρωζώνης. Ναι, πως έγινε αυτό; Στο ΔΝΤ ήταν η Γερμανία το 1990. Η Φιλανδία, η οποία είναι υποδειγματική επίσης χώρα δημοσιονομικά, ήταν κι αυτή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Κάποιοι πλήρωσαν το κόστος και πολιτικά και προσωπικά.
Λοιπόν, αυτό που δεν έγινε πριν, έγινε βεβιασμένα εκβιαστικά από το 2010 και μετά.
Ε. Γιακουμής (Παρασκήνιο): Κύριε Πρόεδρε έχετε πει κατ' επανάληψη ότι "το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι συμπλήρωμα κανενός", ωστόσο όμως εάν οι συνθήκες αλλάξουν είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εάν διαμορφώσει μια νέα εθνική στρατηγική και πολύ περισσότερο ψηφίσει την Προεδρία της Δημοκρατίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο μετεκλογικά όποτε κι αν γίνουν εκλογές να συνεργαζόσασταν με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα με τη Νέα Δημοκρατία, από τη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα;
Ευ. Βενιζέλος: Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω Αντιπρόεδρος όλων των Κυβερνήσεων, έτσι; Εκτελώ ένα καθήκον εθνικό και συμμετέχω σε μία προσπάθεια η οποία είναι μία προσπάθεια οριακή ξέρετε. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αυτές οι Κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα άλλο.
Και τι σημαίνουν οι ιδιότητες τώρα; Κάποτε ήταν σημαντικό να είσαι Πρωθυπουργός, να διεκδικείς την Πρωθυπουργία, να είσαι Υπουργός. Τώρα είσαι σε μία περιδίνηση και αγωνίζεσαι με την ψυχή στο στόμα. Τι, υπάρχει καμιά απόλαυση, υπάρχει κανένα κύρος δυστυχώς κοινωνικό, πέρα από το τι σημαίνει θεσμικά η κάθε ιδιότητα; Εδώ έχει καταστεί ύποπτη δραστηριότητα η πολιτική κι όλοι αυτοί που κάνουν τον έξυπνο και ασκούν κριτική, πρέπει να έρθουν να αναλάβουν αυτό το φορτίο για να δούνε τι σημαίνει. Θα μου πεις, αν δεν θέλεις δεν το αναλαμβάνεις και προϋποτίθεται πάντα η δημοκρατική ψήφος.
Μα, δεν έχουμε έρθει εδώ χωρίς τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες έχουν περάσει δυο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε ο ελληνικός λαός εν γνώσει των καταστάσεων, των προβλημάτων και των συνεπειών. Εμείς προτείναμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και στο ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην κυβέρνηση. Αλλά δεν το θέλησε. Δεν θέλει καμία συμμετοχή στην ευθύνη.
Επίσης δεν ανοίξαμε εμείς το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το άνοιξαν οι χυδαιότητες, οι συκοφαντίες, η επίθεση. Δεν λένε μια κουβέντα για την κυβέρνηση Καραμανλή που χειρίστηκε την περίοδο 2004–2009 και κυρίως την περίοδο 2007–2009, αλλά χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τους φταίει ο Βενιζέλος. Ούτε καν άλλες εκδοχές ή φάσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ποιος εκπροσωπεί τη στρατηγική, ποιος εγγυάται την προοδευτική σταθερότητα.
Μα την εγγυόμαστε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Την εγγυόμαστε υπέρ του τόπου. Τι πάθος είναι αυτό; Για κατάληψη της εξουσίας και εκεί θα κριθεί αυτό τώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας πάμε στην καλή εκδοχή. Συγκεντρώνονται 180 ψήφοι, συνεχίζει η χώρα σταθερά. Αν όμως δεν γίνει αυτό, αυτός που το προκάλεσε θα το πληρώσει.
Γ. Χρηστάκος (Παραπολιτικά): Κύριε Πρόεδρε, είστε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τρεις δουλειές, ιδιότητες, αλλά κάθε μία από αυτές έχει μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ βαριά και δύσκολη δουλειά. Είστε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είστε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και είστε και Υπουργός Εξωτερικών.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σε σχέση με την τελευταία σας και πολύ σοβαρή βεβαίως ιδιότητα, δουλειά, που είναι αυτή του Υπουργού Εξωτερικών. Παίρνω χάρη της συζήτησής μας εδώ να σας μεταφέρω δημοσιεύματα, τα οποία λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις υστερήσατε, δεν ήσασταν εκεί την ώρα που έπρεπε, δεν κρατήσατε καλή στάση για παράδειγμα απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία, πήγαν άλλοι συνάδελφοί σας πρώτοι και εσείς ήσασταν σε μια εκδήλωση στα Σκόπια. Ήσασταν σκληρός απέναντι στη Μόσχα, ενώ θα έπρεπε λένε οι επικριτές σας, να έχετε μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Μόσχα, η οποία έβαλε και την Ελλάδα στις κυρώσεις, είχαμε προβλήματα.
Ήθελα να σας ρωτήσω καταλήγοντας. Είστε καλός Υπουργός Εξωτερικών;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ευρώπη, σε πάρα πολλές κυβερνήσεις, παραπάνω από τις μισές, είναι να υπάρχει συνεργασία περισσοτέρων κομμάτων και ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος να είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.
