Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σύνοψη των τριήμερων εργασιών της ΚΟ στις Σπέτσες


 

Σύνοψη όλων των παρουσιάσεων-εισηγήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους βουλευτές κατά την τριήμερη συνάντηση εργασίας της ΚΟ, στις Σπέτσες, δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη σχετική ανακοίνωση του αναφέρεται ότι «στην πυκνή πολιτική συνεδρίαση με τις 30 λεπτομερώς επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και τις 20 ώρες συλλογικής δουλειάς και διαλόγου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στην διαμόρφωση των αξόνων για ένα "Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο", στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την έναρξη των εργασιών».

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο που πρότεινε, «αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό, στην ευημερία και πρόοδο για όλους, σε μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και σε μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική».

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που περιλαμβάνει σύνοψη των παρουσιάσεων-εισηγήσεων των βουλευτών.

 

 

-Την τραγική υπόθεση της κατακόρυφης αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, με την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή. 

- Τη Συμμόρφωση της Ελλάδας προς τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

- Τις τραγικές ελλείψεις κλινών στις παιδοψυχιατρικές κλινικές της χώρας. 

- Τις τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση της Παράλληλης Στήριξης στα σχολεία της χώρας, που προκαλούν απόγνωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

- Τα πρώτα και ανησυχητικά δείγματα της εφαρμογής του ν. Τσιάρα (Ν.4800/2021) για τη συνεπιμέλεια.

- Τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προσβλητικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις μετακινήσεις τους οι συμπολίτες μας με αναπηρία, αλλά και την κραυγαλέα κυβερνητική αδιαφορία.

- Την πιθανή παραπομπή της χώρας από την Κομισιόν για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

- Τα τεράστια κενά στην προστασία των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά και την αδυναμία πρόσβασης ακόμη και των πλέον ευάλωτων όπως μανάδες με ανήλικα παιδιά σε στοιχειώδεις παροχές, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή των νέων δομών.

- Τη συστηματική απαξίωση του θεσμού των Αγροτικών φυλακών της χώρας».

 

Αλέξανδρος Μεϊκοπουλος, Αν. Τομεάρχης αρμόδιος για τον Αθλητισμό: 

«Σχεδιάζουμε τη διοργάνωση διεπιστημονικής Ημερίδας για την οπαδική  βία με πρόσχημα τον αθλητισμό, που θα λάβει το χαρακτήρα δημόσιας διαβούλευσης. 

Αναλαμβάνουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την εξίσωση των εργασιακών και των  ασφαλιστικών δικαιωμάτων αθλητών - αθλητριών.

Προτείνουμε τη σύσταση Ταμείου Ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με χρηματοδότησή του από τον πλούτο που παράγει ο επαγγελματικός αθλητισμός και Ταμείου ασφάλισης ερασιτεχνών αθλητών/ριων υψηλών επιδόσεων.

Διαμόρφωση ενός σύγχρονου καινοτόμου προγράμματος fitness base (σταθμοί άσκησης) για την προαγωγή της άσκησης σε όλες τις ηλικίες.

Ίδρυση 13 Περιφερειακών αθλητικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το πρότυπο των Μουσικών/καλλιτεχνικών σχολείων.

 

Γιώργος Παπαηλιού, Αν. Τομεάρχης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία:

«Η κτηνοτροφία, και εν γένει ο πρωτογενής τομέας,  μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μέσω αυτών, μπορεί να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια  και η περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία αποτελεί όρο για τον περιορισμό των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και εν τέλει  την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Απαιτούνται :

-Στήριξη και ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα, σε πρώτη φάση, με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων (κανονικοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  μείωση του κόστους εκτροφής των ζώων, ανάπτυξη δημόσιων αγροτικών υποδομών).

-Ανασχεδιασμός του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και, ως προς το  Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο αναπροσανατολισμός των πολιτικών για την κτηνοτροφία και η ανακατεύθυνση των σχετικών πόρων, σε σύνδεσή της με τη μεταποίηση και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών».