Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Πρώτη Τελετή Απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού ΚΟΑ



Είναι με ιδιαίτερη χαρά και αποτελεί τιμή για εμένα να συμμετάσχω στην αποψινή πρώτη τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Προτού όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, ο οποίος είχε πετυχημένη πορεία ως Πρόεδρος του ΚΟΑ, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ – και μέσω αυτών όλους όσοι διαχρονικά υπηρέτησαν τον ΚΟΑ που συμπληρώνει φέτος 55 χρόνια προσφοράς – για τη δράση σας που συνέβαλε στην υλοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών που αναβάθμισαν τον κυπριακό αθλητισμό και ήταν καθοριστικές στο να πραγματοποιήσει άλματα προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποψινή εκδήλωση. Η καθιέρωση των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού στοχεύει ακριβώς στην αναγνώριση και την απόδοση τιμής σε ανθρώπους, θεσμούς και οργανισμούς που συνέδραμαν με την προσφορά τους στην αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας και στην προώθηση του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς μέσα από την αθλητική δραστηριότητα. Γιατί ο αθλητισμός δεν είναι μόνο τα αθλήματα: είναι και η κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, είναι και ο τομέας της Παιδείας.

Όπως μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει κανείς από το πλήθος των υποψηφίων, που πρότεινε η Ειδική Επιτροπή στις διάφορες κατηγορίες βράβευσης, ως Κύπρος, ναι, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το επίπεδο του αθλητισμού μας αλλά και για τους ανθρώπους που αποτελούν τους κύριους εκφραστές όλων εκείνων των αξιών που πρεσβεύει το αθλητικό ιδεώδες.

Νιώθουμε, λοιπόν, ιδιαίτερη περηφάνια και τιμούμε τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, τις προσωπικότητες, που μέσα από την απαιτητική προσπάθειά τους και τις τεράστιες θυσίες τους, εκπροσωπούν επιτυχώς την πατρίδα μας σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αποτελώντας πρότυπο ήθους, συμπεριφοράς και δράσης για όλους μας. Στο πρόσωπο τους τιμούμε επίσης τους προπονητές και τις προπονήτριές τους, τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς και όλους τους αθλητικούς παράγοντες και εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στις επιτυχίες τους. Η κοινή προσπάθεια όλων που κορυφώνεται με τη συμμετοχή και τις επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών μας αποδεικνύεται καθοριστική για τη συνέχιση της εξελικτικής πορείας του κυπριακού αθλητισμού.

Αυτήν ακριβώς την εξελικτική πορεία είναι που στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε μέσα και από δικές μας συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας. Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι η ουσιαστική ενίσχυση, με όλους τους δυνατούς τρόπους, της προσπάθειας των αθλητών και των αθλητριών μας, λαμβάνοντας πάντα φυσικά υπόψη και τις εισηγήσεις και επιδιώξεις του αθλητικού μας κόσμου ώστε μέσα από κοινή προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία οι αθλητές και οι αθλήτριές μας να έχουν θέση, ρόλο και λόγο στις αποφάσεις που τους αφορούν και τους επηρεάζουν.

Πέραν των όσων προανέφερα για τους επαγγελματίες του χώρου, οι γενικότεροι σχεδιασμοί μας στον τομέα του αθλητισμού αποσκοπούν και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των πολιτών χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Παράλληλα, στοχεύουν στην προαγωγή του αθλητισμού ως φορέα παιδείας και ως εργαλείου υγειούς τρόπου ζωής, ενισχύοντας τις δυνατότητες για δραστηριότητες άθλησης εντός και εκτός των εκπαιδευτηρίων μας.

Και είναι εδώ που έρχομαι στον τομέα της Παιδείας, στον τομέα της εκπαίδευσης. Προς την κατεύθυνση υλοποίησης όλων όσων οραματιζόμαστε για τον Αθλητισμό προωθούμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη δημιουργία προγραμμάτων αξιοποίησης αθλητών - προτύπων και ανάδειξης νέων ταλέντων, την υλοποίηση δράσεων προώθησης της δια βίου άσκησης, τη διαμόρφωση προγραμμάτων µαζικού αθλητισμού και την ενσωμάτωση της Ολυμπιακής Παιδείας στα αναλυτικά προγράµµατα εκπαίδευσης στα σχολεία μας.

Είναι πολύ σημαντικό για να στεφθεί η προσπάθειά μας με επιτυχία να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Εκπαίδευση και στα σχολεία μας. Παράλληλα προωθούμε δράσεις που θα συμβάλουν στην παροχή ίσων ευκαιριών άθλησης για όλους και στην ένταξη των ατόμων µε αναπηρίες στον αθλητισμό. Αυτό είναι ένα στοίχημα που έχουμε ως διακυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο της ανάγκης – δηλαδή να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση για να πετύχουμε τον στόχο της περαιτέρω αναβάθμισης του αθλητισμού στη χώρα μας, ένα στόχο που δεν μπορεί να γίνει από τον έναν χρόνο στον άλλον – θα ήθελα να ανακοινώσω απόψε την απόφασή μας για την εκπόνηση, υπό την εποπτεία και επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και φυσικά με τη συνδρομή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, στρατηγικής για την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας.

Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην προσχολική, τη σχολική και την ανώτερη εκπαίδευση όπως και την ενήλικη ζωή των συμπολιτών μας. Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα από την ίδια την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί σοβαρά και βλέπω και κατά καιρούς κάποιες απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις είναι το θέμα των χώρων αθλητισμού. Οφείλω να αναφέρω ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο έκανε σημαντική δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη σημασία της ποιότητας και της επάρκειας των χώρων αθλητισμού θα εργαστούμε προς την προώθηση περαιτέρω αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, κτίζοντας στη δουλειά που έγινε με στόχο την ενίσχυση του πρωταθλητισμού, την υποβοήθηση της προσπάθειας για μαζικό αθλητισμό, την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων – και προς αυτή κατεύθυνση ξεκινήσαμε δουλειά στη Λεμεσό με αφορμή τη διοργάνωση που θα γίνει για το Eurobasket – την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αξιοποίησή τους από τα οργανωμένα σύνολα στη χώρα μας. Είναι ένα θέμα που με την κατάλληλη στοχοπροσήλωση μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε πολλούς τομείς στη χώρα μας.

Αναφερόμενος τώρα στα οργανωμένα σύνολα είναι κοινή πεποίθηση ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου του αθλητισμού στη χώρα μας. Σε αρκετές των περιπτώσεων, και το γνωρίζω προσωπικά, η προσφορά είναι εθελοντική, γίνεται από αγάπη προς τον αθλητισμό και μάλιστα πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενισχύουμε τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση και των αθλητών μας, πάντα φυσικά στη βάση συγκεκριμένων παραδοτέων και λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα στον χώρο του αθλητισμού.

Η παρουσία μου απόψε εδώ μαζί με τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τα όσα ενδεικτικά έχω αναφέρει επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουμε ως Κυβέρνηση για την προαγωγή του αθλητικού γίγνεσθαι στη χώρα μας προς όφελος της αθλητικής μας κοινότητας και όχι μόνο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις αρχές και αξίες που διέπουν το ολυμπιακό ιδεώδες. Με την αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, όλων εσάς, μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια ο αθλητισμός μας θα ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά – και το κάνω με απόλυτη ειλικρίνεια – και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ και να τους συγχαρώ για το έργο που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αποτελούν κληροδότημα και σπουδαία παρακαταθήκη για όλους μας, ανάμεσα σε άλλα, οι σχεδιασμοί που έχουν προωθήσει για τα νεαρά ταλέντα – κάτι πολύ σημαντικό, η στήριξη αθλητών και αθλητριών και φορέων σε όλα τα επίπεδα του αθλητικού οικοδομήματός μας, η βελτίωση των υποδομών άθλησης – ένας άλλος τομέας όπου έγινε σημαντική δουλειά, η στοχευμένη στήριξη των προσφυγικών σωματείων και των θρησκευτικών ομάδων και η πολυεπίπεδη δράση τους για προώθηση του κοινωνικού και μαζικού αθλητισμού.

Με την ευκαιρία καλώ τον νέο Πρόεδρο και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες όλων μας, να αξιοποιήσουν το σημαντικό έργο που έχει γίνει και να εργαστούν με ιδιαίτερη αφοσίωση για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλες και όλους που βραβεύονται απόψε. Αγαπητές τιμώμενες, αγαπητοί τιμώμενοι, σας συγχαίρω θερμά για τις διακρίσεις σας. Νιώθουμε και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς εσάς, αφού με οδηγό την ιδιαίτερη αγάπη σας για τον αθλητισμό και την πατρίδα μας ενισχύετε, μέσα από την καθημερινότητά σας, μέσα από τις πράξεις σας, τις προσπάθειες μας για ποιοτική αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας. Αποτελείτε πρότυπα για το σύνολο της κοινωνίας μας και είστε οι βασικοί πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας να πάρουμε τον αθλητισμό στη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά. Σας ευχαριστούμε για όλα.