Δεύτερο. Υπάρχει πράγματι μια κριτική στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία παραδόξως δεν στρέφεται στον Πρωθυπουργό, αλλά σε εμένα. Θεωρούν κάποιοι ότι αυτό είναι δικό μου θέμα, το οποίο το ρυθμίζω μόνος. Όπως ο Πρωθυπουργός δεν ρυθμίζει μόνος καμία άλλη πολιτική, πρέπει να έχουμε συνεργασία και έχουμε εξαιρετική συνεργασία, έτσι και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε την ίδια συνεργασία.
Άλλωστε πρέπει να έχουμε συνεργασία και με την αντιπολίτευση και είμαι πάντα ανοιχτός σε αυτή την εθνική συναινετική αντίληψη και στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αρκεί να υπάρχει διάθεση.
Υπάρχουν ακροδεξιοί κύκλοι οι οποίοι εφάπτονται για ιστορικούς λόγους με τη Ν.Δ. που δεν θα ήθελαν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά τη συνεργασία με την ακροδεξιά. Και αυτοί στο όνομα ενός στείρου, νομίζω, γραφικού δήθεν πατριωτισμού, λένε διάφορα πράγματα, συνήθως άλλα ντ’ άλλων. Δηλαδή δεν μπορούν να αντιληφθούν τι κάνουμε ακριβώς στα θέματα αυτά.
Θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε για την εξωτερική πολιτική γενικότερα και για το τι βρήκα και πού βρισκόμαστε τώρα στα μεγάλα θέματα. Πώς έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές γραμμές του Υπουργείου Εξωτερικών και οι έγγραφες οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες για ιστορικούς λόγους πρέπει να υπάρχουν, για όλα τα μεγάλα θέματα.
Για το Κυπριακό, για τα Ελληνοτουρκικά, δηλαδή για τους γύρους τους διερευνητικούς και για τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, για το ζήτημα των Σκοπίων, για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, για όλα. Θεωρώ καθήκον μου ιστορικό να είναι συγκροτημένοι οι φάκελοι του Υπουργείου Εξωτερικών, να υπάρχουν κείμενα ενυπόγραφα και να έχουν μπει όλα σε τάξη ιστορική και επικαιρική.
Και μπορώ να σας απαντήσω για όποιο επιμέρους θέμα θέλετε. Δείτε τώρα το παράδειγμα της Ουκρανίας. Λένε κάποιοι «πήγατε αργά στην Ουκρανία, δεν έπρεπε να πάτε στην Ουκρανία. Δεν έπρεπε η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση», με την οποία διαπραγματευόταν και η Ρωσία και την οποία είχε αναγνωρίσει όλος ο κόσμος. «Δεν έπρεπε να αναγνωρίσει η Ελλάδα τον Πρόεδρο Ποροσένκο», τον οποίο έχει αναγνωρίσει όλος ο κόσμος και με τον οποίο διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Πούτιν.
«Δεν έπρεπε να πάτε στη Μαριούπολη, έπρεπε να πάτε νωρίτερα στη Μαριούπολη». Μα, πήγα στη Μαριούπολη πρώτος όταν περίμεναν οι Έλληνες εκεί, οι ελληνικές κοινότητες να πάει κάποιος να τους μιλήσει. Αρχές Σεπτεμβρίου με το αεροδρόμιο κλειστό και πρώτα πήγα στους Έλληνες της Μαριούπολης και μετά στο Κίεβο. Είχαν προηγηθεί στο Κίεβο όλοι οι συνάδελφοί μου. Υπήρχαν υπουργοί Εξωτερικών που πηγαίνανε στο Μεϊντάν. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας κατ’ επανάληψη.
Έχουμε κρατήσει στην κρίση στην Ουκρανία την πιο παραγωγική και δημιουργική θέση. Θέση ευρωπαϊκή η οποία είναι ταυτόχρονα και υπερασπιστική των εθνικών συμφερόντων. Και κρατάμε το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων όσο γίνεται υψηλότερα και είμαστε σε στενή συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή και μια χώρα νατοϊκή. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Και θέλουμε πολιτικές λύσεις και λύσεις αποκλιμάκωσης και τις στηρίζουμε.
Και ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο παρούσα στα μεγάλα θέματα. Πήγαμε στη Μέση Ανατολή, πήγαμε στην Αίγυπτο πρώτοι. Έχουμε ολοκληρωμένες θέσεις για όλη την κατάσταση που υπάρχει στον αραβικό κόσμο. Τι ακριβώς θέλει αυτή η αντίληψη η ακροδεξιά, επαναλαμβάνω, που εκφράζεται από συγκεκριμένα έντυπα, τα οποία υπηρετούν συγκεκριμένη αντίληψη. Δεν θέλω να το πω τώρα, το καταλαβαίνετε. Υπηρετούν φθηνές σκοπιμότητες.
Και θα έρθει η ώρα που θα πούμε λεπτομέρειες για το τι έχει γίνει ιστορικά όλα τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τα θέματα αυτά. και όπου υπήρχε κενό, όπου υπήρχε πρόβλημα, όπου υπήρχε ασάφεια, όπου υπήρχε αντίφαση, αυτή τώρα έχει αρθεί. Είναι απολύτως ολοκληρωμένες και σφαιρικές οι προσεγγίσεις μας, αλλά είναι αστείο να μιλάει κανείς πολύ γι’ αυτά και μάλιστα δημόσια και με λεπτομέρειες.
Υπάρχει όμως και η αντίληψη της αριστεράς, η οποία αμφισβητεί την ευρωπαϊκή στρατηγική, αμφισβητεί τη συμμετοχή μας στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αμφισβητεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αμφισβητεί τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Εντάξει. Αυτή είναι μια αντίληψη η οποία είναι εθνικά υπονομευτική. Γιατί αυτή ανοίγει τεράστιες τρύπες σε όλα τα εθνικά μας θέματα.
Ν. Φωτόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών): Κύριε Πρόεδρε, στο όραμά σας για το νέο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει χώρος και ρόλος για τον προκάτοχό σας τον κ. Παπανδρέου και αν αισθάνεστε να σας απειλεί στην ηγεσία του Κινήματος;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αισθάνομαι καμία απειλή από κανέναν και για τίποτα. Διότι έχω μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Για να νιώσεις ότι απειλείσαι, πρέπει να θεωρείς ότι κάτι έχεις να χάσεις. Υπάρχει χώρος για όλους, προφανώς για τους πάντες. Ένα όρο έθεσα: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει, αλλά λέμε το αυτονόητο. Όπως έχει πει ο Γκράμσι το αυτονόητο είναι επαναστατικό.
Β. Στολάκης «Καρφίτσα): Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη σας. Αναφέρθηκε και ο κ. Σαμαράς χθες στην ομιλία του, για τη ΝΕΡΙΤ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε λίγο να μας ξεκαθαρίσετε το εάν η πόλη σας θα αποκτήσει δικό της κανάλι, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό εάν θα πρόκειται για ένα ανταποκριτικό γραφείο των Αθηνών, ή εάν θα είναι ξεχωριστό κανάλι και θα πάρει τη θέση της ΕΤ-3.
Και εάν δεύτερο ερώτημα, αν και είπατε ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για εσωκομματικά, εγώ οφείλω να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνετε το σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, ότι φέρεται να δηλώνετε σε συνεργάτες σας ότι τον κ. Παπανδρέου δεν τον θέλετε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Ευ. Βενιζέλος: Ισχύουν όσα λέω εγώ. Αλίμονο εάν καθόμασταν να σχολιάζουμε οποιοδήποτε σχόλιο και δημοσίευμα.
Ως προς το θέμα της ΝΕΡΙΤ το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και για την πόλη, το θεωρώ παράγοντας ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα και την περιφερειακή Ελλάδα γενικότερα, πρέπει να σας θυμίσω κατ’ αρχάς ότι συνδέομαι ιστορικά ως Υπουργός Τύπου με την ύπαρξη και τη θεσμοθέτηση της ΕΤ-3, την οποία τη θεωρώ λίγο πολύ ένα δικό μου παιδί και πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε εδώ ολοκληρωμένη έκφραση της δημόσιας τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη η οποία να εκφράζει όλη την περιφερειακή Ελλάδα.
Μ. Πλήκα (Αυγή): Κύριε Βενιζέλο το Παρίσι δεν φαίνεται να πήγε πολύ καλά. Θα ήθελα να ρωτήσω πως θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στην επιμονή της τρόικα για τα εργασιακά κοινώς την αύξηση του ποσοστού των μαζικών απολύσεων, το δικαίωμα στην απεργία και την ανταπεργία και επίσης πως θα σταθεί στο θέμα του ανοίγματος του ασφαλιστικού το οποίο από ό,τι διαβάζουμε έρχεται και θα φέρει νέες αλλαγές με την ενοποίηση Ταμείων, όπου λέγεται ότι θα έχουμε αύξηση ορίων ηλικίας για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων και ασφαλισμένων και νέες μειώσεις συντάξεων.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν συμφωνώ κατ' αρχάς με τη διατύπωση ότι το Παρίσι δεν πήγε καλά. Το Παρίσι κατ' αρχάς ήταν μια άλλη διαδικασία, η τρόικα απεδέχθη να μην έρθει στην Αθήνα πριν πάει εκεί, μέσα σε μιάμιση μέρα έγινε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, επιλύθηκαν ζητήματα και κυρίως ξεκαθάρισε το τοπίο σε πάρα πολλά θέματα. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε επίσης πως επικοινωνούν τα δυο επίπεδα: το τεχνοκρατικό επίπεδο της τρόικας και το επίπεδο των πολιτικών επαφών υψηλού επιπέδου.
Η συμβολή της διαδικασίας αυτής είναι σημαντική. Ούτε περιμέναμε να λυθούν όλα τα θέματα, ούτε περιμέναμε να ληφθούν όλες οι αποφάσεις. Αλλά έχει συμβάλλει πολύ στην αποσαφήνιση των θέσεων και στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Εμάς μας ενδιαφέρει να τελειώνουν οι διαδικασίες, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο γίνεται γρηγορότερα. Και όταν λέω κανονικότητα δεν εννοώ στο παρελθόν, εννοώ στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μιας χώρας που μετέχει ως ισότιμη και αξιοπρεπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ζώνη του ευρώ.
Τώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε πρόβλημα ομαδικών απολύσεων, ούτε πρόβλημα απεργιών. Πρόβλημα ανεργίας υπάρχει, πρόβλημα στήριξης των επιχειρήσεων, πρόβλημα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να καταλάβει λοιπόν η τρόικα ότι δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Μ. Πλήκα (Αυγή): Αν δεν το καταλάβει και επιμένει;
Ευ. Βενιζέλος: Θα φτάσουμε. Δεν φτάσαμε ακόμη στο να τεθούν τα θέματα με τέτοια σαφήνεια πολιτική. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και η θέση της Κυβέρνησης η οποία είναι αντικείμενο προγραμματικών συνεννοήσεων και με τη Νέα Δημοκρατία είναι επίσης καθαρή, από την άποψη αυτή. Και στη στελέχωση του Υπουργείου Εργασίας όπως ξέρετε είναι πολύ ισχυρή η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και με Υφυπουργό και με Γενικούς Γραμματείς και με επικεφαλής σημαντικών Οργανισμών.
Στο ασφαλιστικό επίσης. Αυτό που ενδιαφέρει στο ασφαλιστικό είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των Ταμείων και γι' αυτό χρειάζονται οι δόσεις. Ότι χρειαζόμαστε συνεχώς παρακολούθηση της δυναμικής του συστήματος, αυτό πρέπει να παρακολουθούμε τα μεγέθη. Αλλά ζητήματα αλλαγής των ορίων ηλικίας και τα λοιπά, δεν τίθενται ούτε θα τεθούν. Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι αυτά που σας είπα: να βοηθήσουμε τα Ταμεία και να βοηθήσουμε και τους ασφαλισμένους –αυτό αφορά κυρίως τους μικρομεσαίους του ΟΑΕΕ- να βρουν το δρόμο τους, έχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ξέροντας πάρα πολύ καλά ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τρέχουσες οφειλές και λιγότερο οι συσσωρευμένες.
Επίσης ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο μεγάλος όγκος πέρα του 80% των συσσωρευμένων οφειλών στα Ταμεία και ιδίως στο ΙΚΑ, είναι οφειλές προ της κρίσης, προ του 2009.
Δ. Βενιέρης (Focus 103.6): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ακούγοντας χτες τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και εσάς σήμερα διαπίστωσα ότι αναφέρθηκε πολλές φορές η λέξη «αλήθεια». Θυμήθηκα μια πολύ σπουδαία φράση του  Τιτσιάνο  είναι Ιταλός ζωγράφος ο οποίος είπε «Όλοι θέλουμε να ακούμε την αλήθεια, αλίμονο όμως σε εκείνον που τη λέει». Και θέλω να ακούσω από εσάς δυο αλήθειες. Η πρώτη: συνεργάζεστε με τη Νέα Δημοκρατία επειδή το θέλετε; Επειδή πρέπει ή επειδή δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά;
Και η δεύτερη αλήθεια: μιλήσατε για όλους και είπατε πράγματα. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι καλός Πρωθυπουργός;
Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε, πρέπει να λέμε την αλήθεια. Όπως είπα και προηγουμένως πρέπει και να ακούμε την αλήθεια και όταν συμφωνούμε στην αλήθεια και ιδίως όταν συμφωνούμε στα δεδομένα τα τεχνικά, να τα παραδεχόμαστε.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο κόσμος, η κοινωνία θέλει να ακούει την αλήθεια, αλλά ψηφίζει το ψέμα. Άρα εμείς έχουμε υποχρέωση ως πολιτικό σύστημα ως Κόμματα ως άνθρωποι να λέμε την αλήθεια, ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί εάν θα την ακούσει, θα μπει στη λογική της αλήθειας ή αν θα μείνει γοητευμένος ίσως και λόγω απελπισίας από το ψέμα, από τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα και θα ψηφίσει αυτό.
Αυτό είναι το δίλημμα και το δράμα της χώρας και της δημοκρατίας ταυτόχρονα. Συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία για τους λόγους είπα. Θέλαμε να συνεργαζόμασταν και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε ει δυνατό με όλους γιατί η χώρα για να αποκτήσει ξανά τη δυναμική της και το ρυθμό της, θέλει συστράτευση. Δεν θέλει πόλωση.
Και εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε καμία επιθυμία να είμαστε πάντα στην Κυβέρνηση, μπορούμε να είμαστε και εκτός Κυβέρνησης, αν υπάρχουν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη. Αρκεί να μην οδηγήσουν τη χώρα στον τοίχο βέβαια. Γιατί αν πρόκειται να πάρουν το αυτοκινητάκι και να το ρίξουν τα συγκρουόμενα, εντάξει δεν το θέλουμε αυτό.
Δ. Βενιέρης (Focus 103.6): Συγνώμη για τη δεύτερη ερώτηση υπάρχει απάντηση; Επειδή έγινε κριτική για άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, αν ο κ. Σαμαράς θεωρείτε ότι είναι καλός Πρωθυπουργός. Επειδή συνεργάζεστε αρμονικά.
Ευ. Βενιζέλος: Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία. Γιατί είμαστε στρατευμένοι σε μια υπόθεση η οποία είναι εθνική. Αλλά ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς χώρους, είμαστε Αρχηγοί δύο Κομμάτων που ανήκουν σε δυο διαφορετικές οικογένειες. Κατεβήκαμε στις ευρωεκλογές ο ένας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο άλλος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ένας με υποψήφιο τον Σουλτς και ο άλλος με υποψήφιο τον Γιούνκερ.
Θ. Σιχλετίδης (Στο Κόκκινο): Κύριε Πρόεδρε από τον πρώτο Άξονα από τους πέντε που μας παρουσιάσατε, απουσιάζει κάθε αναφορά στην αποκατάσταση του βασικού μισθού αλλά και της εργατικής νομοθεσίας όπως ήταν πριν από το ’12. Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ποιος θα είναι ο βασικός μισθός και με ποιο τρόπο θα συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Έκανα μια εισαγωγή διαρκείας επτά λεπτών, είπα τίτλους δεν μπήκα σε λεπτομέρειες. Αυτά τα θέματα πρέπει να επιλύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μόνο μέσα από το σεβασμό της συλλογικής αυτονομίας μπορούν να δοθούν λύσεις στα θέματα αυτά. Και χαίρομαι γιατί έστω χωρίς μισθολογικά ζητήματα απεκατεστάθη η λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ε. Σώκου (Δ.Τ.): Δεν ξέρω αν ολοκληρώσατε κ. Πρόεδρε την απάντηση πριν. Μιλήσατε πριν γι' αυτούς τους ακριβώς πέντε άξονες και από την οικογένεια της Πρέβεζας να σας πάω στην οικογένεια της Θράκης την οποία τη γνωρίζετε πολύ καλά γιατί επισκέπτεστε την περιοχή επίσης, να πούμε ότι ζητήσατε μια συσπείρωση και μια συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες ακόμη αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις ζωονόσους, κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουμε, αποζημιώσεις δεν έχουν έρθει. Βρισκόμαστε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον φορολογικά τουλάχιστον με δυο χώρες δίπλα μας, οι οποίες αναπτύσσονται διαρκώς τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το εισόδημα φεύγει, ξαναβιώνουμε φαινόμενα μετανάστευσης όπως το 1960 και επειδή ακριβώς είχατε πει και πριν ότι σε μια Ευρώπη που ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών ευελπιστούμε και μια Ελλάδα να μην ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών που έστειλε η Θράκη και να την προβληματίζουν ακόμη περισσότερο. Περιφερειακή ανάπτυξη με περιφερειακή ιδιαιτερότητα της Θράκης κ. Πρόεδρε.
Ευ Βενιζέλος: Βεβαίως και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Θράκη. Εμείς θέλουμε η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να είναι ενσωματωμένη σε όλες τις εθνικές και περιφερειακές δραστηριότητες και λειτουργίες Μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από τη μόρφωση, μέσα από τις ευκαιρίες, μέσα από την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής βελτιώνονται όλα.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη, το οποίο και επεξεργαζόμαστε. Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε έτοιμοι να το προτείνουμε. Ήδη έγιναν ορισμένα πρώτα βήματα πολύ σημαντικά στον τομέα της εκπαίδευσης που είναι ζωτικής σημασίας, αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι για ολοκληρωμένες λύσεις που θέλουμε να καταστούν κυβερνητική απόφαση και μέσα από το ΕΣΠΑ και μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην περιοχή.
Και ως προς τις εκκρεμότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξέρω πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες που είχαν γίνει και από τον κ. Τσαυτάρη και τώρα θα ενημερωθώ από τον κ. Κουκουλόπουλο και την ηγεσία γενικότερα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε ό,τι εκκρεμότητες έχουμε να τις λύνουμε αμέσως. Αλλά αυτό είναι γενική γραμμή για όλες τις Περιφέρειες.
Δ. Βάλας (Ελευθερία Λάρισας): Κύριε Πρόεδρε κατάγομαι από αγροτική περιοχή από τη Λάρισα όπως ακούσατε και προηγουμένως, σας μεταφέρω ένα ερώτημα ενός φίλου αγρότη ο οποίος με εξέπληξε πραγματικά γιατί κι εμένα ο νους μου δεν είχε πάει. Φαίνεται τα διαβάζει όλα.
Μία βασική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, για τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που θα αναλάμβανε να διαπραγματεύεται θέματα που είχαν σχέση με τρόικα, με Μνημόνιο και τα λοιπά, γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτή τη φορά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις στα αγροτικά προϊόντα, τα ροδάκινα που επλήγησαν από το εμπάργκο και τα διάφορα άλλα;
Το ερώτημά μου είναι το εξής: τη διαπραγμάτευση αυτή εάν το λέω σωστά, την έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ερώτημα του φίλου που σας μεταφέρω και έγινε και δικό μου είναι αν υπήρχε αυτή η διαπραγματευτική εθνική ομάδα θα τα κατάφερνε καλύτερα; Δηλαδή το ποσό της αποζημίωσης θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο;
Ευ. Βενιζέλος: Τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι πολύ τεχνικά και οι διαδικασίες πολύ συγκεκριμένες. Εγώ αναφερόμουνα στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης για το χρέος, για τους όρους συνεργασίας με τους εταίρους μας, για τα μεγάλα θέματα, όχι για τεχνικές διευθετήσεις όταν έχεις τη μία ή την άλλη κρίση στην αγροτική παραγωγή.
Τα θέματα της κρίσης με τα ροδάκινα πρέπει να διαχωριστεί από το θέμα της κρίσης της υπερπαραγωγής ροκαδίνων γενικότερα στην Ευρώπη. Είναι άλλο το θέμα της υπερπαραγωγής και των χαμηλών τιμών στην Ευρώπη και άλλο το θέμα της διακοπής των εξαγωγών προς τη Ρωσία το οποίο και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση.
Το θέμα της διακοπής των εξαγωγών στη Ρωσία ό,τι ζημία προκαλέσει, θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση και κάλυψη. Η ζημία είναι πάρα πολύ μικρή. Πάρα πολύ μικρή. Πολύ περιορισμένη, διότι υπήρξε αναπροσανατολισμός, διότι είχαν ήδη εξαχθεί πάρα πολλές ποσότητες, διότι υπήρξαν μέτρα, διότι υπάρχει κοινοτική πρόβλεψη και αν χρειαστεί θα δούμε και τι συμπληρωματικά μέτρα θα ληφθούν εθνικά. Άρα λοιπόν να διαχωρίσουμε τα επίπεδα. Άλλο εθνική διαπραγμάτευση για τα μεγάλα, άλλο κρίση υπερπαραγωγής ροδακίνων στην Ευρώπη, άλλο συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων σε σχέση με το ροδάκινα.
Η θεωρία όμως που λέει ότι για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα ροδάκινα και τα αντίμετρα, πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να τρέχουμε να βρούμε τα κομμάτια μας στο Αιγαίο, στα ελληνοτουρκικά, στην Κύπρο, ή στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μια θεωρία η οποία είτε αστεία, είτε εγκληματική.
Α. Γιουρμετάκης (TRT): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι πρέπει να λέμε αλήθειες και ο λαός να ψηφίζει τις αλήθειες και όχι το ψέμα. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως εάν θεωρείτε ότι το λεφτά υπάρχουν το 2009 ήταν ένα τέτοιο ψέμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός.
Και επιπροσθέτως να ρωτήσω εάν αυτό το ψέμα το χρεώνεται εκείνος που το επαναλάμβανε σε αυτή την αίθουσα συνεχώς εκείνη την ημέρα, ή και εκείνοι οι οποίοι δεν τον σταμάτησαν στο να διατυπώσει αυτό το ψέμα που τελικά ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και που εν πολλοίς πληρώνει το κόμμα σας και εσείς προσωπικά σήμερα. Το ένα ερώτημα είναι αυτό.
Και το δεύτερο είναι, εάν μου επιτρέπετε, δεν κατάλαβα την απάντηση που δώσατε στον κ. Γιακουμή, εάν τελικά επειδή ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το χάσμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αυτό πλέον αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, ή εάν το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση σε περίπτωση διατύπωσης πρότασης από το ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιβάλει συνεργασίες;
Ευ. Βενιζέλος: Μου λέτε να τοποθετηθώ σε ένα σενάριο που λέει θα πάμε σε εκλογές, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και θα κάνει το παιχνίδι αυτός και εμείς πρέπει να τοποθετηθούμε σαν να είμαστε ο συμπληρωματικός παράγοντας η μοίρα του οποίου είναι να διαλέξει ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Ε, όχι δεν θα είναι αυτή η εξέλιξη. Αυτή είναι μια δραματική εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά ούτε συμπλήρωμα. Και ούτε μας ενδιαφέρει να είμαστε κυβέρνηση. Δεν είμαστε το γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων που πρέπει να είναι πάντα στην κυβέρνηση, που ψάχνει να βρει εάν θα είναι με το SPD ή με τοCDU.
Εμείς έχουμε μια εθνική στρατηγική, έχουμε μια παράδοση, μια δυναμική. Σε εμάς ήρθε η Ν.Δ. Με συγχωρείτε που το λέω, στις απόψεις μας και στην πολιτική μας. Και η ΔΗΜΑΡ. Και είχαμε προτείνει να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη γραμμή.
Και τώρα θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση και αντίπαλός μας είναι ο συντηρητισμός, ο ανορθολογισμός, η συνωμοσιολογία, η ανευθυνότητα. Είναι αντίπαλός μας από οπουδήποτε κι εάν προέρχεται. Και όταν προεκλογικά, για να συνδέσω το δεύτερο ερώτημά σας με το πρώτο, όταν προεκλογικά δεν λες υπεύθυνα πράγματα και αληθινά, τα βρίσκεις μετεκλογικά και πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε σχέση με την διεξαγωγή του προεκλογικού διαλόγου, όταν φτάσουμε στις εκλογές.
Εγώ πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία. Πιο ισχυρός. Γιατί όταν έχεις να παλέψεις ταυτόχρονα με δυο τόσο μεγάλους αντιπάλους και τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, πρέπει να έχεις και το Θεό μαζί σου. Θέλει και τύχη. Θέλει πάντως μια μεταφυσική ενίσχυση, γιατί δεν παλεύεται εύκολα αυτό το σκηνικό.
Τώρα για το λεφτά υπάρχουν. Έχει εξηγηθεί πώς ειπώθηκε και σε ποια συμφραζόμενα η φράση αυτή. Αλλά εγώ για να προχωρήσουμε τη συζήτηση και να μην κοιτάμε στο παρελθόν, σας λέω ότι το 2009 οι εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν καταλάβαινε ότι έρχεται καταιγίδα, ορυμαγδός.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον προ της κρίσης, γιατί και τα άλλα κόμματα τι λέγανε το 2009; Εάν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι, με συγχωρείτε που το λέω, ξέρω τη σοβαρότητά σας, θα ήταν γιατί δεν ξανακάνετε εκλογές μετά όταν είδατε τα δεδομένα;
Ξέρετε εγώ πρότεινα το 180 τότε. Να μαζέψουμε όσο γίνεται περισσότερες εθνικές δυνάμεις στη διαχείριση της κρίσης. Εν πάση περιπτώσει όμως, οι εκλογές γίνανε το 2012 το Μάιο και τον Ιούνιο και ο κόσμος ψήφισε στις εκλογές αυτές. Και ψήφισε δίνοντας 47% αθροιστικά στα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την δική μας στρατηγική, την υπεύθυνη στρατηγική υπέρβασης της κρίσης.
Πώς βρισκόμαστε εδώ; 47% πήρε αυτή η αντίληψη, όπως την εκφράζουν όλες οι δυνάμεις, ο κοινός παρονομαστής. Η εκλογική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας ήταν 47% και με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ είναι 43%, 42,5%.
Άρα λοιπόν είμαστε τώρα μετά τις εκλογές αυτές και κυρίως είμαστε πέντε χρόνια μετά την κρίση με άλλα αποτελέσματα, με άλλες δυνατότητες και πρέπει να δούμε πού πηγαίνουμε. Να κοιτάξουμε μπροστά.
κ. Χατζημίσης (Τηλεόραση 2 Πιερίας): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Θέλω να σας πάω και πάλι στο θέμα των ροδακίνου, γιατί οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας υπέστησαν μεγάλες καταστροφές φέτος, μεγάλες ζημιές από αυτή την ενέργεια, από το εμπάργκο της Ρωσίας, που είναι η κύρια εξαγωγική αγορά.
Επίσης πέρα από τη Ρωσία και τα όσα συνέβησαν με το εμπάργκο, είχαμε και πάρα πολλές χαλαζοπτώσεις. Χαλαζοπτώσεις οι οποίες είχαν προβλεφθεί, ωστόσο δεν είχε γίνει καμία ενέργεια. Μάλιστα οι παραγωγοί έχουν καταθέσει μήνυση στον ΕΛΓΑ γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για την προστασία από το χαλάζι. Θέλω να ρωτήσω, πώς θα γίνει να μην πληρώνουν οι αγρότες τέτοιες παραλείψεις του κράτους; Δεν έχει γίνει η απαραίτητη αντιχαλαζική προστασία κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Εάν δεν έχει γίνει, κακώς δεν έχει γίνει. Πρέπει όλα αυτά να γίνονται, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ή τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης είπα προηγουμένως ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το γενικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής ροδακινοπαραγωγής λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλών τιμών από το ειδικό πρόβλημα των μέτρων που έλαβε η Ρωσία. Τα ρωσικά μέτρα έχουν πολύ περιορισμένη επίπτωση οικονομική, γιατί είχαν εξαχθεί ήδη τεράστιες ποσότητες και γιατί υπήρξε αποπροσανατολισμός. Και φύγανε πολλές ποσότητες σε άλλες αγορές.
Και εν πάση περιπτώσει εάν υπάρξει αποδεδειγμένη ζημιά, υπάρχει ήδη διαδικασία πλήρους αποζημίωσης. Αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διάφορα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα με αφορμή την υπόθεση αυτή. Πρώτον, υπάρχουν ροδακινοπαραγωγοί οι οποίοι ανήκουν σε οργανωμένες ομάδες παραγωγών, οι οποίοι παίρνουν πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις και υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι ροδακινοπαραγωγοί.
Υπάρχουν νομοί, όπως η Πέλλα με μεμονωμένους ροδακινοπαραγωγούς και υπάρχουν νομοί, όπως η Ημαθία και η Κοζάνη, ιδίως ο Βελβεδός, με οργανωμένες ομάδες παραγωγών.
Υπάρχουν επίσης εντυπωσιακές διαφορές στις τιμές. Υπάρχουν τιμές 13 σεντς στην Πέλλα, περίπου 50 σεντς στην Ημαθία και 90 σεντς στο Βελβεδό. Το οποίο είναι ανεξήγητο από ένα σημείο και μετά.
Υπάρχουν τριγωνικές συναλλαγές. Υπάρχουν off shore εταιρείες που πρέπει να δούμε τι γίνεται με όλα αυτά. Και η συνεργασία μας με τους αγρότες, η συνεργασία μας με τον αγροτικό κόσμο, η οργάνωση των αγροτών θα μας επιτρέψει να λύσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα και να βοηθήσουμε την αγροτική παραγωγή.
Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συνεννοηθώ, όπως είπα και προηγουμένως, και με τον Υπουργό και με τον Αναπληρωτή Υπουργό και με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό.
