Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη για το θέμα της Αμμοχώστου σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων

 


Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη για το θέμα της Αμμοχώστου σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατά τις σημερινές εργασίες του 1ου μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης. Κατά τη συνεδρία, ο Εισηγητής για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», Ιταλός βουλευτής, κ. Piero Fassino ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του στην Αθήνα και την επικείμενη επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας εξάλλου, ενέκριναν την πραγματοποίηση δεύτερης επίσκεψης εργασίας του κ. Fassino στην Κύπρο για να καταγράψει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο  κ. Λουκαΐδης αντέκρουσε τα επιχειρήματα που προέβαλε Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος προερχόμενος από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, περί ανοίγματος για ανάπτυξη της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου και την αξίωση λύσης «δυο κρατών» στην Κύπρο, αναφέροντας ότι αντίθετα, το άνοιγμα και ο σχεδιαζόμενος εποικισμός της πόλης, όχι μόνο παραβιάζουν τα σχετικά με την Αμμόχωστο Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά ακόμη χειρότερα ενταφιάζουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Καταλήγοντας ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την ελπίδα η Έκθεση για την Αμμόχωστο του κ. Fassino να είναι υποβοηθητική ώστε να αποτραπούν τα τετελεσμένα που η Τουρκία δημιουργεί στην Αμμόχωστο και να ενισχυθεί η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.