Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη για θέματα επικαιρότητας



Είμαι σε επικοινωνία και με τον Αρχηγό Αστυνομίας και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και ενημερώνομαι, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης

, ερωτηθείς από εκπροσώπους των ΜΜΕ για το αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σε σχέση με τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν εναντίον λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας και την εξιχνίασή τους από τις Αρχές.

Προσερχόμνος σε συνέδριο που διοργάνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2024, στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η Ακαδημία Νομικής Υπηρεσίας, με θέμα: «Συμβατές, Μη συμβατές και παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ο κ. Σαββίδης, ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος έχει ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι υποθέσεις που αφορούν στις επιθέσεις που έγιναν εναντίον Δημοσίων Κατηγόρων και αν για το θέμα έχει επικοινωνήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε: «Πιστεύω ότι εκείνο το οποίο είπα τις προάλλες ήταν το αυτονόητο, ότι, θα πρέπει τα αρμόδια όργανα να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλευκανθεί αυτό το έγκλημα όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις που έχουν γίνει σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν θεωρώ ότι έχω κάτι χρήσιμο να προσθέσω στα όσα έχω πει προχθές. Είμαι σε επικοινωνία και με τον Αρχηγό Αστυνομίας και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και ενημερώνομαι».

Ερωτηθείς για τη γνωμάτευση που ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε ότι για το θέμα υπάρχει πολιτική συνεννόηση ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα και ότι οι νομικοί λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας εργάζονται επ’ αυτού. «Αντιλαμβάνομαι έχει γίνει μια πολιτική συνεννόηση στη Βουλή και υπάρχει τώρα κάποιο θέμα το οποίο αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα σύμφωνα με τη διευθέτηση αυτή που έχει γίνει. Λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας εργάζονται πάνω στο θέμα και μόλις είμαστε έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε», είπε.

Σε σχέση δε με τη γνωμάτευση που ζητήθηκε από τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «είχαμε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Λογιστή, και είχε έρθει και σχετική επιστολή με την οποία ζητά γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Όπως και με όλες τις άλλες παρόμοιες υποθέσεις, η υπόθεση αυτή είχε ανατεθεί σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζεται το θέμα. Μόλις είμαστε έτοιμοι, θα στείλουμε τη γνωμάτευσή μας στον Γενικό Λογιστή».

Κληθείς ακόμη να πει κατά πόσον ο ίδιος θεωρεί βάσιμα τα όσα λέει ο Γενικός Ελεγκτής, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «Δεν θα ήταν φρόνιμο για μένα να σχολιάζω οτιδήποτε πάνω σε ένα θέμα για το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε νομικά. Όταν είμαστε έτοιμοι θα δώσουμε τις θέσεις μας και ανάλογα θα μπορείτε να εξάξετε τα δικά σας συμπεράσματα.»

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή, μετά από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης δεν προέβη σε σχόλιο, σημειώνοντας εκ νέου την ικανοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας για το πόρισμα που εξέδωσε η Αρχή. «Θα επαναλάβω ότι μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς απάλλαξε πλήρως τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα από τις κατηγορίες και τις καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιόν της. Για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω.»

Ως προς το θέμα του σημερινού συνεδρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι κρατικές ενισχύσεις αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο άπτεται αρκετών δραστηριοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας εξ ου και, όπως ανέφερε, κρίθηκε ως σημαντικό οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας να τύχουν περαιτέρω εσωτερικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης επ’ αυτού. Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου για την αποδοχή της πρόσκλησης της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας να παρουσιάσει και να μιλήσει για το θέμα, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε υπερηφάνεια για το έργο που η νεοσύστατη Ακαδημία παράγει λέγοντας πως «είμαστε περήφανοι για την Ακαδημία αυτή, έχει ένα μεγάλο έργο να επιτελέσει και θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ τόσο την επιμόρφωση των δικών μας λειτουργών όσο και την επιμόρφωση άλλων Υπηρεσιών από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.»