Τώρα, εάν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα σε ένα νομό με μια χαλαζόπτωση ή οτιδήποτε άλλο, αυτό θα το λύσουμε και εάν υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί κάποια ευθύνη για κάποια παράλειψη, θα γίνει κι αυτό γιατί μπορεί σε τοπικό επίπεδο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Αλλά εγώ θέλω να παρακαλέσω και να καλέσω τους αγρότες μας, με αφορμή την υπόθεση των ροδακίνων, να συνεργαστούμε, ώστε να είμαστε στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας. Η δε κοινή αγροτική παραγωγή προβλέπει ειδικά κονδύλια για όλα αυτά, για την οργάνωση, για την προβολή, τα οποία δεν αξιοποιούνται δυστυχώς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Θ. Κανελλόπουλος (Best της Μεσσηνίας): Είστε αναμφισβήτητα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως κάποια στελέχη στην Πελοπόννησο δεν το επιβεβαιώνουν με τον ίδιο ρυθμό, να σας ενημερώσω, εάν δεν το ξέρετε ήδη και ετοιμάζουν διάφορα σενάρια μεταξύ εσάς και του κ. Παπανδρέου, σαν τον άνθρωπο που θα έρθει δήθεν να ενώσει το ΠΑΣΟΚ κλπ. Απλά τι έχετε να πείτε στον κόσμο αυτό κι αν θα κληθεί ο κόσμος αυτός που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν να διαλέξει μεταξύ δύο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν ο κόσμος μας καλείται να συστρατευθεί, να πάμε στο συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης και να δώσουμε απαντήσεις στις αγωνίες του κόσμου. Αρκετά πια με τις φωνές του παρελθόντος, δε θα ταλαιπωρήσουμε τον ελληνικό λαό.
Δ. Κότας Τηλεπιλογές Σερρών): Πρόεδρε καλησπέρα σας από τις Σέρρες, θα σας μεταφέρω στις Σέρρες για κάποια προβλήματα τα οποία υπάρχουν όσον αφορά τους επαγγελματίες. Η διαφορά του ΦΠΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία έχει καταστρέψει την οικονομία του νομού Σερρών. Στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα δεν υπάρχει τελωνειακός έλεγχος, με αποτέλεσμα να διακινούνται ελεύθερα τα εμπορεύματα από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, χαρακτηριστικό παράδειγμα Πρόεδρε είναι πως μέχρι και ψωμί έρχεται από τη Βουλγαρία καθημερινά από τη γείτονα. Ποια τα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν ως προς αυτό το θέμα;
Και μία δεύτερη ερώτηση: Σήμερα είχαμε σημαντικά ευρήματα στην Αμφίπολη, ανακαλύφθηκαν δύο Καρυάτιδες. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Αρχίζω από το δεύτερο το οποίο είναι ευκολότερο ως ερώτημα και εθνικής σημασίας, γιατί τα ευρήματα της Αμφίπολης επιβεβαιώνουν κατ΄ αρχάς το τι σημασία έχει να πιάνεις την ιστορία στα χέρια σου μέσα από την αρχαιολογική έρευνα. Ο πλούτος ο αρχαιολογικός της ελληνικής γης είναι απολύτως αντίστοιχος με τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας, με τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας, με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού.
Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κάνει ιδεολογική χρήση της ιστορίας, ούτε επινοεί ταυτότητες. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με εθνική υπερηφάνεια ως θέματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνισμού.
Και χαίρομαι, γιατί στην Αμφίπολη αναδεικνύεται ένα εύρημα, που θα αποτελεί πόλο έλξης αντίστοιχο της Πέλλας, αντίστοιχο της Βεργίνας, αντίστοιχο τόσων άλλων κινήτρων που έχουμε απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα για επισκέψεις στην Ελλάδα και για ενίσχυση του ελληνικού πολιτιστικού τουρισμού και είναι για το νομό των Σερρών και για την ευρύτερη περιοχή ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτό που συμβαίνει στην Αμφίπολη.
Τώρα, η αναβάθμιση είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην ενιαία αγορά, δεν υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι, υπάρχουν έλεγχοι λαθρεμπορικοί, υπάρχουν έλεγχοι φυτοϋγειονομικοί, οι οποίοι γίνονται με τον τρόπο που γνωρίζουμε και που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Από κει και πέρα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της ελληνικής και η ενίσχυση της απασχόλησης στις Σέρρες και σε όλη την περιοχή, οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα γίνει μέσα από αυτά που είπαμε, αυτά που είπαμε θα εξειδικευθούν και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή χρειάζεται ένα περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία κι ένα τοπικό για τις Σέρρες.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, είναι ένας μεγάλος νομός οι Σέρρες που τον επισκέπτομαι συχνά και τον ξέρω νομίζω αρκετά, που έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Μιλήσαμε για την Αμφίπολη, σπήλαια, ιαματικός τουρισμός, ιαματικά λουτρά τεράστια, γεωθερμικά πεδία.
Μπορείς να διαμορφώσεις ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να είναι πραγματικά γοητευτικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνον από τα κόμματα και την Κυβέρνηση, πρέπει να γίνεται κι από τους τοπικούς παράγοντες, από την τοπική κοινωνία, από τους παραγωγικούς φορείς, για να δώσουμε δουλειά στον κόσμο και ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες. Και να σκεφτείτε τώρα μόνο γύρω από την Αμφίπολη τι μπορεί να στηθεί ως οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.
Σας ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε, σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