Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος


 

 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο

για να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη χώρα για την παροχή δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την κ. Κεραμέως συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από την Ελληνίδα Υπουργό για τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος διά της επιστολικής ψήφου, εντός και εκτός ελληνικής επικρατείας, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων τη μυστικότητα της ψήφου και την αποτροπή φαινομένων διπλοψηφίας.

Η Κύπρος αποτελεί την αφετηρία της περιοδείας της κ. Κεραμέως σε διάφορα κράτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας για διαφώτιση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, αναφορικά με την εν λόγω νομοθεσία, η οποία διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την κ. Κεραμέως για την πρόσφατη ψήφιση της ανωτέρω νομοθεσίας, τονίζοντας τη σημασία της παροχής δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος διά της επιστολικής ψήφου ως μέσου που προάγει περαιτέρω τη δημοκρατία και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θα αφορούν στην ανάδειξη τόσο των αιρετών αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις ως προς τις ακολουθητέες πρακτικές άλλων κρατών για σκοπούς θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, αλλά και για ζητήματα τα οποία άπτονται του μεταναστευτικού προβλήματος.