Το παλαιστινιακό «Άστρο της Φιλίας» απονεμήθηκε στον Πάνο Σκουρλέτη
Η υψηλή τιμητική διάκριση «Άστρο της Φιλίας» απονεμήθηκε σήμερα στον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, από τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, εκ μέρους του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Mahmoud Abbas, ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για τη συνεισφορά του στην προώθηση των ελληνοπαλαιστινιακών σχέσεων και της υποστήριξής του στα δικαιώματα των Παλαιστινίων για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Στη συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης, τον Πρέσβη πλαισίωναν στελέχη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, ενώ επίσης παρέστησαν οι Πρέσβεις, της Τυνησίας Dr Lassaad M'hirsi και του Κουβέιτ, Saud Faisal Aldaweesh. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γραμματέα συνόδευσαν η Νατάσα Θεοδωρακόπουλου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, οι Πάνος Τριγάζης και Νεκτάριος Μπουγδάνης, Συντονιστές του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και οι Γιώργος Βερβέρης, Συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Λευτέρης Στουκογεώργος, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Θανάσης Κούρτης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, Σοφία Τζιτζίκου, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε η θέση του για τη δημιουργία βιώσιμου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο κ. Toubassi, απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη δήλωσε, μεταξύ πολλών άλλων, «πανευτυχής που μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου Mahmoud Abbas προς εσάς και μέσα από εσάς προς όλο τον ελληνικό λαό με τον οποίο μας ενώνουν πολλά. Έχουμε κοινά ιδανικά, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, που ήταν πάντα κυρίαρχες αξίες του ελληνικού λαού στους αγώνες του κατά της ξένης κατοχής, αλλά και κατά της δικτατορίας» και πρόσθεσε: «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από την κατοχή, όπως τώρα υποφέρει ο παλαιστινιακός λαός. Γι’ αυτό βλέπουμε τον ελληνικό λαό διαφορετικά από άλλους λαούς, επειδή κατανοεί τα βάσανα που περνά ο παλαιστινιακός λαός».
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Είναι τιμή προσωπική, αλλά θα έλεγα ότι τιμά και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Ο διαχρονικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού για τη δικαίωσή του, είναι κάτι το οποίο έχει εμπνεύσει χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ολόκληρες γενιές. Υπήρξατε ως λαός ένα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες, εδώ και δεκαετίες. Όχι μόνο για την ελληνική Αριστερά, αλλά για όλους τους προοδευτικούς, δημοκράτες Έλληνες πολίτες.
Θεωρώ ότι, ως προσωπικότητα, με διαμόρφωσε αυτός ο ακαταμάχητος, λαμπερός αγώνας του παλαιστινιακού λαού για τα δίκαιά του και πολλές φορές είχα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, όπως και οι περισσότεροι νέοι της γενιάς μου, για τη δικαίωση του αγώνα σας. Είπατε κι εσείς, πολύ σωστά, ότι οι δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τον παλαιστινιακό λαό έχουν μεγάλο ιστορικό βάθος, πάνε πολύ μακριά. Μας ενώνει η θάλασσα, μας ενώνουν κοινές αναφορές, παραδόσεις. Μας ενώνουν και κοινές εμπειρίες, διότι εμείς μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας λαός να ζει κάτω από συνθήκες κατοχής. Πιο πρόσφατο παράδειγμα που μας ευαισθητοποιεί σε σχέση με τη δική σας περίπτωση, είναι αυτά που περνάει ο αδερφός κυπριακός λαός. Πρόκειται για τις τελευταίες κατοχικές περιπτώσεις στον σημερινό πλανήτη.
Για να είμαστε ειλικρινείς και καθαροί, δεν μπορεί να λέει κανείς σήμερα ότι υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στον πλανήτη όταν δεν δίνει μία λύση στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού. Και η λύση αυτή είναι η αναγνώριση του ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, προφανώς με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Καθώς η χώρα μας βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση και αποκτά ένα μέρος της χαμένης δύναμής της αποκτάτε κι εσείς ένα πιο ισχυρό σύμμαχο και φίλο. Αναφερθήκατε στο ιστορικό ψήφισμα της ελληνικής Βουλής το 2015. Νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια βήματα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, σήμερα κάποιοι από τους ισχυρούς του πλανήτη δεν θέλουν τους λαούς να ζουν αρμονικά και ειρηνικά. Κι αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα, οικονομικά στις περισσότερες περιπτώσεις, με γεωστρατηγικά συμφέροντα. Είναι αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν τον πραγματικό χαρακτήρα της ιστορικής πόλης των Ιεροσολύμων, όπου τρεις θρησκείες μπόρεσαν επί χιλιάδες χρόνια να συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους. Είναι αυτοί που με την πολιτική τους ενδυναμώνουν τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και φέρνουν τον διχασμό ανάμεσα στους λαούς. Δεν πρέπει να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο και πρέπει σταθερά να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς. Ιδιαίτερα για εμάς που είμαστε στον χώρο της Αριστεράς, να ξέρετε ότι έχουμε μέσα μας πολύ ψηλά τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της ειρήνης και της συνύπαρξης. Εγώ λοιπόν, παρότι έχω αφήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα φοιτητικά έδρανα, ακόμη και σήμερα εξακολουθώ και εμπνέομαι από τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι την τελευταία φορά που βρέθηκα, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησής σας στην Ιερουσαλήμ, εκείνο που μου έμεινε βαθιά χαραγμένο, ήταν η ανθρώπινη, η ζεστή ματιά, η ελπίδα που έβλεπα στα μάτια των μικρών παιδιών της Παλαιστίνης, που δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον, μια ελεύθερη πατρίδα, που έχουν δικαίωμα στην ειρήνη.
Και πάλι σας ευχαριστώ για τη σημερινή, τιμητική εκδήλωση. Είναι κάτι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο μέσα στη σκέψη μου και στην καρδιά μου».